Opeth - Heritage (2011)

Zweden
Label: Roadrunner

1. Heritage (2:05)
  2. The Devil's Orchard (6:39)
  3. I Feel the Dark (6:40)
  4. Slither (4:03)
  5. Nepenthe (5:40)
  6. Häxprocess (6:57)
  7. Famine (8:32)
  8. The Lines in My Hand (3:48)
  9. Folklore (8:19)
  10. Marrow of the Earth (4:18)
  11. Pyre * (5:32)
  12. Face in the Snow * (4:04)
avatar van stoepkrijt
The Devil's Orchard staat op 22tracks en die heb ik net even geluisterd. Het nummer bevalt me wel, maar ik ben er niet echt door overdonderd. Ik ga hier niet doen alsof ik verstand heb van Opeth, maar ik vind dit stukken lomer en softer klinken dan de andere nummers die ik wel eens van ze geluisterd heb (van Blackwater Park en Deliverance). Klopt dit of heb ik gewoon een verkeerd beeld van de band Opeth?

nicoot
Opeth hééft eerder dit jaar laten weten dat de prog/techdeath periode even over is. Nieuw album bevat geen grunts of "extreem muzikaal geweld", maar baadt in 70s fusion sfeertje, echter wel met nog steeds typische Opeth-onheilspellende riffs. Lees maar eens de "Heritage (Opeth album)"-pagina op de Engelse Wikipedia, daar staat een mededeling/verklaring van Mikael Akerfeldt over de 'nieuwe stijl'.

avatar van Don Cappuccino
Heritage? Het is meer herrietage.

Eerst het album horen, Rop. Dan pas je oordeel geven.

avatar van stoepkrijt
nicoot schreef:
Ik heb het gelezen. Zorgt meteen voor de nodige opheldering

Heritage? Het is meer herrietage.
Ik snap dat metal vaak met herrie wordt geassocieerd, maar The Devil's Orchard (het enige nummer van dit album wat tot nu toe te beluisteren valt) herrie noemen? Dat gaat er bij mij niet in. Dit nummer vind ik juist een bewijs van het feit dat metal niet per definitie herrie is.

Don Cappuccino schreef:

Eerst het album horen, Rop. Dan pas je oordeel geven.

Ja sorry, ik wilde die meesterlijk hilarische grap al zolang maken, ik kon het gewoon niet laten.

Heritage? Het is meer herrietage.

Ja dag, album is nog niet uit en ik betwijfel sterk of je met 10 hiphopalbums in je Top 10 je aan Opeth zal wagen. What up, don't talk stuff you don't know 'bout, nigga homie

nicoot
For your interest, ook DIT is Opeth: ‪Opeth - Windowpane‬‏ - YouTube Ga ervoor, echt

avatar van Rhythm & Poetry
Nee dank, mijn semi-hiphopvriend JLjuju (niet zijn echte naam, maar onder die naam is hij te vinden op deze site) heeft het al dikwijls opgezet. Ik kan het gewoon niet aan. Niet dat het herrie is in de zin van lawaai, wel dat het herrie is.

avatar van ozwald
wat een logica..

je avatar heeft trouwens veel weg van een eikel. bedoel ik verder niks mee, maar ik moest die meesterlijk hilarische opmerking even maken.

net Devil's Orchard beluisterd; moet er toch even aan wennen.. Hoor er Deep Purple, Uriah Heep in terug. Wellicht was hoes van Royal Albert Hall al een opmaat naar deze jaren 70 sound. Van mij hadden ze beter een Watershed II uit mogen brengen.

avatar van Rhythm & Poetry
Opethliefhebbers zijn volleerd peperkoeketers heb ik al door.

avatar van progressive
Mijn muziekinteresse begon met Deep Purple - Made In Japan toen ik 7/8 jaar oud was. Deze vind ik nu nog steeds geweldig, daarom ben ik ook erg benieuwd naar dit album, want ik hoorde er inderdaad ook Deep Purple invloeden in terugkomen. Ik hou wel van dat soort muziek en vind het erg gaaf als een band als Opeth zich daaraan waagt!

Dat lied is bij wijlen zachter dan Sigur Ros

avatar van jassn
nicoot schreef:
nu ben ik geinteresseerd

avatar van Kill_illuminati
Het valt mij op dat Mikael sinds de laatste jaren met vibrato kan zingen. Ik hoorde het voor het eerst duidelijk op het Graspop optreden en nu ook in The Devil's Orchard.

avatar van THEMARSVOLTA
Dit keer geen nummer boven de 10 minuten.

avatar van Lau1986
stoepkrijt schreef:

Je kan je natuurlijk afvragen hoe zeer metal dit nieuwe nummer is. Eigenlijk is het meer 70's Rock, niks mis mee, maar of het nu metal is?

Ik vind het jammer dat Opeth mee gaat in de 70's trend, er zijn een aantal bands die dat goed doen (Ghost, Graveyard etc), maar ik snap niet waarom Opeth afstapt van hun eigen sound.
Natuurlijk is Mikael een groot liefhebber, maar richt dan een side project op als je graag 70's muziek wilt spelen.

Lau1986 schreef:

Ik ben het niet met je eens. Een album als Damnation was toch ook compleet niet-metal?
Zou Michael speciaal voor Damnation ook een side-project op moeten starten dan?
En Opeth stapt niet af van hun eigen sound. Ik heb The Devil's Orchard een minuut gechecked (ik wil gewoon nog niks horen van Heritage en compleet verrast worden), maar ik hoorde duidelijk dat dit gewoon typisch Opeth was.
Oke, ze slaan een andere weg in, maar dat wil niet zeggen dat de hele Opeth-identiteit, en de sound waarmee de band bekend staat, vervalt.

Nieuwstad
Lau1986 schreef:
richt dan een side project op als je graag 70's muziek wilt spelen.

Nee hij heeft gewoon geen zin meer in death metal! Komt er op neer dat ie dus Opeth maar moet opdoeken ofzo?

avatar van Edwynn
Het lijkt me dat de artiest zelf maar moet bepalen wat voor een muziek ze onder welke naam uitbrengen. Al komt Akerfeldt met een Beiers jodelalbum, dan zou het nog altijd volkomen legitiem zijn om dat onder de Opethvlag uit te brengen.

Dan bepalen wij wel of we het horen willen.

Overigens heb ik Opeth nooit als death metalband beschouwd.

avatar van AOVV
Opener 'Heritage' zou een pianostukje van circa 2 minuten zijn, geïnspireerd door de Zweedse jazzpianist Jan Johansson. Ik ben net 'The Devil's Orchard' aan het beluisteren, en het klinkt erg goed. Ik ben benieuwd naar deze plaat.

Ik heb net naar the devil's orchard geluisterd en ik vind het geweldig. De sound is idd wel wat veranderd, maar wat mij betreft past het bij de ontwikkeling van deze band. Is de laatste tien jaar toch wel softer (maar niet perse minder!!) geworden. Ik ben erg benieuwd naar dit album.

Rhythm & Poetry schreef:

Dat kan best hoor rob, maar als precies dezelfde muziek een side-project van Atmosphere was geweest had je 't geweldig gevonden.

avatar van Don Cappuccino
Atmopeth, tijd voor een nieuwe samenwerking.

The Devil´s Orchard is echt een extreem goed nummer, ik kan niet wachten op het complete album.

avatar van ricardo
Ook jammer dat er al zo'n lange tijd die ene stem staat bij dit album.

Recencist of niet, waarom niet gewoon wachten tot de verschijningsdatum van 20 September.

Opmerkelijk dat er niet meerderen in de verleiding zijn gekomen om ook maar even snel een stem uit te brengen.

Nieuwstad
ricardo schreef:

bij deze

avatar van JLjuju
Jij bent ook recensist zeker?

avatar van ricardo
Ik vind het echt belachelijk dat er al op een album gestemd word die nog niet eens in de winkel ligt. Ik hoop daarom ook dat de stemmen verwijderd worden, en pas vanaf 20 September worden vrijgegeven.

avatar van Metal-D78
ricardo schreef:

Ach, maak je niet dik. Bastiaan (de recensist) doet even interessant, gun hem die lol en wacht nog even tot de plaat in de winkel ligt.

nicoot
Oeie, Nieuwstad is precies niet 'vree content' met de nieuwe 70s fusion-richting (is dat de juiste omschrijving?) die Opeth is ingeslagen...