Opeth - Heritage (2011)

Zweden
Label: Roadrunner

1. Heritage (2:05)
  2. The Devil's Orchard (6:39)
  3. I Feel the Dark (6:40)
  4. Slither (4:03)
  5. Nepenthe (5:40)
  6. Häxprocess (6:57)
  7. Famine (8:32)
  8. The Lines in My Hand (3:48)
  9. Folklore (8:19)
  10. Marrow of the Earth (4:18)
  11. Pyre * (5:32)
  12. Face in the Snow * (4:04)
avatar van Don Cappuccino
Die CD zit bij de nieuwe Rock Hard, die ga ik misschien kopen. Eens luisteren of de liveopnames de moeite waard zijn.

avatar van Gloeilamp
Nu alleen The Devil's Orchard gehoord, het klinkt inderdaad anders dan voorgaande albums, maar wel erg goed! Kan niet wachten tot 20 september.

Nieuwstad
voor wie niet wachten kan, 30 sec samples van het album:

OPETH - Heritage - prezentuje sklep Rock-Serwis - rockserwis.pl

Aparte hoes. Wordt het een hippieplaat?

Hmm... klinkt erg interessant! Nu nog kijken waar ik mijn pre-order plaats...

avatar van Ducoz
Mooie hoes inderdaad.

Hey Nieuwstad, je weet dat je niet mag stemmen op grond van die samples he?!

nicoot
Nyarlathotep schreef:
Hmm... klinkt erg interessant! Nu nog kijken waar ik mijn pre-order plaats...
zavvi.com = 8,85 pond voor de cd+dvd editie (best in pond laten staan, als je 't omzet in euro rekenen ze het duurder aan).

avatar van Kill_illuminati
The sample van The Lines in my Hand klinkt erg goed! Het lijkt erop dat dit het album van Martin Mendez wordt.

Ducoz schreef:
Mooie hoes inderdaad.

Hey Nieuwstad, je weet dat je niet mag stemmen op grond van die samples he?!

Als je een paar bladzijdes terug bladert kun je lezen dat hij het hele album al heeft beluisterd

avatar van strebge
nicoot schreef:

Bedankt voor de tip! Hij staat bij mij ook in de pre-order samen met de nieuwe mastodon incl dvd.
En dan ook nog eens zonder verzendkosten..

avatar van AOVV
'The Devil's Orchard' wordt echt beter met de luisterbeurt hier! Nog enkele weken geduld.

avatar van progressive
Deze is inmiddels ook gelekt!
Nu aan het binnenhalen! Druk weekje qua nieuwe albums, Anathema en Dream Theater zijn ook net uitgelekt... Nu al beste muziekmaand ooit! Voor mij in ieder geval En dan komen er nog een aantal geweldige albums uit deze maand..

avatar van crosskip
Hopen dat deze dan minder tegenval dan Dream Theater en Anathema

avatar van EvilStrings
Ik heb hem net 1 keer doorgeluisterd. Een zeer experimenteel album, zelfs voor Opeth zijn doen. Dit is zo'n cd die je wel een stuk of 5 keer moet horen om hem te doorgronden, dus ik stem nog maar even niet.

Vanavond moet ik nog maar een keer luisteren met koptelefoon op, maar nu eerst even luisteren naar die nieuwe van Dream Theater

avatar van ozwald
jaja, het zijn drukke tijden

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ter info: een correctie werd ingediend voor de tracktijden, tien songs in 57 minuten... Bezig met eerste luisterbeurt.

avatar van Kronos
Jij bent er snel bij Sir!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Namiddagje vrij, de boodschappen zijn gedaan subietst een wandeling. Deze Opeth zal wennen worden, Slither is momenteel de lekkerste (uptempo) brok, het is wel een hele stijlbreuk voor Opeth en voor mij. Dergelijke platen worden later dikwijls de interessantste platen. Ik voorzie live een tour zoals Lamentations, dit album op zijn geheel en dan de klassiekers want weinig nummers van Heritage passen tussen de rest van Opeth.

Nieuwstad
Ik ben inmiddels een paar luisterbeurten verder en kan er iets meer zinnigs over zeggen.

De overall feel is erg jazzy. Plaat gaat nog wel veelbelovend van start, het intro is gewoon erg mooi. Het orgeltje in The Devil's Orchard bevalt me ook. "Folklore" heeft wel een aardige melodielijn in zich. "Slither" een lekker riffje.. (lijkt Rainbow wel ) En Deep Purple hoor ik ook regelmatig voorbij komen. Niet bepaald de minste bands. En op zich interessant die stijl verandering. Kan het ook altijd zeer waarderen als een band eens met een ander geluid komt.

Tot zover mijn positieve insteek want helaas is Opeth een beetje vergeten echt goeie nummers te schrijven dit keer! De ideeën zijn gewoon een stuk minder als op voorgaand werk en zitten bovendien te veel als los zand aan mekaar.

Ik blijf erbij. Te fragmentarisch en absoluut geen jaarlijstmateriaal.

Dan nog iets.. Akerfeldts stem. Ik mis de emotie die hij er vroeger in wist te leggen. Hij klinkt zo vlak. En nee dat heeft niks met het gebrek aan grunts te maken. Op Damnation miste ik die ook totaal niet.

Ben zeer benieuwd wat voor gemiddelde hier straks uit gaat komen. De 4 sterren die bijna alle albums haalden zit er dit keer niet in gok ik zo. Wat mij betreft het minste album uit hun gehele oeuvre. Mijn eigen lage stem laat ik voorlopig nog even staan.

avatar van laboomzaa
Eerste luisterbeurt voorbij...en ik mag um wel!!

avatar van Don Cappuccino
Begint lekker in deze eerste 2 dagen van september. Het nieuwe album van Dream Theater en Opeth al gehoord!

Na de extreme teleurstelling van Dream Theater gisteren is nu Opeth aan de beurt. Ik was gek geworden als dit album slecht was maar het is weer prachtig. Heritage is precies wat je verwacht van Opeth qua kwaliteit.

Het is wel heel anders. De grunts zijn weg en de death metal-stukken ook. Een ding waar ik heel blij mee ben is dat Martin Mendez heel veel ruimte heeft gekregen. De man speelt namelijk super en legt heerlijke jazzy baslijnen neer.

De productie is sowieso super. Alle instrumenten zijn zeer goed te onderscheiden en het album heeft een heel organische sound in tegenstelling tot labelgenoten Dream Theater die echt overgeproduceerd klinkt. Complimenten voor Jens Bogren en Steven Wilson dus.

Prachtige nummers zijn dit, stuk voor stuk. Een flink aantal kippevelmomenten komen er langs. Dit wordt sowieso waarschijnlijk een 4,5 en dat kan zeker nog naar een hogere beoordeling gaan. Klasse, Opeth!

avatar van Guinness1980
De eerste luisterbeurt zit er bijna op en ik kan concluderen dat het album me goed bevallen is.
Vooral The Lines in My Hand vond ik erg goed, al zegt dat nog niks na een luisterbeurt.
Voor mijn gevoel luistert dit album wat makkelijker weg luistert dan de vorige albums.
Al zal ik natuurlijk de komende luisterbeurten nog genoeg nieuwe dingen horen langs komen.

Kronos schreef:
Jij bent er snel bij Sir!

Wacht jij nog netjes 18 dagen?

avatar van Kronos
Of langer. Ik heb de cd besteld voor weinig geld. Dus maar geduldig afwachten tot het ding hier in de bus valt. Of het kan ook zijn dat ik tegen dan de lp al heb. In ieder geval ga ik niet eerder luisteren dan voor ik er een geluidsdrager van in mijn handen heb.

avatar van Guinness1980
Ok. Zelf heb ik hem ook besteld voor weinig geld, maar vond de verleiding te groot...

avatar van Kill_illuminati
Heerlijke pindakaas dit.

avatar van Gloeilamp
Het album nu twee keer gehoord, en ben er erg enthousiast over!
Dream Theater heeft me helaas een beetje teleurgesteld met hun nieuwe album, Opeth blijft maar top albums uitbrengen, Heritage kan eigenlijk alleen maar beter worden.
Stem volgt.

nicoot
Deze hier klinkt echt heerlijk in de oren. Ik ga 'm nog vaak beluisteren, een echte groeier die nu reeds mijn goedkeuring wegdraagt. Subtiele virtuositeit. De nieuwe Dream Theater ook al binnengehaald, maar nog niet beluisterd (vind maar eens 77 vrije minuten!). Ga ik waarschijnlijk nog vandaag doen (als ik de comments lees, vermoed ik iets à la anti-'subtiele virtuositeit')

Opeth slaagt erin om twee van hun erg definiërende elementen (de grunts en de death metalriffs) achterwege te laten en toch nog met een groots klasse-album af te komen. Het is voor niet velen weggelegd. Subtiele virtuositeit as I said. Inderdaad ook erg goed gemixt - met de koptelefoon en de muziek in 320 kbps klinkt het alsof je erbij bent en hoor je zelfs achtergrondgeluiden, heb ik de induk. Well done SW, maar eigenlijk nog meer well done MA. Alle instrumenten zijn zeer degelijk van elkaar te onderscheiden en de baslijntjes zijn soms om van te smullen. Grote verdienste van de drummer ook. Hij bewijst toch maar dat het niet enkel om blastbeats gaat en dat er weldegelijk veel gevoel én techniek in zijn spel schuilt.

Dit maakt me dus nog nieuwsgieriger naar Storm Corrosion, dju dju djuuu!!!
Ik zit ondertussen aan Famine olé!

avatar van Don Cappuccino
En het openingsbod is 4,5 ster!

Tiende album, tiende geweldige album. Dat kunnen niet veel bands hun nadoen. Een rustig album maar af en toe zitten er nog flink wat zware riffs in. En dan soms ook nog met fluit erachter!

Akerfeldt zingt echt geweldig, geen last van dat hij vlak zingt. Bij Famine zingt hij in het begin prachtig, kippevel hoor. Ik kan niet wachten om deze op de stereo te horen. Zacht mixen, dat moeten veel moderne bands eens leren. Hou de menselijkheid erin. Dat doet Opeth wel.