Opeth - Heritage (2011)

Zweden
Label: Roadrunner

1. Heritage (2:05)
  2. The Devil's Orchard (6:39)
  3. I Feel the Dark (6:40)
  4. Slither (4:03)
  5. Nepenthe (5:40)
  6. Häxprocess (6:57)
  7. Famine (8:32)
  8. The Lines in My Hand (3:48)
  9. Folklore (8:19)
  10. Marrow of the Earth (4:18)
  11. Pyre * (5:32)
  12. Face in the Snow * (4:04)
nicoot
Bedankt om de score wat op te krikken Don. 3,58 was schandalig laag. Ik vermoed een 4* maar dat zal toch pas voor na 't weekend zijn denk ik.

avatar van Kill_illuminati
Zoals ik al dacht is dit het album (op Damnation en Blackwater ook al hoor) waarop Mendez laat horen dat hij een top bassist is. Axenrot geeft zijn invulling aan het album die op z'n minst magistraal mag worden genoemd. Verder is het goed te horen dat dit album toch een logisch vervolg is op Watershed. Wordt sowieso een hoog cijfer!

avatar van Don Cappuccino
3,58 is inderdaad schandalig laag. Maar er zullen mensen zijn die dit helemaal niks vinden of helemaal te gek vinden. Het gemiddelde zal denk ik nooit zo hoog gaan liggen als bij de andere albums van Opeth.

En nog natuurlijk een compliment voor Axenrot. Op het vorige album liet hij zijn ijzersterke blastbeat en dubbele bass-werk horen. Nu speelt hij heerlijk losjes en erg jazzy. Heerlijke sound ook van de drums.

avatar van Chimpz
Ik ben nogal atypisch in verband met dit album, precies: ik ben nooit een grote Opeth-fan geweest, hoogstens amusant zolang het opstaat, niets speciaals of specifiek memorabel. Met deze lijken ze een - voor mij alleszins - interessantere richting uit te gaan. Ik moet het nog een paar keer beluisteren om een echt oordeel te kunnen vellen, maar op eerste gehoor is dit voor mij makkelijk superieur aan alles wat ik hiervoor al van hen gehoord heb.

avatar van Kill_illuminati
Waar bij Watershed soms de cohesie zoek was kan je hier echt spreken van een kloppend plaatje.

avatar van Gloeilamp
Ook ik begin met 4,5*, het album nu al een paar keer gehoord, en zoals ik dat van Opeth gewend ben blijft het groeien. Stuk voor stuk goede nummers, 2 favorieten worden dan The Lines In My Hand en Folklore.

avatar van horned_reaper
Ik heb het Opeth album nu een paar keer geluisterd en het kan me op dit moment nog totaal niet bekoren.....

Eigenlijk vind ik het zo saai als de nacht..... maar misschien gaat groeien inderdaad helpen.
Ik vind het wel erg jammer, want Opeth is altijd één van mijn favorieten geweest.... :{

(In tegenstelling tot de helft hier op Musicmeter valt de nieuwe Dream Theater me een stuk minder tegen)

musictraveller
Voortreffelijk album. De hand van Steven Wilson is duidelijk merkbaar. Kan het wel waarderen dat Opeth een nieuwe weg in slaat.

avatar van Edwynn
Heritage heeft een hoog mijmergehalte. Bevalt me wel. Anders dan anders, maar toch ook weer niet.
Deep Purple en aanverwanten hoor ik er ook wel in. Weliswaar veel minder provocatief en veel ingetogener.

avatar van strebge
Prachtig album, met het tot dusver hoogtepunt, Nepenthe en als dieptepunt slither.

avatar van Edwynn
Het komt allemaal inderdaad fragmentarisch over. Maar dat is op vrijwel elk Opeth album het geval. Totdat het kwartje valt.
Dat is bij mij nog niet gevallen, maar de atmosfeer is in elk geval heel fijn.

Wow 3,90, dat doet me deugd
Ik heb 'm ondertussen 3 keer gehoord, maar wacht nog met stemmen.

avatar van Don Cappuccino
Raad eens wie er aan de knoppen zat?

nicoot
Heeft SW ook meegespeeld op Heritage?? Ik dacht enkel de mix...

avatar van Don Cappuccino
Dat zeg ik toch ook? Met aan de knoppen bedoel ik de mix.

nicoot
Ah als ik zoiets lees als 'Een bepaald deel in The Lines In My Hand doet mij denken aan Fear of a Blank Planet.' vermoedde ik dat SW misschien wat gitaren/keys/backing vocals hier en daar had ingespeeld/-zongen.

avatar van Kill_illuminati
Dat gedeelte waar ik het over heb begint vanaf 2:35, het doet mij denken aan het nummer niet het album Fear of a Blank Planet. Dat Steven Wilson achter de knoppen zit is mij al lang bekend.

Kill_illuminati schreef:

Hm ja ik kan er in komen, ik zou de link dan leggen met FOABP vanaf 5:04, die metalriff. Ofwel de solo misschien vanaf 5:45.

avatar van Gloeilamp
Er is een nieuwe stem bij, die het gemiddelde helaas weer heel erg naar beneden trekt..

nicoot
Pff een 0,5 erbij door iemand met een overigens uitstekende top 10 waarin zelfs Ghost Reveries staat. Hoe verklaar/nuanceer/beargumenteer je in godsnaam zoiets.

avatar van snarf349
nicoot schreef:

Hij zal er niets aan vinden. Het is dat ik niet stem, vind dit album niet meer dan 1 ster waard. Ik kom er niet doorheen, heb constant de neiging om iets anders op te zetten. Samen met het nieuwe verhikel van DT valt het me vies tegen.

snarf349 schreef:

Ah tiens, Ghost Brigade op 1 in je rotatielijst! Die nieuwe plaat is dan wel weer fantastisch goed, vind ik Voorlopig schat ik Heritage op een 4* maar ik moet 'm nog een paar keer beluisteren!

avatar van Gloeilamp
0,5 stem is nu vervangen door 3,0.
Ik blijf onder de indruk van dit nieuwe album van Opeth. Alle nummers komen goed naar voren en er zit geen een mindere tussen. De hoge verwachtingen die ik had bij Heritage zijn nu al ingelost.
Ik merkte zelf ook dat dit album naar mijn idee een stuk toegankelijker is dan Watershed bijvoorbeeld.
En Folklore

avatar van Guinness1980
Gloeilamp schreef:

Wat maakt het nu u it wat voor gemiddelde een album heeft?
Ik heb er echt schijt aan.

Tot nu toe heb ik maar een skip momentje tijdens het beluisteren van Heritage: Nepenthe.
Maar skippen doe ik pas zodra ik het album wat beter ken.

avatar van Don Cappuccino
Inmiddels besteld in de speciale editie. Daar zit een bonus-dvd bij met een documentaire over het maken van het album en de 5.1 mix van Heritage en bonus tracks. Ook zit er een downloadkaart bij zodat je de bonus tracks ook nog legaal kunt downloaden.

avatar van Metal-D78
Nog maar twee keer beluisterd, maar hier word ik nog niet laaiend enthousiast van. Het is mee een beetje te veel van 'het goede'. Nog maar een paar keer beluisteren. Maar ik verwacht er niet veel van. Ben ook al niet zo'n liefhebber van Damnation.

avatar van jassn
Ik hou van deze Opeth

avatar van niels94
Gisteren voor het eerst helemaal beluisterd. Had hier eerlijk gezegd helemaal niet zulke hoge verwachtingen van, al weet ik niet precies waarom, maar oei, dat was nergens voor nodig! Dit album is heerlijk. Ik zou zelf de genre aanduiding wel veranderen naar metal/rock, omdat er duidelijk (prog)rock stukken in zitten, maar de metal laat ook duidelijk van zich spreken met o.a. heerlijke riffs. De nummers zitten erg sterk in elkaar een ook de zang is weer lekker. Een mooie Opeth, meer dan ik ervan had verwacht

avatar van jasper1991
Ik ben heel erg onder de indruk van de drummer. Is hij Jazz-achtig geschoold?