Opeth - Heritage (2011)

Zweden
Label: Roadrunner

1. Heritage (2:05)
  2. The Devil's Orchard (6:39)
  3. I Feel the Dark (6:40)
  4. Slither (4:03)
  5. Nepenthe (5:40)
  6. Häxprocess (6:57)
  7. Famine (8:32)
  8. The Lines in My Hand (3:48)
  9. Folklore (8:19)
  10. Marrow of the Earth (4:18)
  11. Pyre * (5:32)
  12. Face in the Snow * (4:04)
avatar van kobe bryant fan
Ja ik vergeleek de twee gewoon omdat het de enigste twee zonder grunts zijn.

avatar van Ducoz
Ik heb eigenlijk geen behoefte in deze plaat, ik krijg hem niet uit de kast..
Ik weet niet precies wat de plaat heeft waar ik in ieder geval op het moment niets van moet hebben.. In ieder geval zak ik in mijn beoordeling, het kan me gewoon niet boeien.

musictraveller
Ducoz schreef:
Ik heb eigenlijk geen behoefte in deze plaat, ik krijg hem niet uit de kast..

Smaken verschillen........

Ik heb hem ook op 4,5 gehad

Smaken verschillen dus.

avatar van Ducoz
Heeft niets met smaak te maken Plaat blijft dezelfde als eerst

avatar van Kronos
Daar gaat het niet over. Of het album nu in eerste instantie of uiteindelijk wel of niet in de smaak valt heeft alles met smaak te maken. En smaken verschillen.

avatar van Ducoz
Maar dus niet voor mij, heb de stem verwijderd want die past niet helemaal bij mijn idee van de plaat.
In principe kan hij nog steeds 4 sterren hebben. Vind hem nog steeds wel prima, heb alleen geen zin meer om hem te draaien..

avatar van Kronos
Oké, nu snap ik wat je bedoelt.

Ik blijf Heritage wel nog regelmatig draaien. Zowel om aandachtig te beluisteren als op de achtergrond vind ik het een erg fijn album. Eentje om te koesteren.

avatar van JSPR_G
Kronos schreef:
Oké, nu snap ik wat je bedoelt.

Ik draai hem veel meer dan ik aanvankelijk verwachtte. 't Is een verademing om deze plaat, tussen alle metalgeweld door, af en toe zijn toertjes te laten draaien.

avatar van vigil
Het Opethheritagekwartje begint zo langzamerhand steeds meer te vallen. 3,5 is inmiddels behaald en klein stapje richting de 4 is al gemaakt. Dit komt vooral door het fantastische Folklore.

avatar van Kronos
Via Spotify (eindelijk ook bruikbaar in België) de twee bonustracks beluisterd. Voegen weinig of niets aan het album toe zo op het eerste gehoor.

Kronos schreef:

Want? Omdat ze volgens jou kwalitatief minder zijn of omdat ze qua stijl te veel afwijken?

avatar van ozwald
want: best mooi maar ook best slappe hap.

Momenteel knalt Watershed hier voor het slapen gaan nog even door de speakers. Is toch echt andere (en betere) koek!

avatar van phantasia
Helaas blijft het niet hangen, The Devil's Orchard vind ik een heerlijk nummer, er zitten leuke/vernieuwende/bizarre stukken tussen maar als geheel is het voor mij niet genoeg om regelmatig op te zetten. Ik blijf maar voorlopig bij de oudere cd's.

avatar van ricardo
Ik heb deze ook erg veel beluisterd, maar vind hem voor de achtergrond nog het best geschikt, en om bewust te luisteren daarvoor gebeurt mij er te weinig op. Eigenlijk kabbelt het maar een beetje voort met zo heel af en toe een hoogtepuntje die blijft hangen.

Zal wellicht met de juiste stemming weer weer gaan vallen, maar voorlopig heb ik deze vaak genoeg gehoord.

Blijf het best een bijzonder album vinden, maar misschien heb ik hem gewoon te vaak in korte tijd beluisterd.

Nieuwstad schreef:

ga je hier nog antwoord op geven?

avatar van Kronos
Ik hou niet van multiple choice vragen. Zeker niet als multiple gelijk staat aan twee.

Nieuwstad
Het is ook toegestaan een ander antwoord te geven hoor. Ik hou niet zo van stellingen als "dit voegt niets toe" zonder enige verdere motivatie.

avatar van Sinnerman
Ik heb een nummer gehoord van die bonustracks en die zou ik graag op mijn podje hebben. Topalbum, nog steeds. Folklore bevalt steeds beter, vooral laatste stuk, de opbouw ervan lijkt wat saai, maar dan valt het prachtig samen.

Nieuwstad
Ik vind die bonustracks wel erg goed en ze hadden wat mij betreft wel ergens op het reguliere album mogen staan. Mijn stem was dan ook iets hoger uitgevallen. Het zijn duidelijk meer nummers met een kop en staart en hadden in afwisseling met de meer fragmentarische nummers voor een beter gebalanceerd album gezorgd. Maar misschien heeft Mikael juist besloten om ze er om die reden niet op te zetten en wilde hij bewust een niet al te toegankelijk album maken. Wie zal het zeggen.

"Pyre" is trouwens het enige nummer dat werd geschreven in samenwerking met Frederik Åkesson. Jammer dat Mikael alle touwtjes zo strak in eigen lijkt te willen houden, want het is een nummer dat zeker gehoord mag worden. Op het vorige album sneuvelde Derelict Herds ook al en dat was een nummer van toetsenist Per Wiberg. Het lijkt wel of ie het erom doet!

avatar van Kronos
In mijn oren maakt Opeth weloverwogen een samenhangend album, met een kop en een staart. Als een bepaald nummer daar niet in past hoeft het er van mij ook niet achteraan geplakt te worden als bonus. Ook bij Watershed vond ik dat een goede keuze. Op de versie in vinyl (en de cd die er bijzit) staat Derelict Herds nog wel bij op, maar ik draai bewust altijd de cd-versie die dat nummer niet heeft. Het voegt voor mij niets toe aan het album. Integendeel, het verstoort het geheel, hoewel het als los nummer toch wel gewoon goed is. Maar een puzzel waarin alles precies op zijn plaats valt daar horen geen losse stukjes meer bij.

Nieuwstad
Ok dus toch omdat ze er volgens jou niet tussen passen, had je toch wel met mijn multiple choice vraag uit de voeten gekund

Wat betreft Watershed ben ik het met je eens, Derelict Herds had er niet tussen gepast. Andere stijl. Volgens mij ook de reden voor Pers vertrek, hij had songs geschreven voor Heritage maar dit werd wederom niet gebruikt omdat het niet aansloot bij de rest van het materiaal.

Maar deze 2 bonustracks hadden er wel op gemogen. Al is het nu misschien moeilijk voor te stellen dat ze ergens tussen de andere tracks zouden staan. Het had zeker wel gewerkt als je je er maar voor open stelt. Zo wilde Steven Wilson de plaat (na het intro) laten beginnen met "I Feel the Dark" ipv "The Devil's Orchard". Laatst dus even geprobeerd en jahoor.. dat sluit heel mooi op elkaar aan! "Pyre" heeft ongetwijfeld ook nog een tijd op de tracklist gestaan. In de Heritage docu laat Mikael het zelfs als eerste nummer horen.

Nieuwstad schreef:

Toch niet helemaal. Het gaat me niet zozeer om de stijl maar om de muzikale inhoud waar op het album een samenhang in te vinden is doordat bepaalde thema's in verschillende nummers terugkeren. En kwalitatief lijkt het mij ook wat minder bij de eerste indruk. Ik zal de nummers nog eens beluisteren.

Kronos schreef:
En kwalitatief lijkt het mij ook wat minder bij de eerste indruk.

Dat gevoel had ik in eerste instantie ook. Ben ik toch van terug gekomen.

Dat ter promotie van Heritage "Pyre" samen met "Nepenthe" door de band werden gespeeld tijdens een Zweedse tv show, een week voordat het album uit was, zegt ook wel wat natuurlijk. En het komt regelmatig in de setlist voorbij

Nieuwstad schreef:
Dat gevoel had ik in eerste instantie ook. Ben ik toch van terug gekomen.

Mja, maar dat zegt weinig over de kwaliteit als je het album maar met 2,5* waardeert.

Kronos schreef:

Want? Ik baseer mijn stem op de 10 albumtracks. Mijn mening over de bonustracks doet dan niet meer ter zake of is niet meer geloofwaardig? Weer een multiple choice.

avatar van Kronos
Je vindt de bonusnummers kwalitatief niet minder dan het album, dat je met 2,5* waardeert. Dat zegt mij niets meer dan dat de bonusnummers voor jou minstens 2,5* waard zijn. En dat is dus niet veel.

Nieuwstad schreef:

Zal wel weer aan mij liggen

avatar van Kronos
Ik heb nergens gelezen dat je ze kwalitatief beter vindt dan de nummers op het album. Wel dat het album er sterker mee zou worden want, het zijn duidelijk meer nummers met een kop en staart en hadden in afwisseling met de meer fragmentarische nummers voor een beter gebalanceerd album gezorgd.

Verder lees ik nog dat de nummers op het album wel zouden werken en wie dat niet vindt stelt zich er niet voor open.