Steven Wilson - Grace for Drowning (2011)

Rock / Jazz
Label: KScope

1. Grace for Drowning (2:05)
  2. Sectarian (7:41)
  3. Deform to Form a Star (7:50)
  4. No Part of Me (5:44)
  5. Postcard (4:28)
  6. Raider Prelude (2:23)
  7. Remainder the Black Dog (9:26)

met Steve Hackett

8. Belle de Jour (2:59)
  9. Index (4:48)
  10. Track One (4:15)
  11. Raider II (23:21)
  12. Like Dust I Have Cleared from My Eye (8:01)
  13. Home in Negative * (3:00)
  14. Fluid Tap * (5:45)
  15. The Map * (3:00)
  16. Raider Acceleration * (6:15)
  17. Black Dog Throwbacks * (2:26)
  18. Raider II [Demo Version] * (21:15)
musician schreef:
Het is een prachtig album inderdaad.

Ik vind de cd ook ijzersterk, afgezet tegen het genre dat Wilson hiermee vertegenwoordigt. Ik blijf maar het gevoel houden dat Steven Wilson bijvoorbeeld een groot liefhebber moet zijn van een album als Defector van Steve Hackett.

Dat album komt weliswaar uit 1980 maar bevat alle elementen die ook in Grace for Drowning zijn terug te vinden. En Steve Hackett was/is ook buitengewoon getalenteerd. Misschien een tip om eens naar te zoeken voor liefhebbers van deze muziek!

Daar kan ik u in volgen. En de hoezen zijn eveneens een streling voor het oog.

avatar van Gloeilamp
Na een mooi avondje deze maar weer eens opgezet. Dit album blijft me raken, echt heel, heeel erg goed!!

Heb ik al gezegd dat ik het goed vind?

avatar van jurado
west schreef:
Hij koos daarom voor een andere richting met ook andere instrumenten: meer piano, synthesizer en melatron ipv de electrische gitaar.

Ik vond een aardig stukje over de melatron op internet:
"There was some instrument called the melatron in the 70's. Before digital sampling, it was an analog tape sampling keyboard! Each key controlled an individual cassette recorder that would record a sound. That way you could record a symphony playing individual notes, and play it by hitting the keyboard that controlled all of the tape decks."
Gaaf.

Het is mellotron.......mel-lo-tron.
En inderdaad een gaaf instrument.

jurado schreef:

Het is mellotron.......mel-lo-tron.
En inderdaad een gaaf instrument.

Ik dacht zo een beetje iedereen wel bekend zou zijn met dat instrument. Zeker de nieuwe generatie, die dingen niet kent. Heeeeeeeeeeeeeel lang geleden (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) was er nog geen synthesizer. Toen speelden heel veel toetsenisten van psychedelische en symfonische rockbandjes orgel, piano, mellotron, clavecimbel etc.

Maar zo bijzonder is het ook weer niet. Landberk, Anekdoten, Oceana Company en Pineapple Thief zijn moderne bandjes die het instrument veel gebruiken.
Maar zelfs The Red Hot Chili Peppers gebruikte dat ding op het multi-platinum verkopende Blood Sugar Sex Magic.

Wel leuk als jonge mensen iets nieuws leren.

Nu over deze plaat; is deze echt zo goed, als de eindscore laat zien, of is het over-enthousiasme, dat later weer bekoeld?!?

nicoot
Mijns inziens is hij 'echt zo goed als de eindscore laat zien'.

avatar van Gloeilamp
Ik vind deze plaat ook helemaal geweldig, en meerdere mensen met mij aan het stemgemiddelde van 100 users te zien.

Ja maar jij vindt elke scheet van Steven Wilson geweldig

Ik kan een hoop van die vent echt niet pruimen....

avatar van Gloeilamp
Tja hij zou het eens moeten proberen, een album met alleen scheten Zal aardig verkopen denk
Nee maar ik ben inderdaad een liefhebber van SW, en het meeste wat hij daarnaast doet maar daar ben ik denk ik niet de enige in op deze site. Porcupine Tree is hier ook redelijk populair.

Ozric Spacefolk
Als je zou kijken, tussen mijn stemmen, zou je zien, dat ik ook ik wel Porcupine Tree platen goed vind. Het latere werk alleen minder en ook Insurgentes vond ik niks.
Bass Communion vind ik verschrikkelijk en Blackfield vond ik leuk, maar de laatste plaat ook weer erg slecht.
Alsof Wilson aan ideeen armoed lijdt.

The Sky Moves Sideways was zo misdadig goed....

De laatste Blackfield vind ik zelf ook minder, ik blijf wel kritisch hoor
Bass Communion heb ik zelf nog niets van gehoord. Insurgentes vind ik wel goed, maar het is toch een totaal ander album dan dit vind ik. Misschien moet je het dan toch maar eens proberen Ozric!

Gloeilamp schreef:
De laatste Blackfield vind ik zelf ook minder, ik blijf wel kritisch hoor

Ik ken een site waar je heel snel platen vandaan kunt halen. Dus dat zal ik vanmiddag maar eens doen. Als iedereen zo vol lof is... Ik ook altijd met mn obscure shit, kan met bijna niemand over mijn lievelingsplaten praten...

avatar van Gloeilamp
Haha maar daar is deze site toch ideaal voor?

(Dit zal trouwens allemaal wel weer verwijderd gaan worden straks )

avatar van jassn
Ozric Spacefolk schreef:
Alsof Wilson aan ideeen armoed lijdt.

The Sky Moves Sideways was zo misdadig goed....
die laatste van Blackfield is dan ook meer een plaat van Aviv Geffen.

Ik kan u gerust al vertellen dat deze plaat in de verste verte niet lijkt op de laatste platen van Porcupine Tree.

nicoot
En met alle onderstaande berichten, dit hier waarschijnlijk ook. Bass Communion, ik heb er Ghost on Magnetic Tape van en dat is bijna 80 minuten enkele pure laagjes geluid, zonder beat, ritme en nauwelijks variatie. Ik heb het er ook wel moeilijk mee. GfD vind ik dan wel weer beter dan Insurgentes (met invloeden van 70s resp. 80s, misschien ook daarom). En de derde Blackfield is imo inderdaad wat minder dan de voorgaande, maar SW heeft er slechts één lied van geschreven, Waving, meteen ook bij de -say- drie beste van de cd.

avatar van Bravejester
Ozric Spacefolk schreef:

Ik denk dat je deze toch wel gaat bevallen; de link met King Crimson is al vaak aangehaald en gezien je waardering daarvoor zal dit je waarschijnlijk toch wel aanspreken......

... of je vind dat dit er weer teveel op lijkt in een aantal nummers....

Het blijft gewoon moeilijk te bepalen wat iemand anders mooi gaat vinden maar een 4 moet er toch wel in zitten.

Ik vind deze trouwens veel mooier dan Insurgentes en Blackfield en Bass Communion spreken mij ook niet aan!

Ozric Spacefolk
Kijk nu ben ik toch echt benieuwd geraakt.... Ik ben een sucker voor ouderwetse symfo...

avatar van OscarWilde
Hoor Porcupine Tree wel graag en door de hoge score hier er mij ook aan gewaagd. Het klinkt erg goed, vormt een mooi geheel en hoewel ik niet elk nummer of stuk even geslaagd vind, is het wel een hoog niveau

avatar van Gloeilamp
Welke nummers vind je minder geslaagd Oscar?
Het geheel wat dit album vormt is inderdaad een sterk punt van Grace for Drowning, na zo'n 10 luisterbeurten is bij mij alles op zijn plek gevallen, bovendien blijft het album interessant!

avatar van OscarWilde
Goh, ik vind dat sommige nummers soms iets te veel voortkabbelen of wachten op die uitbarsting zoals No part of me of Index. Misschien moet ik het nog wat meer laten zinken Heb dat ook wel meestal met Porcupine Tree platen.

avatar van ad6922
typische groeiplaat. Heeft heel wat luisterbeurten nodig gehad om zijn schoonheid prijs te geven.
Maar het is nu zover. Ben helemaal klaar voor Paradiso

avatar van Timo-otje
Komt deze nog op Spotify een deze dagen, of is die kans nihil? En waarom eigenlijk niet? Geven sommige artiesten daar geen toestemming voor? Deze plaat 1 keer beluisterd inmiddels, en heeft duidelijk meer luisterbeurten nodig. Klonk vrij ontoegankelijk vond ik allemaal terwijl is toch al redelijk wat gewend ben denk ik.

avatar van Ducoz
Beatles zijn ook niet te vinden op Spotify(zowel band als solo), dus ik denk dat artiesten dat inderdaad in de hand hebben.

Timo-otje schreef:

De plaat heeft enorm wat potentieel in huis. Persoonlijk vind ik dat deze snel naar boven komt. De afgelopen 2 dagen heb ik continu Grace for Drowning laten afspelen. En telkens komen er meer elementen naar boven. Structueel een zeer sterke plaat. Geweldige compositie!!! En... een klassieker in wording!!!

Meesterwerk

Timo-otje schreef:

De eerste paar dagen na de release stond ie op Spotify. Daarna is hij er vanaf gehaald, helaas. Zelfde gold voor Insurgentes en NSRGTS RMX, die werd er na een tijdje ook af gehaald. Zal wel komen doordat artiesten bijna niks verdienen aan Spotify.

Gewoon aanschaffen jongens!
Het album is ook erg mooi vormgegeven.

Heb deluxe editie, maar om die elke dag naar mijn werk te slepen...

avatar van senseisyl
Postcard is werkelijk heel erg mooi; de overige nummers passen gewoon niet in mijn straatje. Not my cup of tea. Mijn stem blijft dan ook uit.

Antagoon
Tot en met track 10 ga ik mee in de superlatieven. Fàntastisch!! De laatste twee nummers, en dus ook ook de 23 minuten van Raider II, vind ik maar niks. Kan er ook maar niet aan wennen. Ze glijden gewoon voorbij. Balen.

Antagoon schreef:

Misschien is het nu wel balen, maar hun Raider II nog wat meer luisterbeurten. Want ik vind dit een meesterlijk nummer. En natuurlijk zou ik u graag willen overtuigen hé

avatar van Gloeilamp
Raider II had bij mij ook even de tijd nodig, maar nu vind ik het een van de beste van het album.