Van Halen - A Different Kind of Truth (2012)

Label: Interscope

1. Tattoo (4:44)
  2. She's the Woman (2:57)
  3. You and Your Blues (3:43)
  4. China Town (3:15)
  5. Blood and Fire (4:26)
  6. Bullethead (2:31)
  7. As Is (4:47)
  8. Honeybabysweetiedoll (3:47)
  9. The Trouble with Never (3:59)
  10. Outta Space (2:54)
  11. Stay Frosty (4:08)
  12. Big River (3:51)
  13. Beats Workin' (5:03)
Wow, dat middenstuk uit the trouble with never, kippevel! roept een donker gevoel op dat ik nog nooit bij muziek heb gevoelt

Edjes gitaarspel,ik zeg ongeevenaard, de man weet 2 dezelfde akkoorden achter elkaar of bepaalde partijen telkens net ff anders te spelen en dan maakt het geheel licht organisch, er zit daardoor meer menselijkheid en gevoel in, en tegelijkertijd klinkt hij reetestrak

avatar van richiedoom
Een echt groeialbum! Ik heb de plaat al ontzettend veel gedraaid, en waar ik in het begin niet echt met de hype mee kon gaan aangezien er naar mijn idee een hoop zwakke nummers op stonden, kan ik dat nu wel!

Ik ken alle nummers nu vrij goed, en elk nummer biedt wel iets lekkers. Zoals het middenstuk van The Trouble With Never, de solo van As Is, de groove van She''s the Woman, het refrein van You and Yor Blues etc etc etc.....

Voorlopig 4 sterren en misschien komt er nog wel bij!

avatar van AstroRocker
@ritchiedoom: maar je vind Chickenfoot's eerste beter als deze Van Halen (ik keek even naar je top 10)?
Chickenfoot is ook geweldig, maar ik vind deze plaat net iets beter.

avatar van richiedoom
Ja ik ben helemaal leip van Chickenfoot! Die plaat kwam uit op een moment dat ik echt weer een nieuwe classicrock plaat/band nodig had, en vier van die klasbakken bij elkaar die met zulke muziek kwamen, en tot op de dag van vandaag zet ik m nog regelmatig op. Tja dan is het voor mij gewoon de beste plaat allertijden!

Deze Van Halen komt daar voor mij totaal niet in de buurt, wat uiteraard niet negatief bedoeld is. Nog steeds vind ik hier een aantal nummers gewoon minder, ook al heeft elk nummer wel iets lekkers.

Balance vind ik dan wel weer geweldig, met Amsterdam, Aftershock en Feeling! Kwestie van smaak, maar ik ben nou eenmaal een enorme fan van Sammy Hagar zn stem, performance en levenswijze, geweldige vent!

avatar van Dexter
Deze heeft me ook nog niet zo weten te overtuigen, maar dat die eerste van Chickenfoot ook niet in het begin. Pas toen ik ze live aan het werk had gezien, viel bij mij het kwartje pas.

Ik hoop dus Van Halen van de zomer nog ergens te kunnen bezichtigen. De single 'Tattoo' sprak me wel direct aan, de rest heeft misschien nog wat extra luisterbeurten nodig.

avatar van AstroRocker
Chickenfoot heb ik live gezien in Heerhugowaard: geweldig consert, en enkele weken later in de herhaling op Bospop. Satriani ben ik ook al lang fan van, die heb ik in 1993 voor het eerst gezien in Vredenburg, Utrecht.
@Dexter: zeker weten; ik hoop dat ze naar NL komen! Ik ben erbij

avatar van renerush
Deze plaat eigenlijk direct gekocht zonder er iets van gehoord te hebben en het was het waard:
Zoals al door velen vermeld is VH weer ouderwets goed, waarbij de mannen elkaar prima aanvullen en Eddie (niet Eddy ) zich van zijn allerbeste kant laat zien, en dat wil zeggen heel erg goed! Mocht je vergeten zijn hoe goed deze man is, dan helpt deze plaat het je wel te herinneren! Het plezier van muziek maken is hier heel duidelijk, en als je na zo'n tijd weer terugkeert naar de roots en dan deze kwaliteit aflevert, verdien je een dikke 4!!

ReneRush

avatar van Rockbeest
spoon schreef:
De hoge score is nostalgisch gekleurd ben ik bang.

Ik mis ..ehm..swagger. Precies dat wat VH1 zo goed maakt

2* (VH1 4*)

Von Helsing schreef:
Wat is dat nou weer voor een rare hiphop slang bij een instant classic hardrock album. Trouwens, VH1 is een muziekzender.....

spoon schreef:
Dat noemen ze [tromgeroffel] A Different Kind of Truth [tadááá]

Ik mis op dit album simpel gezegd de energie, de homo-erotische spanning, de zelfrelativerende humor,het overvloedige borsthaar, geile spandex met tijgerprint, zijden sjaaltjes, en de loshangende damesmantels..dat wat Van Halen - Van Halen het debuutalbum uit 1978 zo zelfverzekerd en @@#&rockingfuckingrolingyeah$%#% sexy maakte

Snapt u het nu een beetje??

Yeah, I get it..U bent ook blijven hangen in 'die goeie ouwe tijd'..

richiedoom schreef:

Voorlopig 4 sterren en misschien komt er nog wel bij!

Kijk, hij draait al bij..

@ Ronald5150; leuke review!

Rockbeest schreef:
@ Ronald5150; leuke review!

@Rockbeest: dank voor het lezen en voor je reactie.

Zojuist weer eens geluisterd en dan met name wat meer aandacht gegeven aan de baspartijen van Wolfgang Van Halen. De jongen kan spelen zeg: stuwend, energiek, dynamisch en intens. Respect!

avatar van Rockbeest
Ronald5150 schreef:

@Rockbeest: dank voor het lezen en voor je reactie.

Helemaal mee eens en ik mis Michael Anthony dan ook helemaal niet. Ik hoor ook genoeg meerstemmige zang op deze cd dus dat wordt prima opgevangen

Sam Hagar geeft altijd zo hoog op over Michael zijn 'backing vocals', en natuurlijk kan hij best zingen, maar het wordt ook wel een beetje overrated..

avatar van De buurman
Het album wordt nog steeds beter en beter in mijn oren. Het centrale stuk, zeg maar Bullethead tot en met Outta Space, vond ik eerst wat nietszeggend, vooral erg hard allemaal, maar man... helemaal top. De refreinen blijven hangen en de plaat nodigt uit om keer en keer opnieuw te draaien en beter te leren kennen. Wat geweldig dat we zo'n album van Van Halen krijgen. Dave, Eddie, Alex, Wolf, ze hebben het echt geflikt.

avatar van Ronald5150
In het kader van "Spread the Word", check de link voor een recensie van ADKOT. In het algemeen kan ik me altijd wel vinden in de mening van de betreffende recensist, en hij slaat ook nu weer de spijker op zijn kop.

De krenten uit de pop: Van Halen - A Different Kind Of Truth - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Snarenplukker
Goeie review, hij slaat de spijker op zijn kop!

avatar van henk01
Ik vis de cd nog even uit prullebak en geef hem nog een kans
Misschien heb ik het wel mis... dan kom ik er op terug !

avatar van Bollieblauw
Henk, geloof mij. Dit is zo'n supervet album, sinds de aanschaf non-stop gedraaid en iedere keer ontdek ik weer wat nieuws. Ik schrijf een deze dagen een uitgebreid review, want dit album verdient dat. Eddie is werkelijk een tovenaar op dit album en speelt alsof hij voor het eerst verliefd is. Honeybabysweetiedoll heeft de vetste, oerharde, funky riff die als een soort verslavend middel met je hoofd speelt. Diamond Dave kroelt en fluistert als een krolse kat. Beste hardrockplaat van de afgelopen 23 jaar.

avatar van Sinnerman
Ik ga mee, superplaat! De sfeer is super, feelgood met duistere momentjes. Vind de muzikale stukken waarin Wolfgang de ruimte pakt, heel gaaf, zeker als ik dan bedenk dat het mannetje dan met zijn vader en oom losgaat. Hij heeft een fijne bass-sound. DLR zit vol grappige oneliners, die hij lekker smeuig door de mic in je hoofd laat nestelen. 'Told ya I was comin' back' en 'I wanna be your knight in shining pick-up truck'
Niet verwacht, heel welkom.

avatar van Bakema NL
Bollieblauw schreef:

Ik vond de single al aardig. Lees telkens goede berichten over de gehele plaat en zou hem toch al gaan halen. Maar door dit soort berichten wil ik haast naar de winkel rennen verdorie.....de beste hardrockplaat van de afgelopen 23 jaar.....gloeiende gloeiende, afkomen met die plaat meneer de platenboer !!!

Bakema NL schreef:

Sorry , maar dan ben je wel erg snel tevreden.....(of je hebt nog niet echt veel (betere) hardrock beluisterd de afgelopen 23 jaar)

henk01 schreef:
Ik vis de cd nog even uit prullebak en geef hem nog een kans
Misschien heb ik het wel mis... dan kom ik er op terug !

Ik heb het album al een paar keer op de Ipod beluisterd. Een paar aardige nummers, maar ik kan er niet echt wild van worden. Na zoveel jaar wachten had ook ik een beter resultaat verwacht. Composities zijn zwak en lijken niet af. Een solo waar een beethe goede gitarist om lacht...
Hij kapt veel soli snel af en in plaats van de ruimte krijgen en door te gieren.

Ik kan jouw reactie dus duidelijke beamen

avatar van Von Helsing
Neal Peart schreef:

Ik kan jouw reactie dus duidelijke beamen

Hoe weet jij dat een beetje goede gitarist erom lacht? Hoeveel heb jij er gesproken sinds vorige week?

avatar van Bakema NL
Natuurlijk is Eddie een prutser op gitaar, dat weet toch iedereen?

Ahum, weer even serieus....
Net de cd gekocht en gedraaid en jawel hoor, dit is gewoon ouderwets vertrouwd en dolle pret van begin tot eind. Wat een comeback, want zo mogen we het toch wel noemen.

avatar van Bollieblauw
Neal, je bent alleen maar aan het stoken joh. Menig (professioneel) gitarist zou zijn linkerpink geven om te kunnen soleren als Eddie. Als dit album iets bewijst dan is het wel dat Eddie nog steeds een van de grootste rockgitaristen is die op deze aardkloot rondloopt.

avatar van De buurman
Neal Peart schreef:
Een solo waar een beethe goede gitarist om lacht...

Eddie Van Halen kapt z'n solo's natuurlijk af om te verhullen dat hij helemaal niet kan spelen.

Echt Neal, je commentaar slaat helemaal nergens op. Kijk, ik ben niet helemaal weg van het gitaargeluid, tenminste als je het vergelijkt met dat op vroegere platen als Diver Down en 1984. Maar hij speelt met meer passie èn met meer precisie dan hij in jaren heeft gedaan. EVH klinkt echt als een jonge god. Het feit dat ik af en toe stujes solo voorbij hoor komen die ik al eens eerder van hem gehoord heb, vergeef ik hem graag. Als ik al om Eddies solo's moet lachen, is het een vette grijns omdat hij de strijd met de fles gewonnen lijkt te hebben. Stellen dat "een beetje goede gitarist" om zijn spel moet lachen in de zin van dat er iets op af te dingen valt, raakt kant noch wal.

avatar van iggy
Nou ja neal peart je mening is nu wel duidelijk lijkt mij je hebt je punt gemaakt. je vind er geen barst aan en je blijft er geen barst aan vinden. Dat kan en mag heb ik geen enkel probleem mee hoor. Maar het word best saai om dat keer op keer weer te lezen. Ga lekker naar je eigen muziek luisteren die je wel leuk vind. De nieuwe halen plaat is niks voor je so be it....

avatar van vielip
Bollieblauw schreef:
Beste hardrockplaat van de afgelopen 23 jaar.

Dat kun je niet menen!? Ik snap best dat je als VH fan behoorlijk in je nopjes bent met dit album maar de beste hardrockplaat van de afgelopen 23 jaar? Dat is me nogal een uitspraak!

avatar van Ronald5150
Ik vind het prima dat een ieder zijn eigen mening heeft over deze plaat. Heel graag zelfs. Maar ik heb nog een enkel argument gelezen die me ervan overtuigd dat ik het mis heb. Dit is absoluut één van de beste Van Halen platen allertijden en ook één van de beste (hard)rockplaten van de afgelopen decenia.

Graag zou ik zien dat als een eerder gebruikt argument (solo's die niet af zijn) niet keer op keer wordt gebruikt als het niet overtuigend is. Kom dan met andere en betere argumenten. Solo's die niet af zijn is werkelijk een lachwekkende argumentatie. Wanneer is een solo dan wel af? Als de gitarist in kwestie 1 of al zijn 6 snaren heeft gebroken? Als hij een minimale tijdsduur hanteert voor de solo's? Als hij een bepaalde toonsoort wel of niet heeft gebruikt? Als hij alle frets op de hals van de gitaar heeft gehanteerd? Ik probeer het echt te begrijpen hoor. Misschien is er een soort bijbel voor gitaarsolo's die ik niet ken, waardoor ik overtuigd wordt? Wellicht dat Neal Peart kennis heeft die ons allen te boven gaat. Deel deze please met ons! Zo niet, kom dan met andere argumenten die wel steekhouden, of licht je argument begrijpbaar toe.

Verder niets dan respect voor de mening van een ander

avatar van Bollieblauw
Vielip, het was een beetje grootspraak a la Diamond Dave. Ik heb me alleen verrekend, ik bedoelde 34 jaar (1978, get it?). Geen idee hoe ik op 23 jaar kwam. Ik vind dit wel een extreem lekkere plaat, maar dat was al duidelijk!

"If you wanna be a monk, you gotta cook a lot of rice!" - Stay Frosty

avatar van vielip
Bollieblauw schreef:
Vielip, het was een beetje grootspraak a la Diamond Dave.

Oké, dan mag het

avatar van Metal-D78
Ik zit een beetje tussen Bollieblauw en Neal Peart in: A Different Kind Of Truth is volgens mij één van Van Halen's beste platen met Dave achter de microfoon. Beste hardrock plaat in de laatste 23 of 34 jaar? Nou nee.... Composities zwak en nauwelijks af? Ook niet.

Dit is Van Halen pur sang. Ik ben er blij mee.

Mijn uitgebreide review op Van Halen - A Different Kind Of Truth - ZwareMetalen.com (even schaamteloos reclame maken ...)

Nondesjaan

Hij wordt alleen maar beter!

man man man, wannun fijne plaat