Bruce Springsteen - Wrecking Ball (2012)

Label: Columbia

1. We Take Care of Our Own (3:54)
  2. Easy Money (3:37)
  3. Shackled and Drawn (3:46)
  4. Jack of All Trades (6:00)

met Tom Morello

5. Death to My Hometown (3:29)
  6. This Depression (4:08)

met Tom Morello

7. Wrecking Ball (5:50)
  8. You’ve Got It (3:49)
  9. Rocky Ground (4:41)

met Michelle Moore

10. Land of Hope and Dreams (6:58)

met Michelle Moore

11. We Are Alive (5:44)
  12. Swallowed Up (In the Belly of the Whale) * (5:35)
  13. American Land * (4:25)
avatar van blonde redhead
IK heb nooit begrepen dat deze artiest zo goed ontvangen wordt. Bovendien heb je geen reden meer om te klagen als je zelf zoveel geld per concert verdiend. Daarom is hij voor mij heel ongeloofwaardig. Maar ondanks de slechte teksten is de muziek op deze cd wel aardig daarom 3*

avatar van Madjack71
Ik vind het een onzinnig argument om te stellen, dat als je veel geld verdient je je niet meer kritisch mag uiten over wat gaande is in je eigen thuisland en hoe dit de mensen raakt. Los nog van het feit dat dat 'binnenharken' vooral moet komen van de tournees met concerten van pakweg 2,5-3 uur. Kom daar nog maar eens om bij de huidige bandjes. Dat je de teksten slecht vind is dan vanuit jouw perspectief en daarom ook een waarheid. Ikzelf vind ze kordaat en tot de kern. Wat geloofwaardigheid betreft; ten tijde van The Rising werd er een direct beroep gedaan op Springsteen om het leed van 911 te omlijsten met een muzikale omhelzing waar het land (of degene die daar behoefte aan hadden), steun uit zouden kunnen putten.

blonde redhead schreef:

Als je één of twee pagina's terug kijkt, dan zie je dat hier al discussie over was gevoerd. Uitkomst kort samengevat: wat jij schrijft slaat als een tang op een varken. Feitelijk zeg jij dat je alleen sociaal invoelend mag zijn en maatschappelijk betrokken bij de arbeiders en middenklasse en zwakken in de samenleving als je weinig geld hebt. Eeeeeeehhhh....

avatar van Coentje
west schreef:

Inhoudelijk: ik krijg nogal wat kriebels overal bij de opmerking: "mensen die zich afzetten tegen de meerderheid zal je altijd hebben". Gelukkig wel zou ik zeggen! Je zou juist een goed beargumenteerde afwijkende mening moeten koesteren.
Klopt, ik verwoorde dat verkeerd. Ik ben dan ook een Bruce-addict en bij mij overheerst het gevoel van "eindelijk-weer-een-ouderwets-goede-plaat", als je dan zo'n zeikerige en in mijn ogen onjuiste review met vreemde en misplaatste metaforen leest gaat het bij mij ook even kriebelen. Volgende keer tot 10 tellen.

avatar van Ducoz
1,0
Zou ik zeker doen
Lees mijn stukje bij The River anders eens
Bruce Springsteen waarderen gaat hier nooit gebeuren, maar ik werk in een muziekwinkel, dus voorbij komen doeite helaas wel...

Stijn_Slayer
Ken het album niet, wil het ook niet kennen, maar hierboven worden de woorden zeikerig, onjuist, vreemd en misplaatst gebruikt door dezelfde gebruiker die eerder dit verwijtende en scheve beroep op autoriteit uitte: ''hoewel ik niet begrijp dat als je dit album in het gleufie stopt je niks van de passie, oprechtheid en klasse van de Boss hoort maar dat ligt dan waarschijnlijk aan die miljoenen anderen die het wél een topplaat vinden.''

Dat vind ik dan weer een beetje misplaatst.

avatar van rushanne
Stijn_Slayer schreef:
Ken het album niet, wil het ook niet kennen

Briljant, wat doe je dan hier bij dit album?

On topic : Voor mij behoort deze cd niet tot zijn 5 beste werken. Ook zeker niet zijn slechtste, een beetje een middelmaat in zijn oeuvre.

Stijn_Slayer
Leek me vrij duidelijk, maar oke: melden dat ik het niet eens ben met de manier waarop Coentje Bruce en zijn fans neerzet als superieur en anderen als de mindere tegenhangers.

avatar van Rogyros
west schreef:

Kort maar krachtig heb je deze volledige onzin van tafel geveegd. Mooi verwoord, West. Altijd ongelooflijk dat iemand met geld die zijn nek uitsteekt voor ongeloofwaardig wordt uitgemaakt omdat hij zelf goed verdient. Wie weet wat hij allemaal aan goede doelen etc. doet? Blonde redhead heeft zich daar in ieder geval nooit in verdiept.

Over dit album; ik sta eigenlijk wel versteld van de lovende reacties op dit album. Niet dat ik het slecht vind, integendeel, maar ik had niet verwacht dat men zo positief erover zou zijn. Ik deel een beetje de mening van Rushanne. Ik vind het zelf een prima album, maar schaar het zeker ook niet bij zijn beste. Het album kan in mijn ogen niet tippen aan Magic, Darkness, Born To Run, The Rising, Born in the USA en nog een paar. Voorlopig.

Voorlopig.

avatar van rushanne
Stijn_Slayer schreef:

Nee, ik bedoelde eigenlijk dat je ergens gaat lopen posten, terwijl je het album niet wilt beluisteren. Als ik dat ook ga doen bij elke cd die ik niet ga of wil beluisteren heb ik er een dagtaak aan.

johannesA
@Stijn,

Wat is de reden dat je dit album niet wilt horen?

avatar van crosskip
johannesA schreef:
@Stijn,

Wat is de reden dat je dit album niet wilt horen?

Stijn is aan z'n stemmen te zien niet zo'n fan van meneer Springsteen =p

avatar van jerome988
Altijd het proberen waard toch Deze plaat laat weer een hele andere kant van Bruce zien in vergelijking met zijn vorige platen...

avatar van Philipstown
Ik hoor een zeer geïnspireerde Bruce, de songs zijn uitstekend en het valt mij vooral op dat de productie van deze plaat zo helder en open is. Niet dichtgeplamuurd of afgevlakt.
Heb hem pas 1x gedraaid, dus ik sluit niet uit dat er zeker een half sterretje bijkomt.
Ik had me vantevoren niet ingelezen over deze plaat, dus ik ben na beluistering nogal verrast over het ontbreken van de karakteristieke E-Street Band-sound en het feit dat de leden van de E-Street Band ook maar bijrollen vervullen.
De folky aanpak bevalt mij wel; hier thuis dachten ze zelfs even dat ik een plaat van The Waterboys had opgezet.

Stijn_Slayer schreef:
Ken het album niet, wil het ook niet kennen....

Ha Stijn: je maakt het nu wel een beetje bont hoor, door te posten bij een album wat je niet (wilt) kennen... Wat voor inhoudelijke redenen je er ook voor hebt. Wel amusant!

Stijn_Slayer
Ik houd écht niet van Springsteen, ik zal me hier verder ook niet laten zien, maar wilde toch even m'n ei kwijt over die opmerking.

avatar van Madjack71
Ik vind dat je best inhoudelijk op een opmerking in kunt gaan, zonder dat je nou direct iets met de betreffende artiest hebt, of dat je diens album geluisterd moet hebben. Al kan ik natuurlijk helemaal er niets bij voorstellen dat er niet een iezelpiezelig nummer is dat je van Springsteen zou kunnen waarderen en een klein beetje van kan houden...

avatar van midnight boom
Introductie heeft Bruce Springsteen niet meer nodig. De zanger gaat al vijf decennia mee en heeft een hand vol klassieke albums op zijn naam staan. Voor zijn pensioen hoeft de 62-jarige zanger het dus niet meer te doen. Anno 2012 is Bruce Springsteen boos. Heel boos. Goed nieuws dus. Amerika deugt in zijn ogen niet. Hij zingt er dan ook kwaad over op zijn zeventiende studioalbum Wrecking Ball. Het resulteert is een energiek en meeslepend album met opvallend veel Ierse folk invloeden. Maar als luisteraar wordt je helemaal niet boos van Wrecking Ball, integendeel, het is een vrolijk 'Boss-waardig' album geworden. Springsteen's beste werk sinds the Rising.

Na de wat inspiratieloze voorganger Working on a Dream voelt Wrecking Ball als een nieuwe start. Er is een nieuwe producer uit de stal getrokken genaamd: Ron Aniello. Geen Brendan O'Brien dit keer. Het grootse, strak geproduceerde Wrecking Ball voelt door de productie lekker fris aan. Springsteen zelf is goed bij stem en behoorlijk energiek. Muzikaal bevat Wrecking Ball redelijk wat raakvlakken met 'We Shall Overcome'. Dit komt natuurlijk door de Ierse folk invloeden (bv: Easy Money, Shackled and Drawn). Maar the Boss kan net zo goed flink rocken (Wrecking Ball, We Take Care of our Own) gevoel uit de hoek komen (Jack of All Trades), of (jawel) verassen met lichte R&B, gospel en rap invloeden (Rocky Ground). Er worden zelfs subtiele samples van Johnny Cash en Curtis Mayfield gebruikt. Een gevarieerd album dus, maar wel typisch Springsteen. Het maakt Wrecking Ball een fijne luisterbeurt.
En laten we dan nog een keer stil staan bij de overleden E-Street saxofonist Clerece Clemos, die op Wrecking Ball nog op twee nummers te horen is. We horen hem nog een keer schitteren in 'Land of Hope and Dreams'. Het is een prachtig hoogtepunt, van dit goede nieuwe Springsteen album.

Tegen mijn verwachtingen in een sterk Springsteen album. Een Boss waardig album, dat elke Springsteen fan zal bevallen. Chapeau!

van: Daan's Muziek Blog: Bruce Springsteen - Wrecking Ball - daanmuziek.blogspot.com

avatar van vielip
Net de opnames bekeken van gisteravond. Bijna het hele nieuwe album kwam aan bod. Wat mij betreft iets teveel van het goede maar de nummers komen, zoals wel vaker, live nóg beter uit de verf! Zeer verrassend; Rocky ground speelden ze ook! Als dit optreden (ter ere van het 10-jarig bestaan van een radiostation) een voorproefje is van wat ons te wachten staat tijdens de komende tour dan ben ik voorzichtig optimistisch. Er mogen voor mij nog wel een stapeltje 'oldies' bij. Zelfs Born to run werd niet (!!) gespeeld!

midnight boom schreef: Geen Brendan O'Brian

Een gouden greep wat mij betreft. O'Brian smeerde het geluid van Springsteen zowat potdicht. Dit album klinkt veel transparanter, helderder en er is meer onderscheid in de instrumenten te horen dan bij Working on a Dream, Magic en The Rising waarop hij een hand in had.

avatar van vielip
Ben ik het ook wel mee eens ja. Een voltreffer om eens met een andere producer te werken. Man, wat zou ik Magic graag horen met een produktie als deze! Die nummers vragen om zo'n produktie. Al moet ik zeggen dat de vinyl versie al stukken beter klinkt vergeleken met de cd.

avatar van Coentje
Stijn_Slayer schreef:
Heel goed, dat heb je nu gedaan.

Speciaal voor jou: Ik liet me provoceren, en verwoorde het compleet verkeerd. Het mag geen excuus zijn maar ik was niet meer hélemáál helder om 5 uur snachts na een avond stappen.

Als mensen geen fouten meer mogen maken wordt het wel heel erg saai hè, dat leventje.

ON:
Kan na een weekje steeds meer tracks waarderen, hoewel American Land van mij niet opgenomen had hoeven worden met die piraat-achtige stem van Brucey..

avatar van predator
Fijne cd, verheug me hierdoor nog meer op pinkpop. Hij is boos, maar desondanks hoor ik een hele vrolijke bijna gospelachtige cd.

avatar van AOVV
Een nieuwe plaat van Bruce Springsteen zorgt altijd voor de nodige ophef. Op dit album worden heel wat stijlen in de mixer gedaan, de teksten lijken op het eerste gezicht wel weer vrij sterk. Muzikaal heb ik er net wat minder mee, maar dat kan nog veranderen. Ik zou in ieder geval geen uitschieters kunnen opnoemen.

avatar van Demon.
Coentje schreef:

Juist American Land! Echt ik snap er niets meer van

avatar van Thunderrock
Madjack71 schreef:

Heeft dat niet meer met de CD masterering te maken?

avatar van blonde redhead
west schreef:

Gedeeltelijk vind ik dit ook waar. Kranten staan vol over personen, bijvoorbeeld sporters, die een stichting hebben waarmee ze opkomen voor de zwakkere in de samenleving. Persoonlijk heb ik meer respect voor iemand die leeft van een bijstandsuitkering en daarvan 20 euro aan een goed doel geeft. Wat overigens ook een hoger percenate is tov het inkomen.

Maar om terug te komen op je grote vriend Bruce. Hij is op zijn eigen manier ook iemand die anderen uitbuit. Door zoveel te vragen voor een concert hebben festivals vaak minder geld over om kleinere bands te betalen, waardoor die net voldoende verdienen om rond te kunnen touren. Daarnaast worden vrijwilligers ingezet om op een festival te werken. Als hij minder had gevraagd hadden deze personen niet voor niks hoeven werken. Raar genoeg zijn er nog steeds vrijwilligers te vinden zodat festivals zulke belachelijke bedragen kunnen bliven betalen aan deze artiesten. Daarom is het ook niet raar dat de BTW verhoogt wordt aangezien deze verlaging beter op iets socialers ingezet kan worden.

avatar van Madjack71
blonde redhead schreef: ...Als hij minder had gevraagd

Ik draai het liever om...Smeets wilde koste wat het kost Springsteen op ZIJN Pinkpop hebben en heeft daardoor minder oog voor andere bands die de sfeer net zo goed kunnen brengen. Nee dan liever 1 grote naam en voor de zoveelste keer Anouk uitnodigen.

avatar van vielip
Ik zie het liever zo; als wij, de concert en festivalgangers, niet zouden gaan dan moet jij eens opletten hoe snel het gedaan is met die belachelijk hoge entreeprijzen. We klagen (ik zeg bewust 'we' want ik doe zelf net zo hard mee ) wel maar houden het ook zelf in stand. De organisatoren weten toch wel dat er drommen mensen op bepaalde dingen afkomen.

avatar van rkdev
vielip schreef:

Precies, kijk maar eens hoe snel Madonna met haar belachelijke prijzen wel niet uitverkocht was....