Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son (1988)

Label: EMI

1. Moonchild (5:41)
  2. Infinite Dreams (6:09)
  3. Can I Play with Madness? (3:31)
  4. The Evil That Men Do (4:34)
  5. Seventh Son of a Seventh Son (9:53)
  6. The Prophecy (5:06)
  7. The Clairvoyant (4:27)
  8. Only the Good Die Young (4:42)
  9. Black Bart Blues * (6:40)
  10. Massacre * (2:53)
  11. Prowler '88 * (4:07)
  12. Charlotte the Harlot '88 * (4:11)
  13. Infinite Dreams [Live] * (6:03)
  14. The Clairvoyant [Live] * (6:09)
  15. The Prisoner [Live] * (6:03)
  16. Killers [Live] * (5:03)
  17. Still Life [Live] * (4:37)
Edwynn schreef:
Met The Clairvoyant en Can I Play With Madness staat er toch een tweetal missers op deze plaat. Daarom geen 5 punten.

Dat Can I Play With Madness een misser is omdat het een te zwakke, commerciële song is met een weinig diepgaande tekst en waar de muziek en zang ook niet top is, versta ik!!

MAAR
The Clairvoyant een misser noemen? Wat een sfeer in dit nummer! Wat een melodieus gitaarwerk! Wat episch gezongen! ...

Joy
ach ja, men kreeg de smaak te pakken met wasted years en besloot nog een eenvoudige kraker op het vervolg te zetten

niks mis mee, iedere boerelul kende maiden ineens van die ene hit en de fanbase was weer groter

Joy schreef:

Idd, niets mis mee. Zelfs de commerciële hits van Maiden blijven gewoon keigoede songs, met diepgang (in tegenstelling tot hits als enter sandman van Metallica, Back in Black van AC/DC, enzovoort)

avatar van Edwynn
Niks mis met een commercieel nummertje. Alleen Can I Play With Madness is een raffelnummertje. En The Clairvoyant heeft een oervervelend refrein.

Edwynn schreef:

En The Clairvoyant heeft een oervervelend refrein.

Kan wel zijn. Maar de beginnende bassline en die 'melodieze riff' van Murray is toch wel zalig. En de strofen zijn zo hypnotiserend gespeeld...

avatar van ricardo
Ik begin dit gewoon een strontvervelend album te vinden. De songs pakken mij niet, en doen mij niets, ook niet na vele malen draaien.

Het klikt gewoon niet tussen mij en dit album, ze hebben er veel betere gemaakt, waar echt kippevel nummers opstaan. Ik kan er op dit album niet eentje noemen. En het nummer Can I Play With Madness die geloof ik in die Toyota reclame ook gebruikt is, is al evenmin boeiend. Als je dat nummer een paar keer gehoord hebt, verveeld hij ook al enorm.

De titeltrack vind ik dan nog wel aardig, maar ook allerminst kippevel, gewoon als tussendoortje nog wel ok. Een voor mij persoonlijk eigenlijk wel een overbodig Iron Maiden album. De voorganger vind ik gewoon vele malen beter.

Ook op dit album als eerste Maiden album geen 'echt' epische song meer, in de lijn van Hallowed By The Name, Rime Of The Ancient Mariner of Alexander The Great. Of het moet de titeltrack zijn, maar daar heb ik een stuk minder mee nog dan met de door mij eerder genoemde 3 nummers.

ricardo schreef:

Raar!? Can I Play With Madness is inderdaad een zwakke song.
Maar dat nummers als Infinite Dreams en 7th Son je niet pakken, versta ik niet! Ook Moonchild en The Prophecy vind ik goed!
Maarja, elk z'n mening hé
De reden waarom ik dit een goede plaat vind is niet allleen omdat er imo geen slechte song opstaat, maar ook de sfeer en die teksten over het transcedente zijn zo betoverend

avatar van ricardo
Voor Iron Maiden begrippen vind ik dit gewoon behangmuzak. Gewoon opzetten als je aardappels aan het schillen bent ofzo. Nergens zit hier iets pakkends of iets moois in. Dat sommigen dit zien als Iron Maiden hoogtepunt is mij een volstrekt raadsel, omdat het maar wat voortkabbelt.

Wat een afknapper is dit album eigenlijk, na het zeer boeiende en bruisende Somewhere In Time.

Ik heb hem de laatste tijd ongeveer 5 keer compleet afgespeeld, maar tis mijn ding niet deze Maiden plaat. Texten zijn voor mij bij Iron Maiden niet belangrijk, het gaat mij om pakkende en bruisende songs, waar de energie vanaf spat.

Voor texten beluister ik liever Pink Floyd of Frank Zappa.

Joy
en dat terwijl je bij mening floyd plaat ook al vermeld dat je het prima vind tijdens de afwas of de schoonmaak

avatar van ricardo
Momentary, Ummagumma studio het debuutalbum en ook The Division Bell zijn inderdaad behangmuzak voor mij.

De rest van Pink Floyd is natuurlijk dik in orde, The Division Bell ook natuurlijk, een plaat met een beetje een dubbel gevoel voor mij.

Kun je nagaan hoe matig ik dit album niet vind.

ricardo schreef:

De catchy songs heb ik nooit belangrijk gevonden, en zag ik alleen maar als nog meer goeds in het oevre van Maiden. Ik kan me beter vinden in de diepere, epische songs.

En na TheNumberOfTheBeast,PieceOfMind en Powerslave mocht het wel eens iets anders zijn. De genoemde platen zijn inderdaad platen waar de energie vanaf spat (zoals je citeerde), met vele catchy songs. En die platen zijn zeer goed, maar ging Maiden blijven zo een platen maken dan zou het op den duur wat afgezaagd worden. SOT en SSOASS zitten idd niet vol catchy songs enzo, en ik versta wat je bedoelt als je zegt dat de energie niet van deze plaat af spat. Maar het was weer iets anders, iets diepers, iets minder stereotiep, iets progressive. I Like It

Sir Spamalot (crew)
Geen energie op deze plaat? Behalve dat het bij mij in het begin ook soft overkwam, heb ik deze later naar waarde leren schatten en hij ligt nu op met een deftig volume. Die gitaarpartijen alleen al bevatten de energie van een kleine kerncentrale.

puntje deraf

gisten nog eens beluisterd en het is redelijk zwak allemaal

standaard akkoordenschemas , saaie solos, nee hier had veel meer in gezeten, maiden kan veel beter getuige de voorganger

Een hele verbetering vergeleken met het 'Somewhere in Time' album, al had het mindere 'Madness' er niet op hoeven staan. Persoonlijk vind ik het titelnummer, 'Infinite Dreams' en 'The Clairvoyant' de beste nummers van deze cd.

Handsome Dick schreef:

Can I Play With Madness vind ik ook 'zwak'.
Ookal is dit een +/- concept album, het nummer past niet echt.
Qua tekst, muziek,... valt het uit de boot en is het niet zo hoogstaand.

Hé?! Seventh Son, Infinite Dreams en The Clairvoyant zijn ook m'n favorieten.

Maar wat je daar zegt over 'Somewhere In Time'?!
Ok, dit album vind ik nog een tikkeltje meer hebben...
Maar 'een hele verbetering'?Komaan!
Ook SIT was een prachtig album. De sfeer op die plaat is gewoon onbeschrijflijk.
Zeer experimenteel allemaal en vooral: zeer sterke Vocal Performances!

avatar van Edwynn
De tekst van Can I Play With Madness is wel degelijk onderdeel van het Seventh Son concept.
Muzikaal valt het inderdaad heel erg uit de toon.

avatar van Mr. Rock
Wat heeft iedereen toch tegen CIPWM? Een luchtig, catchy nummertje tussen alle epische meesterwerken door is wat mij betreft prima op zijn plaats.

haveman
Mr. Rock schreef:

Ik kan niet eens zo goed uitleggen waarom, maar ik heb altijd een hekel gehad aan dat nummer. Ik denk toch omdat het zo catchy is.

Sir Spamalot (crew)
Het is eens iets anders dan de doodnormale openingsriff, maar bij mij is het dat a-capella begin.

avatar van Eddie
Het is wat anders dan het standaard Iron Maiden nummers, meer gesproken dan gezongen teksten, maar muzikaal wel typisch Maiden. Het nummer vlamt wel aan alle kanten.

Eddie schreef:

Goed gezegd.

Het is misschien iets meer een meer 'hitje' dan de andere nummers van Maiden, maar muzikaal verder perfect in orde. Voor mij hoeft een band heus niet alleen epische nummers met ingewikkelde structuren te maken.

Sir Spamalot (crew)
@Akron777, nu kruipt een beestje in mijn hoofd. Spreekt dit album mij zo aan omdat die balans goed zit: niet te veel dat episch gedoe met ellenlange intro's? Ik hoor Iron Maiden graag erin vlammen, niet te veel gedoe met ingewikkelde structuren, maar alles perfect in balans. Die solo's op deze plaat zijn zo verdomd goed.

Sir Spamalot schreef:

Hoe bedoel je? Ik vind de solo's ook goed. En ik hoor ze ook graag expirimenteel bezig, dit is mijn favoriete Metalplaat.

Sir Spamalot (crew)
Hm, nu moet ik voorzichtig zijn met wat ik zeg. Ik vind dit de laatste "goede" (politiek correcte aanhalingstekens ingevoegd) voor Brave New World en de daaropvolgende albums vind ik te lang. Alle Maiden nummers tot en met dit album ken ik van binnen en buiten, ik kan ze dromen, ik kan ze blindelings citeren, maar nadien brak er een veer bij mij. Het kan ook nostalgie zijn natuurlijk .

avatar van ricardo
De gitaarsolo's zijn inderdaad erg goed, alleen vind ik het geen pakkend geheel. Ik weet nooit waar ik aantoe ben met deze plaat. Als ik hem een keer heb afgespeeld, en wil hem een week later weer horen, dan denk ik altijd weer van hoe ging deze plaat ook alweer. Ik vergeet de nummers van dit album erg snel, en ze blijven bij mij niet hangen. Desalnietemin zijn de gitaarsolo's wel erg goed. En de titeltrack vind ik ook een lekker episch nummer, maar ook dat nummer blijft niet in mijn hoofd hangen. Ik denk wel als deze plaat ooit bij mij zou vallen, dat ik dit misschien weleens de beste van Maiden zou kunnen vinden. Meestal hebben platen die ik gelijk goed vind niet een erg lange houdbaarheidsdatum. De moeilijker te doorgronden platen zijn op den duur vaak veel boeiender, want als dat eens gebeurt, dan zijn dat vaak de beste albums voor mij.

Akron777
Ze zijn misschien niet zo memorable als de singles zoals Number of the Beast, The Trooper, Run to the Hills of Wasted Years. Maar dat maakt de plaat net zo goed. Hij blijft onvoorspelbaar en voor de (min of meer) "doorzetter" toch echt een piece of art.

Grindpad
zeker, fantastische plaat.

voor mij de laatse van de "golden years"

africalove
Het beste album van Maiden, period. geen enkele zwakke track, ook CIPWM is niet per definitie zwakker omdat het een commercieel nummer is. Consistent en na jaren nog steeds een geweldige plaat. Hierna ging het gestaag bergaf met Maiden...

avatar van Devoo
Seventh Son of a Seventh Son is echt een sfeervol en erg vet nummer! Beste nummer van dit album, absoluut!

@ Devoo

Inderdaad!
Eén van de meest epische en sfeervolle nummers ooit gecreërd...

Bijna heel de plaat is overvol met die magische sfeer hoor.
Ik geef toe: het is niet zo technisch en een tikkeltje minder prog dan SIT.
Maar het heeft iets magisch, en het grootste voordeel:
Het songmateriaal is zeer sterk