menu

Iron Maiden - Fear of the Dark (1992)

mijn stem
3,51 (355)
355 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: EMI

 1. Be Quick Or Be Dead (3:25)
 2. From Here to Eternity (3:38)
 3. Afraid to Shoot Strangers (6:56)
 4. Fear Is the Key (5:36)
 5. Childhood's End (4:40)
 6. Wasting Love (5:51)
 7. The Fugitive (4:54)
 8. Chains of Misery (3:38)
 9. The Apparition (3:54)
 10. Judas Be My Guide (3:09)
 11. Weekend Warrior (5:40)
 12. Fear of the Dark (7:18)
 13. Nodding Donkey Blues * (3:16)
 14. Space Nation No.5 * (11:57)
 15. Roll over Vic Vella * (4:45)
 16. I Can't See My Feelings * (3:48)
 17. No Prayer for the Dying [Live] * (4:24)
 18. Public Enema Number One [Live] * (3:57)
 19. Hooks in You [Live] * (3:45)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 58:39 (1:34:31)
zoeken in:
avatar van vielip
3,0
Ze zijn wel minder inderdaad dan alles wat daarvoor kwam maar de term 'zwak' gaat me wat te ver. 'Minder dan' vind ik wat beter passen

avatar van Metal-D78
3,0
The Apparation, Chains of Misery, Fear is the Key, Weekend Warriors zijn gewoon niet goed genoeg voor een band als Iron Maiden.
Afreaid to shoot strangers en Fear of the Dark zijn de beste nummers. Het overige is middelmaat voor Maiden-maatstaven.
Ik was destijd zeer teleurgesteld toen dit uitkwam. Nu kan ik het met mate waarderen.

avatar van Edwynn
4,0
Zelf vind ik alleen Weekend Warrior echt een beetje een zwakke broeder. Verder bevalt het directe karakter van Fear Of The Dark mij uitstekend. Hoewel hetzelfde ook al gepoogd werd op No Prayer For The Dying, komt Fear Of The Dark op mij een stuk overtuigender over.

avatar van vielip
3,0
Edwynn schreef:
Hoewel hetzelfde ook al gepoogd werd op No Prayer For The Dying, komt Fear Of The Dark op mij een stuk overtuigender over.

Ik snap precies wat je bedoeld alleen is het bij mij net andersom...

avatar van The_CrY
2,0
Zelf vond ik The Apparition, Weekend Warrior en Fear Is The Key altijd misbaksels van de bovenste plank. Ik snap niet dat Maiden daar wat in zag destijds, en ze zijn nog erger gemaakt door de stem van Dickinson die wat meer kraak laat horen. Op de twee openers en de afsluiter na vind ik dit dan ook niet veel soeps. Slappe hap.

avatar van echoes
3,5
Zeg dan op z'n minst: Op de DRIE openers na, want "Afraid To Shoot Strangers" is wat mij betreft een regelrechte Maiden klassieker.

avatar van The_CrY
2,0
Live wel, maar studio vind ik die niet uit de verf komen.

avatar van Kef
4,0
Kef
De sound op FOTD is een stuk donkerder en warmer als op NPFTD. Je moet het album wat vaker horen zodat het zijn waarde prijs geeft. The Apparition en Chain of Misery zijn inderdaad minder. Maar de rest is naar mijn menig prima voldoende.

avatar van vielip
3,0
Kef schreef:
Je moet het album wat vaker horen zodat het zijn waarde prijs geeft.


Je moest eens weten hoevaak ik dit album heb geluisterd! Ik kan elk zuchtje en riedeltje dromen op deze plaat. Ik vind het alleen niet heel geweldig goed. Op een handvol nummers na doet het me anno nu weinig meer.

avatar van Snarenplukker
3,0
Valt behoorlijk tegen, 17 jaar na dato boeien alleen nog Be Quick or be dead, Afraid to shoot strangers,Wasting Love en Fear of the dark. De overige nummers hebben de tand des tijds niet doorstaan wat mij betreft.

MindRuler
Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook maar de laatste jaren deze schijf ben gaan waarderen en dan met name de "mindere" nummers zoals Fear Is The Key en The Apparition. Dat laatste nummer vond ik zelfs ooit de slechtste Maidensong ooit. Maar als je dan naar die geweldige baslijnen van Harris luistert en je daarop focust, tilt dat de song naar een heel ander niveau. Het al eerder genoemde Fear Is The Key heeft een Deep Purple-stukje en ook vocaal lijkt Bruce hier zijn idool Ian Gillan te willen eren.
Childhood's End, The Fugitive en Judas Be My Guide zijn de vergeten pareltjes op deze schijf.
Samen met NPFTD en The X Factor blijft FOTD één van de meest ondergewaardeerde Maiden-albums aller tijden.

avatar van naaitsabes hcab
3,0
Fear of the dark vind ik ook niet echt een sterk album.
Be quick or be dead opent wel ok,Afraid to shoot strangers is zelfs goed te noemen,maar dit album kent nummers die net niet goed genoeg zijn,Weekend warrior,Chains of misery en The apparation om er maar even 3 te noemen.
De afsluiter is wel een dikke voldoende,maar al met al toch nogal een matig album.

4,0
Overdreven. Dit album is prima, en sluit goed aan op het overige materiaal. ATSS is een klassieker, tjdens het Maiden concert dat ik bezocht flipte ik bij dat nummer uit. 4,0

avatar van crosskip
2,0
Het dieptepunt had Iron Maiden met dit album wel bereikt. Het aantal mindere nummers hier is verrassend hoog, evenals de slechte vocals van Bruce. Zelfs het hoog gewaardeerde titelnummer valt als studionummer toch tegen en moet het vooral hebben van de sterkere live uitvoeringen.
Enige lichtpuntjes zijn de knallende opener en Afraid To Shoot Strangers. Laatst genoemde lijkt een voorbode voor wat komen gaat op het volgende albuml. De rustige en donkere eerste minuten die uiteindelijk uitmonden in een explosie van gitaargeweld: een blauwdruk voor The X-Factor. Niet verrassend ook dat het nummer gezongen door Blaze nog beter is dan deze studioversie.

avatar van SebastiaanQuekel
2,0
Eén van de zwakste platen van Iron Maiden, zoniet dé zwaktste. Vrijwel alle nummers die hierop staan hebben een verschrikkelijke productie waar je bang van wordt. Enkel de openingstrack, Afraid to Shoot Strangers, Judas Be My Guide en natuurlijk Fear of the Dark - hoewel live beter - zijn de moeite waard. De rest is totaal niet Maiden-waardig.

2 sterren.

avatar van Edwynn
4,0
Zo slecht is die productie toch niet? Ik vond het beter dan No Prayer For The Dying. Een beetje rock n roll met beide benen op de grond.
Ik vind Fear Of The Dark nog steeds een verfrissende plaat.

avatar van vielip
3,0
Wat de produktie betreft ben ik het wel met SebastiaanQuekel eens. Ook ik vind deze denk ik het minst klinken van alle albums tot dan toe. Zoals ik in een eerder bericht al aangaf zit 'm dat vooral in de snaredrum geluid. Wel iets anders voor Maiden begrippen maar wat mij betreft niet erg geslaagd. Daar komt nog bij dat ik teveel vulmateriaal op dit album vind staan.

avatar van The_CrY
2,0
Teveel vulmateriaal? De meeste nummers hier halen het niveau van 'vuller' niet eens. En verder zingt Dickinson afgrijselijk en weet hij zelfs de vullers en de enkele klassieker te verpesten (op Be Quick or Be Dead na dan).

avatar van vielip
3,0
Nou, zó afkraken wil ik het ook weer niet. Nummers als het al genoemde Be quick or be dead maar ook Childhood's end, Afraid to shoot strangers, Fear of the dark en Judas my guide kunnen van mij wel op wat steun rekenen. Dan zijn er nog The fugitive en Fear is the key die ik wel redelijk vind. Daarna komt er wat mij betreft niks meer....

avatar van Edwynn
4,0
Op bijvoorbeeld The Fugitive en Judas My Guide zingt Dickinson kraakhelder. Die kritiek begrijp ik niet zo.

avatar van The_CrY
2,0
Ik vind Afraid to Shoot Strangers echt geen slecht nummer, maar Bruce zingt m hier zo saai... geef mij maar de live-versie met Blaze van Best of the Beast. Verder vind ik From Here To Eternity nog wel wat hebben, en het titelnummer heeft ook nog zo zn charmes. Voor de rest keer ik echt niet graag terug naar deze plaat hoor. Ook genoemde Childhood's End en Judas Be My Guide, ik herken de goede bedoelingen maar ik vind ze echt zwak, ook al zingt Dickinson op de laatstgenoemde helder. Maar ach, iedereen heeft zo zn minst favoriete Iron Maiden plaat... dit is de mijne.

MindRuler
The_CrY schreef:
geef mij maar de live-versie met Blaze van Best of the Beast.


The_CrY schreef:
Childhood's End en Judas Be My Guide, ik herken de goede bedoelingen maar ik vind ze echt zwak.

Vind ik net de beste nummers op FOTD.

avatar van Edwynn
4,0
Judas My Guide is heel kort, maar wel archetypisch Maiden.

MindRuler
En de titel is afkomstig van een Bruce solo-song (Son Of A Gun)
maar dat wist je ongetwijfeld al. [/wisenosemodus]

avatar van AOVV
3,0
Snarenplukker schreef:
Valt behoorlijk tegen, 17 jaar na dato boeien alleen nog Be Quick or be dead, Afraid to shoot strangers,Wasting Love en Fear of the dark. De overige nummers hebben de tand des tijds niet doorstaan wat mij betreft.


Hier ben ik het eigenlijk wel een beetje mee eens, al wil ik 'Childhood's End' er ook nog aan toevoegen, dat heb ik altijd een goed nummer gevonden. De rest vind ik nu helaas een stuk minder dan pakweg een jaar geleden. Het titelnummer is live inderdaad wel beter, zoals sommigen hier zeggen.

3 sterren

avatar van Spock2011
4,5
Hoewel ik No Prayer for the Dying een sterk album vond, weet Fear of the Dark toch net wat beter te overtuigen. Ik heb altijd een heerlijk gevoel gehad bij deze plaat. De mooie hoes en de wat stevigere nummers zijn toch wat deze plaat onderscheid van oudere albums van Maiden. Ik vind dit zelf de sterkste na Somewhere in Time en Seventh Son. Be Quick or Be Dead is iets minder, maar vanaf Afraid to Shoot Strangers staat er geen enkel slecht nummer meer op de plaat. Het titelnummer beschouw ik als de beste van Maiden en wellicht de beste van Heavy Metal in het algemeen.

avatar van vielip
3,0
Heb jij iets tegen snelle openingsnummers? Tailgunner vindt je een minder nummer en ook Be quick or be dead...toeval of....?

avatar van Spock2011
4,5
Ik wilde zoiets wel in de "recensie" verwerken, want dat heb ik wel vaak inderdaad. De enige echt sterke openingsnummers van Maiden vind ik dan ook Where Eagles Dare, Sign of the Cross, Moonchild, Prowler, en (houd je vast) The Final Frontier. Dat heb ik bij meerdere bands, maar inderdaad erg vaak bij Maiden.

Maar als ik het zo bedenk apprecieer ik een langzaam openingsnummer meer, zoals Rebellion in Dreamland van Gamma Ray's Land of the Free.

avatar van vielip
3,0
Oké geinig! Een afwijkende mening is altijd interessant vind ik. De meeste mensen, ikzelf ook, kunnen nummers als Tailgunner en Be quick or be dead juist wel waarderen van Maiden.

4,0
Titelnummer is natuurlijk een van de beste nummers van maiden ooit gemaakt, maar
ook Judas en Afraid zijn ondergewaardeerd

Gast
geplaatst: vandaag om 08:42 uur

geplaatst: vandaag om 08:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.