David Bowie - Diamond Dogs (1974)

Label: RCA Victor

1. Future Legend (1:08)
  2. Diamond Dogs (5:58)
  3. Sweet Thing (3:38)
  4. Candidate (2:40)
  5. Sweet Thing [Reprise] (2:32)
  6. Rebel Rebel (4:33)
  7. Rock 'N' Roll with Me (4:01)
  8. We Are the Dead (4:59)
  9. 1984 (3:27)
  10. Big Brother (3:20)
  11. Chant of the Ever Circling Skeletal Family (2:03)
  12. 1984 / Dodo * (5:27)
  13. Rebel Rebel [U.S. Single Version] * (2:58)
  14. Dodo * (2:51)
  15. Growin' Up * (3:23)
  16. Alternative Candidate * (5:05)
  17. Diamond Dogs [K-Tel Best Of... Edit] * (4:37)
  18. Candidate [Intimacy Mix] * (2:57)
  19. Rebel Rebel [2003] * (3:10)
Lost Highway
Hoe is het mogelijk dat Bowie's stem bij het begin van Sweet Thing zo gruwelijk veel op die van Nick Cave lijkt?

avatar van Mctijn
Na een aantal jaar deze weer eens gepakt en ik blijf erbij dat het een zeer constant album is zonder uitschieters. Goed, maar niet uitermate hoogstaand zoals sommigen ons willen doen geloven.

Rebel Rebel is het meest clichématige nummer van dit album, maar in mijn ogen een van de betere popnummers ooit.

avatar van orbit
Wel hoogstaand dus.. ik weet niet wat sommigen je doen geloven, maar de nummers zijn van fantastische kwaliteit, en een enorme uitschieter in de vorm van het dreigende We Are The Dead, een top5 waardige Bowie song

avatar van Mjuman
In mijn geheugen staat deze schijf als een tegenvaller. Ik heb 'em dan ook lang niet gehad. Het vreemde is als ik naar de tracklist kijk, zie ik een aantal nummers , de combi 1-2, Sweet Thing, Rebel Rebel en When You Rock and Rool With Me die me als zeer geslaagd voor de geest staan.
Ik zal op zoek gaan naar deze op vinyl en 'em gewoon weer beluisteren. De werking van de menselijke geest plaatst je soms voor raadsels.

avatar van R-Know
Niet z'n beste plaat, maar wel een hele lekkere.

avatar van JU2GEN
Fantastisch album! Voor mij tot nu toe één van zijn betere.

Met We Are The Dead als hoogtepunt!

Stijn_Slayer
Ik ben het eens met wat Patrick zei op 24 mei 2009. Dit is een goed album, maar niet geweldig. Niet zo goed als Ziggy Stardust of Station to Station, maar wel ongeveer even goed als The Man Who Sold the World. Een 7,5 vind ik deze waard, maar die rond ik dus naar beneden af.

avatar van barrett
Wat ik mij van dit album kan herinneren is idd dat deze goed is maar toch nog een klasse (of twee) minder is dan Station to Station.

avatar van barrett
Vandaar dus een 4 sterren

avatar van Mctijn
De A kant van deze plaat is een van de beste ooit en met gemak 5* waard. De B (vanaf track 7) is een tikkie minder maar zeker 4,5* waard.
Afgerond 5* voor de op 1 na beste plaat van Bowie. (na Ziggy)

avatar van muismat
Nee hoor de beste blijft toch wel Station to Station

Wolfgang1975
Heel aardig album, maar lang niet zo goed als de 3 voorgangers (Pin-Ups tel ik niet mee). Ben ik de enige die zich stoort aan de vreemde bijgeluiden op de achtergrondzang van Diamond Dogs?

Ook op dit album van die heerlijke meedeinnummers (zoals Rock n' Roll With Me). Op heel veel Bowiealbums heb je dit soort krakers (Five Years, Memory Of A Free Festival, Drive-In Saturday en meer recent Slip Away).

AddictedToElvis
Na de tegenvaller Pin-Ups laat Bowie 'Ziggy' vrijwel helemaal achter zich. The Spiders zijn ook niet meer te horen. Waarom deze door critici destijds werd gekraakt is mij een raadsel, ook zonder Mick Ronson naast hem weet Bowie een prachtplaat te maken. Een van zijn meest ondergewaardeerde meesterwerken. De songs zijn uitstekend, en het is heel sfeervol. Natuurlijk heb je de lekkere titeltrack en een van Bowie's bekendste rockers Rebel Rebel, maar dit album heeft veel en veel meer te bieden. Het prachtige Sweet Thing bijvoorbeeld, die ook een mooi geheel vormt met Candidate en de reprise erachteraan. Vocaal heeft Bowie nog nooit zo mooi geklonken (tot 1974 bedoel ik dan). De laatste tracks (7 t/m 11) kan ik ook alleen maar prijzen. Geen cover dit keer, en dat bevalt eigenlijk erg goed. Bij dit album heb ik het gevoel dat dit echt 100% Bowie is die ik hoor. Hier speelt hij zelf meer instrumenten (zonder overige gitaristen). Alleen de frontcover vind ik niet zo smakelijk maar de muziek is uitstekend. Vocaal zijn beste tot dan toe, muzikaal zeker niet onderschikt aan haar voorgangers.

beaster1256
voor mij kortom den besten , sweet thing en candidate zijn prachtig , waar dan kant 2 het begint met we are the dead en het blijft fantastisch tot het einde , bowie grand cru !!!!

Father McKenzie
Michel, ik zal het wat deze plaat betreft nooit ofte nooit met je eens zijn, ik vind deze mooie plaat 4 stars waard, maar.... Low en Station to Station zijn als geheel echt coherenter... en mooier, naar mijn smaak en perceptie dan.
Verschillen zullen er altijd zijn, we zijn het er in elk geval over eens dat dit een mooie schijf is. En voor jou een hele mooi, ha!

avatar van Basel
Sweet thing behoort tot de beste nummers van Bowie en wat mij betreft geldt dit ook voor het gehele album.

Nieuwstad
Die 2 bonustracks zijn ook ontzettend goed, onbegrijpelijk dat ze destijds het album niet hebben gehaald...

avatar van GothicBowie
jammer dat je maar tot 5,0 kan gaan ik zou dit zelfs een 10;0 willen geven, is een van de weinig albums die ik telkens opnieuw van begin tot einde kan beluisteren zonder te vervelen, en dat kan ik niet van elk album van mijn groot idool Bowie zeggen hoor

avatar van musician
beaster1256 schreef:

Ach, je hebt gelijk ook. Ik verhoog hem eveneens maar naar 5*****, het is één van mijn meest gedraaide en geliefde Bowie platen.

Misschien typisch, maar ik draai het veel vaker dan Ziggy Stardust. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Aladdin Sane. Wellicht komt het dat deze laatste en Diamond dogs niet alleen een prachtige donkere kant vertegenwoordigen vol met mooie muzikale lijnen maar ook omdat het gecombineerd wordt met de betere glamrock, iets dat er later uiteraard helemaal uit is gesloopt bij de platen van David Bowie. Hij moest ook met zijn tijd mee, natuurlijk.

Prachtig thema en teksten. Ik zal hem het mindere nummer Diamond dogs maar vergeven.

avatar van Cor
Cor
Beetje grillige plaat, dit 'Diamond Dogs'. Ik vind het niet echt een heel coherent album geworden. Best te pruimen, maar hij heeft ze beter gemaakt. 'Rebel Rebel' is natuurlijk een dijk van een song.

Gisteren op tv de aflevering van Wintergasten met Gavin Friday gezien. Gavin was blijkbaar vanaf zijn 12e een gigantische Bowie-fan en liet o.a. een stuk uit de docu "Cracked Actor" (staat ook in zijn geheel op YouTube zien. Na de uitvoering van Candidate daarin ben ik meteen om wat dat nummer betreft: dat is toch wel Bowie op zijn best. Wat een passie!

Heb dit album gelijk weer eens gedraaid en er mocht wel een halfje bij, want er staan wel meer fantastische nummers op. 1984 vind ik dan wel weer een beetje een uitbijter, met vooral die ongegeneerde discosound tussen al het geglamrock, maar ook dat Andrew Lloyd Webber-achtige musicalstuk. Grillig is wel goed omschreven, denk ik.

Ziegler
Cor schreef:

Ik ben waarschijnlijk één van de weinige Bowie-liefhebbers die Rebel geen sterk (en zelfs irritant) nummer vind. Ik ben meer van 1984. Dijk van een nummer!
Ik ben het wel met je eens dat niet een erg coherent album is. Absoluut topwerk (Sweet thing, 1984, We are the dead) worden afgewisseld met het zwakkere Rebel, Rebel en het titelnummer.

@Herman . . . Moest de disco niet nog worden uitgevonden? Het is meer de Amerikaanse sound die ook op Young Americans is te horen.

Misschien wel, zo goed ben ik ook weer niet thuis in de jaren '70. Proto-disco dan misschien... Het tempo in 1984 ligt wel iets hoger dan op Young Americans voor mijn gevoel.

Ziegler
Het swingt in ieder geval!

avatar van Mille Vinyl
Deze bowie is zeer sterk ! Net verhoogd naar 5 punten ! Narr mijn smaak een van de beste Bowies van mijn verzameling

avatar van TEQUILA SUNRISE
Behoudens de opener Future Legend & We Are The Dead komt de pensioengerechtigde Bowie met een uitstekende plaat op de proppen.
Vooral het aanstekelijke Rebel Rebel en het geweldige Rock & Roll With me vind ik de hoogtepunten van dit album.
Ook het titelnummer,1984 en Sweet Thing zijn het vermelden waard.
Over smaak valt niet te twisten maar ik vind We Are The Dead een van de minste nummers op deze plaat, benieuwd of ik hier alleen in sta??

Eerste plaat die ik ooit kocht in 1974. Fantastisch. Beste plaat ooit door Bowie gemaakt.

Nieuwstad
TEQUILA SUNRISE schreef:

Ik vind het iig een prachtig nummer! Net als het sinistere Future Legend overigens.

avatar van Poeha
Ben dan eindelijk maar eens begonnen aan het David Bowie oeuvre. Beginnend met dit album.*
Ik stelde me er vantevoren op in dat ik de meest bekende tracks van hem wel lekker vind klinken, maar of de albumtracks ook zo zouden smaken?

Rebel Rebel is nog steeds één van mijn favo Bowie tracks en die is hier dan ook verreweg het best. Sweet Thing en de reprise ervan verbaasden me in zeer positieve zin.
Alleen 1984 vind ik nogal tegenvallen t.o.v. de rest van het album.
Voorlopig 4*

* Edit 00.02 uur: Young Americans is het eerste album wat ik van hem heb beluisterd, in januari al.

avatar van kaztor
Poeha schreef:

Alleen 1984 vind ik nogal tegenvallen t.o.v. de rest van het album.

Dan zou ik David's soul-uitstapje Young Americans nog even laten liggen als je van plan bent de rest van z'n oeuvre door te spitten.

Als de rest je goed bevalt lijkt Station To Station me hierna een inkoppertje.