Pink Floyd - Animals (1977)

Label: Harvest

1. Pigs on the Wing, Pt. 1 (1:25)
  2. Dogs (17:08)
  3. Pigs (Three Different Ones) (11:28)
  4. Sheep (10:20)
  5. Pigs on the Wing, Pt. 2 (1:25)
RensZ schreef:
Na Wish You Were Here ben ik me gaan verdiepen in Animals en Dark Side Of The Moon (vandaag beide albums gekocht) en Animals vind ik een schitterend album, misschien wel het beste album ná Wish You Were Here.

Na WYWH zijn Animals en The Wall dan ook zowat de enige albums met iets van waarde die kunnen meedingen met WYWH, Meddley en DSOTM

avatar van RensZ
Iets van waarde is nog zachtjes uitgedrukt, ik vind Animals niet onder doen voor Wish You Were Here en Dark Side, totaal niet zelfs. Op dit moment vind ik Animals beter dan Dark Side.

avatar van LucM
De laatste tijd heb ik Animals nog enkele keren gedraaid en het is wel opmerkelijk dat dit album nog steeds relevant is en niets van zijn pluimen heeft verloren, integendeel. Ik vind het thema zeer sterk uitgewerkt met uitstekende lyrics en de naar Pink Floyd-begrippen rauwe sound en de donkere sfeer maakt het album compleet. En dan heb ik het niet over het fenomenale gitaarspel van Dave Gilmour die de songs nog een extra dimensie geven.

stanno1995
Goed album, Wish You Were Here blijft toch de beste

avatar van Ataloona
Ach ja maar WYWH moet toch afgewisseld worden en dan is dit de beste plaat.
Heerlijk duistere en mysterieuze sfeer. Heerlijke plaat met Dogs als het beste nummer. Ik blijf toch blij dat Gilmour ruimte kreeg voor zijn gitaar partijen want zelden heb ik beter gehoord.

avatar van Lonesome Crow
Heerlijk depressieve plaat, wordt er altijd (tijdelijk) weer een stukje gelukkiger door.
Dit soort sfeer kon ook alleen maar in de jaren 70 worden neergezet in heerlijke lange nummers....

avatar van ricardo
Wat een prachtig mooie en authentieke hoes heeft dit album toch eigenlijk. Het typeert prima wat er op dit album aan muziek staat. Ook het zwevende varken wat de grote bazen moet voorstellen, samen met de bombast van deze fabriek typeert perfect de muziek hierop, voor mij 1 van de allermooiste hoezen van wat voor cd dan ook. Ik zie hem al 2 jaar lang iedere dag, want ik heb hem al 2 jaar als bureablad achtergrond op mijn pc staan.

avatar van Ludakris
Hoes is inderdaad prachtig. Ik was onlangs op facebook aan het kijken naar foto's van een vriend die nu in Engeland studeert. En op de achtergrond herkende ik 2 van de 4 schouwen van de fabriek op de cover. 1 van de weinige fabrieken ter wereld waar je blij van wordt bij het herkennen ervan

avatar van Lakai
Ook wel grappig, voor de red alert spelers onder ons.

Ik vind de adv. powerplant verdacht veel lijken op deze fabriek:

avatar van frankvankesteren
titan57nl schreef:
zeg maar als zuurkool....eerst vind je het niet lekker.....maar later word je er gek op.

Vind ik eigenlijk wel een geniale vergelijking

avatar van corn1holio1
Lakai schreef:
Ook wel grappig, voor de red alert spelers onder ons.

Ik vind de adv. powerplant verdacht veel lijken op deze fabriek:

Ik kan de link niet openen hier op men werk, maar ik weet onmiddellijk welke fabriek je bedoelt!

avatar van Demon.
Hoort op dit album niet zo'n 40 minuten durend nummer te staan over dierengeluiden in een grot?

Demon. schreef:

40 minuten???
Misschien verwar je het met Small Furry Animals of hoe heet dat lied op Ummagumma...

Father McKenzie
corn1holio1 schreef:

De fabriek op de hoes is de Battersea Power Station in London. Ik heb er ooit met een autobus vlakbij geparkeerd en raakte er niet op uitgekeken. Uiteraard omdat ik wist dat het voor de hoes van dit magisch album gebruikt werd...

Battersea Power Station - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van Demon.
Deze was het: Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict.

Maar geen 40 minuten

avatar van Lukas
Grappig, ik heb deze plaat een jaar of drie geleden een paar keer geluisterd en toen als saai en niet erg interessant terzijde geschoven. Vorige week stond ik echter in de platenzaak en hoorde ik iets vaag bekends. Pas toen ik bewust wat over dogs en sheep hoorde, begon bij me te dagen dat dit deze van Pink Floyd moest zijn.

Dat verraste me wel, want de plaat klonk me nu een stuk minder proggy in de oren dan toen. Eigenlijk heeft dit best veel weg van de (dan nog eerder Amerikaanse dan Britse) indieplaten van de laatste vijftien jaar. Het beviel me in ieder geval maar al te best, dus heb de plaat meteen maar even gearresteerd. Beste Pink Floydalbum, misschien wel? Wat mij betreft...

@ Lukas: Top 3, laat ons zeggen

Buffalotid
Dogs is een monumentaal prachtig nummer en verveelt op geen enkel moment (wat Echoes en Atom Heart Mother bij mij wel soms doen)
Voor mij op dit moment de beste Floydplaat, mede dankzij datzelfde Dogs.

avatar van RensZ
Deze hele cd verveelt geen enkele seconde. Zelfs niet beide versies van Pigs on the wing, het past erbij. Als je dan begint aan Dogs, begin je aan zo'n mooie trip door dit album. Heb hem dit weekend weer eens een aantal keer geluisterd, ik blijf erbij: Ik vind dit het mooiste album wat Pink Floyd heeft gemaakt, echt.

avatar van kaztor
Vandaag op vinyl kunnen krijgen.

Een droom komt in vervulling!

Op kant 1 zie je op het label een hond afgebeeld en op kant 2 een varken en een schaap, gelijkend aan de nummers op de plaatkanten. Übergaaf!

avatar van josbosvos
Gister deze cd gekocht, klinkt erg leuk . Pigs (three different ones) vind ik zelf het beste nummer in tegenstelling tot de meeste mume'ers

avatar van kaztor
De solo aan het einde...

josbosvos schreef:

Nou, ik ben het met je eens.

Social_Mask
Dit album weergeeft perfect wat er mis is gegaan na het vertrek van Syd Barrett: het werd veels te 'voorspelbaar', mak zelfs. Meddle en DSOTM hebben dat ook, zij het in mindere mate, maar ze slagen wel in datgene wat ze willen bereiken. Animals daarentegen...

Vreselijk saai ook, waardoor het nergens ook maar een beetje boeiend wordt. Alleen Sheep (en de Pigs on the Wing delen) weet nog wat positiefs toe te voegen, al is dat van korte duur. Ook de vocals vind ik ontzettend oninteressant. Ik was er ook niet weg van op de vorige platen, maar daar gingen ze goed op in de muziek, met DSOTM als beste voorbeeld.

Animals is het best te vergelijken met het gevoel dat je in een ziekenhuis krijgt. Het ziet er zo schoon uit, eigenlijk weinig op aan te merken, maar dat klinische is zo zielloos, er is geen beleving en je voelt je eigenlijk nooit echt op je gemak.

Veruit het minste album van PF.

Wish you where here, zeg dat wel!

avatar van freitzen
Ik dacht al, als ik nu in de updates op Animals klik dan krijg ik vast weer de naam Syd Barrett te lezen

Hoe dan ook, ik mag hier ook wel eens een stukje schrijven. Na Wish You Were Here en eerder al Dark Side of the Moon is dit het derde album alweer dat bij mij de titel "favoriete Pink Floyd" mag dragen. De eerste luisterbeurten had ik dit nooit durven denken: Pigs on the Wing 1 en 2 klonken nogal overbodig (en op zijn minst dubbelop), Dogs ging veel te lang door, en in het derde nummer gebeurde nou ook niet zo veel. Dat een gebruiker als Father McKenzie (toen nog Evanshewson) dit het beste PF-album kon vinden... ik moest toch ergens iets missen.

Maar waar ik DSOTM nauwelijks meer draaide omdat de climax al tig keer beleefd was en ik me aan nummers ging ergeren, en Wish You Were Here bleef steken op 4.5 vanwege het enigszins zwakke einde, werd Animals alleen maar beter. Dit bleek Waters te zijn zoals ik hem wil horen: niet zo geschift als op The Wall of zo mak als op latere (solo-)albums, maar de tijd nemend om te vertellen wat hij wil, de instrumenten ondersteunend - en niet andersom.

De Pigs on the Wings hebben hun plekje gevonden, Dogs en de andere Pigs blijken absoluut bovengemiddelde PF-nummers te zijn vol met eerder bij mij afwezige spanning. En Sheep, het nummer wat ik vanaf begin af aan al goed vond, heeft inmiddels High Hopes vervangen als mijn favoriete Pink Floyd nummer. Wat een opbouw, wat een energie! 5 sterren - en ik kan me inmiddels niet meer voorstellen dat ik vorig jaar april in de Prog KO King Crimson hoger achtte.

Joy
ik heb zo het vermoeden dat social mask de plaat niet meer dan 1 a 2 keer heeft beluistert

wijsneus
kaztor schreef:

Ja, dat goeie oude vinyl toch, is niet alleen voor SOJ, het heeft wel iets !

Social_Mask
Joy schreef:

smaken verschillen maar hoe naast kun je er zitten

Ik zal je een geheimpje verklappen beste Joy.. ik heb het niet eens 1 keer beluistert!!!

Beetje kansloos om dat te stellen. Als iemand een laag cijfer geeft aan een alom hoog gewaardeerde plaat zonder een bericht achter te laten, of om argumentatie achterwege te laten, wordt er van schande gesproken en neemt (eens) iemand de moeite om zijn lage beoordeling uit te lichten wordt er alsnog zo'n debiele reactie geplaatst. Het is maar waar je plezier in vindt.

P-DawG
Joy schreef:
smaken verschillen maar hoe naast kun je er zitten

On: Deze moet ik ook maar eens een kans geven, ik kan PF over het algemeen wel goed waarderen.

Joy
debiel or not debiel

ennieweej, dit is een groeiplaat

weet niet hoe vaak je hem hebt beluisterd en het kan zijn dat het gewoon je ding niet is, gezien je top 10 is dat zeer goed mogelijk

een slechte plaat is het allerminst