Dit is een typisch product van David Briggs’ filosofie ‘the more you think, the more you stink’. Daar zit wel een kern van waarheid in, maar dat betekent niet dat je er als artiest niet naar moet streven om altijd op je allerbest te zijn.
Op zich is het best een aardig idee om deze nummers die tot het culturele erfgoed van Amerika behoren opnieuw te herarrangeren met Crazy Horse. Na vier rondes van
The Twisted Road tour kan ik het me voorstellen dat Neil Young weer eens iets anders wilde. Na het overlijden van Ben Keith was hij zoekende. Vroeg of laat had hij weer een band nodig. Crazy Horse, CSNY en Buffalo Springfield werden direct genoemd en lange tijd leek die laatste zijn voorkeur te krijgen.
En dan moet ik Stephen Stills gelijk geven: meneer moet iets moois weer verpesten door een boek te schrijven en vervolgens de draad niet meer op te pakken. Stills en Furay zitten bij wijze van spreken wachtend bij de telefoon en dan duikt er in januari ineens een jam met Crazy Horse op. Die jam was al niet erg bijzonder. Qua sound borduurt
Americana daar op voort, al is het geheel nu meer gestructureerd, aangezien het om afgeronde composities voor een albumrelease gaat.
De noodzaak van het album ontgaat me een beetje. Neil Young en Crazy Horse lijken de mogelijkheid meer aangegrepen te hebben om op elkaar ingespeeld te raken, zonder daarbij nou zo heel veel meer te doen dan de akkoorden rauw en elektrisch te spelen. De nummers worden lang gerekt en dat is nu net een euvel bij nummers die van origine kort zijn. Het maakt ze erg eentonig. Voeg er wat andere riffs aan toe, een paar modulaties of een andere akkoordenprogressie om dat te voorkomen. Desnoods met wat hulp van Poncho. Dan hoop je dat er in ieder geval nog meeslepende gitaarsolo’s en uitspattingen opstaan, maar die hoor je ook al niet echt. Wel een kinderkoor, dat niet eens zo slecht werkt.
Neil Young zegt dan aan het einde van ‘Oh Susannah’ dat het funky is en een goede groove heeft. Helaas is er niemand in zijn omgeving die hem eerlijk commentaar geeft waar hij ook daadwerkelijk naar luistert. David Briggs en Jack Nitzsche zijn immers niet meer. Wie moet die rol nu op zich nemen? Crosby, Stills & Nash zullen het in ieder geval niet zijn en Crazy Horse zijn allang blij dat ze eindelijk weer eens wat te doen hebben (en zitten er zelf ook mijlenver naast in de harmonie van ‘Tom Dula’).
De zang is ook simpelweg slecht. Neil zingt onzuiver en bevend. Niet in de gevoelige en breekbare zin van het woord, maar eerder gemakzuchtig zonder moeite te doen om er meer van te maken. Dat moet het haast wel zijn, want tijdens z’n tours van 2010 en 2011 klonk hij prima. Ik heb de indruk dat hij op ouder songmateriaal meer moeite moet doen om de noten te halen (en die haalt hij dan ook best wel, dus wat is het punt?). Op nieuw materiaal zingt hij steeds vaker lager en soms zelfs wat verveeld. Zing dan tenminste als op ‘Wayfarin’ Stranger’, dat vind ik ook het beste nummer van het album. Er zit direct veel meer gevoel in als Neil zijn best doet om te zingen. Hij is het misschien vergeten, maar zijn stem is zijn grootste wapen. Daarna pas z’n gitaar.
Zo’n rammelende ‘God Save the Queen’, een beetje met dezelfde houding als Jimi Hendrix decennia eerder, vind ik dan nog wel wat hebben. Evenals ‘High Flyin’ Bird’, maar dat is van zichzelf al een ijzersterk nummer en vind ik vele malen sterker in de uitvoeringen van Richie Havens en, jawel, Stephen Stills:
YouTube - High Flyin' Bird - Au Go-Go Singers Over zangers gesproken... De rest, tja, had een webrelease niet volstaan als het dan per se uitgebracht moest worden?
Luister eens naar de reünieconcerten van Buffalo Springfield. Die tour was anders misschien in volle gang geweest op dit moment. Doe mij dan dit maar:
YouTube - Buffalo Springfield - Broken Arrow - Fox Theater - Oakland, CA - 6/2/11
It's not too late
To set things straight