Sigur Rós - Valtari (2012)

IJsland

9. Kvistur * (5:30)
  10. Logn * (8:14)

Bedankt!

Jav-
Ik ga terug naar 3,5*. Over het geheel weet het me niet lang genoeg te boeien, en dat heeft er niet mee te maken dat dit min of meer een ambient plaat is want ambient mag ik zeker. Maar dit is, nou ja, gewoon ambient dat snel eentonig wordt. Het gepiep van Jonsi komt me een beetje de keel uit op een gegeven moment en te weinig nummers blijven me bij.

avatar van venderkets
Buiten Varúð doet het me allemaal weinig. Waarom sluiten ze in hemelsnaam af met 3 instrumentale nummers die grotendeels hetzelfde zijn.

avatar van Pinsnider
Na vier keer een vijf-sterren album te hebben afgeleverd, kon ik maar niet geloven en accepteren dat deze plaat die score in de verste verte niet gaat halen. Ik ben nu zo'n tien draaibeurten verder en ik kan gewoon niet anders dan de keiharde en bitter teleurstellende conclusie trekken dat deze plaat me werkelijk he-le-maal niets doet. Zelfs het prijsnummer Varud doet mij niet zo heel veel, omdat ik het zo ongelofelijk voorspelbaar vind (voor SR begrippen). De rest vind ik gewoon ronduit saai. Dit alles afwegend en koppelend aan een objectieve en eerlijke mening over deze plaat kom ik niet verder dan een onvoldoende... 't-iswat....

avatar van The Eraser
Ik ben bijna bang om deze plaat te beluisteren, kan alleen maar teleurstellen aan de reacties te zien

avatar van Don Cappuccino
Het gemiddelde ligt hier inderdaad erg laag vergeleken met de andere albums van de band. Ik heb hem nu op mijn computer staan in betere kwaliteit dus ik denk dat ik hem morgen eens voor de eerste keer ga beluisteren. Ekki Múkk blijft prachtig.

The Eraser schreef:

Tja, als je pakweg deze reactie leest, dat zegt genoeg:

venderkets schreef:

Want ondanks het feit dat ik nou ook niet zou eindigen met 3 instrumentals lijken die 3 (en dan vooral de titeltrack ten opzichte van de andere 2) in de verste verten niet op elkaar. Tenzij alle instrumentale nummers "grotendeels hetzelfde zijn".

Het zit hem deze keer allemaal wat meer in de details waardoor post-Coldplayers die Ara Batur hun beste nummer vinden geheid lage scores zullen bovenhalen. Dit album kan niet tippen aan ( ) of Agaetis Byrjun maar ik vind vooral het verschil in stemgemiddelde tussen deze plaat en het zeer matige maar veel populistischere Med Sud een beetje triest.

avatar van hallo!
Als je je instelt op de rustiger album van Sigur Ros dat meer gericht is op sfeer dan climaxen, dan zal het nog meevallen denk ik. En ik vind Ara Batur trouwens 1 van hun beste nummers.

avatar van Pinsnider
Ga nou niet gelijk categoriseren en bestickeren Morinfen, dat slaat natuurlijk nergens op. Het betreft hier inderdaad een sferische plaat, maar dan NOG vind ik hem tegenvallen. Het klinkt naar mijn smaak allemaal te eentonig en het pakt niet. Als ik bijvoorbeeld een vergelijk maak met nummertje 3 van ( ) dan is die plaat in essentie vele malen "simpeler", want alleen maar een aanzwengelend pianootje, maar na 4 minuten heb ik het kippenvel tot onder mijn teennagels staan. DAT mis ik op deze plaat.

avatar van Screenager
Dus ik, die Ara Batur misschien wel het beste Sigur Ros nummer vind, ga deze plaat hoogstwaarschijnlijk slecht vinden? Post-coldplay?

Achja, het zal wel aan mij liggen. Ik wacht alleszins op de officiële release en hoop dat ik er toch wat aan ga vinden. Ekki Mukk vond ik zeker een mooi nummer.

Ach, Ara Batur is zeker niet het allerslechtste wat Sigur Ros ooit gemaakt heeft maar 't is wel nogal nadrukkelijk (goedkoop) effectbejag met die voorspelbare, overdreven bombastische climax. Zo'n nummers zal je hier inderdaad niet op vinden. Varúð heeft b.v. ook wel zo'n koor maar het is allemaal wat subtieler en mijns inziens smaakvoller uitgevoerd. De nummers gaan hier meer in de diepte en zijn gedetaillieerder waardoor het na x aantal luisterbeurten interessant blijft en dat had ik helemaal niet met Med Sud..., zo'n Ara Batur legt alle kaarten meteen op tafel en dat was toch niet echt de reden waarom ik 10 jaar geleden naar Sigur Ros beginnen luisteren ben.

En Pinsnider, ik vind dat Varðeldur untitled 3 op ( ) wel degelijk benadert en da's niet zo evident want die laatste is mijn favoriet nummer op het haakjesalbum.

sigurros88
Morinfen schreef:

Tja, als je pakweg deze reactie leest, dat zegt genoeg:

Ara Batur...post-coldplay?

Best wel blöd!

Morinfen schreef:

Met alle respect maar dat vind ik van Ágætis Byrjun dus ook. Dat zal je niet met me eens zijn maar ( ) heeft dat dan weer veel minder en die deed er ook veel langer over om aan te komen bij mij i.t.t. z'n voorganger.

Ik hoor juist op dit album niet zo veel diepte. Ook voor mij is het allemaal wat eentonig en niet-pakkend en dat is wat ik wel jammer vind want als er iets is dat juist deze band altijd goed weet te doen bij mij.
Maar ach, na zoveel monsterscores van mijn kant moet er een keer een minder album komen en dat blijkt dus deze te zijn.

Valtari werkt wat minder op de emotie denk ik en moet het van de sfeer hebben. Blijkbaar een sfeer die door minder mensen opgepikt wordt.
Daarbij merk ik ook wel dat we de maniertjes een beetje kennen en misschien draagt dat ook wel bij aan een wat lagere beoordeling. Ik ben wel benieuwd hoe deze nummers live gaan uitpakken. Misschien hebben ze dan een compleet ander effect op mij als luisteraar.

avatar van Don Cappuccino
Godskolere zeg, wat is dit een saaie plaat! Ik hou van rustige muziek en dat is moeilijke muziek om te maken. Storm Corrosion slaagt er deze maand in om zo´n plaat te maken met verve. Sigur Rós niet.

Climaxen hoeven voor mij niet per sé. De kunst van het weglaten is ook prachtig. De band liet al horen op vooral ( ) dat zij dit ook volledig beheersen. Het desolate muzikale landschap van ( ) is klein maar toch ook groots. Valtari werd door iemand op internet al een snoozefest genoemd en daar ben ik het compleet mee eens. Ambient kan mooi zijn maar bij deze plaat val ik verdomme bijna in slaap! Op dit tijdstip zou dat eigenlijk niet moeten gebeuren.

Varúð wat hier wordt geroemd mist wat mij betreft gewoon spanning. Het enige nummer wat echt geslaagd is vind ik Ekki Múkk. Dat heeft toch een bepaalde ontlading en daar krijg ik echt kippevel van. Bij de rest gebeurt er gewoon te weinig. Ook klinkt Valtari niet echt als een geheel in tegenstelling tot ( ) en Agaetis Byrjun. Met een beoordeling wacht ik nog even maar die zal niet echt hoog zijn. Nu ben ik echt toe aan wat zware en spacy metalriffs van Ufomammut!

ekki mukk is gewoon geen makkelijk nummer. komt het best tot zijn recht NU, 's nachts, in absolute stilte. complete onthaasting, was () niet bombastischer? tjonge, dat nummer is oh zo subtiel...
ik hou wel van dit sfeertje.. heb enkel ekki mukk en varud gehoord tot hier toe.

ah, ekki mukk vind je wel goed. en zelfs kippevel, ik niet.

trouwens, muziek die doet slapen hoeft soms echt niet negatief te zijn:D onthaasting eh, zoals ik al zei.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik heb al jaren een (muzikaal) oogje op Sigur Rós, alleen was het er nooit van gekomen een geheel album van ze te checken, tot nu. De eerste vijf tracks vind echt geweldig (de ene wat beter dan de andere), misschien zelfs wel fenomenaal met post rock à la Explosions in the Sky en zeer goede bijpassende zang. De laatste drie nummers zijn dus instrumentaal; Varðeldur vind ik ook nog goed, maar vanaf ongeveer de helft van het titelnummer verlies ik toch wat mijn aandacht. Erg jammer, want het merendeel van het album is dus echt geweldig imo. Ik geef het album iig een dikke 4* en ga vanzelfsprekend snel achter meer werk van de band aan.

Sigur ros had niets beters kunnen doen dan een plaat zoals valtari uit te brengen. Het komt de integriteit van de band ten goede, zeker na de enorm toegankelijke en poppy med sud en de sprookjesplaat van Jonsi. ik verwacht dat ze op korte termijn opnieuw een album gaan uitbrengen waar iedereen van achterover valt. Maar dat konden ze nu nog niet doen, want dan zou dat hun laatste album zijn geweest.

sigurros88
Dus ze gaan nog maar 1 album uitbrengen? Waarop is dat gebaseerd dan?

avatar van Ynoskire
'Valtari' Global listening party - May 17th, 7pm | Facebook

Leuk idee van de heren / dames, ik heb besloten dan ook voor het eerst het album te luisteren.

avatar van Screenager
Idem hier! Leuk initiatief inderdaad!

#valtarihour - net begonnen! sigur-ros.co.uk

avatar van hallo!
De kwaliteit is al veel beter dan de download die ik had.

hallo! schreef:
De kwaliteit is al veel beter dan de download die ik had.

Gelukkig maar
Ik heb bewust niet naar een of andere rip geluisterd, enkel Ekki Mukk (dat nu bezig is!) via het officiële kanaal - blij dat ik even gewacht heb, kwaliteit is idd bijzonder goed!

avatar van Deren Bliksem
Hij loopt bij mij alleen maar vast.

avatar van kobe bryant fan
Ik ben te laat. Ze zitten al op het eind van Varud.
Leuk idee wel.

avatar van Deren Bliksem
Ah, hij doet het!

kobe bryant fan schreef:
Ik ben te laat. Ze zitten al op het eind van Varud.
Leuk idee wel.

Aah Varud was mijn favoriet tot nu toe - wat een pracht pracht nummer...

avatar van Ynoskire
Ik viel in slaap tussen track 5 en 8. Totaal geen spanning, jammer, want de eerste 4 nummers waren best aardig met de 4e als uitschieter.

Het is wel een groeier.
Bij mij viel zoals ik in mijn recensie al zei het kwartje pas na ong. 5 luisterbeurten in de regen.