Rush - Clockwork Angels (2012)

Canada
Label: Roadrunner

1. Caravan (5:40)
  2. BU2B (5:10)
  3. Clockwork Angels (7:31)
  4. The Anarchist (6:52)
  5. Carnies (4:52)
  6. Halo Effect (3:14)
  7. Seven Cities of Gold (6:32)
  8. The Wreckers (5:01)
  9. Headlong Flight (7:20)
  10. BU2B2 (1:28)
  11. Wish Them Well (5:25)
  12. The Garden (6:59)
Mind Ruler
Rush is erin geslaagd een brug te slaan tussen oud en nieuw en daarom alleen al vind ik Clockwork Angels een meer dan geslaagd album. Uiteraard zijn de meeste invloeden vanaf Counterparts tot en met Snakes & Arrows maar her en der duiken toch ook wel knipogen naar vroegere albums op. Ligt het aan mij of heeft Geddy zijn tweede (of is het zijn derde ) jeugd teruggevonden? Wat een bas-beest! The Anarchist! Ook Alex' spel komt behoorlijk goed uit de verf.
Het songmateriaal vind ik erg sterk, er is geen enkele "mindere god" bij en dat was op de vorige 3 albums toch wel het geval. Hun beste album sinds Counterparts! (en dat is in mijn ogen een meesterwerk dat ik de volle mep heb gegeven!)

Het kwartje begint nu na meerdere luisterbeurten eindelijk te vallen
maar dan heb je ook wat.. the wreckers springt er op dit moment uit.

avatar van Bulldozer
Tot nu toe een keer of drie beluisterd. Ik ben zeker niet teleurgesteld. Integendeel.
Zoals meerdere gebruikers al aangeven denk ik dat dit een "groeiplaat" is.
Dus: luisteren!
Punten volgen later.

Wat een ongelooflijk knap album. Dat een band die al ruim 40 jaar bestaat nog steeds progressie boekt in zijn muziek, is een superprestatie. Sommigen vinden de hardere sound blijkbaar 'te stoer' voor de band, ik vind het juist knap dat Rush na al die jaren er opnieuw in geslaagd is zijn sound te vernieuwen. En in dit geval heeft dat geresulteerd in een hardere sound.

Overigens bevat The Wreckers één van de mooiste cleane gitaarsounds die ik ooit heb gehoord. Zelden klonk een Fender Stratocastergeluid zo goed als die paar cleane noten die Alex Lifeson in dit nummer speelt. Kippenvel.

Topalbum, met als uitschieters Clockwork Angels, Headlong Flight en The Garden.

avatar van rushanne
Een leuk interview in de nieuwe Aardschok, en de cd van de maand. For What It's Worth

avatar van Metal-D78
rushanne schreef:

Zeker een leuk interview. CD van de maand in de Aardschok en 10 keer eremetaal is voor de hoogste bieder ... titel is dus niet veel waard.

Titel is ook niet zo nodig, deze paat is zonder dat ook meer dan genietbaar.

Metal-D78 schreef:

Die stelling lees ik vaker. Ik mis alleen altijd de onderbouwing en de bewijzen. Dus verras me eens.

avatar van rushanne
Edwynn schreef:

Onderbouwing is lastig, denk ik. maar het zijn bijna altijd de grotere en bekendere bands die met het goud wegsluipen. Of daar platenmaatschappijen aan ten grondslag liggen durf ik uiteraard niet te beweren.

avatar van Edwynn
Toevallig heb ik hier vier verschillende Aardschokken naast me liggen:

Aardschok 04-2011: Cd vd maand: Eden's Curse. In hetzelfde nummer: Within Temptation, Whitesnake en Amon Amarth.

Aardschok 06-2011: Cd vd maand: gedeelde nr 1 Pagan's Mind en Arch Enemy. In hetzelfde nummer: Amorphis, Journey, Symphony X en Rhapsody.

Aardschok 11-2005: Cd vd maand: Riverside. In hetzelfde nummer: Roadrunner United, Helloween, Soulfly, Gorefest, Nickelback, Dark Funeral.

Aardschok: 1/2 2012: Cd vd maand: Nightwish. In hetzelfde nummer: Lamb Of God, Nickelback, Lacuna Coil, Rammstein

Kortom meestal zijn het de meer vermogende labels/bands die het niet tot de nummer 1 positie schoppen. Ik vind zo'n stelling dan ook stemmingmakerij. Reviewers schrijven gewoon hun reviews, zijn over het algemeen best kritisch. Het kan natuurlijk zijn dat je het er niet altijd mee eens bent, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het erom doen.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Interview gelezen in de Aardschok, ze barsten van de ideeën en zijn nog lang niet van plan om er mee op te houden. Het concept achter dit album zal blijkbaar nog in boekvorm verschijnen. Een vijftal luisterbeurten later begint deze plaat van één van mijn favoriete groepen me te pakken: The Anarchist vind ik krankzinnig mooi gedaan, de eerste keer al! Iedere keer krijg ik ook het gevoel "is het al gedaan?" terwijl dit album toch dik een uur duurt.

avatar van Lonesome Crow
Van de week de fanpack-editie binnengekregen.
Nog geen noot ervan gehoord maar alwel op mijn mp3-speler gezet.
Vanavond in de trein (vrij van baby en kindergeluiden !) naar en van de klimhal mijn eerste indrukken opdoen, ik ben benieuwd !

Mijn verwachtingen zijn niet echt hoog, ben al blij als 2/3 van de plaat mij kan bekoren (dit gezien hun eerdere releases van de laatste 25 jaar).

avatar van Lonesome Crow
Kort samengevat na 1 luisterbeurt: interessant !

Pluspunt: men durft lekker los te gaan met het musiceren.

Minpunten: Traditionele songs lijken verleden tijd, gebrek aan inspiratie voor pakkende songs worden verdoezeld door een wollige harde gitaarmuur en zeer druk ADHD-drumwerk.

Echter daar kan ik ook van genieten, hun virtuositeit en daar lijkt dit album (te) vol mee te staan.
Benieuwd wat ik ervan vind na een paar luisterbeurten.

Ik heb moeite met luisteren naar dit album. Letterlijk. Luistermoeheid treed snel op, alsof er gemikt is op het maximaliseren van de geluidsdruk en elke dynamiek lijkt verdwenen. Tot ik de kleine lettertjes las en zag wie het album gemastered heeft. Ergens ging een bel rinkelen... juist: Does “Mastered for iTunes” matter to music? Ars puts it to the test | Ars Technica - arstechnica.com

Samengevat: laat nu al het album remasteren door iemand die het kan en deinstalleer elke kopie van ProTools, want de zang van Geddy Lee is te veel bewerkt in de computer.

Ik heb eigenlijk geen mening over de muziek, want daar kom ik niet aan toe. Jammer. 0 sterren.

Liefhebber schreef:

Wat is er in godsnaam mis met de productie? Rush krijgt hier een geweldige en vooral moderne sound mee en hetzelfde geldt voor Snakes & Arrows. De man achter de knoppen (Raskulinecz) zorgt voor een loepzuivere sound met juist veel dynamiek en vooral een prachtige rol voor Geddy Lee.

Dit album luister ik echt graag van begin tot eind. Zwakke momenten zijn er eigenlijk niet te vinden en met de afsluiter hebben ze echt weer een prachtige ballad te pakken. Supermuzikanten en super songs! Wat wil je nog meer? Ik wacht met een beoordeling tot ik het album origineel heb en dat is komende week!

avatar van renerush
...gisteren mijn kaartjes voor Rush in de Ziggo Dome gekocht!!!
Nog maar 11 maanden wachten totdat ik nummers van Clockwork Angels ook life kan bijwonen!! De show heet deze keer "an evening with Rush", zou dat betekenen dat ze nog langer dan anders zullen spelen? (en dat is al 3 uur!!)

avatar van ozwald
ben zeeeeer benieuwd; kaarten ook in de mailbox

zag op twitter dat gisteren inderdaad ook al voorverkoop was. 1 dag voor de 'reguliere' start. waar was dat nu eigenlijk voor? 11 maanden leek me al ruim genoeg

CD nu een keer of 30 gedraaid en behoort in mijn ogen en oren echt tot het beste werk wat ze ooit gemaakt hebben. laatste halve ster kan er dan ook met een gerust hart aan toegevoegd worden.

*****

avatar van jacob's ladder
Een prima album van RUSH. Met als topper de afsluiting The Garden. Heb de tickets al binnen voor volgend jaar! Jippie!

avatar van Don Cappuccino
Met die naam verwacht ik ook nog wel een berichtje bij Permanent Waves.

Clockwork Angels heeft inmiddels al 3 keer de cd-speler gezien in 2 dagen. Met een frisheid en energie waar het grootste gedeelte van de jonge bandjes een puntje aan kan zuigen zet Rush hier echt een ijzersterk album neer. Tot nu toe een van mijn favoriete platen van het jaar. 4,5 ster maar een verhoging zit er misschien wel in.

Mind Ruler
Ik denk er ook sterk aan te verhogen naar de maximum-score want er is nergens een zwak momentje te bespeuren.

avatar van Edwynn
Geweldig album inderdaad. Veel muzikale details. Een aardig concept. Allemaal verpakt in behoorlijk pakkende nummers. Tja, heel typisch Rush eigenlijk.

avatar van AstroRocker
Inmiddels hier ook kaartjes voor de Ziggo dome.... jammer dat we nog zo lang moeten wachten

Ik durf The Wreckers zelfs te scharen onder 1 van de beste nummers ooit blijft echt in je kop zitten.
Gevaarlijke uitspraak met zo'n catalogus natuurlijk. Ik kan er nu in ieder geval geen genoeg van krijgen.

avatar van ChiefRocka
Ook in heb de kaarten voor in Rush in de Ziggo Dome binnen. Kan niet wachten tot het zover is dat ik de heren live kan meemaken. Het album luister ik nu al enkele weken regelmatig. En begint me alleen maar beter en beter te bevallen. Ook ik zit er over te denken mijn stem te verhogen naar de maximale score.

avatar van Lonesome Crow
Een tussenstand, de eerste 2 songs blijven moeizaam voor mij.
Vanaf "The Wreckers" (wat een wereldnummer zeg !) vind ik het echt goed worden.

De rest lijkt me muzikale krachtpatserij zonder duidelijke songstructuren maar op zijn tijd best lekker.

Maximaal 4 sterren denk ik maar nu nog 3,5.

avatar van Alexepex
Don Cappuccino schreef:

Grappig.
Was me nog niet opgevallen.

avatar van Broem
iemand enig idee waar 2112 als albumtitel op is gebaseerd? Vraag mij dat nu af als ik de verwijzing naar de albumhoes van Clockwork Angels lees.Ik heb mijn stem overigens van 3 naar 4 verhoogd. Heb het album de afgelopen dagen via mijn ipod op het strand beluisterd en verdorie...het heeft me te pakken. Waar ik in in eerste instantie niet geraakt werd is na wat luisterbeurten wel gebeurd. Sorry Rush voor mijn eerder kritisch commentaar. Voortschrijdend luisterinzicht.

Het is gebaseerd op de roman Anthem van Ayn Rand.

avatar van Ricardo74
Een zeer goed album! Toch beter als de vorige. Dit doet soms weer denken aan de tijd van 2112 en moving pictures. Pakkende melodien, en lekkere refreien. Gitaarwerk klinkt ook zeer goed in tegenstalling tot Vapour Trails waar de vervormde gitaar de hoofdmoot was. Nu klinkt de gitaar zelfs heerlijk in de oren. Produktie is erg goed te noemen. Het album is niet erg toegankelijk maar geef het de tijd en dan is het echt genieten!

avatar van freakey
Don Cappuccino schreef: