Rush - Clockwork Angels (2012)

Canada
Label: Roadrunner

1. Caravan (5:40)
  2. BU2B (5:10)
  3. Clockwork Angels (7:31)
  4. The Anarchist (6:52)
  5. Carnies (4:52)
  6. Halo Effect (3:14)
  7. Seven Cities of Gold (6:32)
  8. The Wreckers (5:01)
  9. Headlong Flight (7:20)
  10. BU2B2 (1:28)
  11. Wish Them Well (5:25)
  12. The Garden (6:59)
avatar van Broem
quofan schreef:
Het is gebaseerd op de roman Anthem van Ayn Rand.

Oke dank je. Ga eens zoeken op internet of het de moeite waard is. Neal staat immers bekend om zijn filosofische teksten.

Steven Mo
Ik heb toch besloten kaarten te kopen voor Rush in het Ziggo Dome. Waarom? Omdat ik ook eens kaarten heb gekocht voor de EO-jongerendag. Daar ben ik ook naar toegegaan. Ik ben atheïst, maar heb een fascinatie voor mensen die blind ergens voor gaan, zonder te willen wijken voor rede. Ze geloven heilig in God, Jezus en hun vrienden, hoeveel argumenten je ook tegen geeft. Ik heb een paar mensen op de EO-jongerendag wakker proberen te schudden, maar het is niet gelukt. Ik zie veel overeenkomsten tussen de EO-jongerendag en de Rush-fans op dit forum. Alles van Rush is geweldig, ook al maken ze het ingezakte, plichtmatige Clockwork Angels. Rush is een religie. En als iemand iets anders durft te zeggen, wordt deze uitgescholden en verketterd. Dat kan afschrikken. Maar dat laat ik me niet gebeuren. Ik ga Rush-fans aanspreken in de Ziggo Dome tijdens de Clockwork Angels-nummers. Om precies aan te wijzen dat het allemaal voorbij is. Dat de band beter kan stoppen. Hopelijk kan ik een paar blindgangers bekeren. Zoals sommige mensen het christendom de rug toekeren, zo kunnen mensen ook uit hun Rush-roes ontwaken. Ze zullen me dankbaar zijn. Tot daar!

@Steven Mo:

Kun je dat dan ook doen bij Radiohead-, U2-, Jeff Buckley- en The Beatlesfans? Die zijn minstens net zo erg. De Radioheadfans zijn wel de ergste. Zij moeten hoognodig ontwaakt worden. Succes!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
De lage stem van bepaalde individuen interesseert me matig, de beweegredenen erachter des te meer. Ik luister hier bijna dagelijks naar en ik vind het een kraker, van hetzelfde niveau als - en zelfs iets beter dan - Counterparts. Er zit nog meer "drive" in en nu weet ik waarom The Anarchist me zo bevalt, ik dacht eerst dat het een streepje toetsenwerk was in het refrein, maar ik geloof meer en meer dat het (gesamplede) strijkers zijn. Is die fan-pack nog beschikbaar?

avatar van Edwynn
Volgens het interview in Aardschok zijn het echte strijkers. En ja er zit leven in Clockwork Angels. Steeg er na de eerste luisterbeurt nog een gematigd 'mwa wel aardig' uit mijn onderbuik op. Dat is nu alweer een tijdje veranderd in een 'zeer tof'. Het euforische blijft nog even uit maar er zit zeker nog leven in Rush.

avatar van Don Cappuccino
Steven Mo schreef:

Ik zou gelijk zeggen dat je je mond moet houden omdat ik aan het genieten ben van de muziek. Als je het niks vind, blijf dan gewoon lekker weg. Clockwork Angels zal wel een groot deel van de set vormen aangezien ze met strijkers op tour gaan.

Wat reacties verwijderd, het kan wel iets minder.

avatar van Stalin

Steven Mo schreef:

Grappig, een grappenmaker tijdens het concert. Meestal houd Rush een 15-30 tal minuten pauze. Vraag of je dan op het podium mag staan en je verhaal mag doen. Ik denk dat de hele Ziggo dome gaat bulderen van het lachen. Ik zie er naar uit, maar ga niet tegen mij lopen zeiken.... Ik kom daar om naar een geweldige band te kijken (en te luisteren!)...

avatar van Edwynn
Gewoon buiten staan. Met een busje. En folders. En tegen de bezoekers roepen dat ze beter niet naar binnen kunnen gaan. Als ze dan vragen waarom ze dat beter niet kunnen doen, zeg je dat de duivel binnen is. Dan ben je een held, Mo.

Want dat mis ik wel zeg. Van die 'Er Is Hoop' figuren die bij de ingang hel en verdoemenis kwamen preken. De laatste keer dat ik dat gezien heb was bij Priest tijdens de Demolitiontour (of was het de Jugulator toer? In elk geval met die Owensgast) in Zwolle.

Er Is Hoopgastjes, waar zijn jullie toch gebleven?

avatar van freakey
Pas op, je mag niet te veel commentaar hebben op Mo, dan word je berichtje zo verwijderd....

Edwynn schreef:

Er Is Hoopgastjes, waar zijn jullie toch gebleven?

Ze zijn allemaal naar Amerika getrokken: zie http://www.astrorocker.nl/temp/metal_sin.jpg

freakey schreef:

Commentaar?

Goed bedoeld advies. Gewoon van mens tot mens.

Nee, zonder gekheid. I like Mo.

avatar van IllumSphere
Ik wist niet dat Steven Mo onderdeel van Rush is..

avatar van Metal-D78
Edwynn schreef:

Nee, zonder gekheid. I like Mo.
Mensen die bakken vol kritiek in veel humor kunnen verpakken zijn schaars.

Tsja. Jammer dat ie daar een beetje in doorslaat en dat zijn stemgedrag ook wat merkwaardig is (Rush consequent 0,5 geven). Zou je als trollen kunnen betitelen....
Prima dat je eerdere perioden van Rush meer kan waarderen, maar het is toch raar dat je de kwaliteit van deze plaat niet inziet en wel van eerder Rush-werk.

avatar van freakey
Edwynn schreef:
....Nee, zonder gekheid. I like Mo.
Mensen die bakken vol kritiek in veel humor kunnen verpakken zijn schaars.

Ah, mijn fout, ik zag / begreep de humor niet....

avatar van pos
pos
Hehe Steven Mo ook weer even op proefverlof ?
Ga gelijk verhogen naar maximale score. Briljante plaat die ik nog steeds dagelijks beluister.

avatar van AstroRocker
Tja, tis toch wat: Steven Mo schrijft iets en meteen is het hele kippenhok in rep en roer Dat zal wellicht zijn bedoeling zijn geweest....

avatar van B.Robertson
Heb Clockwork Angels nu voor het eerst op You Tube gehoord. Vanaf Power Windows t/m Test for Echo volgde ik hun op de voet en ik bezit al het plaatwerk van Rush t/m Presto, Roll the Bones was mijn eerste CD. Na Test for Echo verwaterde de interesse omdat ik sommige nummers ondermaats vind of dan wel routineus gebracht. En ik besloot om fulltime Yes fanaat te worden, heb nu net Alan White - Ramshackeled op CD. Van Rush heb ik laatst nog een keer Snakes & Arrows gekocht. Dat moet de interesse weer aanwakkeren want met Vapor Trails heb ik die klik met Rush niet.
( Ik vind Victor van Alex Lifeson overigens ook niet verkeerd.)

B.Robertson schreef:
( Ik vind Victor van Alex Lifeson overigens ook niet verkeerd.)

Ik zou zeggen beste vriend luisater ook vooral naar:

- 2112
- a Farewell to kings
- hemispheres
- moving pictures
- permanent waves
- signals

En er gaat wederom een nieuwe wereld open, want de 'oude'RUSH brengt je nog steeds in vuur en vlam

avatar van B.Robertson
Nu ik het album voor de tweede keer hoor wakkert de vlam wederom aan. 2112 was in '84 het eerste album dat ik van de bibliotheek leende nadat ik The Body Electric op betonuur had gehoord. Ik vind al die oude albums en ook Presto en Roll the Bones wel fijne platen, Clockwork Angels lijkt dat ook te worden.

Mind Ruler
Fijn dat er nog liefhebbers van het zwaar onderschatte Roll The Bones zijn!

avatar van Edwynn
Het ene album wat beter dan de andere. Uiteraard. Maar Rush en slechte platen? In mijn beleving niet.

Mind Ruler schreef:
Fijn dat er nog liefhebbers van het zwaar onderschatte Roll The Bones zijn!

Uit het gehele oeuvre van the Boys is Roll the Bones één van de minste zo niet de minste!

avatar van B.Robertson
Ik vind Vapor Trails de minste, en daarna Test for Echo. Nou hebben die albums ook sterke nummers maar Roll the Bones heeft Dreamline, Bravado, Ghost of a Chance en de sterke titeltrack.
Aan Clockwork Angels de taak die albums te overtreffen.

avatar van vielip
Vapor trails vind ik ook met afstand hun minste album! Daarbij vergeleken is Roll the bones een klassieker

avatar van ozwald
ik kan die eerste twee, drie platen niet aanhoren. Zang Geddy klinkt nog als gekrijs en verder kan het me ook maar matig bekoren. VT kent z'n momenten (helaas Rush onwaardig slecht geproduceerd) .

Maar goed, het is daarna allemaal op z'n pootjes terecht gekomen en de mannen hebben al met al een geweldige catalogus opgebouwd.

Nu, na tig luisterbeurten durf ik wel te stellen dat Clockwork Angels met stip in mijn Rush top zoveel terecht is gekomen. Misschien wel als no 1 want ik weet eigenlijk niet waarom ik Moving Pictures, Power Windows, Counterparts of Hold Your Fire beter zou vinden. Alles klopt gewoon aan deze plaat.

avatar van Lonesome Crow
Ja, toch onverwacht een hele energieke gedreven plaat geworden.
De eerste 2 songs doen je benieuwen naar de rest, ze houden de aandacht vast en dat was bij vorige albums wel eens anders.
Toch wat minpuntjes, zo duurt het titelnummer zo'n 2,5 minuut te lang en is "Carnies" niet best.
Bij een wat ingetogenere benadering was "Halo Effect" als song wat beter uit de verf gekomen (zonder dat die geluidsmuur invalt dus) en "Seven Cities of Gold" vind ik vervelend en geforceerd overkomen.
Maar daarna eigenlijk alleen maar ijzersterke songs.

Zo vind ik "The Wreckers" heel wat weg hebben van R.E.M maar ondanks dat zo'n beetje het beste nummer wat ze de laatste 25 jaar geschreven hebben.
"Headlong Flight" denderd lekker door en is vooral leuk door de duidelijk verschillende (freakerige) stukken.
"Wish Them Well" is ook superafwisselend en herkenbaar tegelijk en de afsluiter kent een mooie opbouw en is qua dynamiek helemaal in balans.
Ik verhoog hem met een halve ster, dus 4 sterren en hoger ga ik niet.

Rush heeft maar 2 slechte platen gemaakt, "Vapor Trails" vind ik afschuwlijk en "Feedback" vind ik door de voor mij nietszeggende covers nogal saai.
Van de periode t/m "Moving Pictures" draai ik eigenlijk alleen nog maar "Caress of Steel" (heerlijk ontoegankelijk) en "Permanent Waves" (mijn favoriet, verveelt nooit).
De rest uit die periode heb ik eigenlijk doodgedraaid....
Het supertrio Grace under Pressure / Power Windows / Hold your Fire blijf ik wel geregeld draaien, de sound en veelal compacte sterke songs spreken mij erg aan.
"Signals" vergeet ik ook niet, ik heb alleen "Snakes & Arrows" nog niet kunnen doorgronden.

avatar van Edwynn
Ik las op facebook dat er zelfs een roman van Clockwork Angels verschijnt. Geschreven door Sci-Fi auteur Kevin J. Anderson op basis van het verhaal van Peart. Die verschijnt in een tweetal hele dure edities.

Hier wat info over de roman.

Steven Mo
Ik denk dat die roman een tragedie wordt.