Fennesz - Endless Summer (2001)

Oostenrijk
Electronic
Label: Mego

1. Made in Hongkong (4:20)
  2. Endless Summer (8:33)
  3. A Year in a Minute (5:59)
  4. Caecilia (3:51)
  5. Got to Move On (3:46)
  6. Shisheido (2:56)
  7. Before I Leave (4:04)
  8. Happy Audio (10:55)
  9. Badminton Girl * (4:06)
  10. Endless * (2:01)
avatar van kobe bryant fan
Electronic begin ik meer en meer te waarderen, maar Endless Summer moet wel een van de slechtste platen zijn die ik al beluisterd heb. Saaie beats die dan nog eens eindeloos worden herhaald. Variatie is duidelijk ook niet het sterkste punt op deze plaat.

Aan Before I Leave erger ik me zelfs dood een simple deuntje die hij gewoon de hele tijd eens wordt verhoogt of verlaagd. Waarschijnlijk zit er meer werk in dan dat maar zo klinkt het toch.
Hij heeft mij de indruk dat hij lui is omdat hij een paar seconden muziek maakt en die dan blijft herhalen tot hij aan 6 minuten muziek zit met af en toe op de achtergrond iets wat we nog niet gehoord hebben. Er is toch één lichtpuntje op Endless Summer: A Year In A Minute die song kan er nog mee door maar ook die melodie herhaald hij te veel.

Maar ik stop nu met zagen ik en Endless Summer wordne waarschijnlijk nooit vrienden, dus geef ik deze jammer genoeg maar een 1,5*.

"Beats?

"Lui"

"Geen variatie?"

Vooral veel ruis.

avatar van kobe bryant fan
Je kan toch niet ontkennen dat er op deze plaat veel te weinig variatie is?
En ik zeg ook niet dat hij lui is ik zei dat hij mij het gevoel geeft dat het zo is en dat dat niet de bedoeling kan zijn. En aan die ruis stoor ik me eigenlijk nog niet zo.

tuktak
ja ik snap dat ook niet hoor, die gast is gewoon te lui om de ruis er uit te halen. "ze kopen het toch wel..."

kobe bryant fan schreef:
Je kan toch niet ontkennen dat er op deze plaat veel te weinig variatie is?

De wedervragen. Hoe verhoudt:
"Before I Leave" zich met de titeltrack?
"Made in Hong-Kong" zich met "Happy Audio"?
"Caecilia" zich met "Got To Move On"?

En zo kan ik alle nummers afgaan, Smaak is een vrije keus, dat betwist ik ook niet. Maar het argument dat een cd "veel te weinig variatie" heeft terwijl elk nummer een apart thema, structuur, klankkleur, spanningsboog of "vibe" heeft, lijkt me toch erg ongeloofwaardig.

avatar van kobe bryant fan
Nee ik bedoel dat de songs opzichzelf te weinig variatie hebben.
Iedre song is inderdaad anders maar als je ze allemaal eens apart gaat beluisteren merk ik dat de song zelf te weinig variatie heeft.

avatar van hawkins
Met alle respect, maar wat jij beweert is het oordeel van een ongeoefende luisteraar. Dat je dit kutmuziek vindt is prima, maar jouw argumenten raken kant noch wal. En dat is niet erg. Luister gewoon af en toe meer van dit soort muziek als jij je er daadwerkelijk in wilt interesseren en wees dan niet ongeduldig. Je hoeft niet over één nacht ijs te gaan.

avatar van Nakur
Ach, toen ik twaalf was luisterde ik naar happy hardcore en Aqua, dus wat dat betreft is Kobe Bryant fan al een heel eind op weg,

Nakur schreef:
Ach, toen ik twaalf was luisterde ik naar happy hardcore en Aqua

... en daar is helemaal niets mis mee op zijn tijd

avatar van MJ_DA_MAN
hawkins schreef:
Oh ja, krijgen we dat verhaal weer: dat je er ''niks van snapt'' etc. als je het grote Endless Summer niet goed vindt en je dit uitlegt. Het is gewoon zijn beleving en mening en het wordt duidelijk door hem uitgelegd dus ga geen geleerde o.i.d. uithangen.

Ongeoefend luisteraar?

Die bewering klopt niet helemaal,, ik heb nu al op 1 jaar 330 platen beluisterd.
Waarvan van bijna ieder Genre minstens één. Ik luister naar bands zoals: Godspeed You! Black Emperor en SIgur Ros dus zou een ongeoefend luisteraar ben ik niet echt.

Ongeoefend luisteraar?

En dan ben je een "geoefend luisteraar"? Je hebt zo ongeveer 6 nieuwe albums per week beluisterd? Het is onmogelijk dat je zo veel albums in zo'n korte tijd kunt doorgronden en er een goed oordeel over kunt hebben.

avatar van kobe bryant fan
Dat is zeker niet onmogelijk. Iedere plaat van die 330 heb ik minstens 3 keer beluisterd en de platen die ik maar ongeveer 3 keer heb beluisterd, zijn de platen die me niet zo ligden omdat er maar geen enkele track beter werd. Want ongeveer 2/4e van de 330 heb ik al ongeveer 7 keer beluisterd en platen van 4,5* en 5* al minstens 10 keer.

En er bestaat ook nog zo iets als een eigen mening hebben. Ik vind waarschijnlijk ook platen goed waar jij nooit iets gaat aan vinden. Maar ik zeg dan ook niet dat die persoon nog geen geoefend luisteraar is.

kobe bryant fan schreef:
.... en platen van 4,5* en 5* al minstens 10 keer.

Jeetje, wat vaak zeg!

Fittie!

Huh, maar ik ben wel een geleerde! Moet ik dan mijn eigen identiteit verkwanselen ten behoeve van dit forum? Boehoehoe. Als ik niet meer elitair mag neuzelen heb ik niets meer te zoeken op dit forum. Boehoehoe.

Ik had het meer over dit genre. Warme, ruizige ambient. In jouw oordeel bespeur ik enige onervarenheid. Dat gaat niet alleen over kwantiteiten. Bovendien hebben we ook nog te maken met een rijpheidscyclus: vind je een album die je al een jaar niet beluisterd hebt net zo sterk (of niet) als wanneer je hem nu herbeluistert? Zo ontwikkel jij je smaak en oorspieren.

Maar nogmaals: dat is allemaal niet erg. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dit niks vindt. Ik hoop alleen dat wanneer je wat meer vergelijkingsmateriaal hebt gehoord jij je mening iets krachtiger kunt onderbouwen. In hoeverre jij je mening dan bijstelt is voor mij volstrekt irrelevant.

Sietse
Dit album 3x beluisteren en dan zeggen dat het saai en eentoning is zegt meer over de luisteraar dan over de muziek.
Tevens denk ik dat je, vooral als je 12 bent, niet 330 albums per jaar moet beluisteren maar dingen moet laten bezinken om daadwerkelijk je eigen smaak en kennis te ontwikkelen (en dat van iemand die zoveel idioot koopt als ik doe...want dat zijn er wel wat meer dan 330 per jaar...)

Sietse
MJ_DA_MAN schreef:

En Hawkins heeft gewoon gelijk. Punt.

avatar van WEED DEMON
Gast, als je 12 bent (wat ik overigens niet geloof) moet je je niet eens met dit soort platen bezig houden. Doe gewoon normaal.

avatar van orbit
Lieden van 12 dienen zich inderdaad nog niet met dit soort muziek bezig te houden en zoja, dan mogen we hun mening als ongeldig beschouwen. Dit vergt wel wat meer muziekkennis. Dan kun je het overigens nog steeds matig vinden, maar dat terzijde.

avatar van Editoor
Het muzikale brein van een 12 jarige is nog niet zo ver ontwikkeld, dat men genoeg kennis heeft om deze muziek te begrijpen. Ook tokkies kunnen beter deze muziek niet beluisteren, want dat is veel te hoog gegrepen voor ze. Alles lager dan 3 sterren is daarom onacceptabel en zal uiteindelijk verwijderd moeten worden, omdat men dan niet de muziek begrepen heeft.

Dat dat maar duidelijk is voor iedereen.

3,5 ster zou ik zo zeggen

avatar van kobe bryant fan
Dus omdat een iemand een andere mening heeft dan andere mensen moet de stem verwijderd worden en zijn mening niet gerespecteerd worden omdat hij nog maar 12 is?

tuktak
je begint er zelf over dat je beginnend luisteraar bent van electronische muziek, alle mensen die ervaren zijn met deze muziek zeggen dat je dit niet zomaar gaat bevallen. jij vind dat ze allemaal ongelijk hebben?

avatar van kobe bryant fan
Ik zeg niet dat ze ongelijk hebben maar mijn punt is dat ieder zijn eigen mening heeft en omdat ik een andere mening heb dat je allemaal moet gaan zeggen dat dat komt omdat ik te jong ben of zoals WEED DEMON zelfs er aan twijfelen dat ik maar 12 ben.

tuktak
niemand zegt volgens mij dat je geen mening mag hebben, men zegt alleen iets over de waarde van je mening. als je nog een beginnend luisteraar bent dan zou ik, maar dat is mijn mening, juist goed luisteren naar mensen die wel ervaren zijn.

avatar van Fianosther
Zeg horen jullie allemaal bij de musicmeter politie ofzo? Iemand moet gewoon de vrijheid kunnen hebben te stemmen op een album na beluistering.

tuktak
spuit 11, lees eerst even voor je oordeelt. het gaat niet om de stem...

WEED DEMON schreef:

Ja, hup, vort, hier naar toe, of hier, hier of hier. Maar niet hier!

avatar van Mjuman
Lekker tolerant benne we hier. Waar het me doet aan doet denken is - vergelijkerwijs - een 40-jarige swinger die een puber toespreekt om van zijn pretstengel af te blijven omdat ie als ie eenmaal wat ouder is er een heel ander gebruik van zal hebben en veel 'dieper' ervan zal kunnen genieten dan nu.

Waar hij de ervaring van het manipuleren der pretstengel dan vandaan moet halen, vergeet onze swinger te vermelden, evenals waarom hij zou moeten wachten.

Ik vind Fennesz wel gezellige muziek, het geruis en zo doet me altijd denken aan ouderwetsche filterkoffie en aan de hachée die vroeger bij mijn oma (begin jaren 60) op het petroleumstel stond te pruttelen.

Voordat de smaakpolitie hier nou weer overheen plört: ik hou wel degelijk van electronic