The Who - Tommy (1969)

Label: Track

1. Overture (3:51)
  2. It's a Boy (2:06)
  3. 1921 (2:48)
  4. Amazing Journey (4:25)
  5. Sparks (2:43)
  6. Eyesight to the Blind (The Hawker) (2:15)
  7. Christmas (4:34)
  8. Cousin Kevin (4:06)
  9. The Acid Queen (3:33)
  10. Underture (10:05)
  11. Do You Think It's Alright? (0:24)
  12. Fiddle About (1:31)
  13. Pinball Wizard (3:01)
  14. There's a Doctor (0:23)
  15. Go to the Mirror (3:47)
  16. Tommy, Can You Hear Me? (1:35)
  17. Smash the Mirror (1:35)
  18. Sensation (2:27)
  19. Miracle Cure (0:12)
  20. Sally Simpson (4:10)
  21. I'm Free (2:39)
  22. Welcome (4:31)
  23. Tommy's Holiday Camp (0:57)
  24. We're Not Gonna Take It (7:06)
  25. I Was [2003 Stereo Version] * (0:17)
  26. Christmas [Out Take 3) (2003 Stereo Version] * (4:44)
  27. Cousin Kevin Model Child [2003 Stereo Version] * (1:25)
  28. Young Man Blues [Stereo Version 1] the Who * (2:51)
  29. Tommy Can You Hear Me? [Stereo Alternate Version] * (1:59)
  30. Trying to Get Through [2003 Stereo Version] * (2:51)
  31. Sally Simpson (Stereo Out-Takes) * (4:09)
  32. Miss Simpson [2003 Stereo Version] * (4:18)
  33. Welcome [Stereo Version Take 2] * (3:44)
  34. Tommy's Holiday Camp [Stereo Band's Version] * (1:07)
  35. We're Not Gonna Take It [Stereo Alternate Version] * (6:08)
  36. Dogs Part Two [2003 Stereo Version] * (2:26)
  37. Amazing Journey [2003 Stereo Demo] * (3:41)
  38. Christmas [Stereo Demo] * (1:55)
  39. Pete Townshend - Overture * (4:07)
  40. Pete Townshend - It’s a Boy [Original Demo] * (0:41)
  41. Pete Townshend - 1921 [Original Demo] * (3:13)
  42. Pete Townshend - Amazing Journey [Original Demo] * (4:47)
  43. Pete Townshend - Dream One [Original Dem] * (3:09)
  44. Pete Townshend - Sparks [Original Demos] * (7:38)
  45. Pete Townshend - The Hawker [Original Demo] * (4:45)
  46. Pete Townshend - Christmas [Original Demo] * (4:42)
  47. Pete Townshend - Acid Queen [Original Demo] * (3:35)
  48. Pete Townshend - Underture [Dream Two) (Original Demo] * (1:47)
  49. Pete Townshend - Do You Think It’s Alright [Original Demo] * (0:26)
  50. Pete Townshend - Pinball Wizard [Original Demo] * (3:42)
  51. Pete Townshend - There’s a Doctor [Original Demo] * (0:24)
  52. Pete Townshend - Go to the Mirror! [Original Demo] * (4:32)
  53. Pete Townshend - Success [Original Demo] * (0:10)
  54. Pete Townshend - Tommy Can You Hear Me [Original Demo] * (1:15)
  55. Pete Townshend - Smash the Mirror [Original Demo] * (1:37)
  56. Pete Townshend - Sensation [Original Demo] * (2:47)
  57. Pete Townshend - Miracle Cure [Original Demo] * (0:11)
  58. Pete Townshend - Sally Simpson [Original Demo] * (4:50)
  59. Pete Townshend - I’m Free [Original Demo] * (2:27)
  60. Pete Townshend - Welcome [Original Demo] * (3:26)
  61. Pete Townshend - We’re Not Gonna Take It [Original Demo] * (5:02)
  62. Trying to Get Through [Studio Demo / Out-take] * (2:27)
  63. Young Man Blues [Studio Outtake] * (2:47)
  64. Overture (Including Introduction) (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (7:00)
  65. It’s a Boy (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:39)
  66. 1921 (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (2:28)
  67. Amazing Journey (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (5:07)
  68. Sparks (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (2:49)
  69. The Hawker (Eyesight to the Blind) (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (1:54)
  70. Christmas (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (3:11)
  71. The Acid Queen (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (3:30)
  72. Pinball Wizard (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (2:47)
  73. Do You Think It’s Alright? (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:21)
  74. Fiddle About (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (1:12)
  75. Tommy Can You Hear Me? (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:55)
  76. There’s a Doctor (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:24)
  77. Go to the Mirror! (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (3:22)
  78. Smash the Mirror (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (1:10)
  79. Miracle Cure (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:12)
  80. Sally Simpson (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (4:01)
  81. I’m Free (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (2:12)
  82. Tommy’s Holiday Camp (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (0:48)
  83. We’re Not Gonna Take It (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (3:28)
  84. See Me, Feel Me / Listening to You (Ottawa, Canada, October 15, 1969) * (7:51)
avatar van frankieman
Ik hoor dat zo vaak, maar ik kan echt niet begrijpen wat er zo goed is aan Pinball Wizard. Ik vind het een leuk liedje maar voor de rest kan ik er niets meer van maken.

stuart
frankieman schreef:

Je moet het niet begrijpen Frankie, je moet het VOELEN.

Goede muziek, maar een opera waarin één zanger alle partijen voor zijn rekening neemt heeft toch iets eigenaardigs. In dat opzicht geef ik de voorkeur aan de soundtrack van een paar jaar later. Die heeft weer het nadeel dat allerlei synthesizerarrangementen bewijzen hoe snel dat instrument tot de afgrond van zoete sentimentaliteit kan leiden.
Wat Pinball Wizard betreft: de riff is niet bijzonder, maar de melodie "Ever since I was a young boy" enz. is onweerstaanbaar. De versie op de soundtrack heeft bovendien twee zeer fraaie gitaarsolo's. Daarom klinkt Pinball Wizard op dit origineel een beetje kaal.
Wat Keith Moon betreft, heel goede drummer, maar toch ook niet de geweldenaar die de fans er van maken. Zijn verdienste was dat hij de eerste was om de drums tot een interessant instrument te maken. Maar al tamelijk spoedig overtroffen Ginger Baker en John Bonham hem, terwijl Ian Paice minstens zo goed was.

avatar van musician
Een van de redenen waarom ik mij vreselijk kan opwinden over een plaat als Endless wire is, dat juist The Who over het algemeen toch sterke tot zeer sterke cd's heeft gemaakt.

Tommy opent aan het einde van de jaren 60 met een rij platen van The Who, waarop alleen het predikaat wereldklasse van toepassing is en de maximale score van 5 sterren bij Mume meer regel kan zijn dan uitzondering.

Townsend is één van de allergrootste componisten, mag wel dankbaar zijn voor de aanwezigheid van zanger, blikvanger en frontman Roger Daltrey. Aangevuld met bassist John Entwistle en drummer Keith Moon stonden zij toch wel wat jaartjes zo'n beetje eenzaam aan de top, met o.a. Pink floyd.

Quadrophonia is één van de weinige cd's die in die tijd een concurrent van The dark side of the moon mag worden genoemd.

Hoe dan ook, Tommy was een eerste aanzet en een verademing voor iedereen die het wel een beetje had gehad met de jaren 60.

Down_By_Law
Vandaag las ik dat er een Nederlandse versie van "Tommy" komt. Dat is al erg genoeg, maar dan ook nog eens uitgevoerd door het volstrekt ongetalenteerde Di-Rect. De film en de musicals waren al belabberd, maar hier zit toch al helemaal geen mens op te wachten?!?!

Vandaag dus nog maar eens de enige echte "Tommy" opgezet, en ook al heb ik 'm al tig keer gehoord; hij blijft alsmaar mooier worden. Onmisbaar in elke rockcollectie.

avatar van korenbloem
Down_By_law, ik wilde er net iets over opschrijven.
Nu maar hopen dat men door direct geinterseerd raakt in de plaat. Dan komt er toch nog iets goeds bij direct vandaan

shappy1010
Down_By_Law schreef:

Echt toen ik de poster een maand geleden zag dat ik WHAT THE FLYING FUCK! Gisteren zijn ze blijkbaar bij RTL boulevard geweest en volgens die relnichten waren de critici vol lof! Flikker toch een end op man, what´s next, K3 plays Led Zeppelin?

Ik ben geweest en heb gisteren de CD beluisterd (zie hem nog niet op MM staan). Je moet er voor open staan, zeker omdat de show in het Nederlands is vertaald ( koning flipper...) ik vind dat ze het prima hebben gedaan. Voor Nederlandse begrippen is Di-rect een topband.

Dit origineel van The Who blijf ik natuurlijk wel beter vinden, niet hun beste plaat maar toch, en zeker voor die tijd, een uniek concept.

avatar van frankieman
Zelfs voor Nederlandse begrippen is Di-rect een overrated flut bandje.

yEYo!
Di-rect is juist voor nederlandse begrippen getalenteerd.
Luister hun albums maar eens,in plaats van alleen singles.

avatar van frankieman
Hoezo voor Nederlandse begrippen? Ben je dan in één keer als ongetalenteerd bandje een getalenteerd bandje omdat je uit Nederland komt? Dat is toch grote onzin! Op het moment dat je een band moet gaan verdedigen met termen als voor Nederlandse begrippen moet je al wel door hebben dat het dus helemaal niet zoveel voorsteld

Jammergenoeg is Di-rect inderdaad één van de beste dingen die wij als land te bieden hebben op gebied van populaire rock, maar dat zegt meer over het niveau van die rock dan over het talent van Di-rect. En dan bedoel ik de rock die je op TMF enzo ziet, want we hebben echt wel veel beters rondlopen.

Mayne
amen!

88Fabian
Dit is zeker goeie muziek.

Stijn_Slayer
Zojuist weer beluisterd, en wederom genoten. Komt nu alleen de vraag bij me op of hier ook een film bij is gemaakt? En dan ook een goede uiteraard, met originele muziek etc.

Geen wanvertoning à la Di-rect dus...

Er is een film van gemaakt: http://moviemeter.nl/film/3615. De leden van The Who spelen er zelf in mee.

Een van de bekendste scenes: Pinball Wizard met Elton John.

Stijn_Slayer
Dankjewel, ik ga op zoek

M.Nieuweboer schreef:

Volgens mij heb je het mis. Zowel Roger Daltrey als Pete Townsend zingen hier de sterren van de hemel

avatar van Thomzic
nou het spijt me zeer, maar Di-rect maakt er toch echt wat beters van.

Zou je dat nog een keer willen herhalen?! Ik mag toch hopen dat dit geen serieuze opmerking is..

Stijn_Slayer
Alles is hierop beter. De zang, de gitaarlijnen, de drums en vooral de teksten.

avatar van musician

Verschrikkelijk.

nou het spijt me zeer, maar Di-rect maakt er toch echt wat beters van.

Ik hoop dat je een grapje maakt, dat misbaksel van die verschrikkelijke band komt imo helemaal nergens in de buurt van dit meesterwerk.

avatar van Tijn79
All hail Tommy!!
Tijdloze plaat

nou het spijt me zeer, maar Di-rect maakt er toch echt wat beters van.

Trolling van de bovenste plank . En kijk eens wat het 'ines' oplevert: ongeveer 3 á 4 geladen reacties.....

edit: Met deze reactie meegeteld zijn het zelfs 5 reacties

The Who, wie ? precies The Who, wat hebben deze mannen geweldige muziek gemaakt! een geweldig album, van het hoogste niveau, dit word nooit meer nagedaan!

John Entwistle geweldige bas gitarist, wat veel mensen met plectrum doen, deed hij met z'n vingers, fantastisch!

nou het spijt me zeer, maar Di-rect maakt er toch echt wat beters van.

Ga jij eens buiten spelen!

avatar van Tijn79
frankieman schreef:
Zelfs voor Nederlandse begrippen is Di-rect een overrated flut bandje.

Inderdaad, al hebben ze zeker leuke nummers, maar er is maar 1 echte Nederlands rockband en das de Golden Earring!

Maar het ging hier over het fantastische album Tommy van de geweldige band The Who mensen

Tijn79 schreef:

maar er is maar 1 echte Nederlands rockband en das de Golden Earring!

Onzin.

Maar het is werkelijk waar een schande dat Di-rect dit heeft mogen doen, hadden ze dan niks beters kunnen nemen? En dan ook nog in het Nederlands... Maar wat ik me afvraag, hebben ze hier eigenlijk toestemming voor nodig van The Who?

Wammel
Dit soort zaken gebeurt toch aan de lopende band. En dat zal auteursrechtelijk best allemaal geregeld zijn. Hoewel ik niet weet of er zoiets bestaat als verjaring.

Hoe dan ook..een povere poging en iets wat op voorhand al gedoemd was jammerlijk te mislukken.

Wammel schreef:

Het meest triest is nog wel, dat de jochies van Di-rect zelfs de podium-performance van the Who probeerde na te doen, inclusief molenwieken etc. Geen greintje orginaliteit.