Dire Straits - Dire Straits (1978)

Label: Vertigo

1. Down to the Waterline (3:55)
  2. Water of Love (5:23)
  3. Setting Me Up (3:18)
  4. Six Blade Knife (4:10)
  5. Southbound Again (2:58)
  6. Sultans of Swing (5:47)
  7. In the Gallery (6:16)
  8. Wild West End (4:42)
  9. Lions (5:05)
avatar van LucM
De eerste Dire Straits-albums werden door de critici in de hemel geprezen, dat herinner ik mij nog goed. Brothers in Arms en On Every Street werden een stuk lauwer ontvangen.

Sorry Chevy, maar je quote wel een beetje selectief. Die bewering was niet lukraak en wordt door meerdere mensen bevestigd, met voorbeelden nog aan toe. En waarom zou die opmerking van Snakeskin los staan van de stelling? Wat is de stelling dan volgens jou?

Waarom doe je zo betweterig en zou je twijfelen aan mensen die zich al tientallen jaren bezighouden met muziek? Jij gaat er in je eentje tegenin, maar brengt geen enkel argument in en komt of met drogredenaties zoals je laatste opmerking (de band was populair, dus zal niet door alle critici negatief onthaald worden, jaja, zo lust ik er nog wel een paar) of devalueert andermans argumenten zonder enige grond. Al die popbladen zeggen volgens jou niets over de meningen van critici, maar zelf kom je met één zoekresultaat dat dat wel zou moeten doen. Tegenwoordig met internet is er over elke plaat of single wel een positieve review te vinden, maar tot tien jaar geleden waren de popbladen leidend en behalve misschien het krantje (meer een veredelde reclamefolder) van Free Record Shop waren die echt niet zo positief over Dire Straits, zeker niet in de jaren '90.

Is verder niet mis mee, maar begrijp niet zo goed waarom je zo nodig je gelijk moet halen terwijl je overduidelijk mis zit.

avatar van rudiger
Eerlijk gezegd lees ik nooit revieuws van critici en dergelijke .
Het gaat er in de muziek om wat mijn en iemands anders oren goed of slecht vinden .
Als ik een album goed vind dan koop ik hem orgineel en vind ik er niets aan dan koop ik het niet .
Dat is simpel . Daar draait tenslotte alles om . Wat ik mooi en goed vind hoeft een ander niet mooi en goed te vinden .
Dat moet de maatstaf voor muziek zijn .
Ga op je eigen gehoor af en lees geen berichten van stomme critici.
Mede door wat hier boven staat hou je altijd discussies over muziek.

Ben ik helemaal met je eens Rudiger. Zo doe ik het ook. De beste criticus ben je nog altijd zelf.

herman schreef:
Zijn stelling was dat alle muziekcritici die destijds in dit album de hemel in prezen, op dit moment hun mening herzien en er niks meer aan vinden. Mijn opmerking was gericht op het feit dat ik graag wilde weten waarom híj dit geen goed album vindt.

herman schreef:
Je zegt zelf dat je je pas met Dire Straits bezig houdt sinds de jaren '90. Waarom zou jij meer weten dan ik over dit onderwerp?

herman schreef:
En komt of met drogredenaties zoals je laatste opmerking (de band was populair, dus zal niet door alle critici negatief onthaald worden, jaja, zo lust ik er nog wel een paar) of devalueert andermans argumenten zonder enige grond.
Hoe is dat een drogredenatie? Gebruik aub geen woorden waarvan je de betekenis niet kent. Hij devalueert ze zelf al. Ongegronde argumenten kunnen niet verder gedevalueerd worden. Of wel soms?
Bovendien is het precies wat hij zei:
Snakeskin schreef:
de hemel ingeprezen door de pers, die zullen zich nu ook afvragen wat zij er toen destijds zo mooi aan vonden.
Volgens mij is "de pers" nog altijd een verzamelwoord voor "alle kranten, radio en televisie en de mensen die daarvoor werken

herman schreef:
Ik wilde er eigenlijk een heleboel plaatsen, maar zoals ik al eerder aangaf, had ik andere verplichtingen. Toen ik het wilde verwijderen, was er al op gereageerd en leek het me een beetje stom om het alsnog te gaan verwijderen.

herman schreef:
Ik lees sinds 1950 zo'n beetje elk popblad en daarin stonden alleen maar positieve reviews over Dire Straits, dus ik weet niet waar je het over hebt.
(Om even aan te geven dat een bewering zonder echte argumenten geen fluit waard is).

herman schreef:
Ik hoef niet per se m'n gelijk te halen. Ik geloof er gewoon niks van dat het zo is dat de pers zich "opeens gerealiseerd heeft dat het weinig voorstelt". Heeft geenszins met het gelijk willen behalen te maken.

Kijk, het punt is gewoon dat iemand een bewering doet en ik moet daar maar vanuit gaan? En als ik dan vraag om toelichting, komt dat er niet. Als ik zo'n bewering dan deklasseer tot nietszeggend, word ik aangekeken. Dat vind ik raar.

Hier gaan we niet uitkomen, Chevy, we verschillen van mening en ik zie dat niet zo snel veranderen. Verder beginnen we rondjes te draaien (ik heb allang antwoord gegeven op een paar van je vragen) en begin ik dat gedram een beetje moe te worden. Soit, kan gebeuren. Wat een drogreden is hoef je mij trouwens niet te vertellen, daar ben ik goed van op de hoogte (ik kon je term uit de klassieke oudheid dan ook wel goed plaatsen).

avatar van chevy93
Ik had al eerder aangegeven dat we in herhaling vallen en dat ik er klaar mee was, maar je kent mij.

Ik ben echter nog wel benieuwd wat dan precies een drogreden van mij is en dan vooral wat voor een.

Misschien tijd voor een PM en een kopje koffie

avatar van chevy93
Ik haat koffie. Bovendien zit ik op school en daar is geen koffie (voor leerlingen).

@Chevy: volgens mij had ik het geval al aangeduid, het lijkt mij een non sequitur.
@Rudi: Dat lijkt me beter inderdaad.

Ik ben trouwens niet van de gitaarsolo's, maar die in Sultans of Swing mag er wezen.

herman schreef:
Ken je deze uitvoering al?
YouTube - Dire Straits - Sultans of swing [Basel -92 ~ HD]

Vanaf 04:34 begint de solo

Rudi S schreef:
Misschien tijd voor een PM en een kopje koffie

Rudi dat is een prima idee van jou .
Maar zou dat kunnen bij Angelucci`s in Londen .

Zie de openingsregel in Wild West End .
Om bij het album te blijven.

Ok PM is verzonden naar:
472 Long Lane
London N2 8JL, UK

avatar van rudiger
Ik snap bepaalde kritiek helemaal niet op dit Meesterwerk .
Hier staan 9 ijzersterke songs op met als hoogtepunt Lions .
Lions kan ik 5 keer achter elkaar draaien zonder dat ie verveeld .
Top album van Dire Straits en een schande dat ie niet in de top 250 staat .
Is allemaal wel mijn eigen mening natuurlijk .

avatar van chevy93
Gezien het stemmenaantal en het gemiddelde zal die er dicht tegenaan zitten, denk ik.

haveman
ricardo schreef:
Eigenlijk is dit net zo'n monument als Hotel California en Rumours. Van dezelfde groote wel ongeveer vind ik, maar dan vind ik deze en Rumours veel genietbaardere albums dan Hotel California, dat is ook een klassieker, dat weet ik, maar ik houd er gewoon niet van.

Zoals eerder vermeld hield mij dit nogal tegen om aan dit album te beginnen. Rumours en Hotel California vind ik beiden namelijk erg saai. Omdat ik toch wel wat werk van deze heren kan waarderen, me er toch aan gewaagd. En het is imo, net als voorgenoemde albums wel erg gezapig. Geen twijfel over het vakmanschap, maar het kabbelt maar wat voort. Slechts bij Sultans Of Swing en het begin van Six Blade Knife veer ik wat op. En natuurlijk kan het ook heerlijk zijn om te blijven zitten en lekker te luisteren, maar dat zou ik met dit album dan vooral doen als er wat visite is. Van die visite die op hun werk klagen als er een nummer met een echte, pittige gitaarsolo voorbijkomt en er daarom bij hun werkgever op aandringen de radio toch vooral op Sky te laten staan. Tijdens een babbeltje hier en daar zou ik dit album zelf ook wel kunnen waarderen. Echter, het album zal hier niet in de kast komen te staan.

avatar van ricardo
Deze, Hotel en Rumours is ook niet mijn favoriete muziek, maar vind het zo af en toe best leuk om eens af te spelen. Net wat je zegt haveman, dit kun je altijd opzetten als je visite hebt of wanneer je ouders van in de 60 op visite komen. Dit zijn van die albums die iedereen wel kan waarderen. Van de 3 genoemden, vind ik alleen Hotel Californie een onvoldoende. Deze en Rumours vind ik beiden minstens een 3.5* tot een 4* waard.

O ja en als de visite weer weg is snel weer een Zappa derin.

ricardo schreef:
Deze en Rumours vind ik beiden minstens een 3.5* tot een 4* waard.

chevy93 schreef:
Er staat toch echt een 4,5*

Er staat ook MINSTENS een 4 .
Dus 4,5 .

chevy93 schreef:
Er staat toch echt een 4,5*
En bij Rumours heb ik een 5* staan.

Gelukkig snapt rudiger hoe ik het bedoel.

avatar van Rudi S
Rudiger snapt het beter, maar Chevy kan beter lezen.
"Deze en Rumours vind ik beiden minstens een 3.5* tot een 4* waard."zou toch echt min een 3.5 en max een 4.0

En dan dit nog als we het toch over stemmen hebben.
En bij We're Only in It for the Money een 1.0

Verder gaat het wel prima met je lijkt mij zo

Rudi S schreef:

En dan dit nog als we het toch over stemmen hebben.
En bij We're Only in It for the Money een 1.0
Yup, kheb nix met de vroege mothers, nee geef mij dan dit album maar.

Ype
rudiger schreef:
Ik snap bepaalde kritiek helemaal niet op dit Meesterwerk .
Hier staan 9 ijzersterke songs op met als hoogtepunt Lions .
Lions kan ik 5 keer achter elkaar draaien zonder dat ie verveeld .
Top album van Dire Straits en een schande dat ie niet in de top 250 staat .
Is allemaal wel mijn eigen mening natuurlijk .

Ik snap eerlijk gezegd niet dat je dit 5 sterren kan geven. Oke er staan een paar sterke nummers op zoalsbijv down to the waterline. Naar mijn mening vond ze zelf nog wat in ontwikkeling. Wat vind je van de andere dire straits albums?

groet,

Ype

Ype schreef:
Wat vind je van de andere dire straits albums?

Ik zou zeggen : Kijk even bij de andere Straits albums dmv de zoek functie.

avatar van Arrie
rudiger schreef:

Ik denk dat Ype de zoekfunctie wat te letterlijk heeft genomen want nu is ie zelf zoek .

Als ie nog terugkomt, bij deze: hij kan daarvoor inderdaad gewoon de zoekfunctie gebruiken.
Onzinnige discussie dus, Rudigers eerste reactie lijkt me voldoende, dus wat berichten verwijderd.

avatar van bikkel2
Een meesterwerk vind ik iets te veel eer , maar een uitstekend debuut is het zeker .
Referenties : JJ.Cale en een toefje Dylan . De relaxheid is erg aanstekelijk en dat Mark K een perfect staaltje gitaar speelt hier is duidelijk . Goeie band ook . Pick Whiters de drummer , had een lekker jazzyachtige feel in zijn spel . Volgens mij is hij ook vertrokken omdat hij Jazz wilde spelen . Samen met Love Over Gold ( die een heel andere zwaardere sfeer heeft ) toch wel mijn favoriete Dire Straitsalbums . Communique borduurt hier een beetje op voort en Making Movies is de meer Amerikaans klinkende Dire Straits .

avatar van Arrie
Berichten verplaatst naar Dire Straits

avatar van vielip
Sultans of swing is helemaal kapotgedraaid natuurlijk maar blijft wel een ijzersterk nummer vind ik. Al verkies ik de versie op Alchemy boven deze! De eerste albums van Dire Straits vind ik allemaal erg aan elkaar gewaagd. Zitten allemaal op hetzelfde 'level' bij mij. Making movies en Love over gold vind ik dan nog weer net iets er bovenuit steken. Op dit album vind ik Down to th waterline, Sultans, Lions, Six blade knife en South bound again zeer geslaagd!

avatar van bikkel2
Die Alchemyversie van Sultans Of Swing is erg speedy en wordt helemaal dichtgetimmert door drummer van dienst Terry Williams . Ik prefeer de studioversie . laidback en transparant .

vielip schreef:
De eerste albums van Dire Straits vind ik allemaal erg aan elkaar gewaagd.

Dat ben ik wel met je eens met een voorkeur voor het debuut wat persoonlijk voor mij veel meerwaarde heeft dan alleen maar `n goed album .
In 1979 had ik een kameraad waar ik samen mee op de LTS zat , hij woonde 50km bij mij vandaan en om het weekend kwamen we bij elkaar . Ik met m`n Yamaha naar Heerlen en John met z`n Kreidler naar Roermond . Alles deden we samen van kattekwaad , Pinkpop gaan en op vacantie . Twee albums waren we beide helemaal leip van , deze Dire Straits en Rumours van Fleetwood Mac . We hebben wat luchtgitaar gespeeld op nummers als Down To The Waterline en Sultans Of Swing totdat jouw vader naar boven stormde om te vragen of het wat zachter kon .
Het halve weekend zaten we in de kroeg en om beurten vroegen we nummers aan van dit Straits album .Volgende maand zouden we beide 50 worden en wat zou het mooi zijn om dan nog 1 keer de luchtgitaar uit de kast te halen maar helaas ik moet het met de herinneringen doen want begin jaren 90 kreeg ik een bericht dat jij onder invloed en met hoge snelheid tegen een boom was gereden en het niet overleeft had . Het zou me niets verbazen dat je tijdens deze laatste rit in de cd speler het Debuut van Dire Straits had en tijdens Sultans jouw rechter voet zwaarder werd .
Ik zou zeggen : Laat volgende maand de Sultans nog eens swingen daarboven Johnny .