Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van fatima
ja.

orbit schreef:

Laten we wel wezen: bands als genesis, yes, eagles en pink floyd raakten volstrekt verstrikt in hun eigen pretentieusiteit.. ze hebben zichzelf nog meer de das omgedaan dan Johnny Rotten of wie dan ook dat heeft gedaan. Het was gedaan met die potsierlijke tita tovenaarsmuziek en achterlijk overthetop glittershows.
Het is wellicht lekker tegendraads om er zo over te denken, maar volgens mij staat het buiten kijf dat die bands erg goede muziek gemaakt hebben zonder uitzondering. Alles is vaak perfect uitgebalanceerd bij dat soort bands zowel muzikaal als textueel gezien. Dat jij niet van dergelijke muziek houdt heeft volgens mij dan ook niets met de kwaliteit ervan te maken, en dat is bijna zonder uitzondering erg goed. Over Yes en The Eagles ken ik het met je eens zijn over het feit dat ik ze iig erg overgewaardeerd vind. Maar je kunt nog wel horen dat het muzikaal erg goed in elkaar zit. Die 2 bands doen mij ook niet echt veel, en dan met name Yes. Ik ben het dan ook geheel met LucM eens dat dit als album een lekker tegenwicht was als dergelijk alternatief. Gewoon lekker rechtoe, rechtaan. 1977 was ook het jaar van het album Let There Be Rock van AC/DC ook zo'n lekker rauw en rechtoe rechtaan album wat door die band ook nooit meer overtroffen is.

avatar van orbit
Maar jij bent dan ook van de school die denkt dat hoe beter of complexer iets in elkaar zit muzikaal, hoe beter de muziek dus is.. ik vind dat niet noodzakelijkerwijs zo. Yes zal vast muziektechnisch wel okee in elkaar zitten, ik vind het strontvervelende muziek.
Pink Floyd is trouwens wel meer mijn smaak. Ik vind alleen sommige platen van ze zwaar overschat, zoals The Wall. En die show die ze hadden bij The Wall... Laat maar. Daarmee vond ik dat PF definitief een soort commerciele en artistieke zelfmoord hebben gepleegd. Het was over met ze.

avatar van rudiger
Tja , wie liep er niet in 1977 met een veiligheidspeld in z`n oor.

avatar van orbit
De zanger van Yes

avatar van ricardo
Ook een beroemd stukje is dat ze met een rondvaart boot over de tames een concert gaven en de meest provocerende texten zongen terwijl ze voor het koningklijkshuis langsvoeren. Kun je het voorstellen, voor het brits koningklijkhuis langsvaren en dan God Save The Queen zingen op zijn Sex Pistols, geweldig gewoon. Ze werden in de boeien geslagen, en hebben een paar dagen moeten zitten daarvoor. Tegenwoordig kan zoiets niet meer. Sex Pistols waren in die tijd echt hot. Geweldig verhaal is dat gewoon. Of dat iemand Sid Vicious zijn neus brak tijdens een indoor concert, maakte hem niet uit hij ging gewoon door. Ik vind ze live wel dikke bagger trouwens, maar alle gekkigheid eromheen maakte alles dan meer dan goed. Ik heb een paar dvds gezien met concerten, maar muzikaal vond ik het nu niet echt je van het live. 3 nummers op dit album vind ik echt super, en wel Pretty Vacant, God Save The Queen en Anarchy In The Uk. Zo hard mogelijk afspelen en gaan met die banaan, geweldig gewoon.

Berichten over Johnny Rotten verplaatst naar Sex Pistols
En wat berichten over Pink Floyd en aanverwanten verwijderd.

avatar van mattman
Het stoort met dat een meesterplaat als deze maar 8 pagina's comments heeft op MuMe, terwijl pakweg "Day & Age" van The Killers zowat het dubbele heeft.

Soit, zoals ik al zei, vind ik dit een echte meesterplaat. Het feit dat de Sex Pistols hun hele carriëre tedanken hebben aan deze, zegt genoeg.

Odelay
Onweerstaanbare plaat. Uitstekende songs (misschien niet alle) en een enorme intensiteit en geldingsdrang. En ook zoiets als humor en het kan zijn ook spelplezier. En Johnny Rottens voordracht is natuurlijk geweldig (she was a cees of insanetieah . Een van mijn idolen.

4 sterren.

Father McKenzie
Historisch een zéér belangrijke plaat voor de opkomst en erkenning van punkmuziek.
Maar eigenlijk hoor ik maar 4 ijzersterke songs; Holidays in The Sun, God Save The Queen, Anarchy in The UK en Pretty Vacant. Die steken toch met schouders boven de andere, eerdere middelmatige songs uit.
Daarom, ik kom zo ongeveer op 3.5 uit, puur muzikaal gesproken dan, want qua historisch belang scoort deze véél hoger, maar ik bekijk het puur muzikaal dan. Rauw geweld, en uiterst belangrijk voor de band en de stroming waarvoor ze stonden, maar ik grijp slechts héél af en toe terug op de plaat, waar voor mij toch te veel skipnummers tussen staan.

stuart
Dit is geen Skipplaat, Father...(i.t.t. de Joshua Tree... )

avatar van LucM
Een skipnummer (in die zin een nummer dat ik echt slecht vind) staat hier ook niet op maar de 4 door Father McKenzie vernoemde nummers vind ik hier wel bovenuit steken.

avatar van musician
Ik sluit mij helemaal aan bij Father McKenzie. In 1977 was de plaat voor mij absoluut 'not done', ik zal maar zeggen één ster. Wat later was het de absolute top met 5 sterren.

Nu zet ik het nog nauwelijks op met alleen de constatering met Father M: het draait om die vier nummers (Holidays, Anarchy, God save the Queen en Pretty Vacant) en de rest is beduidend minder. Ik vond dan vooral God Save the queen het beste, op enige afstand gevolgd door Anarchy in the UK.

Maar of dit nu het beste is wat punk uiteindelijk te bieden had.........1977 was eigenlijk het enige punk-jaar, maar de new-wave was leuker, muzikaal interessanter. Bleef ook langer boeien.

Heel wat artiesten die onder de punk werden geschaard (Jonathan Richman, Mink Deville, The Stranglers en zelfs The Jam) kan ik niet zien als punk. Kreten als post-punk (gehanteerd bij Joy division) is qua muziekindeling eigenlijk helemaal niet van toepassing.

Dat maakt, dat ik nog steeds vind dat de invloed van de punk op de rockmuziek nauwelijks van enige invloed is geweest. Alle lof die deze richting eerder kreeg ten spijt: Genesis, Pink floyd en Yes hebben wel hun beste muziek gemaakt, in de periode tot en met 1977.

stuart
Het hangt ook een beetje van je voorkeur af; ik ben totaal geen "progrocker" en zal dat dan ook nooit echt hoog waarderen, wel redelijk. Ik zou 'progrock' trouwens ook meer 'progmuziek' noemen, want RRRRRocken doet het nauwelijks (behalve Pink Floyd en wat anderen bij tijd en wijle). Dit i.t.t The Sex Pistols, waar ik mij wel in kan verliezen. Dit album wordt nog teveel onderschat omdat het eenvoudig zou zijn, maar dat is hier nu mede juist de kracht; het gaat niet onder in te pretentieuze muziek (wat dan 'goed' wordt genoemd) zoals wel eens bij progro..eh..muziek voorkomt .. Dit heeft uiteraard ook met smaak te maken. Ik kan me voor stellen dat e "gemiddelde" muziekliefhebber de 4 genoemde nummers tot de besten hier rekent; als ik echter zin heb in Never Mind The Bollocks, zijn ze allemaal wel aan mij besteed.

avatar van LucM
Het belang van de punk in de rock moet niet zozeer artistiek worden gezien, maar meer de doe-het-zelf-mentaliteit dat basis stond voor de new wave.
Bands als Pink Floyd, Genesis, Yes enz. vind ik artistiek ook interessanter dan de punkbands en meer bepaald Sex Pistols, maar ze waren - zoals eerder vermeld - met hun opwindend en no-nonsence geluid een welkome aanvulling.

stuart
Ik vind ook dat de punk wel degelijk invloed heeft gehad op muziekgebied en kan wat dat betreft LucM wel volgen, alleen beleef ik die verschillende stromingen dan wel weer anders.

avatar van musician
My my hey hey. Rock and roll is here to stay! Hey hey my my, Rock and roll will never die! waarmee Neil Young ongevraagd Johnny Rotten een veeg uit de pan gaf op Rust never sleeps.

Young heeft de klassieker, waarin Rotten expliciet bij naam wordt genoemd en afgeserveerd, 30 jaar later nog steeds op zijn repertoire staan. Helemaal onberoerd hebben de Sex pistols de 'oude' rockscene dus niet gelaten. Young was tot op het bot beledigd en bereid eens flink te meppen met zijn Crazy horse.

Een deel van de artiesten die als new wave te boek staan, Talking heads, Patti Smith, Elvis Costello e.a., waren al actief vóórdat de punk toesloeg. De belangstelling voor deze muziekstroming nam toe, nadat de punk er niet in slaagde, zichzelf a) zinvol (dus met goede albums) voort te zetten en b) het grote publiek voor zich te winnen (behalve dat ene jaar dan in Engeland).

Daarna verdween punk al snel uit de belangstelling en verdween in de obscuriteit. De mensen die The Stranglers punk willen noemen, zullen erkennen dat bijvoorbeeld deze intellectuele band al snel een geheel eigen stijl en repertoire heeft weten op te bouwen.

stuart
De punk als populaire muziekstroming mag dan niet zo lang geduurd hebben, de invloed in zijn geheel is toch wel wat groter dan menigeen denkt na meer dan 30 jaar (zelfs in de 'heavy' hoek)......, maar het wordt wel erg off-topic zo en ik ga er ook niet over soebatten.

avatar van TerryA
...

blijkbaar is dit jou mening vanuit een nederlands view, en dan kan ik begrijpen wat je probeert te zeggen (aangezien ze hier meestal zo achter de feiten lopen en ook vaak veel trends gewoon missen of over slaan) ... Zo niet dan zit je echt helemaal naast als je dat gelooft!

musician schreef:
... Daarna verdween punk al snel uit de belangstelling en verdween in de obscuriteit.

misschien in NL maar niet in de rest van de moderne wereld

Punk, en zeker deze album "Never Mind the Bollocks" waren verantwordelijk voor 1 van de grootste musical verschuivingen in de geschiedenis van moderne muziek (er zijn in totaal maar 4 GROTE verschuivingen geweest sinds The Beatles en Punk was de tweede van die 4)

Je bent fan van al dat prog rock maar mid tot eind jaren 70 waren veel mensen (en zeker de jeugd) dood ziek geworden van al die saai (en ik meen echt SAAI!!) rock bands met hun slaap verwekkende extra lange songs ...

Punk gaf de jeugd en bands een totaal nieuwe richting. je hoefde niet 14 of 15 jaar op een music school te zitten voordat je zelf liedjes mocht utbrengen!

in sommige kringen is het hip om tegenwordig te zegen dat punk of Sex Pistols niks voorstelde ... die mensen weten dus echt niet over muziek behalve hun eigen smaak dat nooit zal veranderen.

punk liep ook niet voor 1 jaar wat jij probeert te beweren - maar vanaf eind 75 tot 79 en dan gelijk door naar wat jullie nu de new wave scene noemen (vaak met bands die direct beinvloed waren van punk en NIET door oude hippies en prog rockers die 5 minuten gitaar solos nog steeds intersant vonden)

Never Mind the Bollocks is een must have album ... die van bijv Jethro Tull, Genesis, en al die sort bands niet.

Beste Terry A.,

Het heeft met Nederland of niet Nederland niets te maken. Maar alles met kennis over geschiedenis in muziek.

Je mag van mij aanhanger zijn van de punk. Feit is, dat ik denk dat niet zo moeilijk is aan te tonen, dat, ondanks Never mind the bollocks, punk als stroming nauwelijks enige invloed heeft gehad op het functioneren van de rockmuziek als zodanig.

Ik weet niet hoe oud jezelf was in 1977, maar ik maakte deel uit van de jeugd uit die tijd en de belangstelling uit de jeugd voor punk was marginaal, zeker in vergelijking tot de interesse voor genoemde symfonische rockers en opkomende rockbands als Fleetwood mac, Eagles e.d. Er waren heel veel van dat soort bands, waarvan er veel nog bestaan.

Mijn constatering is gemakkelijk te staven, met verkoopcijfers van LP's, concertbezoek e.d.

De saaiheid die je noemt bij de 'oude bands' is alleen slechts door wat punk-aanhangers geroepen. Lees bij al die groepen musicmeter er maar eens op na, wat er nu nog globaal van wordt gevonden.

Dan doe ik mijn plicht bij de Sex pistols.

LocoHermano
musician schreef:

Punk heeft als stroming nauwelijks enige invloed gehad op de rockmuziek? Ach ja, een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd, zullen we maar zeggen.

On topic: BODIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEESSSSSSS!!

stuart
Ik ga niet soebatten , maar nu jij(Musician) over iets begint moet ik toch wat kwijt. Het nadeel van als je bepaalde muziekstromingen of belangstelling daarvoor bewust hebt meegemaakt, is dat je het niet allemaal helder/realistisch meer kunt gaan zien, met name door je 'liefde' voor die stroming/muziek; het tunnelvise-effect (heb ik ook wel eens). Die hele progmuziek was destijds wel markt voor, maar belangstelling is wat anders dan invloed en dat had de punk nu juist meer dan jij hier afschildert; we kunnen echter niet alles goed inschatten en weten, zelfs jij niet.
On Topic?.....Anarchy On MuMe....

avatar van LucM
"Never Mind the Bollocks" had in Groot-Brittannië wel een enorme impact maar in de rest van Europa waren Sex Pistols een randverschijnsel (ik luisterde in 1977 ook naar Fleetwood Mac, Abba en the Eagles i.p.v. Sex Pistols). In de VS deed dit album zo goed als niets, mede omdat punk daar reeds gekend was (Iggy Pop & the Stooges, Ramones) en omdat Sex Pistols vooral tekstueel typisch Brits was.
"Never Mind the Bollocks" is niet de eerste punkalbum, wel het album dat de punk definitief op de kaart zette (het imago van Sex Pistols droeg daar ook bij), al was de punkrage snel uitgedoofd en gemuteerd in new wave, die de attitude van de punk (alles mag niets moet, doe het zelf) koppelde aan verscheidenheid van stijlen.

avatar van musician
@stuart. Je roept wel heel hard dat Punk wel degelijk van grote invloed is geweest, bewijzen heb ik er nog nooit van gezien of eigenlijk van gehoord.

Je weerlegt ook niets van de argumenten die ik aandraag, beschuldigt me alleen van tunnelvisie. 32 jaar na de zogenaamde big bang van de punk hoor ik de 'invloed' er nog steeds niet van af.

En gezien de tijd die het heeft gehad óm zich te bewijzen, kun je anno nu toch wel enige conclusies trekken. Blijven roepen dat punk van grote invloed is geweest, dat lijkt mij tunnelvisie.

Het heeft naar verhouding altijd wel erg veel aandacht gekregen in de pers, dat wel. Maar om nu te zeggen dat de jongeren in die tijd massaal naar de platenzaken gingen om daar 'al het werk' van de punkgroepen te kopen.................

De reünie van de Sex pistols (die officieel nog steeds maar 1 studio cd hebben uitgebracht, ter illustratie) wordt nagenoeg alleen als deerniswekkend ervaren.

De opkomst van de New wave is weer heel wat anders, maar het ging hier over punk.

avatar van ricardo
Ik ben ook niet een grote punkliefhebber, maar dit album heb ik dus wel origineel in huis. Vooral omdat het een legendarisch album is. De artiesten waren nu niet het beste muzikaal geschoold, maar daar toonden ze mee aan dat eigenlijk iedereen wel in staat was om muziek te maken. Het provocerende gedrag van de artiesten van deze band, was natuurlijk nog spraakmakender dan de texten en de muziek zelf. Ik vind dit vooral een band die het hebben moet van hun vrije en overal schijt aanhebbende imago. Nietemin vind ik dit ook een erg lekker wegluisterend punkalbum, ook daarin zijn ze goed geslaagd vind ik, maar ik blijf erbij dat hun image het belangrijkste wapenfeit van de heren was, nog veel meer dan de muziek zelf. Bekijk maar eens een paar live dvd's en je weet dat het ook zo is. Live klonk het echt nergens naar, en de meeste concerten monden uit in een puinhoop of vechtpartijen. Zelfs tussen de bandleden en het publiek. Gewoon knettergekke lui waren het. Vandaag de dag bestaat zoiets niet meer. Of Sid Vicious die tijdens een interview met een verslaggever hem gewoon beledigd en uitscheld. En ik geloof dat hij zelfs wel een glas drinken tegen het hoofd van een intervieuwer gegooid heeft op tv, tijdens dat intervieuw. Dit album draai ik altijd 2 keer per jaar zo hard mogelijk, maar ik blijf het een lekker album vinden.

Nicci
TerryA schreef:

Je spreekt in raadselen. Welke verschuiving? Punk is per definitie 'wat aanschoppen tegen de gevestigde orde'. Meer is het niet. Ik heb nu weer een paar punkies in de klas (ik geef les). Ook deze twee zullen over een jaar of wat gewoon lekker een baan hebben. Geld verdienen. PVDA stemmen. Met de tent op vakantie naar Italië.

Sheplays
ricardo schreef:

Dat bewuste interview (het Bill Grundy interview) kun je hier bekijken. Het blonde punkie is Siouxsie Sioux.

Om te stellen dat punk niet van invloed is geweest is slaat nergens op. Zonder Iggy Pop geen Pistols en zonder Pistols geen Joy Division, post punk, new wave. Het is de palingsound niet .

stuart
@Musician; ik zou zeggen dat je hier alleen stond, maar je krijgt hulp van een andere "kenner" die te laagdunkend over punk doet (n.b. een leraar ). Punk heeft invloed gehad, maar sommigen willen dat gewoon niet bevestigen, omdat ze het inferieure muziek en alleen maar een houding vinden; wat een hooghartige houding van jullie . Overigens komt Sheplays ook terecht voorbij dus het is nu 3-2 voor ons (met Terry A erbij).

Ik heb niet de intentie jou van je "gelijk" te halen, want daarvoor zit je teveel in een ivoren toren ; daar ben je trouwens niet de enige in hier, troost je. Ik beschuldig niemand, alleen denk ik dat je mede last hebt van tunnelvisie en hoe dat zit heb ik al gezegd; is niet erg, maar je moet het zelf wel eerst in willen zien.

Verder; wat minder lezen met je ogen in boeken zoals de Popencyclopedie e.d. en wat meer naar muziek luisteren met je oren . Het feit dat je de invloed van de punk niet hoort , komt waarschijnlijk omdat je teveel naar muziek luistert waar je dat niet in terug vindt; heel simpel . Hindert verder niet, kan gebeuren.

avatar van ricardo
@Sheplays: Invloed of niet, punk is muzikaal niet erg hoogstaand. Maar dat hoeft ook niet, omdat het als geheel soms nog best aardig klinkt. Ik blijf van mening dat punk een beetje een afkeer is tegen de maatschappij, en dat vooral image en het vooral provoceren tegen de maatschappij en regering het belangrijkste doel is. Vooral van de Sex Pistols. Sid Vicious is zelfs bij Lemmy van Motorhead op auditie geweest om gitaar te spelen. Lemmy vertelde hem van dat word helemaal niets, je kunt beter wat anders gaan doen, want gitaarspelen word helemaal niets. Een paar week later werd hij geintroduceerd bij de Sex Pistols. Gitaarspelen konnie ook niet, hij deed maar wat, maar dat maakt bij punk niet uit een valse of verkeerde noot links of rechts. Image daar gaat het om. Zo denk ik erover. En toch blijf ik dit gewoon een erg goed album vinden met scherpe texten en lekker te beluisteren muziek, gewoon een musthave voor iedere muziekliefhebber vind ik wel. Als je 1 punk album wilt hebben, neem dan vooral deze, gewoon 1 van de beteren, voor mij zeker.

avatar van bikkel2
Hoe je het ook bekijkt , de punkbeweging heeft wel iets op de kaart gezet , en dat punk geen invloed heeft gehad op de toekomst is natuurlijk onzin .
Waar waren bands als bijvoorbeeld Green Day en onze eigen Heideroosjes zonder de invloed van punk ?
Ondanks dat ik ook ga voor het meer inhoudelijke in de muziek , vind ik wel dat de popmuziek een schop onder de kont nodig had in die periode . De aggressie van The Pistols op dit album pakt mij wel . In de periode dat het uitkwam ( ik was 9 jaar ) is het langs mij heengegaan , maar als ik het nu terugluister kan ik mij de hysterie van toendertijd goed voorstellen .
Dat de groep de stadionbands / artiesten afzeken was natuurlijk een onderdeel van de inmens grote publiciteitsstunt .
Johny Rotten verklaarde later dat hij ABBA gewoon goed vond .
Alles voor de aandacht en publiciteit , maar dit blijft een lekker album .