Deep Purple - In Rock (1970)

Alternatieve titel: Deep Purple in Rock

Label: Harvest

1. Speed King (5:53)
  2. Bloodsucker (4:11)
  3. Child in Time (10:18)
  4. Flight of the Rat (7:55)
  5. Into the Fire (3:29)
  6. Living Wreck (4:32)
  7. Hard Lovin' Man (7:10)
  8. Black Night [Original Single Version] * (3:28)
  9. Studio Chat * (0:34)
  10. Speed King [Piano Version] * (4:15)
  11. Studio Chat * (0:27)
  12. Cry Free [Roger Glover Remix] * (3:22)
  13. Studio Chat * (0:05)
  14. Jam Stew [Roger Glover Remix] * (2:32)
  15. Studio Chat * (0:41)
  16. Flight of the Rat [Roger Glover Remix] * (7:55)
  17. Studio Chat * (0:32)
  18. Speed King [Roger Glover Remix] * (5:53)
  19. Studio Chat * (0:24)
  20. Black Night [Unedited Roger Glover Remix] * (4:47)
avatar van ricardo
Status Quo, AC/DC, ZZ-Top en Motorhead zijn bands die rechtoe rechtaan zijn en je weet wat je kunt verwachten van die bands. Dat zijn bands die erg veel albums in dezelfde stijl gemaakt hebben.

Deep Purple is inderdaad een stuk gevarieerder nog dan de door mij bovengenoemde bands. Voor mij zijn Deep Purple en Led Zeppelin ook echte concurenten van elkaar. Live zeker. Maar de beide bands ontlopen elkaar maar weinig.

Soms heb ik zin in Deep purple en soms heb ik zin in Led Zep. Het niveau tussen beide bands ligt erg dicht bijelkaar voor mij.

Voor mij is Deep Purple In Rock wel het eerste echte hardrock album wat op de markt gebracht werd, en natuurlijk de echte voorloper voor albums van andere bands die nog komen zouden.

Kortom, ze hebben echt een trend gezet op hardrock gebied, meer nog dan Led Zep. Maar dat is weer een ander verhaal.

avatar van barrett
Deze plaat is zeker een mijlpaal in de muziekgeschiedennis en heeft de latere Hardrock scene helemaal beïnvloed. Toch vind ik niet dat ze helemaal kunnen concureren met Led Zeppelin die band is mijn inziens toch nog een stuk genialer...en ook legendariser

avatar van ricardo
Led Zep heeft gewoon erg veel muziekstijlen verweeft met hardrock. Die hebben een combinatie en een album reeks neergezet waar alleen Pink Floyd en The Beatles mee kunnen concureren. Led Zep en Deep purple waren tijdsgenoten en op hardrock gebied echt concurenten van elkaar. Beluister de live albums Made In Japan en How The West Was Won maar eens.

avatar van barrett
Ja ok als je de artiesten per genre opsplits en ze daarop waardeert klopt het zeker, maar muziek moet je niet zien als een hokjesding. Het gaat over combineren en daarin was Led Zeppelin in mijn ogen toch een meester...

avatar van kaztor
Deep Purple integreerde daarentegen als geen ander funk in hardrock.
Het was absoluut de meest swingende hardrockband in die tijd.

avatar van glenn53
Maar dat was pas later ten tijde van Burn en Strombringer en dat komt eigenlijk door Glenn Hughes denk ik.

aerogp1 schreef:
Hardrock rockt gewoon, terwijl metal meer knalt?

"Hardt Rock iz a Leifschteil, Metal iz a Poze.", zeggen ze toch?

avatar van barrett
Ik weet het niet heb het nog nooit gehoort, maar klinkt wel goed...

stuart
Ik ken deze kreet ook niet, maar voor mijn gevoel denkt de meerderheid dat Hardrock een Pose is en Metal een levensstijl ; het maakt mij niet uit overigens.....

avatar van ricardo
Inderdaad, het maakt mij ook niet uit verder. Als het maar lekker klinkt, en de nummers zo pakkend zijn dat je er kippevel van krijgt. Daar gaat mij het om. Op deze Deep Purple In Rock genoeg kippevel nummers. Ik draai deze dan ook nog regelmatig. Als ik een Deep Purple album opzet is het steevast deze, of Made In Japan. Machine Head heb ik hiervoor al erg vaak beluisterd, en die nummers ken ik nu onderhand wel. Ik vind dat dit album ook net een langere houdbaarheid heeft dan Machine Head. Dat album is ook goed, maar deze vind ik net iets beter nog.

avatar van Hans Brouwer
ricardo schreef:
Op deze Deep Purple In Rock genoeg kippevel nummers.
Ricardo, de 10 albums die mij echt kippevel bezorgen staan in mijn HB MuMe album top 10 . Neem mijn suggestie van 13 augustus jl.12:17 uur nog maar eens in overweging . En mocht je twijfelen welk album het veld zou moet ruimen uit je Ricardo MuMe album top 10, dan wil ik dat wel in je oor komen fluisteren

avatar van aerogp1
ricardo schreef:
Op deze Deep Purple In Rock genoeg kippevel nummers.

Ik dacht dat kippevel meer hoorde bij het type mensen dat naar Sensation e.d. gaat . Ikzelf krijg nooit kippevel van muziek die ik erg goed vind, tenzij ik het gewoon koud heb .

avatar van kaztor
glenn53 schreef:

Ik doel op vroegere nummers als Lazy, Strange Kind Of Woman of No One Came. Op dit album is het vooral in Living Wreck en de breaks van Flight Of The Rat te horen. Wereldnummer!!

derkrijks
De beste cd van Purple verreweg. Child in Time staat na al die jaren nog als een huis.

Hard Lovin' Man

avatar van Ampivinni
gaat Hard Lovin' Man toevallig over Ritchie Blackmore??

Stijn_Slayer
Het is dat er ergens anders in Engeland rond deze tijd ook een formidabel bandje actief was anders zou dit haast het beste hardrock album ooit zijn!

Het rebelse 'Speed King' en 'Bloodsucker'. 'Child in Time' waarop Gillan zijn klasse laat horen. Kant twee gaat knallend verder. Als bonus ook nog die klasse hoes.

Nog altijd mijn favoriete Deep Purple album, al zijn Made in Japan en Machine Head natuurlijk ook zeer sterk. Helaas heeft de band maar drie écht geweldige albums gemaakt.... Burn is bijvoorbeeld een prima plaat, maar toch beduidend minder.

crimsogenerator
helemaal mee eens stijn. als led zeppelin er niet geweest was. was dit wellicht het klassieke hardrock album. child in time is belachelijk goed

avatar van Leeds
Inderdaad. Deep Purple heeft werkelijk 3 ijzersterke platen waarvan 1 een live uitvoering is.

In Rock, Machine Head en Made in Japan zijn gewoon geniaal te noemen.

crimsogenerator schreef:

Dit is stukken beter dan Led Zeppelin, hoor

crimsogenerator
mwah led zeppelin 1/4 vind ik toch net iets beter dan in rock.

Niet alleen 1/tm 4.

niet in de top 250 wat een tegenvaller

avatar van bauer
Zo goed vind ik deze plaat niet. Vooral Child in time vind ik erg langdradig. De beste mannen hadden zeker geen materiaal genoeg om een plaat vol te maken. Wat een gekrijs zeg!
Speed king is eigenlijk het enige echt goede nummer. Flight of the rat had ook wel de helft korter gekund. Bloodsucker is gelukkig opnieuw opgenomen en op Abandon gezet. Als dit DE Deep Purple klassieker is waarom spelen de heren er tegenwoordig dan niets meer van? Ze willen zich zeker niet belachelijk maken. Maar begrijp me goed; ik heb niets tegen DP, sterker nog, Perfect Strangers vind ik een van de beste albums ooit gemaakt.
Toch maar weer Led Zeppelin opzetten...

Wat een gekrijs zeg!

Kan iets als gekrijs bestempeld worden als het vocaal technisch ontzettend goed is, en dan ook nog loepzuiver?

bauer schreef:
Toch maar weer Led Zeppelin opzetten...

Uiteraard

avatar van bauer
Ze hadden er beter een instrumentaal nummer van kunnen maken, dan was het nog wel te pruimen.

Echt niet!
Zonder de vocalen zou dat nummer nooit zo goed geweest zijn en nooit zo legendarisch geworden zijn. Ik heb het al grijsgedraaid en krijg er nog steeds kippevel van.

Stijn_Slayer schreef:
Uiteraard

Zeer zeker niet

avatar van B.Robertson
Toch zijn er mensen die gewoon niet van de zang van Gillan houden. Andere mensen kunnen het wel waarderen. Ik ken genoeg mensen die bijvoorbeeld niet van opera zang houden. Nu ik hier toch ben kan ik wel iets over In rock zeggen. Speed king is favoriet. Child in time is te bekend om nog veel over te zeggen. Into the fire is ook favoriet en voor de rest hoor ik het niet liever dan hun andere oude platen. Eerste lp die ik ooit kocht. vier sterren en voor de rest luister ik liever naar Dazed and confused van Led Zeppelin,dan naar Child in time.

avatar van barrett
Led Zeppelin schat ik nu ook wat hoger in dan Deep Purple maar deze plaat met al het gekrijs erbij blijft toch geniaal. Het nummer heeft bijna geen tekst en toch overbrugt het de volle 10 minuten zonder te vervelen. Het is klasse... Zo is Great Gigg in the Sky ook gewoon krijsen maar toch blijft het boeiend om naar te luisteren en dat is dan ook perfect gezongen...