Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu (1970)

Verenigde Staten / Canada
Rock / Folk
Label: Atlantic

1. Carry On (4:25)
  2. Teach Your Children (2:53)
  3. Almost Cut My Hair (4:25)
  4. Helpless (3:30)
  5. Woodstock (3:52)
  6. Déjà Vu (4:10)
  7. Our House (2:59)
  8. 4 + 20 (1:55)
  9. Country Girl (5:05)
  10. Everybody I Love You (2:20)
  11. Graham Nash - Our House * (2:57)
  12. Stephen Stills - 4 + 20 * (2:18)
  13. David Crosby en Graham Nash - Song with No Words (Tree with No Leaves) * (3:13)
  14. Neil Young en Graham Nash - Birds * (3:36)
  15. Stephen Stills - So Begins the Task / Hold on Tight * (7:46)
  16. Graham Nash - Right Between the Eyes * (2:06)
  17. David Crosby - Almost Cut My Hair * (4:39)
  18. David Crosby en Graham Nash - Teach Your Children * (3:14)
  19. Crosby, Stills & Nash - How Have You Been * (3:44)
  20. David Crosby - Triad * (5:30)
  21. Graham Nash - Horses Through a Rainstorm * (3:51)
  22. Stephen Stills - Know You Got to Run * (4:12)
  23. Graham Nash - Question Why * (2:02)
  24. David Crosby - Laughing * (4:27)
  25. Stephen Stills - She Can’t Handle It * (6:44)
  26. Graham Nash - Sleep Song * (3:01)
  27. David Crosby en Graham Nash - Déjà Vu * (4:25)
  28. Graham Nash en Joni Mitchell - Our House * (2:43)
  29. Everyday We Live * (3:18)
  30. The Lee Shore [1969 Vocal] * (6:03)
  31. I’ll Be There * (3:41)
  32. Bluebird Revisited * (3:24)
  33. Horses Through a Rainstorm * (3:32)
  34. 30 Dollar Fine * (2:45)
  35. Ivory Tower * (3:51)
  36. Same Old Song * (4:21)
  37. Hold on Tight / Change Partners * (5:04)
  38. Laughing * (4:09)
  39. Right on Rock ’N’ Roll * (2:47)
  40. Carry On [Early Alternate Mix] * (4:34)
  41. Teach Your Children [Early Version] * (3:02)
  42. Almost Cut My Hair [Early Version] * (10:14)
  43. Helpless [Harmonica Version] * (3:48)
  44. Woodstock [Alternate Vocals] * (4:18)
  45. Déjà Vu [Early Alternate Mix] * (3:42)
  46. Our House [Early Version] * (2:55)
  47. 4 + 20 [Alternate Take 2] * (2:08)
  48. Know You Got to Run * (6:42)
Stijn_Slayer
Dat moet het zijn, want ze hebben toen overwogen om Stills eruit te schoppen en verder te gaan als Crosby, Nash & Young.

avatar van Deren Bliksem
Ik zal dat blad nog even terug zoeken vanavond, want ik meen dat het Nash was.

avatar van harm1985
Nee, ik weet bijna ook zeker dat het Stills was, volgens mij pas nog in Shakey gelezen. Stills zat vol met coke en was behoorlijk megalomaan, Nash is altijd al meer don to earth geweest.

DBL
Het was inderdaad Stills. Maar zo onbegrijpelijk is die reactie eigenlijk niet, want "Deja Vu" was vooral zijn project. Terwijl Crosby, Nash en Young na een lange opnamedag naar huis gingen, bleef Stills vaak nog uren in de studio om van alles te verbeteren (volgens sommigen, onder wie Neil, is de plaat er daardoor niet beter op geworden).

Maar Stills ging ook te ver en was misschien wel het meest verantwoordelijk voor de onafwendbare breuk, vooral toen hij tijdens optredens een gitaarsolo inzette terwijl Neil wilde gaan zingen. Neil pikte dat niet en deed hetzelfde wanneer Stills zong. CSNY stond dan ook bekend om de vele ruzies tijdens optredens (een leuke verwijzing naar dat geruzie is te vinden op Frank Zappa's "You Can't Do That On Stage Anymore Vol. 1", als ik me niet vergis).

Is iemand trouwens wel eens opgevallen hoe veel beter de versie is van 'Woodstock' die tijdens de end credits van de Woodstock film te horen is? Dat is volgens mij de versie die Neil zo geweldig vond, voordat Stills zijn zang opnieuw wilde opnemen.

avatar van harm1985
Heb ik wel eens gehoord ja, die versie, staat die ook niet op de CSN box?
Zijn twee versies (live): YouTube - CROSBY, STILLS, NASH Woodstock 1971
en alternatieve studio: YouTube - Woodstock overview (ending credits)

Dat is twee keer dezelfde versie

De versie op de CSN box is wel een andere mix, maar niet dezelfde als in de Woodstock film, spijtig genoeg. Wordt tijd voor een officiele release dus.

DBL schreef:

Eén behoorlijk uit de hand gelopen ruzie is zelfs opgenomen en op bootleg verschenen. Het gaat hier om de show van 12 mei 1970 in Denver.

''This is a significant show for CSNY. It was the first
show of the new tour. It was Calvin "Fuzzy" Samuel's
first show as bassist with CSNY, and Dallas Taylor's
last show. Everyone involved considered it a disaster,
particularly the electric set. Neil walked off sometime
during or after "Everybody I Love You" and prior to
"Long Time Gone". Crosby and Stills have this little exchange:

Crosby: "Where, where's Neil?"
Stills: "He ran"

Crosby & Nash were angry with what they perceived as Stills'
controlling behavior. The possibility of resuming as "Crosby,
Nash & Young" was even suggested. The group effectively broke up
after this show, only resuming the tour on May 29 in order to
satisfy contractual obligations, and meeting Neil's "it's either
him or me" ultimatum regarding Dallas Taylor.''

In een interview heeft Dallas Taylor ook gezegd dat Neil Stephen niet kon uitstaan, en dat hij (Taylor) de zwarte piet kreeg toegespeeld omdat hij wel goed overweg kon met Stephen Stills.

Op de één of andere manier mogen ze elkaar alle vier wel (Crosby & Nash hebben geen problemen) en hebben ze respect voor elkaar (zeker CSN tegenover Young), maar ze kunnen gewoon niet echt goed samenwerken. De klik ontbreekt (te) vaak. Nash heeft nog niet zo lang geleden ook eens gezegd dat hij Crosby steeds min of meer moet overtuigen om samen te werken met Stills, want dat is niet iets wat Crosby graag doet. Zelfs vandaag de dag verloopt het dus nog niet helemaal soepel.

Dat daar toch zoveel prachtige muziek (met Déjà Vu als een van de hoogtepunten) uit is voortgekomen is toch wel een klein wonder.

Stijn_Slayer schreef:

Klopt, maar dat speelt vooral vanaf de opnames van "American Dream". Crosby vond dat hijzelf en Young goede nummers hadden geschreven voor dat album, en Nash ook (welke dan, vraag ik me af), maar dat Stills geen goed materiaal had.

Stills' bijdragen aan "American Dream", "Live It Up", "After The Storm" en "Looking Forward" zijn inderdaad van een minder niveau dan de nummers op zijn twee laatste soloplaten.

Stijn_Slayer
Dit interview is afkomstig uit 1998 of 1999, denk ik ('nearly 30 years' en het gaat ook over Another Stoney Evening). Bijna helemaal onderaan deze link staat het stuk: Talk Talk: Graham Nash - billdeyoung.com

Dat is twee keer dezelfde versie

Ja hoor het nu ook... alleen de eerste versie is wat sneller gespeeld. Of ik em beter vind weet ik niet, vooral anders. Heb ik met veel nummers op NYA ook, is me een beetje lood om oud ijzer. Kan me maar een nummer voor de geest halen dat echt verziek is, en dat is een hidden track, en dat is I Belive in You, met die kerstbellen.

''This is a significant show for CSNY. It was the first
show of the new tour. It was Calvin "Fuzzy" Samuel's
first show as bassist with CSNY, and Dallas Taylor's
last show. Everyone involved considered it a disaster,
particularly the electric set. Neil walked off sometime
during or after "Everybody I Love You" and prior to
"Long Time Gone". Crosby and Stills have this little exchange:

Crosby: "Where, where's Neil?"
Stills: "He ran"

Crosby & Nash were angry with what they perceived as Stills'
controlling behavior. The possibility of resuming as "Crosby,
Nash & Young" was even suggested. The group effectively broke up
after this show, only resuming the tour on May 29 in order to
satisfy contractual obligations, and meeting Neil's "it's either
him or me" ultimatum regarding Dallas Taylor.''

En toch beschouwt Stills Young (afgaande op de docu 'Don't Be Denied van de BBC) Young als een van zijn beste vrienden. Ja, Neil Young is af en toe een klootzak, maar wat bij hem telt is de muziek en dan moeten er soms harde keuzes worden gemaakt, en die beperkten zich niet alleen tot CSN, maar ook Crazy Horse en Booker T & the MGs, etc, etc.

Dat wil niet zeggen dat hij zijn schepen verbrand; hij meert ze alleen aan, om er later weer gebruik van te maken, als hij vindt dat het goed voelt, of als hij er klaar voor is. Voor de Freedom of Speech Tour had hij CSN nodig, hij zei zelfs dat hij het zonder hen niet had kunnen doen. Neil zei zelf ook dat de mensen die van hem hielden en hem kenden begrip hadden voor dit fenomeen, en dat zei die dat niet hadden, geen vrienden van hem waren.

Uiteindelijk keert hij altijd terug bij de dezelfde mensen, denk aan The Stray Gators voor Harvest Moon, of Crazy Horse voor Ragged Glory of Sleeps with Angels. Niko Bolas als producer voor Living with War, Chrome Dreams II en Fork in the Road. Booker T voor Are You Passionate? (waar hij Crazy Horse weer voor aan de kant schoof).

Er is geen pijl op te trekken, maar juist die eigenschap van Neil Young maakt hem zo veelzijdig en als enige van de vier nog werkelijk relevant. Houd de albums en live concerten van CSN en Young eens naast elkaar en alles wordt duidelijk.

DBL schreef:

Heb ze ook nog eens een paar keer achter elkaar gedraaid. Ik vind de versie van dit album echt stukken beter. Vind Stills' zang op de versie uit de film toch minder sterk (in de brug maakt hij volgens mij zelfs een paar miniscule foutjes).

beaster1256
daar sluit ik me 100 % bij aan , stijn jij musicmeterbrein !

Stijn_Slayer schreef:

Als Neil Young fan ben je wat zang betreft toch wel wat 'foutjes' gewend?

Ik vind de "filmversie" veel beter omdat Stills met meer overgave zingt, en dat is voor mij belangrijker dan perfectie. Maar over de albumversie heb ik verder natuurlijk niets te klagen...

avatar van Booyo
Ronduit heerlijk album waar ik niet anders dan de volle mep voor kan geven. Al oh zo vaak opgezet, en het wil maar niet vervelen. Almost Cut My Hair is een speciale vermelding waard.. 1 van de meest manse nummers die ik ken. Ongehoord goed.

avatar van Ducoz
Wat is er mis met Helpless? Ik kom hem hier vaak tegen onder de noemer "Misser"

Helemaal niks. Misschien de mensen, die zich zo voelen. Dit nummer hoort perfect op dit unieke album, al is het niet mijn favoriete nummer.

avatar van Ducoz
Ad Brouwers schreef:

Stiekem ben ik ene beetje van van Young, dus heb ik logischer wijs COuntry Girl en Helpless aangevinkt..
Al doet de rest daar helemaal niet voor onder! Alleen vind ik Our House een beetje zoetsappig, maar past wel bij de plaat

avatar van AdrieMeijer
Ik ben ook een groot Neil Young fan, maar ik heb altijd gevonden dat hij met "Helpless" en "Country Girl" niet bepaald zijn sterkste troeven uitspeelde, als je bekijkt wat hij in die tijd allemaal nog meer geschreven en nog niet opgenomen had.

Na 40 jaar intensief beluisteren blijven voor mij uiteindelijk alleen "Deja Vu", "Carry On" en "4+20" elke keer weer indruk maken. Ontzettend jammer dat Crosby "The Lee Shore" niet heeft ingebracht voor dit album. Dat had er prachtig bijgepast, evenals Stills' "Find The Cost Of Freedom" en Neil Young's "Ohio".

Ik denk dat ik maar eens een "eigen Deja Vu-mix" op mijn mp3-spelertje ga zetten.

avatar van harm1985
Ohio is pas in juni opgenomen (naar aanleiding van het Kent State drama) terwijl dit album al eind 69 zo goed als klaar was.

Overigens zijn er nog wel meer nummers gesneuveld, waaronder Sea of Madness. Helpless vind ik overigens wél een van Neil's beste nummers, al is Country Girl in de solo akoestische versie net iets beter.

avatar van musician
Ik had liever een electrische Neil gehad op Déja Vu, of dan toch in ieder geval één van de twee nummers.

Helpless had wat mij betreft Southern man of When you dance I can really love mogen wezen.

avatar van ricardo
Leuke diverse plaat is dit. Ik had echt een beetje een Neil Young plaat verwacht, maar pakt compleet anders uit gelukkig.

Vind dit wel een mooie aanvulling aan de Neil Young platen die ik al in huis had. Kost ook bijna niets meer, voor 5 euro laat je deze niet liggen. Prachtige hoes trouwens ook die je doet denken aan 1920 ofzo. Led Zeppelin 2 heeft ook zo'n pracht hoes. Ik houd wel van hoezen zoals deze.

Bij de mediamarkt verkopen ze nu albums in de reeks van 'Classic Album'. Naast 'Led Zeppelin IV', 'The Doors - The Doors' is ook Deja Vu in deze reeks te verkrijgen. Het is een zogenaamde digi-pack. Weten jullie of dit een nieuwe (geremasterde) versie is en of er liner notes in het boekje staan?

@Marjet

Vandaag even gekeken bij FRS (daar ligt ie ook). Is gewoon dezelfde remaster als de eerdere uitgave en het 'boekje' is ook gewoon hetzelfde. Dus geen liner notes, helaas.

Wordt tijd voor een nieuwe uitgave, zoals de Rhino-heruitgaven van "Crosby, Stills & Nash" en "Daylight Again" uit 2006. Uitstekend geluid + interessante bonus tracks. Aan "Deja Vu" kunnen ook hele aardige bonus tracks toegevoegd worden, zoals de CSNY-versie van 'Everybody's Alone' of de studioversie van 'Sea Of Madness'.

@ DBL

Ontzettend bedankt voor de info. Er is dus geen enkele reden voor mij om deze uitgave te kopen. Inderdaad is het wachten op een Rhino-uitgave met verbeterde sound en bonusmateriaal. Het geluid van de huidige te verkrijgen CD is overigens helemaal niet slecht, erg goed eigenlijk. Zeker voor een remaster uit de jaren 90. 'Sea Of Madness' zou een prachtige bonustrack kunnen zijn. Een hoogtepunt uit het oeuvre van de heren. Het wordt tijd dat het een plaats krijgt op een officiële uitgave en ik ben ervan overtuigd dat dit 'ooit' gaat gebeuren. Een petitie zou kunnen helpen (zie Time Fades Away).

avatar van musician
Zo, na enig zwoegen mijn pré Deja Vu (1967) af en ingebrand. Ik dacht even dat Graham Nash buiten de boot zou vallen maar hij heeft een paar pareltjes geschreven op het album Butterfly van de Hollies die nauwelijks onderdoen voor het "geweld" van de Byrds en Buffalo Springfield. Dus dit is de tracklist:

01 Eight miles high (Byrds)
02 Away away away (Hollies)
03 Mr. Soul (Buffalo Springfield)
04 Bluebird (Buffalo Springfield)
05 I see you (Byrds)
06 Expecting to fly (Buffalo Springfield)
07 Maker (Hollies)
08 Rock and roll woman (Buffalo Springfield)
09 Renaissance fair (Byrds)
10 Questions (Buffalo Springfield)
11 Butterfly (Hollies)
12 Everybody's been burned (Byrds)
13 Broken arrow (Buffalo Springfield)

Er valt nagenoeg niet op te boksen natuurlijk tegen het geweld van Young en Stills bij Buffalo Springfield, toch heeft David Crosby als enige vier tracks van The Byrds mogen leveren (de anderen drie p.p.), hij zit op minimaal hetzelfde niveau.
Prachtige Nash (solo) vocalen op de tracks van het Hollies album Butterfly en verrassend fraai (geen typisch herkenbare jaren '60 deuntjes van de Hollies, met alle respect).

Dit lijkt mij een prima voorloper van Deja vu, klasse 5*****

UnknownPleasure
our house kan dan misschien wel cliché worden gevonden, ik wil in dat nummer verdwijnen, zo goed en fijn. liever kan haast niet. "Laaaaa la lalalalaa lalalalaaaaa laalalalaaaa" het klinkt beatlesque, gelukkig maar. beste nummer samen met carry on.

avatar van woutorrmusic
Ik geloof dat ik dit album pas écht goed begin te begrijpen nu ik hem op vinyl heb...

Ziegler
Ik denk dat je je dingen verbeeld . . . .

avatar van woutorrmusic
Ziegler schreef:
Ik denk dat je je dingen verbeeld . . . .

Ik denk het niet haha! Ligt namelijk niet zozeer aan het vinyl (geluid of wat dan ook...), maar meer aan het feit dat ik hem nú wel met 'volle concentratie' luister