The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

Label: Parlophone

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (2:02)
  2. With a Little Help from My Friends (2:44)
  3. Lucy in the Sky with Diamonds (3:28)
  4. Getting Better (2:47)
  5. Fixing a Hole (2:36)
  6. She's Leaving Home (3:35)
  7. Being for the Benefit of Mr. Kite (2:37)
  8. Within You, Without You (5:05)
  9. When I'm Sixty-Four (2:37)
  10. Lovely Rita (2:42)
  11. Good Morning, Good Morning (2:41)
  12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Reprise] (1:18)
  13. A Day in the Life (5:33)
avatar van VanDeGriend
Dn!S schreef:
The Beatles doen dit voor de huidige veertigers
Ik denk eerder voor vijftigers en zestigers . "Wij" waren er weer bij toen U2 en Simple Minds enzo grote bands werden. Niemand in mijn kring had het in mijn jeugd over the Beatles in ieder geval. Nog niet trouwens. Denk stiekem zelfs dat mijn lichting de enige is die the Beatles hebben overgeslagen.

avatar van LucM
Ach, ik ben ook een eind in de 40 en heb the Beatles steeds graag gehoord. Net als U2 en Simple Minds overigens. The Beatles zullen hoe dan ook legendarisch blijven.

VDG, je hebt gelijk, ik maakte een foutje. Mijn vader is idd ook een (eind) veertiger en die is veel meer van de led zeppelins en pink floyds van deze wereld.

avatar van musicman13
Ik luister dit album nu, dit is het eerste album wat ik ooit heb gehoord. Ik leer ze kennen en moet zeggen dat dit album inderdaad erg geniaal is!

bobbee
Het is met deze plaat net zo als met geloven, als je de magie mist, hoor je alleen muziek die bij vlagen pakkend is maar soms ook helemaal niet. Ik ben van een leeftijd dat ik de beatles heb horen en zien ontstaan, eerst op de radio en later op tv. Ik was nog zo jong dat ik het geheel met open mond van bewondering en verwondering gadesloeg en het kritische vermogen mistte dat ik nu wel heb. Daarom kan ik er niet goed over oordelen.

Voor mij is de muziek maar ook het imago van de band vermengd met mijn eerste verliefdheden en andere jeugdherinneringen, die zo bepalend zijn voor je verdere leven dat ik moeite heb om de beatles op hun werkelijke merites te beoordelen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Stonessingles uit het eind van de zestiger jaren. Bij dat knappe meisjesgezicht hoort automatisch het geluid van bijvoorbeeld sgt. Pepper. Hoe kun je daar weerstand aan bieden? Dat zou zelfverloochening zijn.

Het was een tijd waarin er veel gebeurde, het ontstaan van de jeugdcultuur met zijn eigen symbolen, de 'strijd' tussen ouders die hun kinderen het beste wilde geven (materiële zekerheid) en hun kinderen die juist op zoek waren naar de belofte van iets anders. Muziek hielp die belofte vorm te geven. Ook dat aspect speelt mee in de magie die veel muziek uit het eind van de jaren zestig omfloerst.
Feitelijk zit dat mijn generatie in het collectieve muzikale bewustzijn. Je kunt muziek daarom nooit los zien van zijn tijd of van zijn chronologie.

Toch moet je vaststellen dat de Beatles en hun albums kwantitatief maar vooral kwalitatief een belangrijke schakel in de popularisering van popmuziek. Als ze niet zo goed waren geweest waren ze nooit zo alom gerespecteerd. Voor velen is dit album de kroon op het werk, zowel muzikaal als wat we tegenwoordig het merk en het imago noemen.

avatar van Smiechtel
Mooi stukje, bobbee.

avatar van Elvis Hitchcock
Ik had de laatse keren teveel naar Abbey Road en Magical Mystery Tour geluisterd, waardoor ik dit album even opzij legde.

Maar nu heb ik, de eerste keer in maanden, weer naar dit album geluisterd, en ik was opnieuw onder de indruk.

Ik begrijp weer waarom dit album op nummer 1 van mijn top 10 staat.

avatar van Thuurke
Met uitzondering van A Day In The Life, vind ik dit geen goede plaat en zwaar overrated. Ik zie het concept niet en hoor alleen maar slappe liedjes die aan elkaar geplakt zijn en die niks met elkaar te maken hebben.

VanDeGriend schreef:

En ik maar denken dat The Beatles populair zijn bij elke generatie.

Ik ben 17 en luister naar The Beatles.

avatar van Ataloona
Je bent in ieder geval niet de enige van de jonge generatie die van The Beatles houd.

avatar van Kill_illuminati
IK heb dit album vorige zaterdag op vinyl gekocht. Ik zou ook graag de cd-versie willen hebben. Is die nog ergens verkijgbaar zonder dat het de remaster is?

avatar van SilverGun
Je kan die van mij wel krijgen, is praktisch in nieuwstaat Kan alleen niet bedenken waarom je de remaster niet zou willen hebben.

avatar van Kill_illuminati
Is die echt veel beter want met remasters weet ik het nooit.

Stijn_Slayer
Ik vind van niet, maar de gewone CD klinkt wel erg vlak. De LP klinkt het beste.

avatar van woutorrmusic
Ik ben 15 jaar en ik vind The Beatles de beste band ever existed. Zo dat moest er even uit. Bedankt : )

Nicci
Kill_illuminati schreef:
Is die echt veel beter want met remasters weet ik het nooit.

Het gaat er niet om of hij veel beter is. De remaster is beter. Als je nu een CD koopt ben je erg eigenwijs om niet de remaster te kopen (tenzij de gewone CD echt veel goedkoper zou zijn).

Nicci schreef:

Nee bij deze dan. Dan zal ik gewoon de remaster aanschaffen. Ik wil gewoon de volle belevenis meemaken zonder dat ik met een miskoop zit.

Joy
ik ben wat ouder en luister nauwelijks naar de beatles

Joy schreef:
ik ben wat ouder en luister nauwelijks naar de beatles

Voor iemand die nauwelijks naar The Beatles luistert ben je behoorlijk actief in Beatle-topics.

Joy
idd, omdat ik de beatles muzikaal gezien hoog int vaandel heb, draai het alleen zelden, het boeit me te weinig

Antonio
Er is een uniek exemplaar van Sgt. Pepper opgedoken, naar alle waarschijnlijkheid zijn er maar 100 exemplaren van gedrukt, speciaal voor de hoge lieden van Capitol Records.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Leuk nieuwtje

Heerlijk veelzijdig album.
Een tijdje geleden bij de LP-zaak gehaald voor 15 € puur als kamerdecoratie, omdat die hoes zó gaaf is.

paranoidandroid
Overschat Beatles album. En ik HOUD van de Beatles. Eigenlijk is allen A day in the life écht goed..

Je vergeet nummers 2 en 3 die zijn ook top

Mwah..

avatar van Ataloona
Welke vind jij hier het beste dan?

Stijn_Slayer
Het titelnummer en de reprise en A Day in the Life. De rest vind ik niet dermate bijzonder.

avatar van Ataloona
Is 3,5 dan niet wat hoog als je dat alleen goed vindt?

Stijn_Slayer
De rest van de nummers krijgt van mij wel een voldoende, op 'When I'm Sixty Four' na. Dus bonuspunten voor die drie nummers.