The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

Label: Parlophone

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (2:02)
  2. With a Little Help from My Friends (2:44)
  3. Lucy in the Sky with Diamonds (3:28)
  4. Getting Better (2:47)
  5. Fixing a Hole (2:36)
  6. She's Leaving Home (3:35)
  7. Being for the Benefit of Mr. Kite (2:37)
  8. Within You, Without You (5:05)
  9. When I'm Sixty-Four (2:37)
  10. Lovely Rita (2:42)
  11. Good Morning, Good Morning (2:41)
  12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Reprise] (1:18)
  13. A Day in the Life (5:33)
Ja, Sgt. Peppers lonely hearts club band, daar kun je als rechtgeaarde muziekliefhebber niet omheen. Dit is werkelijk een magistraal album. Spitsvondige teksten, technische hoogstandjes en dat in 1967. "Lovely Rita", "For the benefit of mr. Kite", "Within you without you" noem ze maar op. Het zijn stuk voor stuk fantastische nummers. Spijtig dat John Lennon en George Harrison niet meer onder ons zijn. Een "Arrow Rock" festival met The Beatles tussen The Golden Earring en The Rolling Stones zou niet hebben misstaan. Dit album moet toch hoger kunnen eindigen dan nummer 20 in de top 250 ?

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Marko schreef:
En is het je al opgevallen dat er een hele strook wietplantjes op de foto staat?

Volgens mijn onderzoekende blik is dit een gewone rij met doodnormale plantjes :s? Ik zie hier echt geen wietplantjes in..

avatar van bawimeko
Tip: op het Net (usenet/torrent) gaat een prachtige versie van dit album van Purple Chick rond; in totaal 5 cd's met de mono- en stereo-mix (gebaseerd op de dr. Ebbetts blue-box-serie), outtakes, alternatieve mixen...kortom; alles wat EMI/Apple had kunnen doen in juni ter gelegenheid van 40 jaar Peppers is hier te vinden!

avatar van Skandolphus
Een echte meestamper dit. Beste Beatles album, lijkt me duidelijk.
Ongelooflijk dat ik daar nu pas achter gekomen ben. Buiten de onder-de-douche zing nummers Lucy in the sky en getting better, ben ik een groot fan van Being for the Benefit of Mr. Kite en Within You, without you. Zeker als het ochtendzonnetje haar intrede doet.

avatar van Benjammin'
Dat dit het beste Beatles album is, ben ik niet helemaal zeker. Luister ook een goed naar Revolver, White Album en Abbey Road, minstens net zo goed als het niet beter is.

Nicci
niet zo aarzelen! ze zijn alle drie beter!

avatar van Thuurke

Let it Be en Rubber Soul zijn trouwens ook beter dan deze.

Alleen A Day In The Life is een hoogstaand nummer.

avatar van HiLL
Thuurke is goed in overdrijven

Nicci
dit is inderdaad weer een beetje overdreven. Sgt. Pepper is een belangwekkende plaat in veel opzichten, maar ik vind het niet de beste van de Beatles.

avatar van Thuurke
O.k. deze hoes is mooier, maar de nummers van de Magical Mystery Tour zijn wel beter dan van Sgt Pepper.

Nicci
Sgt. Pepper heeft 13 liedjes. Op dat punt wint hij het ook!

Harald
Nee...Sgt. Pepper heeft 14 tracks, je heeft de "Run Out Groove" vergeten.

avatar van Tribal Gathering
Thuurke schreef:
Inderdaad, dit is de meest overschatte en overgewaardeerde plaat van de Beatles en er is geen link tussen de nummers en de nummers zijn zelfs slechter dan de Magical Mystery Tour en Yellow Submarine. Let it Be en Rubber Soul zijn trouwens ook beter dan deze.

Alleen A Day In The Life is een hoogstaand nummer.

Wellicht een beetje overdreven, maar ik kan het met de strekking wel eens zijn. A Day in the Life is met afstand het beste nummer van dit album. She's Leaving Home is een goede tweede. Er staan toch echt vele aardige nummers op die niet het allerhoogste niveau bereiken. Denk aan Fixing a Hole, Getting Better, Lovely Rita en Good Morning, Good Morning. Door de creativiteit in het opnameproces is het nog wat maar de nummers zelf zijn niet echt bijzonder.

Nee, voor mij geven Revolver en Abbey Road en de helft van de witte en Magical Mystery Tour een beter beeld van de genialiteit van the Beatles.

Dit zou inderdaad wel eens het meest overschatte album aller tijden kunnen zijn.

avatar van Thuurke
Strawberry Fields, Penny Lane, Fool on The Hill kan je toch niet vergelijken met Lucy in the Sky with Diamonds en Getting Better en When I'm 64?

avatar van HiLL
Revolver is dan net zo goed overschat. Sowieso hier.

Harald
Sgt. Pepper en Revolver album behoren tot de belangrijkste en invloedrijkste maar niet tot de besten albums aller tijden en hierin zit het verschil. In deze tijd zijn er betere platen gemaakt worden maar ze bereikten bijna niemand.

avatar van Lennonlover
Sorry, ik vind Revolver een gewéldig album. Maar het heeft véél minder invloed gehad dan White Album.

EVANSHEWSON
Harald schreef:

Beter dan Revolver ? Dié moet ik nog horen, maar zeg maar welke platen van hedendaagse artiesten van begin tot eind goed zijn en geen half zwak nummer bevatten, en misschien valt mijn mond open als ik die platen hoor, wie weet, maar het zal een straffe toer moeten zijn om die plaat nog maar te evenaren, geloof me!

Harald
Ik heb hier niet geschreven dat Revolver beter dan Sgt. Pepper is alhoewel ik er wel van overtuigd ben. De boodschap was dat albums van de Beatles in verband met hun aanvoerende positie op de muziekmarkt meteen in de positieve headlines kwamen. Dit gold voor alles wat ze deden en hierbij werd vergeten dat andere artiesten het zelfde al veel eerder en beter hadden gemaakt. Natuurlijk wil ik de Beatles niet slecht praten, zonder hun zouden we zeker vandaag een andere muzikale cultuur hebben. Maar heel veel wordt aan de Beatles toegeschreven wat anderen al eerder bedacht hadden.

avatar van bawimeko
De laatste drie bijdragen (Lennonlover, Evanshewson, Harald: hallo) vind ik een beetje invullen achteraf van opinies en invloeden. In '67 moment sloeg Peppers in als een bom en zeker tot ver in de jaren '70 behield dit album het statuur als het Ultieme Beatles Meesterwerk. Later schoof dat (punk, new wave) meer door naar de perfecte pop van Revolver en Rubber Soul, terwijl in tijden van Amerikaanse Rock de Witte Dubbelaar weer populairder wordt.
Dus ondanks de overwegingen; het gaat om persoonlijke smaak!
Persoonlijk sla ik momenteel deze hoger aan dan de Witte Dubbelaar en vind ik Revolver net iets beter, maar over drie maanden is het anders!

avatar van devel-hunt
Sgt Pepper is onbetwist de meest invloedrijke plaat ooit. Alles was vernieuwend aan deze plaat, tot en met de hoes en het geluid als de plaat al was afgelopen. Indiase muziek, jaren 30 muziek, kermis geluiden, hele orkesten, LSD songs, boerderij geluiden etc etc. De plaat heeft ijzersterke songs en kent geen één opvuller, over het concept is nagedacht. De groep werkte 6 maanden dag en nacht aan deze plaat. Het enige minpunt is het feit dat deze plaat zo aan de zomer van 1967 gerelateerd is, zodat deze plaat het meest gedateerd van alle Beatles platen is gaan klinken!

Joy
kheb ze net nog eens bekeken, de hoezen, alle 2, geen hitler gezien

if so, dan stond het plaatje binnen het kwartier nog op ebay

(kheb wel ontdekt da de hoezen niet al te nauwkeurig zijn afgedrukt/gesneden)

de ene is meer naar links verschoven, milimeterwerk, maar toch(of de andere meer naar rechts)

ben wel nieuwsgierig of ik werkelijke verschillen kan vinden, dat de hand van lennon op de ene hoes ineens maar 4 vingers telt of zo

wordt speurwerk

Joy schreef:
kheb ze net nog eens bekeken, de hoezen, alle 2, geen hitler gezien

Nog steeds op zoek naar een uitgebrachte versie van Peppers met Adolf H. op de cover?!? Wel dapper van ze om stiekem Lee Harvey Oswald in het publiek te verwerken, dat wel!

Overigens is de mono-versie van de album behoorlijk de moeite waard! De mix van Lucy in the Sky is wat anders, de reprise van het titelnummer klinkt veel rockender met een volledig uit z'n dak gaande Paul en de hele mix heeft veel meer power!

AFTP
Vaak gezien als de beste plaat ooit, dat vindt ik iets te veel eer maar dit is zeker een van de beste ooit. De opener is sammen met de in gekorte versie het enige mindere nummer als opener is hij nog wel te doen trouwens maar het blijft een te simpel nummer. "With a Little Help from My Friends" is erg mooi dit nummer spreekt iedereen wel aan. "LITSWD" is een mooi experiementeel nummer dat muziekaal enorm goed staat, of het onder invoed van LSD was maakt me eigenlijk helemaal niks uit. Getting Better laat de mooie humor van Lennon zien nadat Macca zegt "It's getting better and better" hoor je Lennon zeggen "It can't get any worse". Fixing A Hole is een ander geweldig numme die tekst echt mooi. She's Leaving Home is iets te veel Crooner achtige om een top nummer te zijn maar is zeker niet slecht. Being for the Benefit of Mr. Kite is een beetje inhoudloos had beter gekunt. Without You, Without You laat weer eens zien hoeo goed Herrison met een gitaar is. When I'm Sixty-Four is echt heel goed, als je Macca al die vragen hoort stellen voel je dat zelfs zo'n wereld ster ontzeker was maar zolang zij bij hem blijft komt het wel goed denkt hij. Lovley Rita is mooi gezongen en wat meer up0tempo wat ook goed geplant wordt. Het eindigd met de twee beste nummers. Good Morning, Good Morning beschrijft de wereld s'ochtends vroeg geweldig bedacht. En het eindig met een van de zo niet het mooiste nummer ooit A Day In The Life, dit blijft me afvragen hadden John & Paul niet meer nummers samen moeten zingen?

EVANSHEWSON schreef:

Tuurlijk zijn er vandaag de daag ooit geweldige platten met alleen maar goede nummers. Daaar hebben de 60's en 70's geen alleen recht op, ja je moet wat meer in de underground vinden de beste verkopende bands van nu zijn niet de beste zoals vroeger (Beatles, Led Zep, Stones, Floyd etc.)

AFTP schreef:

Zeker geen familie van AFTh.

HiLL schreef:

leg uit

avatar van bawimeko

Eigenlijk zongen John en Paul al een hele tijd weinig meer samen, het was vaak een kwestie van harmonieeen en backing vocals (Getting Better, Lucy in the Sky).

AFTP schreef:
leg uit

Onderbouw jij maar eens heel goed, waar jouw onwaarschijnlijk kortzichtige uitspraak op gebaseerd is.