Deafheaven - Sunbather (2013)

Label: Deathwish

1. Dream House (9:14)
  2. Irresistible (3:13)
  3. Sunbather (10:16)
  4. Please Remember (6:26)
  5. Vertigo (14:37)
  6. Windows (4:42)
  7. The Pecan Tree (11:26)
avatar van Edwynn
Van de hier genoemde bands zei ik dan ook. Deathspell Omega staat boven alles verheven in het zwartmetaal. Maar da's iets ruiger inderdaad.

avatar van niels94
Dan zijn we het daar over eens

avatar van AOVV
Edwynn schreef:

Deathspell Omega is inderdaad behoorlijk straffe koffie, maar iets heel anders als Deafheaven. Ik heb deze plaat gisteren nog 'ns beluisterd, en het is gewoon het beste album dat ik van dit jaar heb gehoord, zonder twijfel. Nu moet ik 'm nog vinden op CD..

avatar van Don Cappuccino
Dat mooie ronde getal genaamd 100 met zo'n mooi gemiddelde.

Ik vind Deafheaven op dit moment een behoorlijk eigen geluid hebben. Ze pakken veel invloeden uit andere hoeken maar ze doen het op zo'n mooie manier die ik eigenlijk nog nooit gehoord heb. Een band als Envy zit ook vrij dicht bij Deafheaven.

Cult Of Luna is ook een aanrader. Heel zwaar maar wat een prachtige melodieën, dat merkte ik gisteren weer in de Effenaar.

avatar van niels94
Envy lijkt op Deafheaven? Huh? Maakt die band op zijn laatste paar platen dan zulke andere muziek dan op de eerste? Daar is het namelijk een screamoband, niet eens officieel metal, en lijkt zijn muziek helemaal niet op die van Deafheaven. Wel een fantastische groep, trouwens, al ken ik nog maar één album...

avatar van Don Cappuccino
Vind je dan niet dat Deafheaven behoorlijk wat raakvlakken met screamo heeft? En ik zeg dicht bij liggen, dat is niet lijken op.

avatar van niels94
Dat ben ik wel met je eens. Toch vind ik dit, met zijn lang uitgesponnen nummers, niet lijken op de chaos die ik van Envy gewend ben. Maar nogmaals: ik ken de latere platen van die band niet, die schijnen veel meer postrockinvloeden te bevatten.

avatar van Zuurmatje
Brave murder day (1996) van Katatonia is ook extreme metal (meer death/doom ipv black) met een wave/shoegaze touch. Naar eigen zeggen beinvloed door The Cure, Slowdive en David Sylvian. Heel anders dan sunbather hoor, veel depressiever. Maar toch, ook een metalplaat die 'out of the box' denkt (zeker voor die tijd) zonder geforceerd over te komen.

Probeer ´t eens.

avatar van Dorstlesser
Deatspell Omega, dat kende ik nog niet, klinkt heeel vet! Sunbather trouwens ook

sxesven
De vergelijking met Envy heb ik zelf ook al eens getrokken en die klopt wmb ook volledig. In de stukken waar Deafheaven gas terugneemt heeft het er echt ontzettend veel weg van, in ritme, melodie, en zelfs het declameren van de teksten. Ik snap persoonlijk vooral niet dat die link niet vaker gelegd wordt.

Cured
Alleen al dat onverstaanbare, naar achteren gemixte enorme geschreeuw (gelukkig nog ) maakt dit album al zo vervelend, dat ik er niet meer dan 2,5 ster voor kan geven; ik ben echt wel wat gewend, maar dit is over de grens van het acceptabele. Maar goed, er zijn users die dit blijkbaar niet zo erg vinden.

Ja, de mix vind ik ook niet zo goed gedaan.

avatar van venderkets
Cured schreef:

Als je niks met dergelijke 'extreme' metal hebt, is er weinig eer aan te behalen nee.

venderkets schreef:

Het gaat niet om de muziek, maar om het extreme geschreeuw. Ik kende dit niet en wilde het weleens proberen, maar dit kan ik ook; gaar nergens meer over, t'is veel erger dan 'zangschreeuw' en vind het de muziek teniet doen. maar goed, weten we ook weer hoe Deafheaven (die naan is goed gekozen blijkbaar) klinkt. Trouwens , ik vind dat gebrul (is geen zang in te bekennen) over de jaren steeds erger geworden gemiddeld bezien. Zonder dat is de muziek vaak niet eens zo raar/slecht.

Cured schreef:
Ik kende dit niet en wilde het weleens proberen, maar dit kan ik ook; gaat nergens meer over

Je kan deze schreeuwen niet zomaar zelf doen. Daar is oefening voor nodig en bepaalde technieken. Bij de zanger van Deafheaven hoor je ook veel verschil tussen de zangstijl van het debuutalbum en Sunbather. In 2011 schreeuwde hij zich live zowat schor, nu gebruikt hij techniek waardoor er geen kracht verloren gaat. Maar ik zou het niet proberen, Cured.

Cured
Ga'k ook zeker niet doen ; techniek of niet, het blijft wat mij betreft enorm geschreeuw en niet te verteren. Veel plezier ermee, Don.

avatar van niels94
Tja, wat is nou de kracht van de schreeuw? Lastig uitleggen. Maar misschien, Cured, als je er anders naar kijkt dan 'iemand die gewoon in een microfoon gilt, kan ik ook', kun je het ook meer waarderen. Het hoeft natuurlijk niet. Maar voor mij ging er een hele wereld open toen ik het leerde waarderen. Niet voor niets luister ik vandaag de dag eigenlijk naar een heleboel schreeuwlelijkerds (alleen dan meer uit de punk-, vooral emohoek).

Waarom zou je dat doen? Nouja, een schreeuw is toch ook emotie? Ik vergelijk het altijd met een film waarin een schreeuw geslaakt wordt op het meest ellendige moment. Dat kun je ook voelen, toch? Of neem Good Morning Captain van Slint, waarin 'de schreeuw' (al is het meer een uitroep) collectief als hoogtepunt van het album en intens kippenvelmoment wordt benoemd. Waarom zou je als je je als zanger op dit punt concentreert geen mooie momenten kunnen creëren?

Overigens hoeft er niet altijd wanhoop als emotionele lading in een schreeuw te zitten. Het kan natuurlijk ook woede zijn (ik verwijs naar veel hardcore), gewoon een duivelse verdorvenheid uitstralen (de grunts bij Deathspell Omega), gewoon lekker klinken en niet zozeer emotie uitstralen (deathmetalband Hate heeft zowaar lekkere 'zanglijnen', of schreeuwlijnen, als je snapt wat ik bedoel), of simpelweg een gevoel van overweldiging opwekken (Neurosis kan dat bijvoorbeeld behoorlijk vreselijk goed, ook in combinatie met de 'gaat de wereld ten onder?'-instrumentatie). Ik prefereer bij dit soort muziek in elk geval altijd iemand die schreeuwt of grunt boven een zanger, want bij de meeste metalbands vind ik dat maar zwak overkomen, en vaak ook wat te gepolijst om de één of andere reden.

Vaak werken groepen ook naar een moment toe waarop alles losbarst, met rustige stukken en langzame opbouwen, zodat het moment dat de gitaren écht losgaan en de schreeuwlelijk, zo u wilt, alles geeft in een zinderende bak herrie. En dat kan natuurlijk vet uitpakken. Uiteraard is het allemaal wel relatief extreem, zeker als je het niet gewend bent.

Ik moet overigens bekennen dat ik de schreeuwen van Deafheaven niet zo voel als bij sommige andere bands, al is het prima te doen. Wellicht ligt het aan de mix, al bewijst Indian Summer (die nota bene in mijn top 10 staat) met bijvoorbeeld het nummer Orchard dat screamen verder achterin de mix ook een ontroerend resultaat kan hebben, doordat het lijkt alsof de vocalist wordt begraven onder een bak herrie en ellende en er nauwelijks bovenuit kan komen. Maar goed, dat dit verder een mooi album is staat buiten kijf.

Cured
Tussen schreeuwen en schreeuwen zit verschil, al is dat ook persoonlijk. Mijn 2,5 ster tegen jouw 3,5 ster scheelt misschien de intensieit van het schreeuwen. Mix bevalt me ook niet, maar misschien speelt leeftijd ook een rol. Ik ben geen tiener- of twintiger meer. Toen vond ik alles wat extreem was te gek, maar nu zie ik het meer als een houding/expressie van je persoon, wat overigens zeker niet voor iedereen geldt.

Bent u 30-er of ouder en dit geschreeuw bevalt u, meldt u dan even.

avatar van Bardt1980
Een 30-plusser present hier! Al kan ik me wel vinden in je verhaal dat, wanneer je in je tienerjaren zit, het geschreeuw niet hard genoeg kan zijn Bands als Dimmu Borgir, Cradle of Filth, At the Gates...ik luister het nu nog maar zelden. Terwijl de nieuwe lichting van Amerikaanse Black Metal bands als Deafheaven en Agalloch me weer wél aanspreken omdat de screams minder op de voorgrond treden en meer onderdeel uitmaken van het muzikale geheel alszijnde een extra instrument. Dat kun je wijten aan de mix, ik vind het hier juist op een prettige manier gedaan. Ook wat betreft het voorbeeld van Slint wat Niels94 aanhaalt kan ik me helemaal in vinden.

Ik denk dat ik tegenwoordig als 30-er meer ga voor het 'functioneel' schreeuwen dan het schreeuwen an sich.

avatar van Edwynn
Hier spreekt een 30 plusser: ik vind de screams van deze mijnheer nog aan de brave kant. Ik zou denk ik afhaken als er gewoon gezongen gaat worden. Dat zou ernstig afbreuk doen aan de intensiteit.

Cured
Ik zou juist inhaken als er (wat normaler) gezongen wordt, maar schreeuwzang mag ook. Tsja, als je hard genoeg brult is het intens blijkbaar, maar ik vind het afbreuk doen; een opera zanger/es zingt ook intens, maar dat is beter, al vind ik er geen hol aan. Als Edwynn dit vrij normaal vindt, dan zit het in zijn genen denk ik. Dit is hetgene waarom ik metal meestal niet zo aantrekkelijk meer vindt, wat wel jammer is voor het muzikale/compositorische gedeelte. Nou ben ik ook niet zo'n liefhebber van deze plaat/muziek , maar dat is een kwestie van smaak . Als ik dat ook nog zou meetellen, kreeg het 1, 5 ster of zo. Maar genoeg hierover; ik laat dit aan de liefhebbers.

avatar van Bardt1980
Cured schreef:
Beetje kort door de bocht vind je niet? Maar als het je ding niet is zul je er waarschijnlijk ook de schoonheid ervan niet in ontdekken.

Cured
Dat vind ik niet kort door de bocht; intens is niet automatisch goed. Sommige zang vind ik ok, gebrul meestal niet en dat heeft niets te maken met dat het mijn ding niet is.

Als we nou gewoon op een meningsverschil houden/laten liggen dit onderwerp, kan ik ook weer eens iets beluisteren wat ik wel kan waarderen. Trouwens een wat negatieve reactie moet je gewoon kunnen plaatsen en dat doe ik dan ook. 2, 5 ster dus voor de muziek, de rest is aftrek van wat ik er niet goed aan vind.

sxesven
Als ik je reacties lees lijkt het mij juist dat het er ålles mee te maken heeft dat het je ding niet is. Je zet schreeuwen/grunten/shrieken al bij voorbaat weg als inferieur. Wat is je waardeoordeel dan waard?

avatar van niels94
Er is helemaal niks mis mee dat het je ding niet is, overigens. Evenals dat je dit album erdoor niet zo geweldig vind - juist bij een album als dit, dat buiten de gebruikelijk liefhebbers van dit soort muziek ook aandacht trekt, kun je dit soort commentaar verwachten. En dat is dus prima, ik kan het me ook goed voorstellen.

Het gaat er meer om hoe je het wegzet, zoals Sven hierboven ook zegt. Probeer ik net uit te leggen wat dergelijke vocalen kunnen bevatten, vat jij het samen met 'als je maar hard genoeg brult wordt het schijnbaar intens'.

sxesven schreef:
het is mijn ding wel, maar dit geschreeuw vind ik gewoon de muziekplaat negatief beInvloeden; bovendien is de mix slecht. Zijn metalheads nu ook al lezende doof? Hoe vaak moet ik het nog herhalen . Ik heb zoveel metal beluisterd, veel meer metal dan sommigen denken en ja, daar wordt ook wel (tamelijk) geschreeuwd, maar niet zo als hier bijv.. Techniek is om je stem te sparen, maar het blijft brullen. Daarom zijn sommige metalheads ook ziende én horende doof blijkbaar.....

Voor de liefhebbers: enjoy it.

avatar van niels94
Het is wel je ding, maar je houdt niet van schreeuwen. Is dat niet net zoiets als zeggen: "hiphop is heus wel mijn ding hoor, maar dat rappen... dat blijft maar gewoon snel praten en dat beïnvloedt de boel negatief"?

Cured
Zolang ik er iets van zang in hoor, vind ik het vaak wel goed/ok .

avatar van korenbloem
Kun je een voorbeeld geven van een band die in het zelfde straatje ligt en die je echt goed vind minimaal 4/5 ofzo? Want persoonlijk lees ik je berichtjes een beetje als: Ik wil dit heel graag goed vinden, maar kan er eigenlijk niks mee.

Cured
Dan lees je het als zoveelste niet goed en ik ga er niet wéér op in. Ik wil/hoef niks goed (te) vinden, dat beslis ik pas als ik iets gehoord heb en wat ik daarbij ervaar.