Deafheaven - Sunbather (2013)

Label: Deathwish

1. Dream House (9:14)
  2. Irresistible (3:13)
  3. Sunbather (10:16)
  4. Please Remember (6:26)
  5. Vertigo (14:37)
  6. Windows (4:42)
  7. The Pecan Tree (11:26)
avatar van HammerHead
Of dat het rommelig zou klinken... ik dacht altijd dat die kwalificatie was voorbehouden aan geknoei met drums zoals op de eerste paar Immortal platen.

Verder kunnen itchy's vader en hierop lijkende mensen natuurlijk best zonder enige achtergrond in de betreffende genres deze muziek gaan opzetten, maar de fundering van een recensie wordt daarmee nogal dunnetjes. Als je nog nooit verder dan Hollandse kaas bent gekomen, dan ga je een Roquefort waarschijnlijk ook niet erg lekker vinden. Het zou bijvoorbeeld al beter passen eerst eens in wat pure shoegazer en/of postrock á la Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine of Godspeed You Black Emperor te duiken en dan voorzichtig te wennen aan krijsende zang.

Overigens, ruim de beste plaat van het jaar tot nu toe (eigenlijk zelfs al de beste plaat van de afgelopen 5 jaar). Wat moet ik verder nog van zeggen: uniek (althans ik heb nog geen andere platen opgemerkt waar de balans tussen razende intensiteit en haast melancholieke schoonheid zo goed getroffen is).

avatar van feebl
Don Cappuccino schreef:
Ik vind het altijd jammer als drumpartijen in metal als hersenloos geram worden bestempeld. De drumpartijen op Sunbather zijn echt gruwelijk goed. Op Dream House speelt hij wel blastbeats maar die worden met oog voor detail gespeeld. Vertigo heeft in het begin een aantal zeer ingenieuze tempowisselingen zitten.

Ik heb niet alle drumpartijen als hersenloos geram bestempeld. Sommige stukken zijn gewoon net té. Ik hoor de tempowisselingen, en het ingenieuze gedrum, begrijp me niet verkeerd, alleen op sommige stukken in bepaalde nummers is het zó hard (bijvoorbeeld Vertigo, rond de 5/6 minuten), dat ik er niet echt een ander woord voor heb. Zoals ik ook al zei in mijn net afgemaakte eerste indruk, heb ik waarschijnlijk ongetrainde oren.

avatar van feebl
HammerHead schreef:

Heb ik allemaal (behalve GY!BE), en waardeer ik ook. Dit is gewoonweg een tikkeltje te hard voor me, ik kan er ook weinig aan doen. Hooguit meer metal luisteren, en zoals je zegt, wennen aan de zang. Voor nu kan het me echt niet bekoren.

avatar van Edwynn
Sunbather overrompelend. De muren van golvende tremoloriffs zijn ronduit imposant. Maar ook gestroomlijnd. Toegankelijk bijna. Niet lichtvoetig maar vooral de voortdurend rondzingende leads zijn een lichtend baken in het opwaaiende stof. Ze stralen hoop uit. De arm om de schouder in een moeilijke tijd.

Deafheaven wisselt verpletterend blastwerk veelvuldig af met gestroomlijnde midtempopassages. Ook de wavegewortelde passages zijn prachtig geïntrefeerd in het totaalgeluid. De goed getimede intermezzo's halen de vaart er niet uit. Please Remember heeft een rare psychische uitwerking. De omslag naar dromerig getokkel kwam onverwacht.

Sunbather is een krachtig maar ook redelijk toegankelijk album met veel aandacht voor detail. Het drumwerk is om van te smullen. De smaakvolle leads zijn ook stuk voor stuk prachtige vondsten. Altijd raak en nooit teveel ingezet. Je hebt ook helemaal geen idiote toetsenpartijen nodig om een sfeergordijn op te trekken. Sunbather is heel terecht vanuit de ondergrond naar boven komen dwarrelen.

avatar van AOVV
Of hoe je in drie paragraafjes iets kan zeggen waar ik een hele epistel voor nodig heb.. Pal erop, Edwynn!

avatar van Edwynn
Hmm, wel met de nodige tikfoutjes zie ik nu. ...Awel, de essentie is gelukkig duidelijk.

avatar van jasper1991
Het gaat wat kriebelen hier... een paar luisterbeurten gaan gegarandeerd volgen.

avatar van Edwynn
Oeioeioeioei. Slechts 65 punten in Aardschok. Door mijn favoriete recensent aldaar ook nog.

'Black metal voor mensen die eigenlijk niets op hebben met het genre'

Aldus Martijn Busink. Met deze stelling ben ik het eigenlijk nog eens ook, ware het niet dat... nou ja wat ik een paar posts terug schreef dus.

avatar van Don Cappuccino
Sunbather heeft een aantal weken geleden zelfs in De Volkskrant vijf sterren gekregen.

En met 65 punten is Aardschok zowat het enige blad dat niet echt enthousiast is over Sunbather. Op Metacritic staat het album op dit moment op 1 bij de best beoordeelde albums van 2013 door critici, een 9,5 uit 16 recensies!

avatar van Zuurmatje
Edwynn schreef:

'Black metal voor mensen die eigenlijk niets op hebben met het genre'

Ik denk dat die conservatieve langharigen met zwarte kleren en legerkisten van de aardschok er moeite mee hebben dat een paar "hipsters" een beetje mooi weer gaan spelen met hun muziek. Ten minste, vroeger toen ik nog jong was, had je wel van die lui die echt alleen maar naar (een bepaald soort) metal luisterden, en andere muziek per definitie veroordeelden. Volgens mij is dat sinds de komst van heet internet wel veranderd, maar er lopen wat nog wel wat puristen rond. Niet dat een 6,5 onvoldoende is, maar toch....

avatar van Edwynn
Deze gast is allesbehalve conservatief, getuige de apartigheid waarmee hij altijd komt. Er wordt vrij duidelijk onderbouwd waar het aan schort volgens deze meneer. Dat zit hem in de wave-achtige invloeden. Ik herken ze ook alleen vind ik het wel erg geslaagd. Bovendien is Sunbather gewoon een toegankelijk album. Alsof je door een klaterend gordijn van een waterval loopt. Even ondergedompeld worden in het oorverdovende geweld en daarna de rust erachter binnenstappen.
Aardschok is er het tijdschrift niet naar om bekrompen te doen over populaire bands. Als dat zo was, moest er ook subiet afstand gedaan worden van Tarja Turunen, Watain en Dimmu Borgir of zo.

Edwynn schreef:
...Alsof je door een klaterend gordijn van een waterval loopt. Even ondergedompeld worden in het oorverdovende geweld en daarna de rust erachter binnenstappen.

Mooie vergelijking

avatar van Zuurmatje
Ok, dan was ik snel met m´n oordeel.

avatar van Bardt1980
En ze komen naar Nederland!

avatar van IllumSphere
En ook naar mijn stad! Nu nog wachten tot de mogelijkheid er is om de tickets te kunnen kopen.

avatar van korenbloem
De eerste paar luisterbeurten voelde ik me nog een beetje 'stoer' als in, deze hipster plaat is nog lang niet hip genoeg voor mij.

Maar heb steeds meer het gevoel dat ik hier heel erg op moet terug komen. Heel lekker plaatje dit

avatar van Urbanoetang
Hier zo iemand die niets op heeft met het genre en die dit geweldig vind. Een aantal metal releases geprobeerd, maar nooit een échte klik weten te vinden. Bij Sunbather is die klik er dus eindelijk; denk dat de post-rock en shoegaze invloeden daar veel mee te maken hebben.

Iemand aanraders voor wat ik nog meer kan proberen wat hier enigszins op lijkt?

avatar van Edwynn
Lastig. Want Deafheaven heeft een tamelijk eigen identiteit. Misschien Ruins Of Beverast. Al klinkt dat ook al wat angstiger en ruwer in verhouding tot Deafheaven. Verder zou ik gewoon eens in de richting van Neurosis en Cult Of Luna of zoiets gaan kijken. Geen black metal, wel schitterende massieve geluidscollages van metal en postrock en meer van dat soort dingen.

avatar van niels94
Ruins of Beverast is een goede band, maar lijkt me geen verstandige tip in dit geval. Cult of Luna en Neurosis kan ik ook aanraden, evenals Drudkh, Agalloch en Isis. Maar in dit geval is Alcest met name een goed idee: heeft ook shoegaze invloeden en is behoorlijk toegankelijk.

avatar van Edwynn
Oh ja, Alcest. Ligt een beetje buiten mijn blikveld. Met Neige. Die zat vroeger bij Peste Noire. Dus het zal dan nog een kleine stap zijn naar de echte grimm ende evil horden van het donkere woord.
Drudkh vind ik weer erg folky. Niet zo massief en overrompelend als Deafheaven. Wel toegankelijk. Dat wel.

De laatste plaat van Alcest vind ik (en ik was niet de enige) prachtig en is toch voor een metal plaat heel toegankelijk.

avatar van trebremmit
Cobalt - Gin

Niet mijn ding maar voor Urbanoetang misschien wel een aanrader.

avatar van Urbanoetang
Dank voor de tips! Denk dat ik met de laatste Alcest en Drudkh - Autumn Aurora begin; folk ligt me wel en ik ben benieuwd hoe dat in combinatie met metal kan klinken.

avatar van Bardt1980
Ik denk dat een band als Agalloch ook wel in je straatje past.

avatar van AOVV
Urbanoetang schreef:

Als je eenmaal geproefd hebt van Alcest, laat je dan ook vooral overhalen om nog een toetje in de vorm van Lantlôs te verorberen.

avatar van McSavah
Wolves in the Throne Room is volgens mij ook zo'n band die door veel mensen gewaardeerd wordt die verder niet zo van black metal houden.

avatar van Ynoskire
The Eye of Every Storm van Neurosis heeft flink wat raakvlakken met post-rock.

avatar van bennerd
Amesoeurs past dan weer in het rijtje Alcest-Lantlôs. Neurosis is voor iedereen een dikke aanrader, maar neem dan sowieso de albums vanaf Times of Grace. De voorgaande platen zijn stukken massiever en lomper.

Probeer misschien Liturgy ook eens? Deafheaven is in dit genre heel moeilijk te toppen, vind het zelf ook de beste band in het melodieuzere/experimentelere black metal-gebied. Gris en het Tsjechische Trist zijn ook goed, maar heel deprimerend.

avatar van Edwynn
Laten we gewoon Sunbather eren inderdaad. Want dat wordt niet voorbijgestreefd door de hier genoemde bands.

avatar van niels94
Over dat laatste valt te twisten... Ik vind dit een bovengemiddeld goed metalalbum, maar zo goed als Neurosis lang niet. Ook Agalloch en Cult of Luna hebben wat mij betreft beter gedaan. Wat betreft black metal vind ik Shining en Emperor ook wat beter, bijvoorbeeld. De beste blackmetalband is voor mij trouwens nog altijd Deathspell Omega, niet normaal vet, maar dat is wellicht niet aan Urbanoetang besteed. Dus wat dat betreft verafgood ik Sunbather niet.