Daft Punk - Random Access Memories (2013)

Frankrijk
Electronic / Funk
Label: Columbia

1. Give Life Back to Music (4:34)

met Nile Rodgers

2. The Game of Love (5:21)
  3. Giorgio by Moroder (9:04)

met Giorgio Moroder

4. Within (3:48)

met Chilly Gonzales

5. Instant Crush (5:37)

met Julian Casablancas

6. Lose Yourself to Dance (5:53)

7. Touch (8:18)

met Paul Williams

8. Get Lucky (6:07)

9. Beyond (4:50)
  10. Motherboard (5:41)
  11. Fragments of Time (4:39)

met Todd Edwards

12. Doin' It Right (4:11)

met Panda Bear

13. Contact (6:21)

met DJ Falcon

14. Horizon * (4:24)
  15. Get Lucky [Daft Punk Remix] * (10:31)

met Pharrell Williams en Nile Rodgers

16. Horizon Ouverture * (2:07)
  17. GLBTM [Studio Outtakes] * (6:21)
  18. Infinity Repeating [2013 Demo] * (3:59)
  19. GL [Early Take] * (0:32)
  20. Prime [2012 Unfinished] * (4:46)
  21. LYTD [Vocoder Tests] * (2:08)
  22. The Writing of Fragments of Time * (8:17)
  23. Touch [2021 Epilogue] * (2:59)
avatar van Rvdz
Maartenn schreef:

Ga je schamen.

Zal ik doen.
Ik ben het trouwens met Pinsnider eens dat de radioversie van Get Lucky vele malen beter is dan de albumversie.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Arrie schreef:

Waarom moet je je schamen voor het feit dat je een bepaalde plaat niks vindt? Smaak is toch iets persoonlijks, en ook een kwestie van emotie. Lijkt me in geen enkel geval een onderwerp van schaamte, zelfs niet als je geraakt wordt door een nummer van Frans Bauer oid.

Dat was cynisch Arrie. Ik had er een bij moeten zetten .

Om even in te gaan op de discussie: ik denk dat je niet een nummer te veel moet luisteren in een korte periode, zonder het verband van het album. Daarom luister ik ook nooit commerciële radio. Op de Slam FM's en 538-en van deze wereld worden sommige nummers in een korte tijd zoveel gedraaid dat ze iedereen de strot uit komen. Ditzelfde zou met Get Lucky ook wel zijn gebeurd.

Ik vind Get Lucky daarom nog steeds een erg sterk nummer. Vooral zijn plek op het album na zo'n uitgesponnen ballade is perfect. Na de zwaarmoedigheid van het voorgaande nummer zorgt Get Lucky voor weer voor de glimlach terug op je gezicht.

avatar van LeRoi
Vind de plaat in z'n geheel toch wat tegenvallen en geef het een kleine onvoldoende: 2,5.
Echter, 'Get Lucky' is een zeer geslaagde ode aan de jaren '70 (-disco). Naar een band als Earth, Wind & Fire is dit een diepe buiging. Terecht dat de tijdloze nummers die deze band op haar naam heeft staan tegenwoordig (weer) gretige aftrek vinden. Daarom toch maar een een magere voldoende: 3 stars.

avatar van Abram Olsen
Cava plaatje...paar uitstekers, de rest matig.

avatar van PEN15
Daft Vocoders

Met Homework en Discovery werden deze twee kerels aristocraten, zonnekoningen en half-goden. Totdat iedereen met Human After All kon zien dat het toch maar eenvoudige boeren waren.

Ik vond Horizon een van de weinige prachtige nummers en dat blijkt dan ook nog eens een bonus track te zijn. Dat ik niet de enige ben die daarop gestemd heeft verbaast me! Alleen gaat het me niet lukken om nog twee favoriete tracks aan te wijzen, sorry.

Zeer bijzonder dat ik Get Lucky niet eens hoefde te hebben om het te kennen, overal waar ik kwam werd dit gedraaid. Toch weer zonde dat er vocoder stemmen in moeten voorkomen. Je vraagt je op een gegeven moment af, wat is de bijdrage van Daft Punk hierin? Het lijkt eerder een album vol met zang dan instrumentaal werk waar Daft Punk om bekend stond. Dat het weer eens vocoderwerk is, ik kende dat woord eigenlijk nauwelijks, gaat nu toch echt vervelen. Waarom is dat nou zo belangrijk voor ze? Het is okee als het een tot drie nummers zijn, maar zoveel?

Bij Touch moet ik trouwens een beetje denken aan Mort Garson.

Loose yourself to dance

avatar van Timo-otje
Loose Yourself To Dance vind ik maar een vervelend nummer, de minste van de plaat. Hoogtepunt is voor mij Motherboard, raar dat die zo weinig stemmen krijgt.

Rene1979
Als Hip-hopper/Soul boy voel ik dit toch behoorlijk hoor.

Prachtige popplaat. En wat een geluid! Laatste twee nummers sla ik altijd over. Contact, wat een grafherrie.

Leuk om te lezen dat RAM zoveel uiteenlopende reacties oproept. Volgens mij kun je de groep met negatieve reacties indelen in drie categorieën:

1. De homework/alive mensen die dit maar softe meuk vinden
2. De anti's die dit album kut vinden vanwege de hype
3. De Qmusic luisteraars die Get Lucky kennen van de radio maar niet door het album komen

Vind het een half jaar naar na het uitkomen nog steeds een heerlijke plaat. Geweldige instrumentale stukken zitten erin. Hij komt zeker in de top 10 van 2013!

avatar van Santos
Freddie schreef:

1. De homework/alive mensen die dit maar softe meuk vinden
2. De anti's die dit album kut vinden vanwege de hype

4. Ponty Mython

avatar van IllumSphere
Gelukkig kunnen we de mensen met positieve reacties classificeren als idioten die denken dat hun mening de enige juiste is. Of ben ik nu degene die aan het generaliseren is?

avatar van T8T
T8T
Een updaatje. Mixt feelin's and it wil be alright. Hoe meer uren ik deze plaat beluister hoe meer het in mij verworteld. And watt ponty mython vind van 2 vind ik 2 met het r&b fluitje heel groovy.

avatar van Obscure Thing
IllumSphere schreef:

Dat is precies wat ik ook dacht, haha.

avatar van Vortex
Op Uitzending gemist staat een docu over disco. (van de NTR/ leo blokhuis).
Relevant want Nile Rodgers komt uitgebreid aan het woord evenals Giorgio Moroder. Aan het einde word dit album nog kort besproken.

avatar van lennon
Blokhuis zet dit zelfs op 1 als favoriete album van 2013.

Schnee
Blohuis is een Q music luisteraar

avatar van Mjuman
Schnee schreef:
Blohuis is een Q music luisteraar

Dacht je nou echt dat Leo Blo dit zelf beluisterde? Daar heeft ie vast wel een free-lancer voor. Overigens wat een buitengewoon treurige documentaire die alle dwaal/mythe-beelden weer eens (rol)bevestigde. Ook de dipso-ellende danken we dus aan de gay brethren.

Wat een treurige sjaak met zijn kale knaak. Alsof er in NL eind jaren '60 geen discotheken bestonden waar soul en R&B werd gedraaid. De Tilburgse Kingsclub - iedereen met bell bottom jeans ging daar eind 60s/early 70s de Roomsch-Katholieke discodans beleven en bedrijven.

In de wereld van Leo Blo bestaat muziek pas echt als Leo 'em heeft beschreven

Deranged
Leo is een lieve man.

avatar van Tony
Ja, volgens mij ook. En die disco documentaire was best leuk (in elkaar geknipt en geplakt). Iedereen die aan het woord kwam bleek zo'n beetje eigenhandig aan de basis van de disco gestaan te hebben, de elektronische dance werd even uitgevonden door eh Giorgio Moroder, door de disco werd in 1975 een totaal nieuw instrument, de moog geloof ik dat het revolutionaire ding heette, ontdekt, Nile Rodgers wilde net zo stylish zijn als Roxy Music en eigenlijk alle muziek sinds disco is eigenlijk disco, we noemen het alleen niet meer zo. Met Bruno Mars en Daft Punk als overduidelijk bewijs van het onomstotelijke voortbestaan van de disco, om maar eens 2 ongelofelijk invloedrijke en contemporaire acts te noemen. Nooit geweten dat disco zo'n allesomvattende muziekstroming was, is en wel altijd zal blijven. Giorgio, Nile en al die anderen maken gewoon nog rete relevante muziek. Bestaat er eigenlijk nog iets anders? Disco forever.

Best 'n sympathiek plaatje trouwens, deze van Daft Punk, niet meer, niet minder.

Schnee
Deranged schreef:
Leo is een lieve man.

een hele lieve man.
maar hij hoeft niet op tv...

Deranged
Ik krijg zelf sowieso best de zenuwen van het hele DWDD cultuurtje, maar deze man bedoelt het goed en hij heeft een passie.

Mjuman schreef:

In de wereld van Leo Blo bestaat muziek pas echt als Leo 'em heeft beschreven

Je hebt niet goed opgelet, want het ging over het ontstaan van de disco scene. Niet of er alleen in de USA disco was of R&B gedraaid werd. De scene was het keyword in deze docu. En die is niet ontstaan in de Tilburgse Kingsclub lijkt me
Ik vond het een zeer boeiende docu, en Leo heeft dat knap gemaakt. Als er iemand is die dat beter kan moet ie dat zeker proberen

Leo heeft een hoop kennis over muziek, en natuurlijk heeft ie zijn eigen voorkeur, maar ik vind het heerlijk om naar te lusteren, ook al ben ik het niet altijd met m eens.
Is toch fantastisch dat de man met zijn passie zijn inkomsten binnenhaalt! Ik zou 't ook graag zo doen hoor. En er zijn altijd mensen die t niet goed vinden, en die staan vaak aan wal..

Snap nu ook wel waarom ie dit album als nummer 1 van 2013 beschouwd.

avatar van Mjuman
Bij David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972) maakte kistenkuif - waar ik aangaf HOE ik aan dat album was gekomen - een aardige opmerking - ik heb de opmerking even gecursiveerd.

kistenkuif schreef:
De Waard nam in VN de muziek én zichzelf erg serieus. Respectabele dame maar ik luisterde liever op de radio naar Marjoke Roorda. Vertrouwd accent, lekker aards en met suggesties waarvan er een paar blijvend in mijn album toptien. Over Blokhuis hoeven we het toch niet te hebben? Die ontdekt niets en herkauwt alleen. Wat me elke keer weer opvalt als ik in een krant of tijdschrift een muziekrecensie of -artikel lees, is dat er hier op MuMe onbetaald betere verhalen worden geschreven over nieuwe releases en ik dus die krant daarvoor niet meer nodig heb. Jammer voor Kamer en consorten maar ze zijn overbodig geworden. Ziggy werd mij overigens aangeraden door een astroloog. Ongelogen.

Overigens kom ik Gijsbert Kamer regelmatig tegen. Dit album is aardig, maar ik heb dit jaar betere gehoord - ook waarvan ik denk dat ze in jouw straatje passen, zoals Austra, Daughter en Distorsion.

Ponty Mython
Tony schreef:
om maar eens 2 ongelofelijk invloedrijke en contemporaire acts te noemen.

Er kan gediscussieerd worden over hoe invloedrijk Daft Punk is geweest voor de elektronische dancemuziek. Dat wordt mijns inziens nl. redelijk overdreven.

Ik denk zelfs dat ééndagsvlieg en gelegenheidsbandje Stardust met het nummer 'Music Sounds Better With You' meer invloed heeft weten uit te oefenen op het geluid van de toenmalige dansmuziek, dan Daft Punk met al hun albums. En nee mensen, Stardust is niet Daft Punk; slechts één bandlid deed mee.

avatar van orbit
Oja, dat was ook al zo'n klef discodeuntje voor ouwe zakken die niet konden dansen. Ik zie Don Leo er zo tussenstaan met zijn jonge muze.

Ponty Mython
orbit schreef:

Klopt. Op een gegeven moment had je allemaal van die copycats zoals Phats & Small, Modjo, Supermen Lovers en Bob Sinclar die met een variatie op het Stardust-riedeltje kwamen.

Men vergeet dat de 'French House Movement' al vanaf 1995 in volle gang was dankzij bands zoals La Funk Mob, Motorbass, Alex Gopher en Etienne De Crecy, voordat Daft Punk de harten van alle hippe hipsters veroverde met hun 'Discovery'. In die tijd maakte Daft Punk nog gewoon keiharde acid techno.

avatar van Pinsnider
Maar dat is toch ook een kunst: de op dat moment gangbare deuntjes uit de underground omsmelten tot muziek voor de massa..?? Ik vind op basis van het argument dat je hierboven geeft dan juist dat Daft Punk veel credits verdient.
Net zoals de, nu we het toch over de man hebben, aloude discussie over het jatwerk van Led Zeppelin. Ze hebben dan wel alles bij elkaar gejat, maar ze hebben er wel een onweerstaanbaar geheel van gebrouwen...

avatar van Cor
Cor
Dit album moet het niet hebben van op zichzelf staande sterke songs, al is 'Get Lucky' nu al onverwoestbaar. Deze plaat heeft gewoon een heerlijke 'flow en feel' en gaat nergens vervelen. Steeds weer leuk om aan te zetten, ook al zit de muziek niet in mijn favoriete hoek. Onmiskenbaar één van de sounds van 2013.

avatar van orbit
Dat nummer gaat me bij de eerste tonen al vervelen eerlijk gezegd..