Edwynn schreef:
typische op Amerikaanse leest geschoeide jaren 80 hardrock. Het zijn juist de elementen overgenomen uit het laatste stijl waar Nieuweboer de meeste kritiek op lijkt te hebben.
Klopt. Ik vind dat Boston met zijn debuut-LP in die trant alles al gedaan heeft dat de moeite waard is. Op Awake staat echter een ballad die mij aanspreekt: The silent Man.
sander.h schreef:
Ja die getriggerde drums zijn niet echt mooi te noemen. Het zal ook vooral daardoor zijn dat M.Nieuweboer de kwaliteiten van Portnoy niet herkent, want die heeft hij wel zeker.
Oh, ik geef meteen toe dat hardrock/metal musici vanaf pakweg 1980 technisch beter onderlegd zijn dan hun voorgangers. Ik eis gewoon meer dan alleen virtuositeit. Ik bedoel, ik moet La Villa Strangiato van Rush evenmin.
sander.h schreef:
bij een band als Transatlantic laat hij wat dat betreft horen dat hij ook dat beheerst.
Tja, dat ken ik niet.
sander.h schreef:
Maar als je Ian Paice over een getriggerde kit laat spelen, hoor je dan nog dat het Ian Paice is? Bepaalde subtiliteiten verdwijnen volledig door deze sound.
Moet ik ook niet - het is een belangrijke reden dat ik DP van de jaren 80 negeer. Electronische drums behoren naar mijn smaak tot de beroerdste uitvindingen in de muzikale geschiedenis.
Maar ik heb ook kritiek op Portnoy's ritmische patronen. Hij past in het rijtje Carl Palmer en Neil Peart: op zijn best loopt hij niet in de weg, maar nooit voegt hij iets essentieels toe.
Althans op dit album en op de liedjes van Awake die ik inmiddels ken.
Edwynn schreef:
als je het vergelijkt met het spel van Ian Paice ofzo, moet je toch erkennen dat laatstgenoemde beter in staat is om leven in het drumwerk te brengen.
Dat is precies wat ik bedoel.
Maar komop jongens, laten we het eens over die bassist hebben, Myung. Die is mijn grote held. Zijn spel is fabuleus. Ik kan begrijpen dat talloze fans hem de beste bassist aller tijden vinden. Natuurlijk zet ik mijn vooroordelen niet zomaar opzij - Yessongs, UH Live 1973 en vooral de live versie van Mr Big (het liedje van The Free, niet de band) met Andy Fraser. Ook Ray Shulman moet genoemd worden. En ze gaan allemaal terug op Jack Bruce. Laat ik zeggen: Myung is de beste bassist van na 1975 - dat is bepaald indrukwekkend.
Myung is er zo één die met zijn melodieuze spel de nummers verrijkt, tegenwicht geeft aan de andere leden. Hij maakt daarmee het verschil met bijvoorbeeld een goedkope band als Styx, die ongeveer hetzelfde nastreefde als Dream Theater maar nooit de muzikale intelligentie had om dat doel ook te bereiken.
Myung is verantwoordelijk voor een heel hoog percentage van mijn vier sterren. Nooit klinkt zijn spel geforceerd, altijd in dienst van de muziek. Daardoor valt zijn virtuositeit pas op als je er aandacht aan besteedt. Ze is onnadrukkelijk, terloops en klinkt - vind ik des te indrukwekkender - alsof hij er geen enkele moeite voor hoeft te doen.