Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
perfume
Ach dit album is dan ook voor echte kerels!

Sheplays

perfume
.......En voor sterke vrouwen zoals jij Janine!

avatar van Leonard91
Ik vind het maar niks, bands die hier schijnbaar de mosterd hebben gehaald als Bloc Party vond ik ook al niet bijster boeiend maar hier had ik toch meer van verwacht. Het klinkt allemaal erg verouderd, het eerste nummer begint meteen verschrikkelijk zeg, daarna komen er nog wel wat leuke popsongs, maar nergens vind ik het echt bijzonder worden. Het klinkt me allemaal te kil en gevoelloos, en dat is in dit geval zeker erg negatief. Daarnaast vind ik het muziekaal niet echt bijzonder, maar ik schijn een van de enige te zijn, kan iemand me misschien uitleggen wat iedereen hierin ziet?
Ik ga nog achter Unknown Pleasures, misschien vind ik dat dan wat. Een 2,5*, en als hij niet groeit en alle nummers blijven me hetzelfde klinken als nu zou dat zomaar verlaagt kunnen worden naar een 2*.

avatar van ðe waan
Leonard91 schreef:
kan iemand me misschien uitleggen wat iedereen hierin ziet?

Tja, als je deze plaat ervaart als gevoelloos, lijkt me dat dat weinig zoden aan de dijk zet. Stort je op iets anders zou ik zeggen.

Laurora
Leonard91 schreef:

Nummer 1 verschrikkelijk? Popsongs?

Ieder zijn smaak, natuurlijk, maar als ik jou was zou ik dan ook niet aan UP beginnen, zonde van je tijd als je dit niets vindt.

avatar van orbit
Hier is dan nog relatief veel aan te beleven itt Unknown Pleasures, dus die zou ik inderdaad links laten liggen..

avatar van Joy4ever
Leonard91 schreef:
Ik ga nog achter Unknown Pleasures, misschien vind ik dat dan wat.

Ik zou dat zeker doen Leonard. UP zal een meer dan aangename verrassing voor je zijn. Die plaat en deze Closer zijn vrijwel niet met elkaar te vergelijken.

avatar van azra
*gaat op z'n knieen* YEAH, dit is muziek waar ik naar smacht, als je dit aan mij geeft dan krijg je iets van mij gedaan. De heerlijke prachtige muziek waar ik totaal geen woorden meer voor heb. Vooral Heart and Soul , wauw =D
sorry voor de waardeloze review maar er zijn geen woorden voor

avatar van orbit
Ondanks dat dit voor mij dé plaat is van de sinistere divisie.. denk ik toch dat de boel niet in evenwicht is voor een zo hoog gewaarde plaat. Nummers 1 t/m 4 zijn onevenwichtig, daarna pas begint er iets van een "dark disguise", en dan is meer dan de helft van de plaat al onderweg. Dat maakt deze plaat voor mij altijd inferieur aan platen die van a to z dezelfde superieure sfeer uitstralen. Jammer, dit had hun magnus opus kunnen zijn.

perfume
Orbit ik sta telkens weer versteld van jouw beeldspraak! Ik weet dat je niet veel op hebt met deze minimale depri rock!(hahaha) Je superlatieven blijven een genot om te lezen! En......misschien heb je wel een beetje gelijk! Toch vind ik dit het mooiste album van JD, jeugdsentiment!.

orbit schreef:
Jammer, dit had hun magnus opus kunnen zijn.

Het magnum opus had wel gekomen, maar helaas stikte Curtis (of hij brak zijn nek) voordat dit door de band kon worden verwezenlijkt. We zullen het (helaas) moeten doen met de muziek die was gemaakt voor de zelfmoord van Ian Curtis.

avatar van orbit
Oprechtheid stond hoog in het vaandel, zie hier een stap van toenadering! Helaas scoort de plaat pas te laat in het soort "closerness" dat er wordt gesuggereerd. Vanaf 24 hours wordt het enigzins persoonlijk, daarvoor is het wat uitproberen hier en daar.

perfume
Dank U orbit !! Weldra hangen wij de vlag uit dat gij eindelijk in uwe halsstarrigheid de oprechtheid erkent die dit album vermag!

Wat jij hebt met Disintegration heb ik met CLOSER! Het hele album ademt juist een persoonlijke aanpak van Curtis. Dit is zo puur en oprecht orbit! Dat je dat gevoel niet ook kunt beamen? Maar de overmaat aan aandacht voor deze band vind IK natuurlijk best, maar of het terrecht is gezien de prestaties van JD? Waag ik ook te betwijfelen!

avatar van Castle
Closer was de eerste cd ik ooit kocht, in 1987, originele Factory records. Ik had net mijn eerste cd-speler in huis en liep van de elektronica zaak zo door naar Free om daar deze cd voor 75 gulden te scoren. Toen had de Free nog smaak. De cd speler is inmiddels paar keer vervangen, maar de cd blijft mij heilig!!

avatar van dix
dix
75 gulden ?

Free had kennelijk niet alleen smaak, maar ook geldzucht.

Volgens mij lag deze Closer indertijd ook voor de gebruikelijke fl 44,95 bij de concurrent.

avatar van kaztor
... Toen de cd nog alleen voor yuppies was (niet persoonlijk bedoelt)....

Zelfs yups hielden blijkbaar in die tijd van Joy Division. Dat laat toch maar zien hoe ook zij zich voelden... (ik voel een ongeplande discussie opkomen die misschien tot verwijdering van dit bericht leidt wat ik niet hoop omdat dit naar mijn mening een origineel en interessant bericht is dat mensen in 2050 ook mogen lezen...)

avatar van dix
dix
kaztor schreef:
Toen de cd nog alleen voor yuppies was.

toen zat ik nog in een kraakpand met een koffer vinyl, dus no offence.

maar de CD was bij introductie in NL niet meer dan 50 guldens, dus iemand die bij de Free Record Shop 75 gulden heeft neergeteld voor Closer, heeft tevens onevenredig bijgedragen in de kosten van één van Conny's adoptieschatjes.

avatar van schizodeclown
Wat had ik in mijn oren 2 jaar geleden??? Heerlijk zwartgallig en dienend als harde, donkere maar oprechte spiegelbeeld van het leven. Met 1* verhoogd.

avatar van Castle
@dix: Tsja of ze heeft de Botox van mij gekregen. Enneiwee, ik wilde gewoon dat mijn eerste cd heel bijzonder zou zijn en dat was het ook. Kwa inhoud en 1 van de duurste cd's ooit van mij.

Jornaquin
Ik vond dit in het begin echt vreselijk. Begon op 2* ofzo .
Staat nu 2e in mijn top 10

perfume
Heart and Soul Laten we stil zijn....... Want deze emotie vermag alles tot en met oneindigheid. Hier rest niets anders dan stilzwijgen en luisteren. Oprechtheid

Feeder
perfume schreef:
Heart and Soul

Het hele album

avatar van Cloud
Jornaquin schreef:
Ik vond dit in het begin echt vreselijk.

Dit sloeg bij mij juist in als in bom! Volgens mij was dit album direct 5* bij mij, hoewel ik begonnen ben met de nummer Atmosphere en Love Will Tear Us Apart, ook geweldige nummers uiteraard.

Zigstar
Beter dan Unknown Pleasures! Dit album valt gewoon met geen woorden te beschrijven... Ik kan werkelijk niet uitdrukken welk een gevoel dit album me kan geven. Zo persoonlijk.

Lost Highway
Dat beklemmende gevoel vind je inderdaad bij weinig andere albums terug. Hoewel Sleep No More van The Comsat Angels zéér dicht in de buurt komt. Als er een hemel bestaat draaien ze daar elk uur All My Colours van Echo & The Bunnymen, Dark Parade van The Comsat Angels en Decades van Joy Division na elkaar.

Decades, dat nummer associeer ik altijd met een soort "eeuwig zuchten". Een erg goed nummer, maar wat mij betreft toch niet het beste van JD. Ik vind zelf toch Still (door velen niet beschouwd als album) het beste wat uitgebracht is. Niet dat UP en Closer minder zijn, maar Still steekt er toch een beetje bovenuit, wellicht door het feit dat het geen officieel album is, maar een verzameling van "onbevangen demo-opnamen", aangevuld met hun laatste concert.

Wie kan mij helpen? Ik vind deze muziek al bijna 30 jaar heel geweldig maar ik kan er bijna niet naar luisteren.

Bijvoorbeeld nu: de zon schijnt, het is heet en de vogeltjes fluiten. Maar als ik dan op youtube Heart and Soul (van RockN8N) beluister terwijl ik naar het stilstaande zwart/wit beeld van de gebogen zittende Curtis met zijn hand voor zijn ogen kijk, en de drums en de ijle atmosfeer van dit nummer op mij in laat werken, dan......
pffffffff

avatar van azra
@ Maasai,
Men gaat naar een kleine ruimte, bij voorkeur eentje zonder ramen of ramen die totaal verduisterd kunnen worden. Men zet de muziek aan, men gaat liggen met de lyrics uitgeprint erbij die je kunt lezen doormiddel van een zaklamp. Men zet de muziek harder, sluit de deur en zorgt ervoor dat niemand,maar totaal niemand je het komende uur stoort