menu

XTC - English Settlement (1982)

mijn stem
4,03 (243)
243 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Pop
Label: Virgin

  1. Runaways (4:34)
  2. Ball and Chain (4:32)
  3. Senses Working Overtime (4:50)
  4. Jason and the Argonauts (6:07)
  5. No Thugs in Our House (5:09)
  6. Yacht Dance (3:57)
  7. All of a Sudden (It's Too Late) (5:21)
  8. Melt the Guns (6:34)
  9. Leisure (5:02)
  10. It's Nearly Africa (3:55)
  11. Knuckle Down (4:28)
  12. Fly on the Wall (3:19)
  13. Down in the Cockpit (5:27)
  14. English Roundabout (3:59)
  15. Snowman (5:03)
totale tijdsduur: 1:12:17
zoeken in:
avatar van Mjuman
ZAP! schreef:
Ik ga het zeker nog weer es proberen, te zijner tijd. Qua neuroticisme viel deze nogal mee. Of tegen, beter gezegd.


Dizze al 'ns geperbeerd? XTC - Go 2 (1978) - MusicMeter.nl

Eerste twee Talking Heads ('77 en More Songs) houden je ook wel van je kussen en deze James White and the Blacks - Off White (1979) - MusicMeter.nl (New Yorkse no-wave) is dan wel de overtreffende trap.

Gang of Four (eerste 2) wil ook wel

avatar van ZAP!
Jazekers; 4,5*. Alles voor dízze is uitstekend bevallen.

Mjuman schreef:
Eerste twee Talking Heads ('77 en More Songs) houden je ook wel van je kussen en deze James White and the Blacks - Off White (1979) - MusicMeter.nl (New Yorkse no-wave) is dan wel de overtreffende trap.

Gang of Four (eerste 2) wil ook wel
TH blijk ik al es geprobeerd te hebben (ken natuurlijk wel wat bekende nummers), maar daar moet ik nog maar es achteraan. De rest maak ik ook een mentale notitie van, wat zoveel betekent als: we zullen wel zien (horen).

avatar van erwinz
4,5
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: XTC - English Settlement (1982) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

XTC - English Settlement (1982)
Er zijn maar heel weinig bands met zo’n mooi en bijzonder oeuvre als dat van de Britse band XTC, waarin het veertig jaar later nog altijd briljante English Settlement uit 1982 er voor mij net wat uitspringt

Ik grijp nog regelmatig terug op de muziek van de grote Britse bands uit het verleden, maar luister nog maar zelden naar de albums van XTC. Dat is onterecht, want de band behoort misschien niet tot de meest succesvolle, maar wel tot de beste bands uit de Britse muziekgeschiedenis. De band bouwde met name in de jaren 70 en 80 een prachtig oeuvre op, waarin English Settlement uit 1982 behoort tot de hoogtepunten. Het is een album dat XTC in 1982 niet zo groot maakte als de band had verdiend, maar veertig jaar later klinkt het album nog verrassend urgent en vallen de vijftien songs op het album op door een beangstigend hoog niveau.

Allmusic.com noemt de Britse band XTC in haar korte biografie van de band ‘the great lost pop band’. Dat is misschien wat overdreven, maar dat XTC lang niet zo succesvol is geweest als de grote bands uit de Britse muziekgeschiedenis is zeker. Aan de critici heeft het zeker niet gelegen, want vrijwel alle albums van de Britse band werden onthaald met superlatieven. Daar viel overigens niets op af te dingen, want nagenoeg alle albums van XTC zijn van een zeer hoog niveau.

XTC werd geformeerd in 1976 en liftte in eerste instantie mee op de golven van de punk en new wave. Uiteindelijk ontsteeg de band beide genres en maakte het vooral inventieve popmuziek van een bijzonder hoog niveau. De band maakte haar meeste en ook beste albums tussen de late jaren 70 en vroege jaren 90, maar ook de in 1999 en 2000 verschenen slotakkoorden van de roemruchte band waren uitstekend.

Het valt dan ook niet mee om er één XTC album uit te pikken. Wat mij betreft zijn Drums And Wires (1979), Black Sea (1980), English Settlement (1982), The Big Express (1984), Skylarking (1986), Oranges & Lemons (1989), Nonsuch (1992) en Apple Venus, Vol. 1 (1999) allemaal albums die het hadden verdiend om uit te groeien tot klassiekers, maar als ik er één album van de band uit moet pikken, kies ik voor English Settlement uit 1982.

Dat doe ik vooral omdat ik dit album veel vaker heb beluisterd dan de andere albums van de band, maar ik ben zeker niet de enige die dit album noemt als het beste XTC album. English Settlement, een dubbelalbum met ruim zeventig minuten muziek, is niet alleen van de beste, maar ook een van de meest ambitieuze albums van de band rond songwriters Andy Partridge en Colin Moulding. Aan de andere kant is het een typisch XTC album, dat is gevuld met even perfecte als puntige popsongs.

XTC liet zich beïnvloeden door de grote bands uit de jaren 60 en 70, waaronder zeker The Beatles, The Kinks en The Beach Boys, maar de band was ook vatbaar door de ruwe energie van de punk en de new wave uit de tweede helft van de jaren 70. English Settlement voegt hier ook nog wat invloeden uit de jaren 80 aan toe.

Het knappe van de muziek van XTC is dat de Britse band op het eerste gehoor grossiert in lekker in het gehoor liggende popliedjes, maar dat je bij net wat aandachtigere beluistering hoort dat het bovendien songs zijn die vol zitten met spitsvondigheden en die keer op keer dingen doen die je niet had verwacht.

Het was even geleden dat ik naar English Settlement had geluisterd, maar het album maakte direct weer indruk. English Settlement is een album dat me vrijwel onmiddellijk mee terugneemt naar de vroege jaren 80, maar het is ook een album dat 40 jaar na de release nog opvallend fris en urgent klinkt, wat ook een compliment is voor de productie van Hugh Padham.

Dat frisse en urgente geldt niet voor heel veel album uit deze periode en er zijn maar heel weinig albums uit die tijd die ook in 2022 nog eigentijds of zelfs vernieuwend klinken. English Settlement doet het, net als bijvoorbeeld de meeste albums van Talking Heads en dat is een band waarmee ik uiteindelijk toch de meeste raakvlakken hoor, al is XTC wel 100% Brits. English Settlement is een razend knap album en ook een mooie gelegenheid om de rest van het oeuvre van deze unieke Britse band te herontdekken. Erwin Zijleman

avatar van LucM
4,5
Dat XTC nooit echt is doorgebroken komt door de plankenkoorts van Andy Partridge waardoor ze zelden live optraden. En optredens zijn erg belangrijk (zeker voor rockbands) om de nodige populariteit te vergaren.
Verder ben ik het volledig eens met erwinz, XTC brengt frisse en ingenieuze popsongs, inderdaad met invloeden van The Kinks en Beatles maar in een new wave-jasje gestoken.

Mijn 2de aanschaf van een XTC album . De eerste was Oranges & Lemons . En dat smaakte uiteraard naar meer. Heb ook een verzamel album met alle singles , maar XTC is zoveel meer dan de singles.
Ook dit album zit weer vernuftig in elkaar. Hoogstaande Pop pareltjes schudden deze heren blijkbaar moeiteloos uit hun mouw. Nette productie trouwens.
Als ik hier op MM scoren praktisch alle albums een zeer hoge score. Leuk vooruitzicht want net zoals ik dat met Roxy Music doe, wil ik ook van deze band een aantal cd's aanschaffen ...

avatar van ZAP!
geplaatst:
De 'tweede helft' hakt er meteen een stuk lekkerder in. Wat wordt er toch strak en knap en inventief gespeeld bij XTC. En toch moet deze plaat meer luisterbeurten hebben voor ik er echt iets van mag vinden van mezelf. Bij 'Black Sea' neig ik al sterk naar een halfje erbij.

Een beetje een nieuwe ouwe lieveling geworden, deze intrigerende band.
Het stemgeluid van Partridge draagt daar ook flink aan bij.

Nu de 'eerste helft' nog eens.

-edit- De rest ook nog eens. 'Jason...' en 'Melt...' (dat einde ) springen er voor nu echt helemaal uit.

4,0
Het grote XTC moment wellicht met the Big Express en the Black Sea. Helaas nooit echt groot geworden bij het " grote publiek". Die missen dan wel wat. Partridge zijnde een fenomenale songwriter dus. Nummers welke nu nog zoveel jaar na dato fris en urgent klinken. Doe dat ze maar na. Single Senses working overtime ook hier ten lande wel een hitje, het kwam tenminste regelmatig op de radio voorbij. Dat waren nog tijden ja. Gekluisterd aan de radio en genieten maar. Mijn kennismaking verliep via Making plans for Nigel van Drums and Wires. Dat nummer bleef maar hangen ja. Senses working overtime had dat ook. Runaways van Coulding was ook al zeer melodieus evenals Ball and Chain. Dat trio songs meteen aan het begin van de plaat, nou waan zeg. Het is nog steeds een lp die met enige regelmaat opstaat ja. Net als de andere genoemde titels. Ook de productie staat nog steeds als een huis. Kortom een topper en kennelijk tijdloos. Dat moge iets zeggen over de kwaliteit. Want die ware enorm

Gast
geplaatst: vandaag om 14:48 uur

geplaatst: vandaag om 14:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.