Mjuman schreef:
Het wil er gewoon bij mij niet in dat je als oudere creatief het recht zou hebben verworven op je kont te gaan zitten en niets bijzonder creatiefs/vernieuwend meer hoeft te doen. Zoiets wordt iig gelogenstraft in de klassieke muziek en in de schilderkunst, waar in menig geval bijv de laatste werken de meest interessante/gewaardeerde zijn.
kuifenco schreef:
Hmm, ik zou je idealiter graag gelijk willen geven wat je eerste opmerking betreft. De praktijk van de 'populaire' muziek toont vaak een ander beeld. Voor zover ik er verstand van heb is klassieke muziek vóór registratie en uitvoering eerst uitgeschreven. Het scheppingsproces ervan komt toch niet tot stand door collectieve trial and error in een uptodate studio zoals bij rock, pop, etc.? Het type uitvoering van een klassieke compositie kan uiteraard wél verschillen maar meer rek zit er volgens mij niet in. Of wel? De schilderkunst laat ik maar even buiten beschouwing vanwege mijn onvoldoende expertise op dat gebied.
Dat je
Avalon betitelt als muzikaal behang lijkt me toch echt een kwestie van smaak maar kan ik me wel voorstellen. Ook ik zou mijn muzikaal interieur er niet mee willen verfraaien.
Een deel van de punten die je maakt, had ik zelf ook al bedacht - laat ons daarom eens kijken naar de wijze van totstandkoming:
* schilderij - regelmatig in opdracht, maar eenmaal uitgevoerd niet altijd in dank door opdrachtgever ontvangen ("te dik, te flets etc) , soms aangepast door uitvoerend schilder, maar desalniettemin niet altijd ten volle betaald - u voelt al er komt een parallel aan. Afgezien van tijd van de maker geen buitensporige productiekosten (ok, verf, huur studio, linnen - maar dat kon bij tegenvallers herbruikt worden)
* klassiek: idem, vaak was componist "hofmusicus" die op de pay-roll stond. En dus regelmatig pot boilers schreef, of zijn eigen productie 'recyclede' - ook hier een parallel met popmuziek. Afgezien van tijd van de maker verder weinig productiekosten (ok, perkament, inkt etc)
* pop/rock: verhoudingsgewijs hoge productiekosten (studio, apparatuur, échte productiekosten - vermenigvuldiging, promotie) die de maatschappij altijd wilde terugverdienen, vandaar de somtijdse wurgcontracten en de zeggenschap bij de maatschappij over wat en hoe van geproduceerde muziek en de release ervan. Voorbeelden daarvan zijn volop aanwezig, van ABBA tot Talk Talk.
Volstrekte creatieve autonomie is derhalve bij zeer weinig platenmaatschappijen echt een optie, Factory en 4AD in de 80s zijn daarvan voorbeelden en beide hebben dat niet (zelfstandig) overleefd.
Ik snap je punt, maar de curve van Roxy Music daalt al lichtjes na Country Life, houdt gelijk niveau, maar joekelt dan fiks onder NAP om zich vervolgens met Avalon te herstellen tot NAP - nogmaals mijn idee, maar dat vind je in meer waarderingslijsten (ook van critici) terug.
Ik kan ook zeggen: in '82 kon je interessantere muziek vinden dan dit album, zoals
Cocteau Twins - Garlands (1982) en wilde je toen hipperik wezen, investeerde je je pegulanten in dat laatste album