Black Sabbath - Black Sabbath (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. Black Sabbath (6:20)
  2. The Wizard (4:24)
  3. Behind the Wall of Sleep (3:37)
  4. N.I.B. (6:08)
  5. Evil Woman (Don't Play Your Games with Me) (3:25)
  6. Sleeping Village (3:46)
  7. Warning (10:28)
  8. Wicked World * (4:45)
  9. Black Sabbath [Studio Outtake: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (6:22)
  10. Black Sabbath [Instrumental: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (6:13)
  11. The Wizard [Studio Outtake: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (4:46)
  12. Behind the Wall of Sleep [Studio Outtake: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (3:41)
  13. N.I.B. [Instrumental: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (6:08)
  14. Evil Woman [Alternative Version: Regent Sound Studios, 17 / 11 / 69] * (3:47)
  15. Sleeping Village [Intro) (Alternative Version: Regent Sound Studios, 18 / 11 / 69] * (3:45)
  16. Warning Part 1 [Studio Outtake: Regent Sound Studios, 18 / 11 / 69] * (6:58)
avatar van glenn53
MindRuler schreef:
Prachtig stukje, iggy!

Over The Sweet gesproken: nochtans geen verkeerde band met nummers als Hellraiser, Action etc.

Set me free van Sweet Funny Adams; niet te versmaden

Rizz
Tof stuk weer Iggy

avatar van echoes
Die openingstrack! Met recht de ultieme metal song der metal songs. Slepend, dreigend, scary. Simpel, maar zeer doeltreffend. Ik weet nog heel goed het moment dat het nummer werd ingezet tijdens het concert in 1999.

Slechts drie noten op een gitaar.

Dacht dat ik omver geblazen werd.

En dan Ozzy die bij die derde trembling noot als een bezetene, armen omhoog, z'n handen slap hangend, staat te shaken alsof ie een epileptische aanval heeft.

Oef!

avatar van iggy
Tjee echoes je maakt me nu wel erg jaloers. Ik kan me vandaag de dag nog voor mijn kop knallen dat ik niet naar die tour ben geweest ha . En bedankt voor de complimenten mindruler en rizz

12 jaar oud, en dan thuiskomen met zon hoes, nee dat was wel lachen

uberplaat natuurlijk, dikke 5

avatar van Spock2011
Het begin van de Heavy Metal wellicht. Black Sabbath: de eerste tonen die het onheilspellende intro vormen van dit meesterwerk, het onweer, de zang van Ozzy, de lyrics, alles! Gewoon geniaal! The Wizard: het prachtige intro op mondharmonica. Deze plaat heeft alles. NIB is een van mijn favorieten van de band. Evil Woman is een heerlijke rocker. En Warning is een lekker episch hard rock opus. Echt een ijzersterk debuut.

avatar van Teunnis
Niet het begin van heavy metal, wel het begin van metal. Ik heb tot nu toe nog niks gehoord wat ouder is dan dit en net zo metal is als het titelnummer. Led Zeppelin, Deep Purple, e.d. maakten allemaal heavy metal, wat eigenlijk gewoon hard-rock is. De rest van deze plaat is ook gewoon blues-/hard-rock. Ik vind het een stuk minder dan Led Zeppelin en Deep Purple. Dankzij het geweldige titelnummer toch nog 3,5*

avatar van Spock2011
Wat is het verschil tussen heavy metal en metal dan?

tis wat zwaarder op de maag zalk maar zegge;)

avatar van LucM
Geen verschil, vroeger sprak men van heavy metal maar dat is nu verkort tot metal omdat metal sowieso heavy is.

avatar van wizard
Voor mij is metal een verzamelnaam voor alle genres met harde gitaren en zo, terwijl heavy metal een genre is (dat ik lastig te definiëren vind).

Berichten die niet over dit album gingen verplaatst naar Black Sabbath

avatar van muismat
The Wizard is in elk geval heerlijk!

avatar van Kronos
LucM schreef:

Ik zou toch zeggen wat wizard zegt. Metal is een verzamelnaam waaronder verschillende subgenres vallen. Zoals thrash, speed, power en ook heavy metal.

Het debuut van Black Sabbath wordt inderdaad vaak als het eerste heavy metal album beschouwd. Led Zeppelin en Deep Purple zijn ook als pioneers te beschouwen, maar het was toch Black Sabbath die met lager gestemde gitaren, occulte - en horrorteksten de essentiële ingrediënten toevoegden.

Aangezien de vele verschillende stromingen pas in de jaren tachtig ontstonden is de overkoepelende term metal ook dan pas gebruikelijk geworden. Eerder was er wel al sprake van heavy metal (vb: Judas Priest, Iron Maiden) en hardrock (vb: KISS, AC/DC).

En Black Sabbath is ook nog grondlegger van het subgenre doom metal.

avatar van wizard
muismat schreef:
The Wizard is in elk geval heerlijk!

Dank je.

_Lynn_

Dat vind ik trouwens ook.

avatar van Kronos
Een album dat bij mij elke keer ik het draai tegenvalt. Het is op muzikaal vlak eerder saai en rommelig. De stem van Ozzy klinkt ook nog niet erg goed. De donkere sfeer is wel aanwezig maar erg indrukwekkend is die vandaag niet meer.

In hetzelfde jaar verscheen nog Paranoid en daarop is op alle vlakken grote vooruitgang te horen.

avatar van Lexicon Devil
Ach, mag het? We hebben het hier wel over de allereerste Metal/Hard-Rockplaat ooit.

avatar van Spock2011
Ik vind deze een stuk donkerder dan de opvolger. Nummers als NIB, Black Sabbath of The Warning zijn tukken beter dan die op Paranoid, en voelen ook echt een stuk duisterder aan.

avatar van echoes
niets donkerder, indrukwekkender en enger dan de titelsong

avatar van exodus
De titelsong is zo indrukwekkend eng en echt...alsof jezelf alleen in de regen staat... op iemand te wachten in het schemer, maar diegene die komt niet....Inderdaad, zowat filmmuZIEK! Grote klasse dit, vooral dit aspect! ! ! Het hele album Rockt, swingt, dreunt op zowat rammelde, maar vooral naargeestige wijze die niet zozeer bedacht is, maar het kwam zo bij die gasten destijds heb ik ook de sterke indruk; ontsproten op een bepaalde wijze uit Rock, Jazz en Blues, maar zo Heavy...Hadden de slaven in de eeuwen ervoor DIT zo gespeeld op de plantages, dan was menig slavenhouder in de Zuidelijke Verenigde Staten van de toenmalige V.S. gegarandeerd op de vlucht geslagen voor de kermende zielsklanken, maar helaas in de eeuwen ervoor hadden ze nog geen versterkers. Dat hadden die jongens van Black Sabbath uit Birmingham uit Engeland wel en begonnen ermee te knooien en te experimenteren tot de meest zwartgallige en angstaanjagende tonen destijds; een hele stap vooruitwaarts (onbewust?) destijds in de muziek qua Heavy... Ook griezelige hoes trouwens bij deze waarschijnlijk één van de eerste Heavy platen. Het stond allemaal nog ernstig in de kinderschoenen...ook bij Black Sabbath, ondanks het geslaagde duistere en unheimliche sfeertje op deze plaat die rond de regelmatig krankzinnig gave ideeën en pakkende riffs dwarrelt of beter gezegd: alle muzikale invloeden op deze plaat geniepig onderdompelt in een mate van donker waar amper zonlicht doorheen komt...die verdomde fabrieken!

Rizz
Mooie recensie Exodus

Casino Boogie
Ik opteer voor het titelnummer en Wicked World.

Voor een debuutalbum in een geheel nieuw genre voor die tijd was het zeker geen slechte plaat, maar van de eerste 6 Sabbath-albums vind ik dit toch de minste.

avatar van Bulldozer
Ik zou um toch nog maar eens een keertje of wat beluisteren.....

avatar van skinnyvinnie
De eerste vier Sabbath albums heb ik helemaal grijsgedraaid en ook op deze wat mij betreft geen slecht nummer, hoort in elk lespakket.

avatar van kobe bryant fan
Heerlijke plaat, de opener en de afsluiter zijn wat mij betreft de twee beste nummers op deze plaat.
De rifjes zijn heerlijk, en de zang past gewoon perfect bij de hele sfeer van de plaat.

Absolute favoriet,zonder Evil woman(matige cover) maar met Wicked world.
Voor maar 100 engelse ponden opgenomen en in 1week tijd.
Klassieker voor elke rock/metal liefhebber.

avatar van AOVV
Fantastische plaat, dit debuut van Black Sabbath. Ik vind er eigenlijk aan maar sterke nummers op terug, en de opener is een klassieker natuurlijk. Verder vind ik 'The Warning' ook geweldig, en 'N.I.B.' natuurlijk.

Samen met hun tweede plaat toch het beste van Black Sabbath, naar mijn mening.

avatar van henk01
En daar sluit ik me helemaal bij aan.

_Lynn_
Hij staat nu al op 2 hier.