The War on Drugs - Lost in the Dream (2014)

Label: Secretly Canadian

1. Under the Pressure (8:50)
  2. Red Eyes (4:57)
  3. Suffering (6:00)
  4. An Ocean in Between the Waves (7:10)
  5. Disappearing (6:49)
  6. Eyes to the Wind (5:54)
  7. The Haunting Idle (3:08)
  8. Burning (5:45)
  9. Lost in the Dream (4:08)
  10. In Reverse (7:41)
avatar van Mjuman
Zo'n album als dit zorgt er mede weer dat ik het lot van de gitaar als creatief instrument bezegeld zie: finito, basta, no piu!

Heb me door het album heengeworsteld - benieuwd of ik straks word beloond - en moet zeggen dat de dienstregeling van de NS meer spanning kent en me ook meer benieuwd maakt naar hoe de live uitvoering ervan is.

Kwam ooit op muziekmeter vanuit de dubbele gedachte: 1. er gelijkgestemde zielen te zullen vinden en 2. kennis te maken met (ver)nieuwe(nde) muziek. Het eerste is redelijk gelukt, maar als ik nu zie dat dit album inmiddels 258 * becijferd is hier, met een gemiddelde van 4,14 vraag ik me serieus af, hoe het echt met het tweede aspect staat. Saaier heb ik dit jaar nog maar weinig gevonden.

Dit album The Mary Onettes - Portico (2014) is bijv nog maar 2* (gemiddeld 3) gewaardeerd en dit Metronomy - Love Letters (2014) 19* (gemiddeld 3,36) - ik ben de weg kwijt en geneigd te denken dat MuMe ondertussen een spiegeling is van de NL muzieksmaak: rockistisch en braaf.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Heerlijk zuur op zo'n mooie zomerdag Is dit niet gewoon terug te leiden tot 'smaken verschillen' Mjuman?

't is lente
voel je elementen
slechte muziek
kost ook centen
hiervoor werk je een half uur
vandaar de kritiek
het is dus niet zuur

smaken verschillen
mag jij wel willen
dit wordt al heel lang gemaakt
't is niet om te gillen
eerder tam en laf
niets dat mij echt raakt
daarmee ist wel af.

Heb een redelijk pensum aan beluisterde en ook aan aangeschafte albums en dit album gaat er zijn plek niet in vinden. Ik gooide gewoon m'n periscoop eens omhoog om te kijken wat het was en wat ik zag beviel me niet.

Op MuMe staat het eenieder vrij zijn mening - ook loud and clear - te formuleren; daarvan maak ik graag gebruik. Ik hou van vernieuwende of [i]verrassende[/i muziek en daar valt dit niet onder, alhoewel Secretly Canadian een sympathiek label blijft.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Dank voor deze creatieve uiting

Wellicht is het niets nieuws onder de zon, maar zoals jij zegt, gewoon ontzettend knap gedaan. Het zou ook niet best zijn als iedere band met een wereldschokkend album kwam. Dan zou ik van gekheid niet weten waar ik zou moeten kijken!

Het laatste album wat ik muzikaal schokkend kwam van Britse band Alt-J, toch ook wel weer enige tijd geleden.

Gelukkig wordt er nog genoeg uitstekende muziek gemaakt, zoals ook deze plaat. Ik zou hem lekker links laten liggen en gaan luisteren naar iets wat je wel bekoort Mjuman. Misschien toch nog maar een Alt-J opzetten?

Mjuman schreef:
...ik ben de weg kwijt en geneigd te denken dat MuMe ondertussen een spiegeling is van de NL muzieksmaak: rockistisch en braaf.

Had je anders verwacht op deze, wat aantal gebruikers betreft, grote laaglandsite in ons kleintalig medialandschap? Gekruid commentaar overigens in prettig vertrouwde stijl. Hadden we eerst die dans rond Alt-J en nu dit weer. Niet slecht, niet goed maar wat dan wel?

Hout zonder nerf. Dat is het.

Hoezo de weg kwijt? Je vaart toch lekker op eigen kompas, daar onder water, gezien je suggesties en schrijfsels. Ter vermaak en lering van anderen bovendien. Gewoon blijven duiken naar het echte werk.

kistenkuif schreef:

Hout zonder nerf. Dat is het.

Da's een grappige observatie die je daar doet: telkens wanneer mijn professioneel profiel getrokken wordt, word ik getypeerd door een soort van 'verkennersrol' - de marketing term daarvoor is ook wel 'early adopter' of 'innovator'.

Als zo'n album als dit zo vaak wordt genoemd, word ik gewoon nieuwsgierig. Dit album Dhafer Youssef - Birds Requiem (2013) tipte Broem me en daar wil ik wel meer tijd in steken, al heb ik een beetje moeite met de zang; productie ervan is erg fraai.

kistenkuif
Da's een mooie tip van Broem. Ken alleen zijn tweede album. Grootse stem, doet me naar adem happen. Dan moet ik even pauzeren.

avatar van Broem
Thankx gewaardeerde mede MuMe users Lees graag jullie indrukken bij de bespreking van dit mooie album. Dhafer Youssef komt jammer genoeg niet zo uit de verf op deze mooie site. Muziek van hem is als een mooie grand cru die even moet wennen bij het eerste slokje. Maar dan

Helaas kom ik weer eens de pret bederfen confrères: jullie commentaar hierboven riekt toch wel weer sterk naar een bepaalde Grachtengordel. Oh jee, het is populair, kritiek spuien dus. De Vpro gids licht zeker naast de pc?

Nee, maar het groene boekje staat zeker niet naast jouw pc

avatar van Broem
Bederv z'n pret nou niet

west schreef:
Helaas kom ik weer eens de pret bederfen confrères

Je vergroot juist de pret met je grappige insinuaties. Maar ik beken: ja, als de buzz rond een plaat, muzikant of groep groot is dan ben ik extra alert omdat het blijkbaar een markeringspunt betreft bij de huidige stand van muziekzaken. Een beetje beargumenteerd tegengas kan dan toch geen kwaad? Het zou anders nogal een saaie boel worden hier, gozer.

avatar van fatima
Wat vinden jullie trouwens van Lost in the dream van The war on drugs?
Daar ben ik nou echt benieuwd naar...

kistenkuif
Heb ik al summier aangegeven maar nog een keer in andere woorden: een goed gemaakt muzikaal egodocument dat me niet raakt omdat ik van sober, droog en dichtbij hou. Dan voel ik me muzikaal uitgenodigd met ruimte voor eigen invulling. Dat ervaar ik niet bij dit doorwrochte werkstuk.

bram1610 schreef:
Gek hoe dit album zo veel meer waardering krijgt dan Slave Ambient. Die plaat heeft toch stukken meer energie en diepte dan deze? Alhoewel je ze zo goed als Red Eyes op Slave Ambient niet tegenkomt.

Red Eyes vond ik nu juist een slap aftreksel van wat je op Slave Ambient tegenkomt. Voor mij ook de reden dit album links te laten liggen in eerste instantie.

avatar van Pinsnider
Voor mij juist de reden om de plaat te gaan luisteren!! Vind het ook nog steeds met afstand het beste liedjel, omdat er een beetje vaart, emotie en pit in dat nummer zit. de rest kabbelt me te veel met die ijle drums en de topping met synthesizerglazuur. Hoewel er wel enkele andere oplevingen te bespeuren zijn. Ik vind het een degelijke plaat, maar deel zeker niet in de halelujasferen die er omheen zijn ontstaan.

avatar van Mjuman
Misschien is het handig als er OLA of OLD 'stickers' komen die bji een album als een soort post-it erop geplakt kunnen worden. OL zal ondertussen wel bekend zijn, de "A" staat dan voor "approved" dat betekent dat over het algemeen de ouwe lullen er ook wat mee kunnen en de "D" staat dan voor "disapproved" betekenend dat de oudere muziekliefhebber er geen staande oortjes van krijgt.

Overigens - in mjuman-speak - is NMD ook een optie, dat betekent dan weer gewoon "niet mijn ding" .

Blijf erbij dat als je dit album beschouwt als iets wat je gehoord moet hebben, je eigenlijk eens uit je muzikale kastje moet klimmen en eens gek moet gaan doen door naar bijv een gratis zondagochtend klassiek concert moet gaan of naar live zo mi jazz. Have ears will listen!

fatima schreef:
Wat vinden jullie trouwens van Lost in the dream van The war on drugs?
Daar ben ik nou echt benieuwd naar...

Door je begrijpelijke interventie ben ik omgekeerd nu ook oprecht benieuwd naar jouw bevindingen over de muziek en teksten van deze War On Drugs. Maar voel je niet verplicht...

avatar van fatima
Dat weet ik niet. Ik wilde eens kijken wat mijn mede-mume'ers ervan vinden en het album dan wel / niet gaan beluisteren. Maar zij hadden het meer over zichzelf of over elkaar, helaas, dus veel wijzer ben ik nog niet.

west schreef:
Helaas kom ik weer eens de pret bederven confrères: jullie commentaar hierboven riekt toch wel weer sterk naar een bepaalde Grachtengordel. Oh jee, het is populair, kritiek spuien dus. De Vpro gids licht zeker naast de pc?

Net of ze in die grachtengordel verstand van muziek hebben. Trouwens Kistenkuif woont wel in Amsterdam, maar volgens mij niet in de grachtengordel, bovendien heeft hij volgens mij een uitstekende smaak.
fatima, dit is een niet consistent album, met enkele uitschieters. De nummers zijn stuk voor stuk te lang en door de eenvormigheid kunnen ze niet lang boeien. Vergelijkbaar met het laatste album van Kurt Vile. Een album net boven de middelmaat. Volgens mij dan, hè.

Broem schreef:

Dhafer Youssef? Je vraagt volgens mij nu net iets teveel van de gemiddelde forumbezoeker.

fatima schreef:
veel wijzer ben ik nog niet.

Als jij Pere Ubu een lekkere band vindt dan vermoed ik dat je van dit album niet echt gelukkig zal worden. De vergelijking van DeKoning. een pagina hiervoor met het vroege werk van Pere Ubu vind ik echt misleidend. Het zijn totaal verschillende bands en albums wat betreft muziek, stem, productie en instelling.

Nee, maar het groene boekje staat zeker niet naast jouw pc

Ha ha, wat een dijk van een taalvout!

De v en f staan vlak bij elkaar.....

avatar van Rudi S
west schreef:
De Vpro gids licht zeker naast de pc?

En de ch naast de g

avatar van discipline
Ik kan er niks aan doen maar sommige momenten doet het me denken aan Dire Straits. Gave plaat!

discipline schreef:

In mijn wereld is dat verre van een aanbeveling

We do the walk, we do the walk of life!

kistenkuif schreef:

Je vergroot juist de pret met je grappige insinuaties.

Dat was nou precies de bedoeling, mooi!

!

Het lijkt een goed idee, maar ik vrees met grote vrezen welke OL gaan bepalen welke platen OLA of OLD krijgen: lidmaatschap van de VPRO of abonnement op de Telegraaf is alvast uitgesloten.

west schreef:

Leuk die keurmerken, maar voor wie gelden die eigenlijk? Toch niet voor ouwe lullen als ik, want ik luister meer naar vooruitstrevende muziek dan de gemiddelde jongeling op dit forum. Wie van de zogenaamd vooruitstrevende jongelingen heeft weleens naar Rabbit Rabbit geluisterd, om maar eens een dwarsstraat te noemen? Veel van de muziek waar ik naar luister is niet eens toegevoegd op dit forum. Niet dat, dat erg is, maar een beetje meer respect voor de oudere luisteraar zou geen kwaad kunnen, ook al zal dit ongetwijfeld als een grap bedoeld zijn.