Pink Floyd - Meddle (1971)

Label: Harvest

1. One of These Days (5:56)
  2. A Pillow of Winds (5:13)
  3. Fearless (6:08)
  4. San Tropez (3:43)
  5. Seamus (2:15)
  6. Echoes (23:27)
avatar van De buurman
Griezelig mooi album. Hun eerste plaat die me van begin tot eind weet te boeien. Natuurlijk zijn One Of These Days en Echoes de nummers waar de plaat het meest wordt geassocieerd. Maar A Pillow Of Winds en vooral Fearless zijn ook fantastisch. San Tropez past op een wonderlijke manier heel goed in het geheel. Seamus verstoort de concentratie een beetje. Al met al een essentieel Floyd-album, als je het mij vraagt. Ik doe er een halfje bij, dan staat 'ie op gelijke hoogte met The Wall. Wish You Were Here blijft mijn favoriet.

avatar van caravelle
Prima plaatje. Geen meesterwerk. Fearless is het beste nummer. Echoes krijgt de credits maar San Tropez is echt niet minder. Sfeervol geheel. Jammer van Seamus. We gaan voor een 3.5.

avatar van Eveningguard
Vreemde mening, waarom zou San Tropez beter zijn dan Fearless? Hoe kan een simpel popnummer op tegen zo'n gigantisch nummer?

avatar van titan57nl
Je kan er lang en breed over lullen....maar meddle is gewoon een klassieker in de popwereld.

avatar van Backdrifter
Alleen het nummer Echoes is opzich al 4 sterren waard! Geweldig album!

avatar van Stalin
titan57nl schreef:

Voor een ieder die Meddle en de periode waarin deze uitkwam een warm hart toedraagt, hierbij een link naar de compleet te beluisteren Live BBC 1970 en 1971 bootleg.

Live at Paris Cinema, London 07-16-1970

11 Embryo 1:22:49
12 Echoes 1:33:28
13 Blues 2:00:05

avatar van Don Cappuccino
Die bootleg heb ik gebrand als dubbel-CD, echt geweldige sessies!

Wat een heerlijk album. Hier kan geen WYWH of DSOTM tegenop!

avatar van bikkel2
floyd freak schreef:
Wat een heerlijk album. Hier kan geen WYWH of DSOTM tegenop!

Inderdaad een fraaie plaat. De band poogt voorzichtig een toegankelijkere draai te geven aan het geheel. A Pillow Of Winds is zo'n broeierig zweverig klein gehouden sfeerstuk.

Dark Side en Wish You Were Here zijn commercieel succesvollere albums geweest, maar de kwaliteit ontloopt elkaar niet heel veel. Ik zit qua score op hetzelfde.
Meddle wordt volgens mij nog wel als een soort Cultalbum gezien, maar ik vind de composorische groei opmerkelijk op deze plaat. Meer songs, al verloochend de groep zijn psychidelische achtergrond niet ( Echoes.)

avatar van IllumSphere
Het is inderdaad een heel toegankelijke plaat met wat mindere psychedelische trekjes, al wordt er soms wel nog uitstap gemaakt naar de psychedelische rock (inderdaad Echoes). Eigenlijk klinkt dit totaal anders dan het debuut en hoor je hier voor het merendeel van de plaat progressieve rock. Ik kan hier weinig woorden aan vuil maken, het klinkt goed. Het cijfer zal een vier zijn omdat ik vind dat dit album goed is, maar niet dezelfde sfeer meegeeft als het debuut.

avatar van bikkel2
Het debuut is voornamelijk bedacht door Syd barret, laten we dat niet vergeten. dat diezelfde sfeer er niet is , is logisch.
Andere tijden, meer geschreven als een collectief(hier nog wel) maar met wel heel degelijke liedjes (Seamus moet iets van een geintje zijn.)

avatar van Martinmartin
Wat zo goed is aan Echoes, is de opbouw van het instrumentale deel tot de magistrale climax: DE ZANG (dun dun duunnnnn). Maar alle gekheid op een stokje, dat is wel een van de sterke kanten van Pink Floyd's muziek. Zie ook Animals en Shine On You Crazy Diamond, waar de climax, het moment waarop de zang begint, dan ook de hoogtepunten van de nummers zijn.

Huh, zang bij de climax? Wat is dun dun dunnn? Ik zou zeggen dat de climax bij 18:16 ligt (die gitaarklanken). Bedoel je het moment vlak daarna waar de zang opnieuw begint? Want nu vat ik 't eigenlijk op als het eerste couplet dat volgt op het intro. Een climax zo vroeg in een nummer is tamelijk vreemd.

Casino Boogie
Echoes verveelt nooit. Zelden zo'n lang nummer gehoord dat altijd blijft boeien, mooiste stuk vind de gitaarpartijen voor de zgn echoes halverwege het nummer en het gitaarstuk daarna.

avatar van kort0235
Vanavond weer eens beluisterd. wat is dit toch een fenomenaal goed album! Voor mij jeugdsentiment, maar nu in 2012 nog steeds een muzikaal hoogtepunt.
Echoes is weerzinwekkend mooi, maar fearless, a pillow of winds, One of these days, maar ook st.Tropez zijn geweldig! Seamus is erg zwak, jammer.....

avatar van koen17jaar
fantastisch album met twee uitspringers, en een meesterwerk. naar mijn mening de twee uitspringers one of these days en fearles. het meesterwerk niet moeilijk te raden maar uiteraard
echoes elke keer als je hem luistert, ontdek je weer iets nieuws master piece een dikke 5 dit album

avatar van Broem
Voor mij het begin van de PF adoratie. Ik weet nog dat ik als klein manneke One of these Days hoorde bij een oom. Ik wist niet wat me overkwam. Een liefde die nooit meer is overgegaan. Dit album maakte het verschil tussen radio en muziek luisteren. Een virus wat zich heeft genesteld en nooit meer is weg gegaan.

Lazarus Stone
saffie @ Steve Marriott.

Lazarus Stone
@Broem

Zelfde hier, na een keer Echoes was ik voorgoed verpest.

Nog even terugkomend op 2303 uur, google eens op Seamus en klik, als je toch bezig bent, meteen door naar Marriott, voor de broodonnodige achtergrondinfo. Ook mindere nummers hebben hun verhaal.

avatar van andnino
Ik weet het nog niet zo goed met Meddle. Heb de plaat inmiddels toch zeker drie keer in zijn geheel beluisterd, en Fearless, San Tropez en Seamus vind ik nog steeds een weinig bijzonder gedeelte. Echoes zie ik de genialiteit ook nog niet precies van in, maar ik zie wel wat er mooi aan is, en denk dat deze nog wel verder zal groeien. One of These Days en A Pillow of Winds vind ik ook al erg goed. Beetje wisselvallig dus, kan iemand me misschien vertellen wat ik mis in de nummers 3, 4 en 5?

avatar van Stalin
andnino schreef:
...kan iemand me misschien vertellen wat ik mis in de nummers 3, 4 en 5?

Een goede smaak wellicht ?

avatar van andnino
Stalin schreef:

Een goede smaak wellicht ?

Ik post weer eens wat op een Pink Floyd-pagina hoor.

avatar van IntoMusic
Op facebook wordt gemeld dat het vandaag de anniversary van dit album is. Wel apart, want 2011 was een echte, dus waarschijnlijk vandaag een repost van het bericht gedaan...
Misschien wel tijd dat er binnenkort een deluxe-editie uitkomt

avatar van Lonesome Crow
Een toegevoegde live-opname van "Echoes" zou dan zeer welkom zijn.
Hebben ze jarenlang op de setlist gehad dus daar moet wel een fatsoenlijke opname van zijn.

avatar van IntoMusic
Inderdaad, nu zijn er natuurlijk al hele goede opnames te krijgen, maar eens: een legale volledige versie... bring it up

avatar van Rogyros
Moet zeker lukken. Ik heb ooit een bootleg gehad van het Dark Side concert in Wembley in 1974. Dat was van hele slechte geluidskwaliteit. Nadat de volledige Dark Side set werd gespeeld, was Echoes een van de toegiften. Ditzelfde concert is bij de Experience Edition uit 2011 van Dark Side uitgebracht, in geremasterde vorm. Helaas hebben ze Echoes daar niet bijgevoegd. Ze hebben het gelaten bij de Dark Side set. Dat concert is overigens wel erg goed geremasterd. Dus Echoes moet van dat concert zonder enig probleem kunnen worden uitgebracht bij Meddle. Het is namelijk wel een goeie versie.

avatar van musician
Het enige is, dat ik volgens mij de geremasterde ultieme versie van Meddle in 2011 al heb gekocht. Een betere remaster lijkt mij niet mogelijk, maar ik sluit niets uit.

Ik dacht bij Roxy Music alle geremasterde versies te hebben, kwamen ze weer met een box die de meest optimale originele geluidskwaliteit benaderde. Wat daar dan ook mee werd bedoeld.

Ik wil maar zeggen: die prachtig opgepoetste Meddle uit 2011 hoeft voor mij niet zonodig opnieuw onder het mes. Een album met overgebleven nummers uit die tijd of een live-registratie zoals op Ummagumma maar dan van Meddle zou ik prachtig vinden.

avatar van Rogyros
Volledig eens, musician!

Cured
Een wat minder album van Pink Floyd, maar wel met 2 topnummers als One Of These Days en Echoes. De 4 nummers ertussen steken er toch wel wat bleekjes tegenaf en komen tekort vind ik om dit als een topalbum te bestempelen. Het album als geheel komt niet in de buurt van de imo 'grote drie'. (die hierna volgden)

avatar van Flipman
Uiteraard is dat jouw mening en die respecteer ik maar ik vind persoonlijk Fearless niet onderdoen aan jouw twee favorieten van deze plaat.