The Sound - From the Lions Mouth (1981)

Label: Korova

1. Winning (4:18)
  2. Sense of Purpose (3:52)
  3. Contact the Fact (4:21)
  4. Skeletons (3:27)
  11. Hothouse * (3:22)
skyline
Ze WILDEN niet spelen.
Dat klopt.
En al hadden ze het wel gewild, ze konden het ook niet.
Geeft ook helemaal niet, het gaat om zelf-expressie. En daar is -en gelukkig maar- eigenlijk geen muzikale onderlegdheid voor nodig. In ieder geval niet sinds de Sex Pistols, bless' em.

Trouwens, ook al hadden ze gewild EN gekund, dan konden ze het nog niet! Die mannen sloegen voor elk optreden volgens mij een hele apotheek naar binnen...
Samen met Ian Astbury waren de Reidjes in dit genre rekordhouder innemen van hallicunogene middelen. En aanverwante artikelen.

E.e.a. neemt niet weg dat Psychocandy maar net buiten mijn top 10 bungelt. Toen was jij nog niet eens geboren!

skyline schreef:

.....maar wat heeft dit met "From The Lions Mouth" te maken?

skyline
Heu.... zit ik het draadje te versjteren? Mea Culpa Alicia, moderators, c.s.
Heb nog even op je website gekeken Alicia, leuk, interessante top 10 daar, vooral ook in vergelijking met die op Renascent.
Goed dat je Contact the Fact veel hoger hebt staan dan zij, is voor mij nr1. Weet je zeker dat je Total Recall niet ergens bent vergeten?

avatar van Alicia
Ha Skyline....je hebt helemaal gelijk....echter zoals ik al schreef....ik kom nog 50 plaatsen te kort in zo'n Top 10. Total Recall is ook geweldig.
Maar....die zetten we wel bij een andere topic! Groetjes van Alicia!

paranoidandroid
wel aardig dit tot nu toe. mooie synths. beetje veel van het zelfde zo op het eerste gehoor. wel duidelijk nu waar interpol z'n geluid vandaan heeft..
maar hun debuut heeft tot nu toe meer emotionele impact op me dan deze.

avatar van starsailor
paranoidandroid schreef:
wel duidelijk nu waar interpol z'n geluid vandaan heeft..

Hoor veel in Interpol (oa. Chameleons & Joy Division) maar The Sound...? Neuh....

paranoidandroid
nou interpol is meer sound dan joy division dat weet ik wel.. alleen de stem komt meer overeen met JD.

avatar van starsailor
stem bedoelde ik ook wat betreft JD, maar muzikaal hoor ik echt geen Sound in Interpol.

vreemd.

avatar van orbit
Ik hoor van beiden wel wat terug, aangezien The Sound betere musici waren en hun geluid voller klinkt, kan ik me heel goed voorstellen dat je iets van ze terughoort in het geluid van interpol en zeker het geluid van de Editors (beslist als je de latere Sound platen beluisterd!). Ze zijn in elk geval duidelijk beïnvloed door de bands uit deze tijd, die ook elkaar beïnvloedden destijds.

Lost Highway
Beïnvloed, dat kan ik nog net aanvaarden.
Persoonlijk vind ik Interpol totaal niet op The Sound lijken, instrumentaal klinkt het helemaal anders en de stijl van Banks en Borland heeft voor mij geen overeenkomsten.
Borland schrijft recht uit zijn hart, verhult niet wat hij voelt en laat zijn wanhoop blijken in zijn teksten.
Banks hult zich in een taaltje waarin hij niet centraal lijkt te staan, vrij afstandelijk ook; behalve op de sublieme laatste plaat van Interpol, waar Banks humaner klinkt en zijn stem soms klinkt alsof hij door de duivel wordt achter nagezeten ( dat Baby it's time we give something new a try is haren recht omhoog )

Als Borland in de derde persoon spreekt, dan heeft hij het over zijn andere ik ( zoals in bijvoorbeeld Judgement ), als Banks in de derde persoon spreekt heeft hij het over Joost weet wie.

Beide bands zijn geweldig, men is gewoon veel te kritisch voor post-punk bands ( hoewel ik Interpol geen typische post-punk vind ).
Het mag dan wel wat op elkaar lijken allemaal, in vergelijiking met sommige andere muziekgenres waar men veel minder kritisch is valt dat nog reuze mee denk ik.

avatar van Alicia
Leuke discussie....zullen we hier maar eens een nieuwe topic starten?

Zigstar
Een tijdje ben ik nu al naar deze van The Sound aan het luisteren, aan het wachten eigenlijk totdat ik het beu wordt. Ik vond deze plaat bij de eerste luisterbeurt namelijk zo sterk, dat ik verwachtte dat dit maar een eendagsvlieg zou zijn die het maar enkele luisterbeurten zou uithouden.
Niets blijkt minder waar te zijn echter. Nog steeds draai ik de plaat regelmatig en met genoegen. Het album opent zeer sterk met Winning en Contact the Fact, waarna de ene mooie song de andere opvolgt. De drie laatste nummers (bonusnummer niet meegerekend) vind ik dé sterkste.

Nu iets waarmee ik waarschijnlijk miserie ga krijgen: The Sound doet ook mij sterk denken aan Joy Division. Enkel de stem van zanger van the Sound verschilt sterk van die van Ian Curtis. Maar muzikaal doet het mij allemaal sterk denken aan het album Closer van JD, de duistere teksten, de synths,...

Bon, dat is natuurlijk geen punt van kritiek ofzo, enkel een vaststelling. In ieder geval 4 sterren voorlopig voor dit album.

avatar van orbit
Oppervlakkig gezien ben ik zeker geneigd je gelijk te geven. Maar ik vind dit veel vloeiender en natuurlijker klinken allemaal, minder hoekig en blikkerig zoals ik dat helaas wel van JD vind. Daarnaast vind ik ieder nummer op deze plaat een aanvulling en erg sterk, terwijl ik bij Closer een aantal nummers best kan skippen. Die wordt tegen het einde pas echt boeiend. Maar als je niet echt in dit genre zit, is het zeker zo dat beide platen veel van elkaar weghebben.

perfume
Grrrr.. .waarom vergelijken jullie The Sound toch telkens met Joy Division? Twee totaal verschillende bands! Wat mij betreft beide even uniek en even goed.Maar niet met elkaar te vergelijken. Telkens weer dezelfde kant van dezelfde plaat...orbit! pfffff.....

avatar van orbit
He, ik ga er alleen maar op in sjaggo.. ik kwam verder niet met de vergelijking. Ik kan me best voorstellen dat je deze plaat wat daarvan vind weghebben, mag ik toch wel zeggen?

avatar van lebowski
Tja er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen, het blijft mij verbazen dat juist met deze twee bands die vergelijking steeds weer opduikt.

handsome_devil
klinkt goed. gaat de komende tijd vaker gedraaid worden.

Feeder
Wow Handsome_devil, ik dacht dat je dit al een tijdje kende, blijkbaar niet. Het is een ware topper, you're gonna love it.

handsome_devil
Nee, ik kende em nog niet Best slecht van mij inderdaad.

Feeder
Ik ben geschokt

avatar van Lens
Op deze pagina van deze zeer fijne plaat wordt zoveel op en neer gezwetst over van alles en niets dat ik graag nog eens tot de essentie kom: Jongens en meisjes, graag alleen relevante info en anders hop, twee, drie, vier naar een of ander forum waar jullie naar hartelust kunnen chatten. The Sound verdient respect waarbij ik van de gelegenheid gebruik maak om mijn waardering nog met een half puntje te verhogen, voilà!

Lens schreef:
Tja, The Sound,.... als er één jaren '80-groep is geweest die op het allerhoogste schavot had moeten raken dan is het The Sound wel.

Echo & the Bunnymen, U2 en godbetert Simple Minds haalden wel fame and fortune maar Adrian Borland en de zijnen bleven verweesd achter. Bloody f..cking shame want The Sound was de meest intense en doorleefde van allemaal. Geen pose maar ware passie.

En alhoewel ze eigenlijk geen echt slechte plaat hebben gemaakt is deze From The Lions Mouth hun ware meesterwerk en pièce de resistance. Van de pure dramatiek van Winning (zoek ook de soloversie van Borland op de 2 meter sessies en geniet!!) tot de meest fantastische angstpopsingle Sense of Purpose.

Alles is netjes heruitgebracht op cd en de moeite om massaal aangekocht te worden. Spijtig dat Borland het niet meer mag meemaken maar The Sound verdient opnieuw totale erkenning!

En wees er maar zeker van dat de Editors en Interpols van deze wereld dit verrekt goed hebben bestudeerd. En dat is voor één keer geen schande....

Lens schreef:

way to overreact anders maak je je even druk over belangrijker zaken, en als je het zo vreselijk vindt druk je toch op dat uitroeptekentje bij een post?

djeffibrelich
ik begrijp het ook niet helemaal,
een offtopic berichtje op z'n tijd kan je toch even door de vingers zien?
de reden waarom je een oude post van jezelf nog een keer quote ontgaat me ook.

avatar van Lens
beste handsome_devil en fjeffibrelich: zal het nooit meer doen!

avatar van Alicia
"Nieuw" nummer: "Through and Through" van The Sound te beluisteren op "MySpace"!!

Lees ook mijn bericht bij "Thunder Up"!!!!!!!!!!!!!!

Dit is één van de platen uit de jaren '80 die ik dringend aan moet schaffen, geloof ik. Ik heb laatst voor het eerst "Winning" gehoord, en dat klonk behoorlijk goed.

Dit album wordt nog gewoon verkocht, toch?

Ik zal eens kijken, wanneer ik dit album aan ga schaffen.

perfume
Mmm ik vrees dat het album momenteel even niet meer verkrijgbaar is, maar dat komt wel weer. Anders moet je Red Sun Records eens proberen. Wel echt een aanrader Sgt. Revolver.

avatar van Lin
Lin
Ik heb hem ook niet al te lang geleden gewoon gekocht hoor(in de platenzaak, geloof dat het plato was) en daar stonden inderdaad die vara sessies en andere reissues zoals Jeopardy in de bak bij... (maar misschien had ik mazzel )

avatar van ðe waan
Dat denk ik wel. Ik ben al een half jaar op zoek, maar tot dusverre zonder resultaat. Alleen Heads & Hearts kom ik nog wel eens tegen en die live CD's.