Pink Floyd - Ummagumma (1969)

Label: Harvest

1. Astronomy Domine [Live] (8:29)
  2. Careful with That Axe, Eugene [Live] (8:50)
  3. Set the Controls for the Heart of the Sun [Live] (9:12)
  4. A Saucerful of Secrets [Live] (12:48)
  5. Sysyphus, Pt. 1 (1:08)
  6. Sysyphus, Pt. 2 (3:30)
  7. Sysyphus, Pt. 3 (1:49)
  8. Sysyphus, Pt. 4 (6:59)
  9. Grantchester Meadows (7:26)
  10. Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict (4:59)
  11. The Narrow Way, Pt. 1 (3:27)
  12. The Narrow Way, Pt. 2 (2:53)
  13. The Narrow Way, Pt. 3 (5:57)
  14. The Grand Vizier's Garden Party: Entrance, Pt.1 (1:00)
  15. The Grand Vizier's Garden Party: Entertainment, Pt. 2 (7:06)
  16. The Grand Vizier's Garden Party: Exit, Pt. 3 (0:38)
rudiger schreef:

Ik heb een muziekkamer boven waar allerlei prullaria is te vinden
Heb ik ook, maar ik zou het dan graag pleurraria willen noemen. Lekker vaag allemaal.

avatar van rudiger
Deze ga ik morgen eens de hele dag draaien , wordt weer eens tijd .
Wordt wel vroeg opstaan want eerst moet er een dikke laag stof vanaf .

avatar van ricardo
En ga je dan het magistrale live album draaien? Of het stukken mindere studio album? Ik vind op de studioplaat alleen de tracks 9 en 10 van Waters, nog wel goed, de rest is onder de maat. Ik zal deze binnenkort ook even weer draaien, want deze plaat mag het daglicht bij mij ook wel een keer weer zien.

ricardo schreef:

Ik ga ze allebei draaien Ricardo , want ze zitten samen in de box en ik kan niet tegen de studio cd zeggen jij blijft vandaag thuis want dan krijg je scheve gezichten tussen beide cd`s .

avatar van ricardo
Er staan wel een paar scheve gezichten op .

ricardo schreef:

Wat is er mis met Gilmours The Narrow Way?!

avatar van ricardo
van alles, net als bij de tracks van mason en wrigt het geval is, gewoon een misser de studio plaat van dit album,op de 2 waters tracks na dan. het gaat hier voornamelijk om het live album vind ik, de studioplaat heeft hier dezelfde status als st anger bij metallica.

rudiger schreef:
Deze ga ik morgen eens de hele dag draaien , wordt weer eens tijd .
Wordt wel vroeg opstaan want eerst moet er een dikke laag stof vanaf .

Is er ook nog kans dat je score dan wat omhoog gaat? Want zeg nou zelf 2,5* is toch wel wat aan de lage kant voor deze bijzondere dubbelaar.

flebbie schreef:

Dat weet ik morgenavond.

avatar van ricardo
vind ik ook laag, alleen de liveplaat is al 2.5* waard ( een 5* dus eigenlijk) en de studio plaat vind ik door de 2 waters tracks nog wel 1* waard, en zo kom je op 3.5* voor dit album. vind ik mooi zat.

ricardo schreef:

Wat is er volgens jou dan zo mis aan die studiotracks? Ik heb (met uitzondering van Masons compositie) nooit begrepen waarom men vaak zo negatief hierover moet zijn. Ik geef toe dat het allemaal pretty avant-garde is en daarom behoorlijk zwaar op de maag kan liggen. Dat is ook de reden dat ik hem niet vaak opzet. Neemt niet weg dat er onder die deken van muzikale perquisitie (die de band op dat moment klaarblijkelijk nodig had) wel degelijk interessante composities verscholen liggen.

avatar van Gerards Dream
Als aan mij zou worden gevraagd om hier een cd van in te leveren voor een goed doel bijvoorbeeld, dan zou dit cd 1 zijn. Cd 2 is voor mij een erg boeiende plaat ook al is daar niet direct een lijn in te ontdekken. De experimenten die daar op te horen zijn spreken mij wel aan. Lekker pielen met geluid, zonder erbij na te denken dat het een hit moet worden. Dat mag ik graag horen.

Het doet me denken aan zelf bezig te zijn met een elastiekje wat gespannen was om een plastic bekertje. En dan maar tokkelen of je leven er vanaf hing. Dat is het gevoel wat ik krijg bij cd 2 van deze set. Even niet denken aan verkoopcijfes, maar jezelf volgen bij het horen wat er met geluid kan.

Complete onzin.
Gezien als avant garde-album is het heel aardig, maar het lijkt me eerder jouw ding niet, en dat heeft verder niets met St. Anger te maken, meer met een verschil in smaak. Gilmour's en Wright's bijdragen vind ik eigenlijk bijzonder smaakvol gedaan, meer nog dan bv. Waters' Several Species etc. .... Het live-album was juist als extra toegevoegd omdat ze die nummers niet meer live wilden spelen, maar omdat de live-plaat populair was bleven ze ze toch nog een tijdje spelen.

royh schreef:

De versie met de poster heb ik ook. De geremasterde cd's zitten in een groene box met een uitsparing waarin je een stukje van de hoes kunt zien.

Ik heb de originele cd met een hele lelijke witte achterkant met vooral veel letters (tracklist). Ik denk dat de poster onderverdeeld is in het boekje.

avatar van ricardo
Ik schrijf toch ook wat ik ervan vind Kaztor, en ik veralgemeen het beeld hier niet hoor, bij dit album, want er staat toch echt van: het gaat hier voornamelijk om het live album VIND IK. Of heb je daar overheen gelezen soms. Tis inderdaad mijn ding niet zo nee, maar dat mag toch ook. Ik heb alle studio albums org in huis van Pink Floyd, voornamelijk omdat ik PF compleet wilde hebben. Ik draai de studio plaat van dit album echt nooit meer, net als Piper, de enigste 2 PF albums waar ik niets mee heb verder. Maar ik zeg daarmee niet dat het slecht zou zijn toch. Ik vind het ook opmerkelijk dat we beiden hetzelfde stemmen, maar toch een volstrekt andere mening hebben over deze plaat. Ik blijf erbij dat ik Grantchester Meadows en Several Species Of Small Furry de beste tracks vind op de studioplaat. St Anger is een plaat die Metallica wilde maken omdat ze wel eens iets anders wilden spelen volgens mij, en ze wilden iets maken voor zichzelf, wat ze zelf leuk vonden. Volgens mij is dat bij deze plaat ook zo, ze wilden muziek voor zichzelf maken, en minder voor de fans destijds. Het was wel de periode net na Barrett, en ze zullen daardoor ook wel zoekende geweest zijn volgens mij, en dat is op de studioplaat goed te horen VIND IK. St Anger en Ummagumma, de link die ik bedoel is muziek voor zichzelf maken, niet voor de fans, verder heeft de muziek natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken. met luistergroet ricardo.

Het studio album .
Als je tegen iemand zegt dat dit dezelfde groep is als van The Wall , wordt je stapelgek verklaard en hoor je waarschijnlijk in `n inrichting thuis .
Dit is werkelijk het slechtste wat er van PF te vinden is .
Is er dan helemaal geen lichtpuntje? Jawel nl het moment dat deze pokkeschijf is afgelopen en je hem terug in het doosje kan doen .
Het laagst mogelijke cijfer hiervoor en dat is 0,5 ster .

Het live album .
Eigenlijk van hetzelfde laken een pak , ik ben een liefhebber van live platen maar deze kan zo live de vuilnisbak in .
Ook het laagst haalbare nl 0,5 ster .

0,5 +0,5 =1 :2 = 0,5.

Ik had hem dus nog hoger gewaardeerd dan nu is uitgevallen .
Zelfs Piper At The Gates vind ik nog stukken beter dan dit .
1 van de grootste miskopen uit m`n leven .ook nog 29,95 betaald

Tevens had ik het gevoel bij de studio plaat dat ik naar de babyphone van de buren aan het luisteren was , Ummagumma krijgt van mij een cd-speler verbod.

Als je er vanaf wilt, mag je hem wel naar mij opsturen.

Vind het live-album in ieder geval wel erg goed.

Het studio album .

Dan mogen ze mij opsluiten.
Ik vind dit honderdduizend keer leuker, avontuurlijker en interessanter dan dat saaie, vlakke, overgewaardeerde brok huilegebalk.
Waters mag van mij best z'n gevoelens spuien (ik vind The Final Cut, Pros And Cons en Animals bv. prima te pruimen), maar The Wall is toch wel een soort van buitenproportionele, humorloze ego-trip (en daarmee wil ik toch echt wat zeggen als ik The Final Cut kan waarderen, die is eigenlijk ook behoorlijk over het randje).

ricardo schreef:
Tis inderdaad mijn ding niet zo nee, maar dat mag toch ook.

Van mij mag het!

ricardo schreef:
Ik schrijf toch ook wat ik ervan vind Kaztor, en ik veralgemeen het beeld hier niet hoor, bij dit album, want er staat toch echt van: het gaat hier voornamelijk om het live album VIND IK. Of heb je daar overheen gelezen soms. ... .... Ik heb alle studio albums org in huis van Pink Floyd, voornamelijk omdat ik PF compleet wilde hebben. Ik draai de studio plaat van dit album echt nooit meer, net als Piper, de enigste 2 PF albums waar ik niets mee heb verder. Maar ik zeg daarmee niet dat het slecht zou zijn toch. Ik vind het ook opmerkelijk dat we beiden hetzelfde stemmen, maar toch een volstrekt andere mening hebben over deze plaat. Ik blijf erbij dat ik Grantchester Meadows en Several Species Of Small Furry de beste tracks vind op de studioplaat. St Anger is een plaat die Metallica wilde maken omdat ze wel eens iets anders wilden spelen volgens mij, en ze wilden iets maken voor zichzelf, wat ze zelf leuk vonden. Volgens mij is dat bij deze plaat ook zo, ze wilden muziek voor zichzelf maken, en minder voor de fans destijds. Het was wel de periode net na Barrett, en ze zullen daardoor ook wel zoekende geweest zijn volgens mij, en dat is op de studioplaat goed te horen VIND IK. St Anger en Ummagumma, de link die ik bedoel is muziek voor zichzelf maken, niet voor de fans, verder heeft de muziek natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken. met luistergroet ricardo.

We verschillen nog steeds van mening, ben ik bang (als Metallica St. Anger voor zichzelf maakten zijn het waarschijnlijk masochisten ) maar ik vind het wel aardig dat je hiermee je toon wat verzacht. Je reacties kwamen een beetje bevooroordeeld over ('dit en dat IS slecht, ZIJN missers' etc.) terwijl het typisch een plaat is die beter buiten de kantjes van popmuziek op z'n waarde valt te beoordelen.

avatar van Gerards Dream
Het lijkt mij een prima plan die ruilbeurs. Twee dezelfde schijfes in het doosje en genieten maar van de bevestiging die je al gehoord hebt.

avatar van rudiger
The Final Cut en Animals vind ik ook prima te pruimen Kaztor , sterker nog ik vind The Final Cut tot het beste werk behoren van The Floyd.

avatar van Gerards Dream
Maar even alle gekheid op een stokkie. Dit album van Pink Floyd uit de begintijd blijft voor mij toch een heel behoorlijk album. Goed het heeft niets te maken met het latere Pink Floyd, maar dat is mijns inziens juist het boeiende ervan. Noem het gerust een schakel in de ontwikkeling van de moderne muziek. Dit kan je niet vergelijken met het latere werk van de band. Je zou het ook wetenschappelijk kunnen stellen.

De huid van de mens bijvoorbeeld is binnen 15 jaar helemaal vernieuwd. Het ziet er met al die rimpels wel een stuk ouder uit, maar het is wel nieuw. Toch heeft het niet meer de veerkracht die het ooit heeft gehad en ook geestelijk is de spontaniteit een stuk minder geworden. Allemaal zaken die een andere levenstijl vereisen. Toch blijft het ondanks dit leuk om in oude fotoboeken te kijken hoe het leven er vroeger uitzag inclusief de zaken die er niet uitzagen of die erg onhandig leken. Voor mij zijn dat zaken die nodig zijn om de moderne tijd te begrijpen.

Terug naar Ummagumma. Het is niet het makelijkste album van Pink Floyd maar voor mij begint het langzaam maar zeker wel een Bijbel van de popmuziek te worden. Veel van de experimenten die hier op te horen zijn hebben een verdere ontwikkeling door gemaakt. Die zaken klinken nu glad en strak en daar is jaren voor geknokt om dat zo te krijgen. Of dat nu winst is is een andere vraag, maar het ruwe, zeg maar spontane is zo lekker om te horen. Wat dat betreft klinkt Ummagumma als een soundtrack voor een filim uit het Stenentijdperk waar al een beginnetje werd gemaakt met het bedenken van moderne muziek.

avatar van kaztor
En het geeft het vooruitstrevende karakter van deze band heel goed weer. De band was een belangrijke katalist in het openbaar maken van genres die afweken van de norm.

avatar van DikkeDarm
Het studio album .
Dit is werkelijk het slechtste wat er van PF te vinden is .
Het laagst mogelijke cijfer hiervoor en dat is 0,5 ster .

Het live album .
Ook het laagst haalbare nl 0,5 ster .

0,5 +0,5 =1 :2 = 0,5.

Ik had hem dus nog hoger gewaardeerd dan nu is uitgevallen .
Zelfs Piper At The Gates vind ik nog stukken beter dan dit .
1 van de grootste miskopen uit m`n leven .ook nog 29,95 betaald

Dit wel een heel erge lage score voor een bijzonder album, maar goed het is ook een beoordeling. Heb je wel goed geluisterd en op het juiste moment...?Ik bedoel hiermee dat je dit soort albums niet ff tussendoor kan gaan zitten beluisteren en al helemaal niet moet gaan skippen tussen nummers, maar ik ga er vanuit dat je dit niet hebt gedaan.

Ik kan me voorstellen dat je dit niets vind naar je moet wel even beseffen dat we in 1969 zitten met alle voor en nadelen (geluidstechniek, indentiteiscrisis bla bla...) PF was hier nog duidelijk onder de invloed van Syd die voor de één een God was en voor de ander totaal niet te doorgronden.Hij heeft wel PF de goede kant op gestuurd maar uiteindelijk heeft Waters en later Gilmour er wat moois van gemaakt.

Er zal best wel een remastered cd rondzwerven die qua geluid beter is dan die ik en jij bezit, dus dat kan wel beter.Maar het is natuurlijk niet wat je hedendaags hoort maar toch konden ook in 1969 al een goed geluid op plaat vast leggen.

Niet dat ik deze cd goed wil praten, ik vind ook dat er betere zijn gemaakt maar een 0,5 geef ik eigenlijk alleen aan cd's van het predikaat "TOP40 prul"....

Gerards Dream schreef:

Dit vind ik wel erg mooi en filosofisch weergegeven van Gerards Dream, dit soort verhalen helpen wel goed mee om er anders over te gaan denken, want dit is op een leuke en goede manier eens van een andere kant belicht, hoe je het ook zou kunnen zien. Sterk stukje Gerard.

avatar van rudiger
Ik moet bij Pink Floyd aan bier denken , de eerste smaakt niet maar ze worden steeds lekkerder.

Wammel
rudiger schreef:

Duur biertje is dat geweest.

Ik moet bij Pink Floyd aan bier denken

De eerste is lekker. Verfrissend. De tweede ook nog wel. Daarna wordt het minder en aan het eind zou je willen dat je het bij die eerste twee gelaten had.

avatar van Gerards Dream
Bier Meter. Een meter bier. Waar gaat dit over???

tangmaster
Gerards Dream schreef:
Bier Meter. Een meter bier. Waar gaat dit over???

Dat ze zonder bier waarschijnlijk niet naar dit album kunnen luisteren of zoiets.

avatar van dj maus
Natuurlijk is het interessant wat eenieders mening over deze plaat zegt, maar veel interessanter is het wat eenieders mening over de personen zélf zegt!

Iemand die Ummagumma niks vindt en die The Wall geweldig vindt, dat lijkt me iemand die ook heel erg van musicals houdt, en van reality tv op sbs6. Weetjewel: échte emotie van échte mensen en niet van dat spirituele gezwam in het bos.

dj maus schreef:

Jij schetst een verkeerd beeld van de bier drinkende man Maus .
Punt 1 , ik haat musicals
Punt 2 , ik haat reality tv .

Ik kijk alleen muziek dvd`s en sport .
We dwalen af , kan het volgende bericht weer over dit geweldig album gaan .