Nog eventjes onze recensie:
---
Ik zal het maar meteen zeggen: Ik vind O, het debuut-album van Damien Rice uit 2002, het allerbeste hedendaagse singer-songwriter album dat ik ken. 9 vond ik al een pak minder interessant, en van deze opvolger die meer dan 1 letter kent, My Favourite Twisted Fantasy, verwachtte ik niet veel. Damien Rice balanceert namelijk op het randje van oprechte emotie en overdreven gejank, en er is maar weinig voor nodig om van dat randje af te vallen. Tel daar bij op dat Lisa Hannigan niet meer meedoet, en het singer-songwriter genre sinds O behoorlijk is uitgemolken, en het is duidelijk dat ik met gemengde gevoelens aan deze plaat ben begonnen.
Maar o zeg, wat begint deze nieuwe overweldigend sterk. Titelnummer My Favourite Faded Fantasy is een epische uitvoering, met een schitterende opbouw, een tekst die oprecht overkomt en een climax die overweldigt. Maar daar zit hem meteen de crux op dit album. Niet alleen het titelnummer eindigt met een overweldigende climax. Ook The Greatest Bastard, The Box, Trusty and True, Long Long Way en Colour Me In eindigen met climaxen, eigenlijk élk nummer. En dat gaat toch wel ernstig irriteren, want Rice is vrij voorspelbaar als hij deze climaxen toepast. Toch vallen er veel, heel veel mooie dingen te bespeuren tussen al dat door strijkers, koortjes en elektrische gitaarsolo's ingekleurde geweld. Long Long Way is een schitterend nummer inclusief atmosferische blazers, dat doet denken aan Sigur Ros waar Rice duidelijk door geïnspireerd is geraakt tijdens zijn verblijf op IJsland. The Greatest Bastard begint heerlijk ingetogen zoals alleen Rice dat kan (maar kent tegelijkertijd de meest tenenkrommende rijm die Rice ooit verzonnen heeft: "I helped you open out your wings, your legs, and many other things"). En I Don't Want To Change You is een lekker up-tempo single, die hoewel hij wat cheesy en bovenmatig poppy is, toch allemachtig goed in elkaar zit. Maar het hoogtepunt is het epische 9 minuten durende It Takes A Lot To Know A Man, wat ik na 1 luisterbeurt al makkelijk kon scharen onder het beste dat Rice ooit heeft uitgebracht. Een schitterende compositie, met een bijna klassiek instrumentaal intermezzo op gitaar, viool en vooral piano, dat zó mooi is, dat je al die minpunten op het album eigenlijk zo bent vergeten.
Damien Rice zijn comeback is een hele wisselvallige plaat. Het zit boordevol met kunststukjes, ingenieuze composities, heftige climaxen, en ingetogen gitaarliedjes. Maar het is allemaal wel heel voorspelbaar, bij vlagen enorm cliché qua teksten, maar ook vooral cliché door het overdreven gebruik van wel héél veel strijkers. Dus wat gaat mijn oordeel zijn over deze plaat? Damien Rice blijft een enorme held, en hij verliest absoluut niet in mijn achting. Maar O, wat missen we die debuutplaat. En Lisa.
Pat-sounds: Album Damien Rice - My Favourite Twisted Fantasy (2014) - pat-sounds.blogspot.nl