Pink Floyd - The Endless River (2014)

Label: Parlophone

1. Things Left Unsaid (4:26)
  2. It’s What We Do (6:15)
  3. Ebb and Flow (1:52)
  4. Sum (4:50)
  5. Skins (2:32)
  6. Unsung (1:06)
  7. Anisina (3:10)
  8. The Lost Art of Conversation (1:43)
  9. On Noodle Street (1:42)
  10. Night Light (1:42)
  11. Allons-y (1) (1:56)
  12. Autumn ’68 (1:37)
  13. Allons-y (2) (1:35)
  14. Talkin’ Hawkin’ (3:26)
  15. Calling (3:38)
  16. Eyes to Pearls (1:52)
  17. Surfacing (2:47)
  18. Louder Than Words (6:37)
  19. TBS9 * (2:28)
  20. TBS14 * (4:11)
  21. Nervana * (5:30)
avatar van Bluebird
Waarmee dus weer eens wordt aangetoond dat Gilmour zijn vak als muzikant prima verstaat maar zijn ideeën ver onder de maat zijn. Wie had dat zo'n 30 jaar geleden ook al door? Ach, 40 eigenlijk al.

avatar van MDRAIJER
Ik hou het kort: Ik vind dit, in ieder geval, beter dan The Division Bell, Momentary Lapse & Umma Gumma.
Misschien ook wel beter dan The Piper at the Gates of Dawn.

avatar van echoes
Die video by Louder Than Words is dan weer wel heel mooi.

avatar van Rudi S
MDRAIJER schreef:
Misschien ook wel beter dan The Piper at the Gates of Dawn.

Oh mooi en dus is er alweer een nieuw album in de aantocht.

Tony schreef:
Van mij mag het, brave hendrikken genoeg hier.

Nou, dat valt gelukkig ook wel weer mee, als ik hier zo om mij heen lees.

avatar van Stuart Bell
0,5
Richard Wright speelt juist uitgebreid mee op deze plaat. Sterker nog: ik vind dat de twee anderen hem alsnog een hoofdrol hebben gegeven.

Ja, dit is restmateriaal. Gepeupel. Wel door hem gespeeld, maar te saai voor woorden. Niet voor mensenoren geschikt. En nu vrijgegeven. Arme Wright.

En wie is Roger Waters? Die heeft toch helemaal niks met Pink Floyd te maken?|

Staat dit er echt?

avatar van Stuart Bell
symforock schreef:
Ik sluit mij volledig aan bij de recensie geschreven door Govert Krul op progwereld.org (Respect !)
Voor iedereen die dit album de grond in boort het volgende : jullie hebben er werkelijk niets van begrepen wat de bedoeling is geweest van dit album.

Wij hebben het juist wel begrepen: wij willen een album waarbij je niet binnen drie seconden in slaap valt. Je kunt honderd theorieën en boeken erbij halen om deze plaat te verklaren, maar als de muziek te langdradig voor woorden is, haken wij massaal af. Juist het feit dat je deze plaat 5 sterren geeft, maakt je volstrekt ongeloofwaardig. Met je Pink Floyd-fundamentalisme.

Stuart Bell schreef:

Arme Wright dat jij dit over zijn mooie prestaties op dit album schrijft.

avatar van symforock
Stuart Bell schreef:

ik ga hier verder niet meer inhoudelijk op reageren want dan word ik namelijk heel erg boos

avatar van Kos
Kos
symforock schreef:

Grappig dat er hier (gefrustreerde) mensen een stem uitbrengen die eigenlijk nooit Pink Floyd goed gevonden hebben, steeds Pink Floyd saai hebben gevonden en misschien de groep zelfs haten. We zouden ons de vraag kunnen stellen waarom die mensen hun tijd verspelen aan een in hun ogen "slecht" album. Dit zegt meer iets over de stemmer dan over dit album.

De heer Stuart Bell heeft The Dark Side of the Moon 1/5 gegeven, dus dat zegt genoeg...

Als er mensen zijn die aan dit album 5/5 geven, dan betekent dat niet noodzakelijk dat ze dit album even goed vinden dan bijv. The Dark Side of the Moon. Een album van 2014 vergelijken met een album van veertig jaar geleden is nogal kort door de bocht. Neen, dit album zou eigenlijk vergeleken moeten worden met de andere albums van 2014 en dan blijkt al snel dat The Endless River tot het beste behoort van 2014.

avatar van DikkeDarm
Dit is zeker geen slecht album en ach als iemand een 0,5 gaat geven dan is er iets anders aan de hand.(dus maak je niet druk symforock) Als ik bijvoorbeeld een hip hop cd ga beluisteren kom ik ook niet verder als ik zou moeten stemmen maar dat zou niet objectief zijn. Het zegt dus meer over de stemmer dan over de desbetreffende cd maar dat terzijde.

Gelukkig zijn er wel heel veel stemmers serieus en onderbouwen dit met een goed verhaal waar je wel wat mee kan. Pink Floyd stopt er dus mee en gelijk hebben ze. Ze hebben mij heel veel moois gebracht en daar ben ik ze dankbaar voor.

Je hoort de PF invloeden nog regelmatig terug bij andere progbands zoals Airbag of Porcupine Tree. Een beter compliment kan je toch niet krijgen. Er zullen van Gilmour nog wel wat solo projectjes volgen ook altijd leuk om aan te horen. Zijn gitaar spel blijft geweldig.

Pink Floyd dedankt voor deze cd en al die mooie jaren.

afz. geen PF fundamentalist

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Christo Jones schreef:

Tja, dat is toch wat ik er in het algemeen wel in lees: dat de cijfertjes een persoonlijke waardering geven die tijds- en genre-onafhankelijk is.

Misterfool
Bij het bepalen van mijn stem; kijk ik ook vaak naar wat ik al gestemd heb bij de andere albums van een artiest. Ik vind dit album dan ook beter dan a Momentary Lapse of Reason en the final cut(al moet ik deze eens herbeluisteren), maar slechter dan DSOTM, Piper at the gates... etc. Niet het beste; niet het slechtste wat deze progrockers hebben uitgebracht.

avatar van Boris1
Als ik zelf ook laag had gestemd had ik, uiteraard, lekker meegedaan. Zo hypocriet ben ik dan wel weer.

Nee hoor, ik doe lekker niet mee. Vind dit album niks, ondanks de intenties waar dit kennelijk mee is gemaakt door de heren Floyd. Maar dat is lekker mijn gevoel en (gebrek aan) smaak (volgens sommigen), kunnen jullie toch niet aan komen

Ondertussen is dit slagveld aan meningen en op de man spelen hoogst vermakelijk geworden om te lezen. Ik was die hele zwarte pietendiscussie al aardig moe aan het worden....Dus, ga door mensen, niets zo belangrijk als fundamentalistisch je eigen (muziek)mening aan anderen opdringen!

avatar van Arrie
Christo Jones schreef:

Ik proef uit de berichten juist dat Stuart Bell wél een liefhebber is van de oudere Pink Floyd. Zegt een stem op alleen Dark Side of the Moon genoeg? Natuurlijk niet. Het is nou niet bepaald zo dat hun gehele oeuvre hetzelfde klinkt als dat album. Het kan heel goed dat hij Animals of The Wall bijvoorbeeld wel erg goed vindt. Jij neemt voor het gemak maar iets aan, wat helemaal niet zo evident is.

Bovendien, zelfs niet-Pink Floyd-liefhebbers hebben gewoon het recht om dit album te beluisteren, en hun mening erover te geven. Maakt dat ze gefrustreerd? Nee hoor. Verspelen ze hun tijd? Ook niet. Ten eerste weten ze niet van tevoren hoe dit album zal zijn en ten tweede kunnen ze ook gewoon geïnteresseerd zijn.

Bovendien zeggen hun stemmen ook genoeg over het album. Zij bekijken het wellicht met andere ogen, maar dat maakt het net zo goed interessant.

Edit: en het beste van 2014? Staat dat gewoon als een paal boven water of is dat slechts jouw bescheiden mening gebaseerd op het beperkte gedeelte dat je uit dit jaar kent. Ik gok het laatste.

avatar van daniel1974nl
horned_reaper schreef:

Dit inderdaad!

Inderdaad. Ik wilde een soortgelijk commentaar maken en vond de jouwe erg treffend. Ik hoop alleen niet dat dit soort mensen ook dat werkelijk naar The Wal zijn gegaan, maar het zou me niet verbazen. De negativiteit komt duidelijk vooral van de oppervlakkige PF liefhebbers. Ik heb op zich niets tegen die mensen, ook al weet ik vrijwel zeker dat Roger dat wel zou hebben. Maar ik zou het wel op prijs stellen als de zogeheten Gilmour bashers de mensen die hier wel van kunnen genieten ons er van laten genieten. Ik denk dat dit met name een album is dat de Echoes liefhebbers (zoals ook al eerder beweerd) aanspreekt. As dat je niet aanspreekt, als je dat te vaag vind, de ambient, de experimenteel of te wat dan ook prima, maar koop dan gewoon dit album niet of nog erger, het niet kopen maar er wel een mening over hebben.

Denk nogmaals dat de recensie het album treffend en met respect beschrijft. Da zo nog een maal duidelijk wordt hoe belangrijk het samenspel was dat Gilmour en Wright samen creëerde voor het algehele geluid van Pink Floyd en dat de Waters liefhebbers hier niets van willen weten, tsja.....vooral met je kop in het zand blijven zitten, zou ik zeggen, het gaat vanzelf wel een keer voorbij en kunnen jullie lekker weer door met het beluisteren van Another Brick In The wall Part II (jaha er zijn zelfs meerdere delen) Wa jullie zeker ook nog niet opgevallen) en Money.

We kunnen het ook anders bekijken. Iedereen ging er vanuit dat The Division Bell de zwanenzang zou zijn, en dat er nooit meer een album nog een tour zou volgen. De heren hoeven het voor het geld niet meer te doen, en voor de tijdsbesteding ook niet. Dat ze toch nog hebben besloten om nog een album uit te brengen en ons nog een maal te verlichten met die prachtige sound, wat die sound dan ook mag zijn en wat het eindproduct dan ook is, dat kan alleen maar een warm hart worden toegedragen. Ben blij om te zien dat er gelukkig nog vele echte fans zijn die het weten te waarderen.

0,5
Ik begin net te luisteren ... maar wat een draak van een album op het eerste gehoor.

avatar van MJ_DA_MAN
Dupree schreef:
Zo zo, en 11 minuten later al een stem?

MJ_DA_MAN schreef:
Zo zo, en 11 minuten later al een stem?

Ja, en meer gaat het echt niet worden. Het getuigt wel van lef om dit materiaal nog uit te brengen.

avatar van MJ_DA_MAN
Dupree schreef:
Vertel me eens hoe ik dik 52 minuten muziek in 11 minuten kan beluisteren. Dat wil ik ook kunnen. Leer het me.

MJ_DA_MAN schreef:
Vertel me eens hoe ik dik 52 minuten muziek in 11 minuten kan beluisteren. Leer het me.

Als er na 11 minuten nog geen variatie in de muziek zit, dan geloof ik het wel ...

avatar van devel-hunt
Als een groep als PF, al zijn het maar 2 van de leden, na 20 jaar een nieuwe PF plaat uitbrengt zijn de verwachtingen veel te hoog gespannen. Dat valt altijd tegen. Het is net alsof Paul en Ringo met zijn tweeën een nieuwe Beatles plaat gaan maken en uitgeven.
De reden van deze release is me niet helemaal duidelijk. Een eerbewijs aan Rick Wright, dat snap ik, maar wat is daar de toegevoegde waarde van in het hele imposante PF oeuvre.
Sommige dingen moet je laten rusten.
Ik heb de plaat nog niet beluistert, dat doe ik wel als de storm is gaan liggen.

avatar van Rudi S

Wat bedoel je daarmee?

dat er meer in de pijpleidi...

avatar van MDRAIJER

Oh wow, dit vind ik leuk nieuws.

PS: Misschien wel met Roger Waters, lees ik

0,5
Muzak ... meer is het niet ... Pink Floyd onwaardig.

avatar van PParos
Stuart Bell schreef:

Ik heb zelden grotere onzin gehoord. OK, als je er niet veel aan vind, dat kan, maar dit slaat echt nergens op.

avatar van Lukas
Hoop berichten over stemgedrag in het algemeen en andere platen verwijderd.

avatar van adri1982
Oh, dus ze hebben weer een plaat uitgebracht, Pink Floyd? Ik weet nog niet of ik deze ga beluisteren, maar het verbaast mij. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Richard Wright was in 2008 al overleden en dit betekende qua gevoel voor me het einde van Pink Floyd. Hij was een van de vaste krachten van deze legendarische band.
Misschien dat ik daarom eigenlijk (een beetje) tegen zo'n album ben. Pink Floyd maakte tot 1995 mooie studio- en livealbums, en dat had vind ik zo moeten blijven. Juweeltjes en meesterwerken als 'The piper at the gates of dawn', 'Meddle', 'The Dark side of the moon', 'WISH YOU WERE HERE' en 'THE WALL' zulen ze nooit meer maken.
Verder over de titel van dit album gesproken, 'The Endless river'; dit is een zin uit het mooie 'High hopes', het laatste nummer dat op het album 'The division bell' (1994) staat.

avatar van Demon.
Side 2 is op dit moment favo