Rush - Signals (1982)

7. Losing It (4:52)

met Ben Mink

8. Countdown (5:50)
avatar van ChiefRocka
Opnieuw weer een dijk van een plaat. Zoals Rush mij eigenlijk nooit teleur heeft gesteld met albums. Al is het voor mij niet een van m'n favoriete albums. Wel een hele lekkere plaat die gewoon makkelijk weg luisterd. En met de nummers 'Subdivisions' en 'The Weapon' in mijn ogen z'n hoogepunten heeft. Maar eigenlijk staat er geen enkel 'minder goed' nummer op het hele album.

avatar van AstroRocker
Na een zeer lange tijd weer eens Signals opgezet, ooit gekocht als lp inmiddels op cd. Na het uitkomen van het geweldige Moving Pictures volgde de schitterende live plaat Exit Stage Left. Meestal sluit een live plaat een bepaalde periode af en volgt een vernieuwing in de sound. Ook dit keer geen uitzondering. De bas en gitaar zijn wat minder prominent en de keyboards staan nu meer in de picture. En dat is erg sfeervol gedaan. Desondanks komen de gitaar partijen van Lifeson soms erg fraai om de hoek kijken
Elk nummer is een pareltje. Toch zijn er twee uitschieters: Chemistry en Countdown. Vooral dat laatste nummer spreekt mij erg aan als amateur astronoom en ruimtevaart liefhebber. Het beschrijft het geweld waarmee een Space Shuttle opsteigt.
Ook de ballad is geweldig en mag Anolog Kid niet onvermeld blijven. Ook deze Rush cd krijgt de maximale score.

Ik vind deze een beetje tegenvallen, het lijkt allemaal een beetje op elkaar, door die keyboardsounds. "Subdivisions", "The Weapon" en "New World Man" vind ik de toppers op dit album. "Losing It" is ook nog wel een mooie track. Maar zoiets als "Chemistry" vind ik behoorlijk matig. Volgens mij hadden ze tijdens de opnames al geen zin om iets van dit nummer te maken. Weinig overtuiging. Ook de andere nummers missen wat mij betreft wat pit, die ik op "Moving Pictures" wél hoorde.

avatar van AstroRocker
@Towser. Dat is weer een ander geluid over Signals maar ik ben het niet met je eens.
Ik vind dat er juist dat er op een hoog niveau muziek gemaakt werd. Maar goed, het is jou goed recht om dat te vinden dus geen probleem mee
Alleen het idee dat ze geen zin hadden om iets van dat nummer te maken gaat er bij mij echt niet. Juist met deze muzikanten. Het is wel Rush waar je over schrijft....

Dat weet ik, maar dat gevoel bekroop me gewoon tijdens het luisteren van die track. Ik blijf het een matige track vinden.

avatar van bikkel2
Zeker geen teleurstellende opvolger van Moving Pictures. Die plaat kent wat meer highlights en is wellicht iets compacter, maar hier doet Rush toch weer fraaie dingen.
En Moving Pictures is gewoon een classic, echt helemaal raak die plaat, daar kom je niet zo makkelijk overheen.
Maar Signals is prima. Wellicht wat luchtiger en transparanter, maar heel constant.

avatar van Lonesome Crow
Een plaat die een beetje tussen wal en schip is beland.
Kwam misschien wel te snel na het hele populaire "Moving Pictures" en is in feite het laatste wapenfeit van de symfonische Rush (en de laatste keer dat producer Terry Brown achter de knoppen zat, dat kan geen toeval zijn).
Ik snap dat "Moving Pictures" beter bevonden wordt maar voor mij heeft "Signals" meer eeuwigheidswaarde.

Ik heb vroeger vaak de video & CD "Exit Stage Left" gezien en gehoord dus de helft van "Moving Pictures" kan ik wel dromen.
Eigenlijk heb ik ze zelf stukgedraaid, live-versies van "Signals" zijn er nauwlijks en daardoor kan ik deze plaat met meer plezier beluisteren.

Na de Spirit Of Radio-verzamelaar is dit dan de instapper voor me. 2112, Permanent Waves en Moving Pictures zijn net besteld, dus dat zegt volgens mij wel iets over wat ik van dit album vind.
De originele Mercury-cd's, want die zijn het goedkoopst en worden wat geluidskwaliteit betreft geprezen.

De belofte van de selecties op die verzamelaar worden hier helemaal ingelost.
Het is een hele vitale plaat waarop de band het laat lijken dat ze helemaal geen moeite hebben met nogal ingewikkeld gestructureerde muziek. Op het eerste gehoor lijkt het allemaal simpel, maar bij nadere beluistering hoor je hoe knap het in elkaar steekt.
Ook vind ik de climax aan het einde van het album fenomenaal uitgewerkt.

Ontdekking van het jaar voor mij, deze Canadese band, en dat allemaal door de kringloop te Purmerend!

avatar van ricardo
Leuk album deze, maar voor mij te glad geproduceerd om als topper uit hun oevre gezien te worden.

De middeleeuwse sfeer van hun 4 voorgaande albums ontbreekt helaas op hun jaren 80 albums vind ik.

Grace Under Preasure is het enige jaren 80 album van Rush die ik nog moet beluisteren, maar die zal niet veel afwijken van deze en Power Windows denk ik, waardoor ik niet veel moeite ga doen om hem ooit eens te gaan beluisteren.

ricardo schreef:

Grace Under Preasure is het enige jaren 80 album van Rush die ik nog moet beluisteren, maar die zal niet veel afwijken van deze en Power Windows denk ik, waardoor ik hem maar niet eens meer ga beluisteren.

Misschien toch maar doen, want misschien wel beste jaren 80 plaat van Rush.... tenminste beter dan deze en Power Windows....

avatar van ricardo
Wat is er zo wezenlijk anders aan dan?

avatar van freakey
Niks wezenlijks eigenlijk... maar gewoon net wat minder gepolijst, net wat betere en compactere composities.... net wat beter dus..... Grace Under Pressure klinkt meer als de opvolger van Moving Pictures dan deze Signals....

avatar van Edwynn
Grace Under Pressure klinkt net zo rauw en ongepolijst als een Wham! album. Als je Signals vanwege het geluid niet ziet zitten, vind je dat ook niks. Ik ben van mening dat je dan wel een hoop moois aan Rushmomenten mist. Maar ik zeg erbij dat ik erg van het 80's geluid houd.

avatar van rushanne
Tja, voor mij is de periode Signals-Grace Under Pressure-Power Windows-Hold Your Fire hun beste periode. En met Grace Under Pressure mis je inderdaad hun beste plaat.

Edwynn schreef:

"Net wat minder gepolijst" is echt iets anders dan "rauw en ongepolijst" lijkt me...

avatar van ricardo
hmm Moving Pictures is mijn favo plaat van Rush, als Grace Under Preasure daarbij in de buurt komt kan het maar zo mijn ding zijn.

deze vind ik teveel afwijken van Moving Pictures, en is mijn ding niet zo.

wat ik al eerder zei, te glad geproduceert en te radio vriendelijk vind ik het klinken.

Radiovriendelijk... Nou, als dit in Nederland op de radio zou zijn hoor je mij niet klagen.
Ik vind het een beetje jammer dat zoiets al snel in een negatieve context wordt geplaatst.

avatar van Edwynn
Ik zie het niet als negatieve context. Ik constateer wel dat Signals, Grace Under Pressure, Power Windows en Hold Your Fire van behoorlijk gladde producties voorzien zijn. Voor 19zoveelen80begrippen ultrahip. De onderlinge verschillen vind ik miniem. Ofschoon ik de laatste twee nog gladder vind dan de eerste twee. Dat ligt denk ik ook aan het verschil in balans tussen toetsen en gitaar.

Dat in het achterhoofd hebbende, heeft het mij ook altijd verbaasd waarom Rush geen dikke hits heeft gescoord in dat decennium. Want radiovriendelijk is het zeker. Aan de oppervlakte is het catchy, bij vlagen dansbaar en meezingbaar. In de onderlagen is er voor de liefhebber een keur aan prachtige muzikale details te ontdekken. Zelf denk ik dat het (gebrek aan imago) daar debet aan is. Wel een liefhebbersband maar een echt breed publiek werd niet aangeboord omdat promotors die stap niet waagden. Of zoiets.

Mind Ruler
Edwynn schreef:

De nagel op de kop. Moesten ze een manager als Rod Smallwood hebben gehad, zouden ze gigantisch geweest zijn.

avatar van Edwynn
Dan zou er wel een gimmick ofzo bedacht moeten worden. Maar over gebrek aan belangstelling hebben ze niets te klagen gehad toch? Alleen groot single succes was er niet. Omdat het geen jongens zijn wier afbeeldingen je op een poster boven je bed hangt.

Mind Ruler
Edwynn schreef:
Dan zou er wel een gimmick ofzo bedacht moeten worden.

Een mapleleaf-zombietje?

Edwynn schreef:

Mooi verhaal. Als het op de radio was geweest was het mij niet opgevallen, maar zo vind ik de jaren 80 albums van Rush wel overkomen.

Het enige wat gelijk gebleven is aan hun jaren 70 albums is het gecastreerde kippestemmetje van Geddy Lee.

Het underground en authentieke sfeertje van de jaren 70 wat mij zo enorm bevalt is compleet verdwenen.

Ik heb deze, Power Windows en Hold Your Fire op een sd kaartje gezet en in mijn autoradio gedaan, kan best zijn als ik die albums wat meer hoor dat ze mij beter gaan bevallen, maar zo goed als Moving Pictures en À Farewell To Kings zal deze niet gaan worden voor mij.

avatar van Dibbel
Rush is inderdaad een 'liefhebbersband' altijd gebleven.
Na Pinkpop 1979 werden ze in Nederland een stuk populairder.
Kan me ook herinneren dat ik ze rond Signals en Grace Under Pressure wel eens op Hilversum 3 heb gehoord. Het mocht echter geen hits opleveren.
Gezien de grote hoeveelheden goede popmuziek die er begin jaren 80 in de hitparade stond (ja, echt waar) hadden bv. Subdivisions en New World Man best hits kunnen worden.
Had niet misstaan in de Top 40.
Maar ja, het was dus (net) niet zo.

avatar van Running On Empty
kaztor schreef:

Tom Sawyer van Moving Pictures wordt op Amerikaanse Classic Rock stations grijs gedraaid.

avatar van AstroRocker
Heeft The Trees geen hitnotering gehad in NL? Er staat mij wel iets van bij dat dat nummer regelmatig of enkele keren gedraait werd op Hilversum3.

avatar van Bluebird
Dat was in het betonuur van Alfred Lagarde zaliger maar het is nooit een Top 40 deuntje geweest bij mijn weten. Vroegah af en toe idd ook wel eens tussendoor bij de wat ''progressievere'' omroepen. (TROS, KRO, VPRO)

avatar van AstroRocker
Juist, dat zal het geweest zijn! Door VARA's beton uur (1977-78) heeft het hardrock/metal virus zich in mij genesteld en ik ben er (gelukkig) nooit meer vanaf gekomen.
Vandaag aan het klussen geweest met als achtergrond muziek...Signals van Rush. Tjonge, jonge, wat is dat nummer Countdown toch schitterend. Die spanning die zich opbouwd tijdens zo'n Space Shuttle lancering wordt zeer goed vertolkt in de muziek en tekst. Werkelijk fenomenaal gedaan.

avatar van rushanne
AstroRocker schreef:

Helemaal waar, er staan wel wat leuke clipjes op youtube met dit nummer, erg leuk om dat te zien.

avatar van AstroRocker
Yep rushanne, ik heb er al een aantal gezien, er zitten hele mooie bij.

sugartummy
rush klinkt emotioneel (niet sentimenteel) op dit album; dat begint al met de sterke opener subdivisions; dan volgt de lekkere rocker analog kid; dan chemistry met een lekker robuust tempo erin;ook digital man is weer goed;the weapon heeft weer die emotionaliteit ;new world man klinkt inderdaad als een goed police-nummer;losing is voor mij het topnummer van dit album en druipt emotie;ook countdown is weer goed. mooie plaat.