Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn (1967)

Label: Columbia

1. Astronomy Domine (4:14)
  2. Lucifer Sam (3:07)
  3. Matilda Mother (3:09)
  4. Flaming (2:46)
  5. Pow R. Toc. H (4:26)
  6. Take Up Thy Stethoscope and Walk (3:06)
  7. Interstellar Overdrive (9:40)
  8. The Gnome (2:14)
  9. Chapter 24 (3:42)
  10. The Scarecrow (2:11)
  11. Bike (3:24)
  12. Arnold Layne * (2:58)
  13. Candy and a Currant Bun * (2:45)
  14. See Emily Play * (2:54)
  15. Apples and Oranges * (3:06)
  16. Paintbox * (3:46)
  17. Interstellar Overdrive [Take 2 - French Edit] * (5:16)
  18. Apples and Oranges [Stereo Version] * (3:11)
  19. Matilda Mother [Alternative Version] * (3:09)
  20. Interstellar Overdrive [Take 6] * (5:04)
Wat ik jammer vind is dat 'vegetable man' en 'Scream thy last Scream' niet op de heruitgave staan.

Ik ken pink floyd eigenlijk alleen van hun prog albums dit album wilde ik al lang luisteren en gelukkig vandaag gedaan. Hier zijn ze nog een stel onzettende weirdos die zich uitleven op instrumenten met als hoogtepunt Interstellar Overdrive. Het is gefreak maar onzettend heerlijk.

Je zou Syd Barrett's solowerk eens moeten luisteren. Net zo goed.

Terrapin schreef:
Je zou Syd Barrett's solowerk eens moeten luisteren. Net zo goed.

Van plan. Heb opel nog op mij pc staan

avatar van Toon1
Heb sinds vandaag de nieuwe 3-disc uitgave. Ziet er mooi uit, en het valt me op dat de Mono versie toch wel duidelijk anders klinkt. Het lijkt wel alsof je 'The Piper' opnieuw ontdekt . Toch blijf ik teleurgesteld over de bonustracks; de singles waren al te koop op andere cd's en een stereo versie van 'Apples and Oranges' is niet echt spectaculair. Interessanter is die French Edit van 'Interstellar Overdrive', en vooral de laatste twee tracks, een alternatieve versie van 'Matilda Mother' en 'Interstellar Overdrive'. Beiden waren nog nooit verschenen op bootlegs dacht ik dus zijn voor de eerste keer te horen. 'Matilda Mother' mét enkele andere lyrics, leuk om te horen!
Het boekje ziet er wel mooi uit (met mooie foto's), maar bevat helaas alleen maar de lyrics. De replica van het notitieboekje van Syd Barett uit 1965 ziet er aardig uit, maar bevat alleen maar wat tekeningen en wat teksten (die niets met The Piper van doen hebben) en valt eigelijk wel tegen.
Ik vind ook dat de cd haastig lijkt te zijn samengesteld; de mono versie van 'Flaming' is de versie die verscheen op single in de VS, en niet de versie zoals die verscheen op het album (ook al zijn de verschillen miniem), het boekje bevat zoals gezegd alleen maar lyrics en geen achtergrond over de plaat, en ook geen uitleg bij de bonustracks (over 'Matilda Mother' krijgen we bijvoorbeeld alleen maar te weten dat het een 'alternatieve versie' is...).
Kortom: een tegenvallende release op inhoudelijk vlak, maar voor fans toch een must omwille van die mono-versie en de bonustracks, en qua uitzicht is het wel een mooie release

Laten we nu nog hopen dat 'Vegetable Man' en 'Scream Thy Last Scream' ooit een officiële release krijgen

avatar van Lennonlover
man. Jij hebt geld te veel of wat??? Ben je nou student of hoe zit dat?!

Kopiëren en doorsturen!

eum... neen hoor! Daar doen wij niet aan mee!

avatar van charlezzz
de mono versie was in 1967 al uit, en ook in 1997 nog eens op cd. de twee nieuwe tracks zijn inderdaad wel een mooie aanwinst!

avatar van frankvankesteren
Toon1 schreef:

Weten dat het een tegenvallende release is en er ook nog weer eens zo'n schandalig hoge, prijs voor betalen om een stel kapitalistische geldwolven in de muziekbusiness nog rijker te maken? Mij niet gezien

charlezzz schreef:

Dat de mono versie in '97 al op cd was uitgebracht wist ik niet. Nou ja, ik had de gewone stereo cd, dus ik wilde wel met plezier upgraden naar de nieuwe 3cd uitgave hoor (vind het absoluut geen geldverspilling, zeker niet voor een album uit mijn top tien ).

frankvankesteren schreef:

tja, das ook weer typisch hollands: zeiken voordat je moet plassen.

30 euro voor een superdeluxe uitgevoerd 3cd box met boekje en stoffen hard omslag met goudkleurige bedrukking lijkt MIJ niet echt duur!

Toon1 schreef:

mono versie is mooier dan de stereo - gek genoeg vooral bij interstellar overdrive

avatar van frankvankesteren
Lennonlover schreef:

aaaaaah! Hebben we een communist in ons midden???

Dat krijg ik van mijn vrienden nu ook altijd te horen

charlezzz schreef:
tja, das ook weer typisch hollands: zeiken voordat je moet plassen.

Goed, meningsverschil.... Ik vind dat muziek betaalbaar moet blijven, en er geprobeerd moet worden door de maatschappijen om dat zo te houden. Ik heb deze box toevallig zelf zien liggen, en 30 euro blijft voor mij veel te veel. Superdeluxe dit, superdeluxe dat... ik vind het allemaal niet op wegen tegen de prijs. 3cd-boxen worden regelmatig aangeboden voor minder, vaak zelfs voor nog geen 15 euro, en dat lijkt me nu een redelijke prijs. De prijs voor een CD moet de kosten dekken van het maken van de CD, de kosten voor de CD, het hoesje zelf etc + een deel van het salaris van de makers ervan. Een simpel sommetje zegt mij dat de eerste twee kosten hoogstens 15 euro betreffen, waardoor er dus minimaal 15 euro per box naar PF of platenmaatschappij gaat (zeer waarschijnlijk gaat het grootste gedeelte naar de laatste)...

Dan kan je nog zo'n supersterrenstatus hebben als Pink Floyd, mij krijg je niet zo ver om zoveel geld neer te tellen voor muziek. Het is uiteraard niet logisch om naar mij te luisteren, omdat de verkopers van deze boxen ook wel weten dat de gemiddelde PF-luisteraar ietwat meer geld heeft dan bijvoorbeeld de gemiddelde student, maar als nog blijf ik het erg jammer vinden, zeker voor een artiest van zo'n formaat. Maar dat er bij de verkoop van PF-platen een (commercieel) addertje onder het gras zit valt niet te ontkennen, gezien het feit dat in een willekeurige CD-winkel deze CD's voor 2 keer meer geld dan de gemiddelde CD worden verkocht... jammer dat dat zo is.

Maar het zal wel een verschil van opvatting zijn... er zijn mensen die zeggen dat je wat over moet hebben voor muziek, terwijl ik juist vind dat muziek geen prijs hoeft te hebben.. wat dat betreft kunnen we nog jaren door discussieren

frankvankesteren schreef:

Maar het zal wel een verschil van opvatting zijn

dat is het inderdaad. ik heb al ruim 10 jaar te maken met zeikerds die het altijd te duur vinden en denken dat alles voor niks of weinig moet. die kunnen van mij de boom in.

avatar van Lennonlover
Dat vind ik ook. die mensen moeten ook hun boterham verdienen! En met zo'n muziek verdienen ze zelfs een boterham met kaviaar!

Lennonlover schreef:

en voor de mensen die alles te duur vinden is er dan evenredig een broodje duitse shoarma

avatar van rudiger
de cd`s van Pink Floyd komen nooit in de mid-price , ze blijven even duur , ik meen voor The Piper ong 21,95 betaald te hebben .
Ik ga die deluxe box zeker niet aanschaffen , maar de echte die-hard fan denkt daar natuurlijk anders over .

avatar van Paap_Floyd
Ach, in The Fame in Amsterdam heb ik ze een hele poos voor €10,- zien liggen en in veel winkels zijn de meeste Floyd-albums voor 14,95 te krijgen. Okee, dat is nog steeds prijzig, maar het kan veel erger.

avatar van Toon1
Ik heb voor de 3cd box van The Piper 25 euro betaald in de winkel, en op internet vind je hem zelfs voor minder dan 20 euro, dus zo ongeloofelijk duur is dat ook weer niet .

kippenhok
de beste manier om piper at the gates of dawn the luisteren is een oude persing mono vinyl. met krassen. voegt iets magisch toe aan de muziek.

voor de twijfelaars: de mono mix is veel beter dan de stereo mix. ik heb zelf de mono uitgave uit 1997 en de 1994 stereo remaster op cd. de stereo versie is erg vlak en saai. ik meen dat de mono mix gemaakt is met veel invloed van de band/syd barrett met veel minder invloed van norman smith (producer) die al zijn aandacht gaf aan de stereo mix.

avatar van rudiger
Ik ben thuis `n beetje aan het schilderen , en hoe kan je dat nou beter doen dan met `n lekker stukkie muziek erbij , want dan gaat alles veel makkelijker.
Ik zet nog eens The Piper van Pink Floyd op , ik heb het aangehoord tot nr 7 , toen maar de eject knop ingedrukt .
wat is dit toch een waardeloze prut cd , dit boeit niet en zal mij ook nooit boeien .
van mij hadden ze nog 40 jaar mogen wachten met het uitbrengen van die jubileum cd .
ik heb de debuut cd van The Doors erin gedaan en dat schildert een stuk beter , de eerste tonen zijn al beter als de hele Piper cd .
spijt als haren op mijn hoofd van de aankoop The Piper .
en veel haren bezit ik niet meer .
ik ga hier omlaag met mijn stem van 3 naar 1,5 .

avatar van rudiger
We dwalen hier af , de cover vindt ik wel om aan te zien , dus daar is die 1,5 stem dan voor .
ik kan er niks aan doen maar ik ben nu eenmaal van het latere werk van PF meer gecharmeerd , dat komt door de inbreng van David Gilmour , `n fantastisch gitarist .
maar goed dat Syd eruit werd geknikkerd , anders was PF uitgegaan als een nachtkaars .

avatar van orbit
Ik vind dit toch ook psychedelische kinderrijmelarij hoor, er staan beslist een paar prima nummers op. Maar die tekst en muziek van iets als Flaming of Gnome kan ik alleen maar afdoen als niet-geestige humor. Pow R. Toc H. is regelrecht irritant. Gedateerd komt hier toch regelmatig bij me op..

avatar van Toon1
Syd Barrett, een miskend genie ... tenhuize Rudiger.

Toon1 schreef:
Syd Barrett, een miskend genie ... tenhuize Rudiger.

altijd gedacht dat ie dakloos was?

avatar van LeRoi
Tja, Piper & Syd......ze zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden (beluister het werk dat volgt van de Pink Heeren) .....ik sloeg inderdaad daarna ook een andere richting in.....vond daarna toch op dat andere engelstalige continent De Heer Don van Vliet (alias The Captain) meer muzikaal spannende dingen doen al kan ik het elekronische geweld van the Floyd ook wel waarderen.....maar, zoals ik al zij 'just another cup of tea'.....

avatar van UndahCovah
Geweldig! ik had vond Pink Floyd altijd al wel goed maar ik kon niet in alles komen wat ze maakten. Zo vond ik TDSOTM wel aardig goed maar veel nummers die erop stonden deden mij helemaal niets. Hetzelfde geld voor WYWH.

Dit is het eerste Pink Floyd album wat mij in het geheel aanspreekt. Het Syd tijdperk vind ik toch echt het beste tijdperk van Pink Floyd. Toen was hun muziek maximaal experimenteel en 'weird'. Matilda Mother, Pow R. Toc H. en Bike zijn echt geniaal. Zonder meer een top album. Ik heb hem slechts 6x gedraaidmaar ik begint met een 4*

avatar van Thuurke
Vandaag de 40th anniversary editie zien liggen voor 25 euro. 3 cd's. De derde cd met de extra nummers is interessant voor de die-hard Pink Floyd fan, de andere twee niet. Wie wil nou een geremasterde mono en een stereoversie van deze Pink Floyd plaat hebben als hij de gewone CD al heeft en hem nooit draait? Wat heb je nou aan een stereo en mono versie van Bike???? het slechtste nummer van The Pink Floyd.

Nou, ik heb laatst dus de special edition gekocht. Ik was al een tijdje fan van de plaat, maar nu heb ik dus ook de singletjes en de mono versie op cd. Welnu, de mono versie is helemaal niet beter! Vooral op Bike heb ik veel liever de stereoversie, omdat je de dubbel opgenomen stem veel beter hoort. De stereo versie van Flaming is ook veel beter. Bij de mono mist een stukje 2de stem op 58 seconden, en de drums klinken erg gaar, alsof er een lelijk prehistorisch effect overheen is gekiept. Dat geldt voor wel meer nummers. Die switch op t laatst bij Interstellar Overdrive in stereo, hoeft van mij niet, dus toch wel weer leuk dan, net als Lucifer Sam, die ook beter in mono is.
Verder een tof boekje bijgeleverd, met collagewerk van Syd zijn vroegere dagen. Ik ben er erg blij mee.
Dat Vegetable Man en Scream Thy Last Scream niet op de bonusdisc staan vond ik een beetje jammer, maar op mn I-Pod plak ik ze er gewoon chronologisch tussen, samen met the Jugband Blues. De ultieme Syd Barrett collectie voordat hij solo ging!

Zeer juist Zigstar! Alleen vind ik deze niet dé geniaalste cd van Pink Floyd

Harald
Zeer juist Zigstar! Alleen vind ik deze niet dé geniaalste cd van Pink Floyd

Man...ik ben deze cd al 40 jaar aan het ontdekken en er is geen eind te zien....het is mischien DIE Pink Floyd plaat