Bijna een decennium geleden verscheen het laatste studioalbum On an Island van David Gilmour. Met Rattle That Lock zoekt de gitaarvirtuoos opnieuw het pad met zijn muzieklandschappen op. Zijn vierde album is mede tot stand gekomen door de songteksten geschreven door zijn vrouw Polly Samson. Hij nam het werk op in zijn eigen studio’s met co-producer Phil Manzanera en liet vele artiesten hun gastbijdrage aan het album leveren. Het album gaat in op een dag uit het leven gevuld met de nodige emoties.
De dag opent in de vroege morgen als om 5 A.M. de zon zich laat zien aan de horizon. De opkomst vertaalt zich in de wonderschone klanken van Gilmour’s Stratocaster en vindt ondersteuning in zijn piano- en keyboardspel. Het orkest van Zbigniew Preisner zorgt voor de felle zonnestralen die door het raamkozijn de weg naar binnen weten te vinden. Titeltrack Rattle That Lock doet zich met de kwetsbare stem van Gimour nog het meest aan als een nummer van Chris Rea. Het nummer gaat in op de denkwijze die je als persoon doormaakt. Het achtergrondkoor zorgt in het refrein voor een wat breder vocaal landschap. Faces of Stone met teksten geschreven door Gilmour opent met de intrigerende klanken van de piano, voordat er ondersteuning wordt gevonden in de akoestische gitaar. Met de klanken van het hammond orgel bespeelt door Phil Manzanera komen de melodielijnen samen. De accordeon zorgt voor de verfijnde gesprekken wanneer je met vrienden loopt door een klein Frans dorpje. De gitaarklanken voeren je de nacht in, waar een ongewisse toekomst je tegemoet ziet.
We sat on the roof, the night overflowed
No more was said but I learned all I needed to know
Your Hollywood smile shone a light on the past
But it was the future that you held so tight to your heart
A Boat Lies Waiting is een emotionele ode aan de in 2008 overleden keyboardspeler Richard Wright. Op de achtergrond horen we kort de stem van Wright, voordat een prachtige samenzang van David Croby, Graham Nash en Gilmour de emoties los doen laten. Gedachten uit het verleden ontwikkelen de mooie en moeilijke tijden die de Pink Floyd leden doormaakten. Met Dancing Right in Front of Me drijven we in de pianoklanken die overspoelt worden met herinneringen uit de Floyd tijd. Het orkest ondersteunt het rustige tempo van de keyboardklanken en de versnelling met zijn gitaren. Het nummer wijzigt in een jazzy middenstuk, met de percussie en piano voorop. De dans zet zich voort in een ontketende Gilmour die zijn gitaar het werk laat doen. In Any Tongue vindt zijn opening in de aantrekkende wind. David’s zoon Gabriel zorgt voor de ondersteuning op de piano in het meeslepende geheel. De bedroevende woorden voeren terug naar het verlies in het leven. Het verlies zorgt voor een grote depressie, vertaalt in de krachtige gitaarsolo’s en aanstekelijke pianoklanken.
How am I to see you
When my faith stands in the way
And the wailing is long done
How am I to know you
With a joystick in my hand
When the call to arms has come
Beauty sleept je mee in de schoonheid van het leven. Een wereld waarin het negatieve omgezet is in het positieve en culturen hand in hand een weg vinden. De schoonheid horen we terug in een mix van opstuwende gitaren, diepgaande synths en zuivere keyboardklanken. De percussie waait mee met de flitsen van een ver muzikaal verleden. Op The Girl in the Yellow Dress gooit David het over een hele andere boeg. De jazz vindt zijn weg in de pianoklanken van Jools Holland en de kornet bespeelt door Robert Wyatt. De teksten van Samson zijn geïnspireerd op een schilderij waar het meisje met gele kleren op te vinden is. De sensuele klanken versterken de dansende sensatie in het nummer. De hymne van Today sluit zich in een samenzang, waarna het orkest de drums en gitaren opvangt. De dromen van een tijdloze dag zonder zorgen worden bezongen door de hoge vocalen van Gilmour. Afsluiter And Then… zorgt voor een laatste terugblik naar het verleden met zijn stuwende gitaarsolo’s en orkestrale klanken. De teksten ontstaan in de verfijnde melodieën en sluiten de dag af wanneer de nacht over ons heen daalt.
New day, Always,
Evening starts a guitar in the smoke of the fire,
Light of gold in the garden of old,
I will take it all again if it came my way,
But today.
Rattle That Lock speelt met de gedachten van het heden en verleden van de 69-jarige David Gilmour. De schoonheid van de muzieklandschappen die de muzikant ontwikkeld vormen nog steeds zijn handelsmerk. Bijzonder mooi is ook de aandacht aan zijn vriend Richard Wright en de tijdloze klanken van de instrumentale nummers. Zijn vocalen voelen hier en daar wat ruw aan, maar laten hem zelden in de steek. Een enkele misser in de vorm van de vrije neutrale titeltrack en zijn uitstapje in de jazz doen het album nauwelijks pijn. Gilmour weet met zijn vrouw een pact te vormen dat het album als geheel draagt en oude vrienden niet doet vergeten.
Afkomstig van
Platendraaier.