Adele - 25 (2015)

Pop / Soul
Label: XL

1. Hello (4:55)
  2. Send My Love (To Your New Lover) (3:43)
  3. I Miss You (5:48)
  4. When We Were Young (4:50)
  5. Remedy (4:05)
  6. Water Under the Bridge (4:00)
  7. River Lea (3:45)
  8. Love in the Dark (4:45)
  9. Million Years Ago (3:47)
  10. All I Ask (4:31)
  11. Sweetest Devotion (4:11)
  12. Can't Let Go * (3:18)
  13. Lay Me Down * (4:30)
  14. Why Do You Love Me * (3:59)
avatar van Gretz
Mjuman schreef:
Jan Vollaard gaf dit album vandaag 4 * (van 5) in een recensie in NRCNext - en hij kan het weten, want hij is professioneel recensent. Wij hier zijn amateurs, zeg maar recensisten. Ik vrees eerlijk gezegd dat dit album NMD is, maar het voordeel is lp's passen toch niet in mijn schoen. En Sint weet dat nieuwe cd's hier niet meer gevraagd zijn.

Jan Vollaard is een parodie op een recensent. Treurige man. Heb hem eens via twitter op een kleine inhoudelijke fout gewezen en toen kreeg ik direct een blokkade.
Gijsbert Kamer van de Volkskrant was ook lyrisch over Adeles optreden in New York (5 sterren). Je gaat inderdaad bijna geloven dat het een complot is en dat de media betaalt worden om iets positiefs over Adele of 25 te schrijven.

avatar van Lexcoaster
Ik was Florence + The Machine vergeten te noemen in het rijtje krijsstemmen.. Zojuist nog een poging gewaagd. In vergelijking met haar vorige albums krijst Adele veel meer dan ze werkelijk zingt. Jammer hoor.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Gretz schreef:

Ik vind een concert recenseren wel wat anders dan een plaat. Ik kan me best voorstellen dat zij live wel binnen kan komen.

Daarnaast kan ik de concertrecensie nooit weerleggen, omdat ik er niet bij was. Voor een recensent dus ook een stuk veiliger om te doen

avatar van Pinsnider
Wel geinige discussie hierboven. Voordat ik de plaat voor het eerst luisterde had ik al gelezen dat ze er redelijk veel op zou gaan krijsen. Nu heb ik daar een zeer gevoelige allergie voor (of tegen), die zich vooral uit op avonden dat mijn vrouw The Voice wil kijken en ik alleen maar mensen zo hard mogelijk hoor schreeuwen, in plaats van zingen. Ik was dus geprimed, kun je wel zeggen. Maar ik vond het hard (woordspeling) meevallen. Naar mijn bescheiden mening is Adele juist iemand die niet hoeft te forceren om een galmstem op te zetten. Ik zie dat als een talent. Iets dat je doorgaans niet hoort bij andere zangeressen of the Voice, waar ECHT geschreeuwd wordt...

Ziegler schreef:

Ik kan je even niet volgen. Je stelt dat DWDD geen aandacht heeft voor muziek die iets complexer is dan gemiddeld. Dat is simpelweg niet waar. Dat doen ze namelijk wel. Dat jij Adele niet zo leuk vindt, is prima, maar daar kan Matijs niets aan doen.
Volgens mij heb jij mijn eerste melding niet begrepen (of ik heb het verkeerd geformuleerd) Er staat de Matthijs van Nieuwkerken en Humberto Tans en daarmee bedoelde ik de pers/media in het algemeen. Die besteden vooral aandacht aan de bekendere radio vriendelijke artiesten. Hoor je wel eens iets van een artiest die nummers maakt die 10 - 15 minuten duren? En als die radiovriendelijke artiesten in het verleden iets gepresteerd hebben dan wordt nieuw werk bij voorbaat al opgehemeld. Maar ik heb al teveel ruimte in beslag genomen hier voor iemand die geen Adele fan is en dit album niet gehoord heeft, maar wel kan genieten van Skyfall. Dus hier hou ik het maar bij.

avatar van IntoMusic
Zoals zovaak op MuMe match de beoordeling niet met die van mij .
Sterk album met eigenlijk maar 1 minder nummer die misschien in een andere setting beter zou passen: Send My Love. Niet dat het nummer zelf ontzettend tegenvalt, maar het past niet tussen de andere 10 diamandjes.

Adele's stem is geweldig en de koortjes, begeleiding en teksten zijn erg mooi. Of dit haar vorige evenaard is nog te vroeg, maar zeker een top 10 album in 2015. Dit was het wachten absoluut waard .

Ziegler
@ettio
Tsja, maar de wereld draait door noem je zelf als voorbeeld. Kennelijk staat dat programma voor de media en brengt het alleen maar radiovriendelijke muziek. Dat is dus niet zo. Verder doet Paul Witteman op dit moment een poging om minder 'radiovriendelijke muziek' te brengen. Han Reiziger heeft het jaren gedaan en volgens mij is er nu op de zondagochtend een nieuw programma op dat tijdstip. Het trekt geen volle zalen. Dat niet, maar het is er.
Ik heb Adèle vluchtig beluisterd en het is best aardig. Laat ik het zo zeggen: als er dan toch muziek hoog in de hitlijsten staat is Adèle nog zo erg niet.

avatar van Acido
Goed album, of er nu veel reclame of populariteit rond hangt of niet. Je bent fan van haar stem of niet. Naast Hello vond ik bij een eerste keer spelen Remedy en Love In the Dark wel prima.

PS:Verder hecht ik geen belang aan de beoordeling van individuen die vooringenomen slechte beoordeling geven omwille van populariteit (?) en verder niet lijken te weten wat krijsen is.

avatar van MarkV
Met pijn en moeite heel de CD aan kunnen horen. Niet aan mij besteed. Zeker de ballads niet en die staan er nogal wat op. Geen stem gegeven na 1 keer luisteren, maar ik zal hem zeker niet meer draaien.

avatar van Kos
Kos
Tja, mooie stem. Maar wat een duffe liedjes.

en bij Million Years Ago moet ik steeds denken aan La Passione van Shirley Bassey.

avatar van 1311811
Pinsnider schreef:

Totally agree! Ik kijk nog steeds graag naar The Voice, maar geniet minder vanwege het lawaai en het 'niet klein houden' van het nummer. Dat komt o.a. ook door onzekerheid. Vaak hoor je het publiek op dat soort momenten juichen, maar wordt er geen bordje de lucht ingehouden?

avatar van Edwynn
Ik houd juist van die powervocalen. En van mij mag het nog een tandje ruiger. Ik hoorde pas een versie van Skyfall door een Servisch rockzangeresje. Toen wist ik dat dát het was wat deze krukzitliedjes eigenlijk nodig hebben.

avatar van Mjuman
Opeens begrijp ik ook het nut van compressie: met mp3 wordt hier waarschijnlijk net zoveel weggehaald/samengedrukt dat het album aan te horen is.

De keerzijde van de compressiemedaille is dan weer dat ik Adele toen zij en haar gelaat nog niet gecomprimeerd waren zij voor mij appetijtelijker muziek maakte en frisser oogde.

Voor mij wast een veeg teken dat ROL (R= relatief) Jan Vollaard bij NRC de recensie deed voor het album, en niet soulio, popdiva of dancedame. Zo van: dit album landt toch wel in de mainstream. Kan me nog herinneren dat een dj Cold Shoulder van Adele mixte in een nummer van Massive Attack. Zie ik me nummers van dit album niet zo snel gebeuren.

Edwynn schreef:
Ik houd juist van die powervocalen. En van mij mag het nog een tandje ruiger.

Ik ben ook wel liefhebber van powervocalen, maar niet van die van Adele. Geef mij dan maar Whitney Houston (tot '92). Naar huidige normen hebben haar zangopnamen overigens best vaak een onafgewerkt ruw randje.

Kronos schreef:

Ik zag dat jij van de week Whitney Houston draaide en ik de nieuwe Adele. Toen dacht ik nog.... dat zijn toch ook powerful vocals? Het is dus een kwestie van smaak? De ene stem vind je mooier dan de andere?

avatar van Edwynn
Misschien zijn het ook de liedjes zelf die niet (genoeg) aanspreken?
Ik heb dit na één keer wel gehoord. Veel te saai. Ondanks de stem die ik best goed kan lijden.

Whitney ken ik buiten enkele hits niet Kronos. Maar ik geloof dat er ergens hier dat ceedeetje met How Will I Know enzo rondzwerft. (Van de echtgenote) Ik ga dat direct eens wat aandachtiger luisteren.

west schreef:

Niet alleen de stem vind ik duizend keer mooier, ook de manier van zingen. En wat Edwynn zegt, mij spreken de nummers van Adele ook niet echt aan. Toegegeven, van Whitney Houston ook maar een handvol nummers. 5 sterren nummers wat mij betreft zijn The Greatest Love, All at Once, All the Man That I Need en I Have Nothing. In die ballads was Whitney op haar best. Er zijn ook wel wat uptempo nummers die ik leuk vind. Zoals Love Will Save the Day en Thinking About You.

How Will I Know was het eerste nummer dat ik van Whitney Houston hoorde, Edwynn. Live op de Nederlandse tv denk ik. Dat was ergens aan het begin van haar carrière in de jaren 80. Het sprak me wel meteen aan, maar veel aandacht gaf ik het niet want ik was toen natuurlijk een 'metalhead'.
Enkele albums had ik intussen wel gekocht maar het is eigenlijk pas onlangs door op een verzamelaar verschillende van haar beste ballads achter elkaar te horen dat ze in volle pracht tot me doordrongen.

Maar goed, het moet hier eigenlijk over Adele gaan.

avatar van Choconas
Franck Maudit schreef:
Het zal me benieuwen of er in de toekomst nog een noemenswaardige remonte komt, tot dan hoop ik zo weinig mogelijk geconfronteerd te worden met deze naar verluidt übergetalenteerde rasartieste. Dat sommige mensen dit ‘soul’ durven noemen betekent nog niet dat Adele een ziel heeft.

Ik vind je laatste zinsnede behoorlijk apart en onbegrijpelijk. Natuurlijk kun je erover twisten of je dit "soul" moet noemen (ik zou dat zelf niet doen, dit is bovenal "pop"), maar wat de ziel van Adele daarmee te maken heeft? Het is een filosofische discussie, maar het lijkt me geen gek uitgangspunt dat iedereen een ziel heeft. Ik ben in jouw stuk geen enkel argument of aanwijzing tegengekomen dat dat bij Adele niet het geval zou zijn. Ik tast dan ook volledig in het duister waarom je de aanwezigheid van een ziel bij Adele hier ter discussie stelt.

Choconas schreef:

In een filosofische discussie lijkt mij dat juist wel een gek uitgangspunt. Ik moet het eerste goed filosofisch onderbouwde argument voor het bestaan van zielen nog horen.

avatar van Mjuman
Soul brother Nr 1 JB zong I got soul and I'm superbad - zonder aandacht aan de morele implicaties te willen schenken, zou je kunnen zeggen die man is/heeft wat ie zing ("Der Mensch ist, was er singt" ) nl soul. Adele zou dan naar analogie geen soul hebben, omdat ze 't niet zingt - en dat lijkt me redelijk conform de lijn Franck Maudit

Misschien zingt Adele juist geen zielige liedjes

avatar van dazzler
Kronos schreef:

In mijn verbeelding bestaan zielen.
En ik ben kennelijk niet de enige met die verbeeldingskracht.

Maar jij doelt wellicht op een wetenschappelijk bewijs?

Mjuman schreef:

En wat fijn dat jij nu weer James Brown erbij haalt. Vandaag bijna de hele dag hemzelf of zijn 'funky people' (producties) aanstaan. Dan hebben we het pas echt over soul power (vocals).

avatar van Poepie34
0,5
Franck Maudit schreef:
Vanmorgen dit album een derde luisterbeurt gegeven, het zal de laatste geweest zijn.

Sowieso nooit een grote Adele fan geweest maar ik kon het wel hebben. Hier is ze me echter volledig kwijt. Ik eis van een artiest niet dat ze het warme water opnieuw uitvinden maar een klein beetje inventiviteit mag toch wel, nee? Een memorabele melodie, een knap stukje tekst, ... ik zeg maar wat. Niets van dat alles op dit gedrocht.

Op bashen zal je me niet snel betrappen maar ik moet me inhouden om het bij dit album fatsoenlijk te houden. De albums die ik persoonlijk niet zo fantastisch vind maar waarvan ik objectief kan zeggen dat ze knap in elkaar zitten zijn talrijk. Adele’s laatste worp voldoet hier jammer genoeg niet aan. Inderdaad, dat vind ik jammer. Niet omdat ik het kind een warm hart toedraag maar omdat alle hoop om aan dit kattengejank te ontsnappen reeds ligt te composteren onder de teweeggebrachte massahysterie. De collectieve ontroering heeft een nieuwe patroonheilige, wiens uitwasemingen beter niet ter discussie gesteld worden of je wordt beticht van vooringenomenheid en andere termen waarvan de pathos-inquisitie uiteraard geheel gevrijwaard blijft.

avatar van Poepie34
0,5
Top recensie...

Choconas schreef:

Ik acht het niet onmogelijk dat je me wat aan het jennen bent maar indien je het ernstig meent...

Uit mijn review bleek wel dat ik dit album inhoud- en karakterloos vind (lees: zielloos). En aangezien deze muziek vaak de stempel 'soul' krijgt leek m'n laatste regel me een leuke kwinkslag. Ik zou er verder niets achter zoeken. Maar ik kan het jou uiteraard niet verbieden.

Kronos schreef:

Dat je bepaalde filosofische argumenten weerlegt betekent nog niet dat ze slecht onderbouwd zijn.

dazzler schreef:
Maar jij doelt wellicht op een wetenschappelijk bewijs?

Nee, ik bedoel het filosofisch. Maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is, is alvast één argument om filosofisch ook niet zomaar van het bestaan ervan uit te gaan.

Franck Maudit schreef:

Dat je ze niet weerlegt betekent ook niet dat ze goed onderbouwd zijn.

Kronos schreef:
Dat je ze niet weerlegt betekent ook niet dat ze goed onderbouwd zijn.

Nogal wiedes.

avatar van Kronos
Vond ik ook van jouw uitspraak.

avatar van dazzler
Kronos schreef:

Filosofie gaat over het denken van mensen. En de verbeelding maakt deel uit van ons denken.
Sinterklaas bestaat niet, maar hij bestaat wel van zodra hij een bepalende rol speelt in mijn leven.
En als vader van een driejarige kleuter kan ik je vertellen dat ik nu behoorlijk met de sint bezig ben.

Als het geloof in zielen wat betekent voor jou, dan bestaan ze volgens mij.
Misschien niet in de tastbare realiteit, maar ze maken wel deel uit van je leven.

Maar we wijken af, vermoed ik.