Coldplay - A Head Full of Dreams (2015)

Label: Parlophone

1. A Head Full of Dreams (3:43)
  2. Birds (3:49)
  3. Hymn for the Weekend (4:18)

met Beyoncé

4. Everglow (4:42)
  5. Adventure of a Lifetime (4:23)
  6. Fun (4:27)

met Tove Lo

7. Kaleidoscope (1:51)
  8. Army of One / X Marks the Spot (6:16)
  9. Amazing Day (4:31)
  10. Colour Spectrum (1:00)
  11. Up&Up (6:45)
  12. Miracles * (3:55)
3 punten (amper, na 3 luisterbeurten), maar 1 dikke punt aftrek omdat ze weer eens niet op spotify willen. Ben dat zo zat van Coldplay (en Adele), beinvloed ten negatieve hoe ik naar de albums luister.

Vind er weinig boeiends aan, geen enkel nummer waarvan ik denk: dat is een uitschieter.

avatar van Septua
snoeki schreef:

Goede redenatie man! Ik vind dat ook zo erg, he! Voornamelijk als ik filmpjes op YouTube wil uploaden met muziek van Coldplay krijg ik telkens zo'n melding dat ik geen recht heb om het liedje te gebruiken.. Oftewel, ik kan er geen geld aan verdienen, maar het is toch MIJN filmpje?!?!

Voor mij ook 2 punten aftrek, want dit kan gewoon niet!

snoeki schreef:

Wow.....

avatar van E-Clect-Eddy
Bij de vorige release van een Coldplay album vond ik het erg vervelend dat die pas een half jaar later op Spotify en Deezer stond maar achteraf vond ik het dan weer niet zo erg. De beste nummers waren wel als single beschikbaar en de rest was eigenlijk meer voor de echte fan interessant.

Tot en met Viva La Vida volgde ik ze maar dat is nu een stuk minder... ik wacht wel een half jaartje.

avatar van RadioMad
Als Coldplay-liefhebber van het eerste uur moet ik bekennen dat ik ook even moest slikken bij de eerste luisterbeurt van A Head Full of Dreams. In feite is het eigenlijk gewoon Mylo Xyloto deel II (niet bepaald mijn favoriete Coldplay album), maar na een paar luisterbeurten moet ik toch concluderen dat het niet zo 'dramatisch' is als de meesten hier roepen. De titeltrack, 'Everglow', 'Fun' en 'Up&Up' vind ik prima te pruimen en ook de single ('Adventure of a Lifetime') vind ik inmiddels al stukken fijner dan bij de eerste kennismaking.

Als ik 'm een cijfer moest geven, dan zou ik ongeveer op 3 / 5 uitkomen, wat ongeveer dezelfde score is als de vorige twee albums. Maar dat Coldplay per album een stukje minder interessant lijkt te worden klopt eigenlijk wel als je de discografie er in chronologische volgorde naast houdt. Parachutes en AROBTTH blijven voor mij de beste platen, gevolgd door X&Y en VLVODAAHF. De laatste drie albums zijn duidelijk de zwakkere schakels.

avatar van Korreltje Zout
Ik geef dit 1,5 punt omdat ik verwacht dat de volgende twee albums de dalende lijn van Coldplay zullen voortzetten.

Even serieus, waar is deze band mee bezig? Letterlijk alles is slecht aan deze plaat: de composities (draken), de productie (als een dikke laag plamuur), de instrumenten (klinken nep), de teksten (middelbare school niveau), en dan die hoes (om hoofdpijn van te krijgen). Wie verklaart deze ramp voor mij?

Coldplay, de M. Night Shyamaladingdong van de muziek. Eerste twee releases waren goed, daarna consequent slechter.

Dit hele album is één grote oproep tot Coldplayhaat. Echt, ze doen het zelf, al dan niet opzettelijk.

Alfaed
Is al veel gezegd over de koerswijziging van Coldplay in de afgelopen jaren. Ghost Stories vond ik persoonlijk een sfeervolle, intrigerende plaat maar niet te vergelijken met de beginjaren.

"A head full of dreams" vergt een aantal luisterbeurten. Na 4x luisteren ben ik r wel uit. Het is allemaal wat meer gelikt, meer pop. Daarnaast wordt er wat te veel gebruik gemaakt van de bekende "oooh, oooh, aaah'.... Overall gezien een album dat ik 3 sterren zal geven.

Favorieten
De titelsong, zweept lekker op, met een mooie gitaar ver op de achtergrond die mij doet denken aan U2's Unforgettable Fire. Qua songtekst en song echter niet echt sterk.

Birds heeft een lekkere basritme en tempo dat je lekker meeneemt in het nummer. Gitarist mocht hier ook wat meer los. Eén van de nummers die er echt uitspringt wat mij betreft.

Everglow is een ballad (ja wel). Piano is dominant aanwezig, maar wel een lekker en een van de betere nummers. Zang van Chris komt hier mooi tot zijn recht. Op 't eind mooi gitaarwerk.

Fun is een lekker nummer. Halverwege krijgt Chris gezelschap van Tove Lo. Is prima.

Amazing day prima nummer, ondanks de "whooo, whoooh" in de zang, da's jammer.

Overige nummers
Army of One is apart. Het nummer bestaat feitelijk uit 2 delen. Deel 1 is eigenlijk prima, deel 2 is er raar aangeplakt en muzikaal ook heel anders. Als je 't niet beter weet denk je naar een ander nummer te luisteren.

Nummers Kaleidoscope en Colour Spectrum voegen mijn inziens niets toe.

avatar van waardamme
Ondanks alle negatieve berichten, vind ik het toch wel een sterke plaat hoor.
Is ook helemaal geen discoplaat/ R&B ofzo.
Ik vind het juist een relatief rustige plaat met een paar ijzersterke nummers. Het dunkt me ook dat Martin goed bij stem is en dat zijn teksten -van een voor zijn doen- hoog niveau zijn... .

avatar van dielinquent
Users die een album beoordelen op basis of de albums al dan niet op Spotify staan, zouden eigenlijk geblokkeerd moeten worden voor stemming.

Als je een plaat goed vind, dan koop je deze. Vind je de plaat niet goed, dan koop je die niet. Kun je de plaat niet op spotify vinden en niet luisteren, stem dan niet.

avatar van JVT
JVT
Gewoon downloaden via torrent gaat ook nog altijd... Doe ik altijd, dan is tenminste ieder album beschikbaar en meestal eerder dan via spotify.

avatar van MJ_DA_MAN
dielinquent schreef:

Wat is je punt precies? Je bedoelt dat mensen die albums illegaal downloaden niet zouden mogen stemmen?

avatar van dielinquent
jawel dat mag wel, maar als je een album een lage stem geeft puur omdat ie niet op spotify staat vind ik onzinnig.

Hoe verzin je het he? Echt ongelooflijk dat je dat doet.

avatar van MJ_DA_MAN
dielinquent schreef:
Ah, ik lees het desbetreffende bericht nu. Dan snap ik je bericht (uiteraard).

avatar van Rudi S
west schreef:
Hoe verzin je het he? Echt ongelooflijk dat je dat doet.

Dat is echt niet het gekste wat hier bij dit album geschreven wordt hoor

Rudi S schreef:

Dat is echt niet het gekste wat hier bij dit album geschreven wordt hoor

Hou eens een bloemlezing....

1,0
Sorry maar het is nog tenenkrommender geworden. Ik trek er nog een half punt vanaf en houd mij vast aan hun debuut en opvolger(s)

avatar van DargorDT
Nou, verontschuldig je niet hoor. Als iets niet klinkt, klinkt het niet. Ik ben er ook klaar mee. De eerste drie bekoren mij (ja, ook de derde). Daarna ben ik afgehaakt, ondanks alle moedige pogingen het te kunnen waarderen.

Coldplay lijkt ten dele zoekende. Echter, dit album is wat mij betreft zeker zo slecht nog niet als hier (en in de media) wordt beweerd. Natuurlijk is dit geen meesterwerk en waren de verwachtingen ongetwijfeld hooggespannen, maar al met al hoor ik nog steeds het herkenbare Coldplay geluid, een aantal mooie nummers alsook een aantal fillers. Dat dit het slechtste Coldplay album ooit zou zijn, herken ik zelf dan ook niet. Maar goed, smaken verschillen uiteraard en dat is ook prima. Maar dat de laatste worpen van Adele, Justin Bieber en Marco Borsato op deze Musicmeter site gemiddeld hoger scoren dan dit album verbaast me dan toch wel enigszins.

TGross schreef:

Dat jij Adele in één zin noemt met Justin Bieber en Marco Borsato verbaast mij dan toch wel behoorlijk.

DeKoning.
Wat mij betreft mag Coldplay wel nokken trouwens. Stoppen op het hoogtepunt heeft toch al geen zin meer, helaas. Het word alsmaar vreselijker.

DeKoning.
TGross schreef:

Justin Bieber's "Purpose" is nu eenmaal veel beter dan deze nieuwe Coldplay. Veel meer ruimte voor goede melodieën, bij vlagen zeer professioneel geproduceerd en heeft een mooie stap naar volwassenheid gemaakt. Dat heeft hem veel respect terug gegeven in de pop-wereld. Coldplay weet zich al geruime tijd/jaren niet meer te bewijzen in het genre. Dat Justin er dan vervolgens een frisse wind tegenaan knalt ,..dat zag natuurlijk niemand aankomen. Michael Jackson is ook "onhandig" begonnen met z'n carrière. Moet ook even worden gezegd.

west schreef:

Dat ik deze in één zin heb durven te noemen heeft betrekking op een aantal "high anticipation" albums van dit najaar. Nog los van mijn persoonlijke voorkeur zou ik niet verwachten dat Coldplay het slechtste werk zou hebben afgeleverd binnen deze selectie, zeker niet binnen dit gremium.

Voor alle duidelijkheid: het album van Justin Bieber heb ik niet gehoord, de nieuwe Marco Borsato laat ik ook aan me voorbij gaan....

Voer voor de jaarlijsten 2015 in ieder geval, waar deze van Coldplay helaas geen hoge ogen lijkt te gaan gooien .

avatar van Pinsnider
Geweldig! Een discussie met als ingrediënten Justin Bieber, Michael Jackson en Marco Borsato!
Maar gek genoeg: ik vind deze van Coldplay naadloos in dat rijtje passen en dan ben ik het zowaar eens dat deze plaat minder van kwaliteit is dan de nieuwe Bieber, sommige Jacksons en "Als Geen Ander" van de heer Borsato.
De alhier besproken plaat mikt ook op de maasa. Dat is het goed recht van de band. En eerlijk gezegd had ik wel zin in een coherent, lekker geproduceerd, lekker in het gehoor liggend album. Meestal worden er automatisch lage scores gegeven aan bands die hun oude geluid verloochenen, terwijl het een topplaat zou zijn geweest als een nieuw bandje met de plaat op de proppen was gekomen. Ik heb het dan ook proberen te beluisteren alsof het een nieuw bandje zou zijn...
Maar wat is dit een saaie plaat zeg.... Prima voor op de achtergrond, prima voor op Sky Radio, maar het kabbelt wel heel makkelijk voort. Het is niet vervelend, maar gewoon niets aan. En dat is dan toch wel jammer...
Zo, lekker onsamenhangend verhaal op de vroege morgen haha.

slaande klok
Ik vind dit album afwisselender dan de zo gewaardeerde eerste twee albums van Coldplay. Die ik wat eentonig vond. Dit album heeft vrolijke deuntjes en het luistert lekker weg. Ik geef het vier sterren. Ik snap de lage waardering voor dit album niet zo. Ik vind het begrijpelijk dat Coldplay er voor kiest het album niet op muziekdiensten te zetten. Sommige gebruikers geven dit album een lage score, omdat het niet op de muziekdiensten staat. Een muziekdienst levert de artiesten nauwelijks geld op. En is gewoon het gratis weggeven van muziek door platenmaatschappijen. En de platenmaatschappij verdient daar een beetje aan. Mensen doen tegenwoordig allemaal of ze zo legaal bezig zijn. Maar ze stelen gewoon nog steeds muziek van een artiest.

avatar van DargorDT
Dus als je muziek op Spotify beluistert, steel je van de artiest? Weer wat nieuws

Nou ja, Coldplay moet het zelf weten. Maar om nu te zeggen dat mensen veel mislopen omdat ze deze muziek niet op Spotify vinden... nee. Het is nietszeggend, oppervlakkig, de lyrics zijn tenenkrommend, de koortjes lachwekkend... Het is geen verrijking van Coldplay's discografie. Voor mij dan. Maar ieder zijn meug.

avatar van Mjuman
Volkomen kul dat punt over Spotify, "stelen van een artiest". Voor het beschikbaarstellen van het materiaal van een artiest ontvangt een maatschappij een zgn kick-back fee, die afhankelijk is van beluisterfrequentie en reputatie van een artiest.

Je zegt toch ook niet dat iemand die een boek leest door het te lenen uit de bibliotheek steelt van de schrijver? Wat een baarlijke nonsens - daarvoor worden leenrechtvergoedingen betaald en die komen weer in een te herverdelen potje. Net zoals die Spotify-vergoedingen - denk ordegrootte een fractie van een eurocent per beluisterde track - ten goede komen aan de platenmaatschappij en die herverdeelt de inkomsten daarvan.

slaande klok
Ik heb geen hekel aan Spotify hoor. Ik ben van mening dat er een beperking op moet zitten op het luisteren van muziek op Spotify. Zelf vind ik het een goed idee om er previews van muziek op te zetten. Ben je geïnteresseerd in de muziek dan kan je de albums in zijn geheel beluisteren. Gratis, in goede kwaliteit en zonder reclame tot een bepaald maximum (bijvoorbeeld 5 tot 10 keer). En dan wordt je aangeboden om het album te kopen. In de vorm van een download. Artiesten verdienen op de huidige manier vrijwel niets aan hun muziek.

avatar van The Scientist
slaande klok schreef:
Artiesten verdienen op de huidige manier vrijwel niets aan hun muziek.

Zeg je dit nou serieus bij een Coldplay-album?

Hendrik68
Zonder Spotify zou een heleboel muziek niet eens bekend worden. Voor velen is een beluistering op Spotify juist de reden om een album alsnog te kopen. Het levert de artiesten, die je anders nooit zou hebben gekend, indirect meer geld op dan dat het ze kost.

Wel vind ik het compleet belachelijk om een album lager te waarderen omdat men er voor kiest niet op Spotify te verschijnen. Heeft niks met de kwaliteit van de muziek te maken.