David Bowie - Low (1977)

Rock / Electronic
Label: RCA Victor

1. Speed of Life (2:46)
  2. Breaking Glass (1:51)
  3. What in the World (2:23)
  4. Sound and Vision (3:03)
  5. Always Crashing in the Same Car (3:29)
  6. Be My Wife (2:55)
  7. A New Career in a New Town (2:51)
  8. Warszawa (6:20)
  9. Art Decade (3:43)
  10. Weeping Wall (3:26)
  11. Subterraneans (5:39)
  12. Some Are * (3:16)
  13. All Saints * (3:38)
  14. Sound and Vision [Remix Version] * (4:41)
Wie is dat? Beck?
Ik weet niet wat ik van die uitvoering moet vinden, mijn eerste indruk is niet zo positief, maar wel lef om zo'n nummer zo te verminken. Hij maakt er een warmbloedig nummer van, groots, meeslepend, incl. gospel koor. Het had zo uit de musical Tommy kunnen komen.
Terwijl het origineel van Bowie klein maar koud is gebleven. het is één van mijn favoriete nummers van één van mijn favoriete albums ooit. .

Het is Beck inderdaad. Eén van de grote artiesten uit de jaren '90 (toen van hetzelfde kaliber als pakweg Radiohead). Neem aan dat je die wel kent?

Ik vind de versie van Bowie totaal niet koud eigenlijk. Juist een heel warm, funky liedje. Voor mij ook één van de beste Bowie-nummers van één van mijn favoriete platen ooit. Maar ik vind deze versie ook waanzinnig goed. Beste Bowie-cover die ik in jaren heb gehoord.

avatar van devel-hunt
Tuurlijk ken ik Beck, niets mis mee.
Misschien moet ik even wennen aan deze versie, ik heb sound and vision nog nooit in een andere versie gehoord dan het origineel.

avatar van Mjuman
Normalerweise zou een dergelijke provopost goed kunnen zijn voor expulsie uit de heilige Bowie-kerk - da's een soort van RK-permban

Omdat het een gedurfd, redelijk uitpakkend experiment is, kunnen we wel een aflaat toekennen. Alleen, wees zo eerlijk te beamen dat er één essentiële component ontbreekt, the voice die de magie creëert: in het origineel erinkomend halverwege (ca 1:30) en even verderop dan het hartverscheurende "blue, blue, 'lectric blue" - no one beats the man

Dat is zeker waar, Beck heeft niet zo'n soepel stemgeluid als Bowie. Vooral in het begin valt dat op.

avatar van judgepaddy
Wat een bak muzikanten zeg!
Gelijk een beetje doorgeklikt en ze hebben ook daadwerkelijk alles uit de kast gehaald tot-en-met een speciaal microfoonsysteem: "The Binaural Head".
Ook zag ik dat de gitarist van the Dap Kings meedeed. Geinig.

avatar van bikkel2
Hele aparte versie, erg origineel en niet zo maar even klakkeloos overgenomen. Hier is echt werk van gemaakt.

Tevens bewijst het wel weer hoe goed Bowie's zijn stem was (en hopelijk nog is.)
Beck maakt er iets eigens van, maar zijn stem is minder uitgesproken dan die van Bowie.

avatar van Von Helsing
Ik denk wel dat de vader van Beck (David Campbell) een grote vinger in de pap heeft gehad, hij is ook de dirigent van het geheel.

Waaanzinnig gedaan!

avatar van Melodic Fool
ik ken (nog) niet zoveel van baas Bowie maar daar werk ik aan

tot nu toe vind ik dit iig zijn meest vette en interessante album;
Op de A-kant achterelkaar korte topnummertjes met een scherpe rand, en aparte maar passende effecten
en dan op de 2e kant 4 facinerende sound-scapes waarbij iedere luisterbeurt wel wat moois te ontdekken valt.

een lust voor het oor zeker op zwart goud!
- en extra motivatie om zeker meer van deze dude te ontdekken!

avatar van bikkel2
Welcome tot the club Daniel. Ik ben er vorig jaar (en trouwens nog) mee begonnen en het is een mooie ontdekkingsreis.
Low is inderdaad top. Originele tweedeling qua stijl. Heroes is in dit verband ook een absolute aanrader. Zeer sterk vervolg op deze.

avatar van devel-hunt
Wat een heerlijke ontdekkingen hebben jullie nog te gaan. Ik ken alles van Bowie al jaren maar ben nog steeds niet klaar met ontdekken en luisteren.

devel-hunt schreef:

En binnenkort het nieuwe kindje van Bowie. Ik kan niet wachten

Is Iman weer zwanger?

avatar van niels94
Tja, wat zou dat worden? Wowie Bowie?

Een Imannetje kan ook.

Stelletje mafkezen

reptile71 schreef:
Een Imannetje kan ook.

Met goedkeuring van Apple, waarschijnlijk een iMannetje die tzt zijn behoefte doet op het iPodje.

avatar van reptile71
Heb jij de iBow app eigenlijk al?

reptile71 schreef:
Heb jij de iBow app eigenlijk al?

Nee, ik kon maar matig overweg met de ebow

en daarom liet ik de iBow (een flinke stap verder) maar zitten.

Bel wel erg tevreden over iHapp - scheelt enorm veel tijd bij een 4-gangen diner, maar ik snap wel dat trage eters zich dan vaak verslikken

avatar van Cloud
Warszawa tot en met Subterraneans vind ik wel een bijzonder stukje muziek.
Ambient, filmmuziek ? Geen idee maar ik vind super klinken.

bikkel2 schreef:

Danku klinkt goed en ben benieuwd, volgensmij ga ik mij wel vermaken !
Station to Station vond ik ook zeer goed en die is weer heel anders
De steeds veranderende stijlcombinaties met passende alter-ego's zijn 1 van de dingen die ik echt geweldig aan hem vind
binnenkort de volgende weer; dan ga ik me aan Heroes wagen

avatar van bikkel2
Heroes is een logisch vervolg op Low, in dat kader een prima optie voor een volgende keuze.

Lodger en Scary Monsters zijn ook aanraders.

avatar van Melodic Fool
Aight, ja nummero 2 van die "berlin-trilogy" heb ik begrepen, het titelnummer heb ik in iedergeval altijd een mooie gevonden. maarja, wie niet
oke dan zal ik die ook even van het internet plukken.
maar eerst nog de classic's uit begin 70's beluisteren

...heb ik zo vaak:
Ergens in je achterhoofd spookt zo'n artiest/album dat je al een lange tijd wil leren kennen, af en toe duikt hij weer op. Je hebt een vaag idee hoe het klinkt en er genoeg over gelezen.
Soms heb je vermoedens/hoop dat dat wel eens meer dan gewone muziek zou kunnen worden; zo'n soundtrack van je leven. Toch komt het er steeds niet van.
Wanneer je er dan eindelijk aan bent toegekomen, blijkt het inderdaad iets te zijn dat je grijpt en nooit meer loslaat; een gruwelijk meesterwerk dat je misschien wel altijd zal blijven luisteren.
En dan vraag je je af waarom je het in vredesnaam iedere keer heb zitten uitstellen, en in die tijd wel zat schijtalbums, waar je inmiddels de helft van bent vergeten, voorrang hebben gekregen..

a day in the life van een jongedwaas met een absurde muziek verslaving

avatar van titan57nl
Melodic Fool schreef:
oke dan zal ik die ook even van het internet plukken.
maar eerst nog de classic's uit begin 70's beluisteren

...heb ik zo vaak:

a day in the life van een jongedwaas met een absurde muziek verslaving

Gewoon doen wat je lekker vind.

avatar van Melodic Fool
en ik ben te laat geboren, ik wil het alsnog inhalen haha
en ik vind veel te veel lekker

avatar van keijzm73
Ik word dit jaar 40 en zelfs te laat geboren voor de beginjaren van Bowie. En muziekbeleving heb ik helaas niet meegekregen in mijn opvoeding. Ik ben dan ook aan een inhaalslag bezig (en niet alleen Bowie). 'Low' afgelopen week geluisterd. Zag in zijn discografie dat Bowie ook nogal wat instrumentale nummers heeft gemaakt! Wist ik niet. Daarvan staan er een paar van op 'Low'. Sowieso - in mijn beleving - een album dat meer gericht is op de muziek.

Ik heb nu het debuut opstaan van Bowie. Dat album is nog eens 10 jaar ouder; uit 1967! Toen was ik er nog niet eens

Is m.i. de invloed van Brian Eno geweest die Low en Heroes prodceerde dacht ik...

ziggystardust
low blijft toch samen met ziggy stardust mijn favo bowie album. ook gewoon weer zo'n album waar alles aan klopt! elke noot is gewoon raak. het lijkt gewoon als of je je in een andere wereld bevind als je naar dit album luisterd. de nummers in het geheel hebben gewoon iets magisch en hoe vaker je het album luisterd hoe beter hij eigenlijk word.