Van Halen - 1984 (1984)

2. Jump (4:04)
  3. Panama (3:33)
  4. Top Jimmy (3:02)
  5. Drop Dead Legs (4:15)
  6. Hot for Teacher (4:45)
  7. I'll Wait (4:45)
  8. Girl Gone Bad (4:36)
  9. House of Pain (3:19)
avatar van ricardo
Ik vind met name de eerste 2 nummers op 5150 dat je echt goed moet luisteren want het klinkt wel ongeveer als Roth dan. En ook die roth imitatie gilletjes maken het wat verwarrend.

Feit is wel dat ik op het moment een geweldige band heb leren kennen, en dat die verzamelaar uit 2004 mij totaal op het verkeerde spoor gezet heeft.

Ik zeg het tegen iedereen die het maar lezen wil, koop geen verzamelaar van van halen maar gewoon het magistrale debuut want dan ben je gelijk om.

Bollieblauw schreef:
Maar waarom heeft helemaal niemand het over die werkelijk fantastisch gitaarsolo/outro van Drop Dead Legs?

Jep! Werkelijk fenomenaal vind ik. Sowieso het hele nummer vind ik te gek. Heerlijk log en lomp.

avatar van ricardo
Wat een afgezaagd en een ruk nummer vind ik Jump eigenlijk.

Waarschijnlijk iets te vaak op de radio gehoord, maar vind eigenlijk geen bal aan dat nummer.

De opener is erg bijzonder en natuurlijk Panama, en de topper op deze Hot For Teacher.

3.5* is voor mijn doen eigenlijk aan de hoge kant bij deze, maar zit nu zo lekker in een van halen mood dattikum mooi laat staan zo.

Eigenlijk vind ik deze niet veel beter dan Diver Down, maar deze heeft dan weer een klasse nummer als Hot For Teacher eropstaan.

Als op Diver Down niet 2 afgezaagde covers hadden gestaan als Dancing In The Street en O Pretty Woman, dan was die niets minder geweest dan deze.

ricardo schreef:

Oei Sorry, maar daar kan ik het onmogelijk mee eens zijn! Dit is een veel constanter album. In ieder geval zonder noemenswaardige vullertjes. Zoals er op Diver Down teveel van staan. Naast de door jou al genoemde covers vind ik Big bad Bill, Secrets en Happy trails ook verre van het '1984 niveau' eerlijk gezegd. En dan hebben we het over de intstrumentale nummers/intro's, hoe geweldig ook, nog niet gehad. Kortom; er blijft naar mijn bescheiden mening te weinig 'echts' over om 'm als album serieus te nemen. Zéker in vergelijking met 1984.

avatar van ricardo
yup happy trails moet zo ongeveer het slechtste nummer zijn die van halen ooit op een cd uitgebracht heeft, minder nog dan oh pretty woman en dancing in the street.

avatar van De buurman
Je moet Hppy Trails niet te serieus nemen, het is gewoon een lollige afsluiter.

1984 is een totaal ander album dan Diver Down. Ik vind het eigenlijk een nieuw begin. Bijzonder jammer dat het geen vervolg kreeg in de bestaande line up.

En Jump blijft een knaller.

avatar van Bollieblauw
"Secrets" vullertje? Het sterkste nummer van Diver Down!

avatar van vielip
Jep, Secrets raakt me niet. Op geen enkele manier...

avatar van Bollieblauw
Dat het je niet raakt, dat kan. Maar een vuller is wat anders. Dat is een zwak liedje wat bij gebrek aan beter op de plaat is gegooid. Secrets heeft bijzonder gevoelig gitaarspel en een heerlijke luchtige, swingende groove. Ook de teksten van Dave zijn uitermate mooi. Secrets is trouwens ook een van Eddie's favoriete platen. Grappig, hoe smaken kunnen verschillen.

:P
ricardo schreef:

Het is precies wat De Buurman schrijft Pure Dave humor.
Van Halen onderbrak het laatste nummer van de live show. En begon samen met het publiek Happy Trails te zingen. En ging vervolgens weer door met waar de band gebleven was. Vet lachen dus.

Maar ik begin ook meer en meer te lachen om je mening over Dave zijn stem.
In het ene berichtje stel je dat er wel degelijk een groot verschil zit tussen Dave en Sammy zijn stem. Zie Best of Both Worlds. Bij 5150 hoor je het verschil weer nauwelijks. Alleen als je goed luisterd hoor je het verschil weer wel.
En soms heeft Roth weer te veel weg van Paul Stanley. Berichtje bij Vrouwen en Kinderen Eerst.
Ik ben toch benieuwd wat het de volgende week gaat worden?
Noch effe en je bent een 5150 Ricardo.
Waarom krijg ik die pokke smily nu weer niet goed geplaatst?

avatar van paulisdik
Er komt als ik goed begrepen heb met de tijd een renovatie op MuMe, misschien dat Jordy wel Braille voor je wilt gaan invoeren om het wat makkelijker voor je te maken.

avatar van iggy
Altijd leuk kan hij dan ook mijn spelfouten herstellen denk je?
Maakt mij toch een stuk intelligenter.
Hoewel dat iets wat te laat is bij deze site vrees ik.
Dat gaat opvallen toch?

avatar van ricardo
Yup klopt als een bus de beste van 2 werelden vond ik het verschil enorm, omdat daar de deef en semmie nummers kriskras doorelkaar staan, en je ze snel achterelkaar hoort.

Als je een los regulier album opzet en compleet draait valt het minder op.

En nu ik regelmatig fen helen draai schoot mij in ged8 dat de stem van deement deef erg op die van Stanley klonk.

Ik hoop dat ik je een beetje een inkijk heb gegeven in mijn warrige wereld nu.

Maar het is niet een mening die ik binnen een dag gevormd heb, zat minstens een behoorlijke periode tussen.

Enne Secrets op Diver Down is inderdaad een verborgen juweel, erg mooi subtiel nummer, wat beslist geen vuller is.

Wat off-topic berichten verwijderd.

avatar van De buurman
ricardo schreef:
Wat een afgezaagd en een ruk nummer vind ik Jump eigenlijk.

Die synthesizer-sound.... Hoe kun je de '80's muzikaal gezien beter samenvatten in 3.5 minuut? Eddie Van Halen is een innovator, niet alleen op gitaar. Wereldnummer.

avatar van vielip
Ja man, Jump is geweldig! Elke keer wanneer ik die synths-intro hoor dan is het weer kicken

Absoluut mee eens.
Ook als je die drie clips vandaag de dag bekijkt. Jump,Panama en Hot for Teacher ze lijken gister gemaakt te zijn! Of overdrijf ik nu?

avatar van freakey
De buurman schreef:

Ik neig hier erg ricardo gelijk te geven....

avatar van Rockfan
Even een half puntje erbij. Dit album van Van Halen luistert toch lekker weg. Hoogtepunten zijn Panama en Hot for teacher. Hoewel Top Jimmy en I'll wait er ook zijn mogen. I'll waitt ligt dat wel weer in de sfeer van Jump vanwege de keyboards. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik vermaak me er prima mee.

avatar van Ronald5150
”1984” is het laatste studioalbum van Van Halen met David Lee Roth in de gelederen als leadzanger. En als afscheid (althans, dat bleek later) is het een uitstekend album. Wel doet op ”1984” de synthesizer zijn intrede als nieuw instrument binnen de band. Overigens vind ik ”1984” nergens een poppy synthesizer album, want welbeschouwd bevatten alleen het openingsnummer (en dat is eigenlijk meer een intro, en nauwelijks een liedje), ”Jump” en ”I’ll Wait” synthesizers. De rest van het album is in mijn beleving gewoon old school Van Halen met een onnavolgbare Eddie Van Halen. Wel vind ik ”1984” luchtiger klinken (met uitzondering van ”Girl Gone Bad en ”House of Pain”), zeker in vergelijking met ”Women and Children First” en ”Fair Warning”. Er staan weer een paar killer tracks op dit album: ”Panama”, ”Hot for Teacher”, ”Drop Dead Legs”, ”Girl Gone Bad” en ”House of Pain”. Ondanks dat ”Jump” natuurlijk kapot is gedraaid op menig radiostation, vind ik het een prima nummer. Zeker niet het beste van Van Halen, maar wel erg genietbaar. Na het matige ”Diver Down”, slaat Van Halen keihard terug met ”1984”. De samenwerking met Dave eindigt na de bijbehorende tour, de Van Halens slaan een nieuwe weg in met Sammy Hagar, maar Dave stopt in ieder geval op zijn hoogtepunt.

buizen
I'll Wait vind ik een mooi nummer, ik associeer het met een bepaalde zomer, back in those days.
Hot For Teacher kent imposant drumwerk.
Had Van Halen in die tijd wel graag live willen zien maar het is er niet van gekomen.
Het is niet echt m'n band maar slecht is het zeker niet dus al wikkend en wegend kom ik tot 3,5 sterren.

[quote]Ronald5150 schreef:
Wel doet op ”1984” de synthesizer zijn intrede als nieuw instrument binnen de band. quote]

Die Synt is ook al te horen op Fair Warning en Diver Down Ronald.

iggy schreef:
Die Synt is ook al te horen op Fair warning en Diver down Ronald.

Oh echt? Dan laat of mijn geheugen me in de steek, of het synth geluid was minder prominent. Over welke nummers heb je het dan precies Iggy?

Ja iggy daar ben ik ook benieuwd naar, want m.i. is 1984 het eerste album met synths

avatar van AstroRocker
Was dat niet de befaamde bass solo van Michael Anthony?

buizen
Volgens mij was dat ook een brute bassolo. Trouwens een erg goed album, Fair Warning, heb ik die eigenlijk al gewaardeerd?, zal eens kijken.

avatar van iggy
Sunday Afternoon is een synt. En ook bij One Foot hoor je duidelijk een synt.
En ook bij Dancing In The street.

Eddie: "It takes almost as much time to make a cover song sound original as it does writing a song. I spent a lot of time arranging and playing synthesizer on 'Dancing in the Streets,' and they [critics] just wrote it off as, 'Oh, it's just like the original.' So forget the critics! These are good songs. Why shouldn't we redo them for the new generation of people?"

Bedankt Iggy!

Al staat Eddie erom bekend dat hij met zijn gitaar en versterker allerlei geluiden kan produceren en daarmee andere instrumenten kan nabootsen. Het schijnt zelfs dat het intro en titelnummer van "1984" gewoon uit een gitaarversterker komt.

Geen dank.
En inderdaad, Ed weet vaak de meest vreemde geluiden uit zijn gitaar te halen.