Rainbow - Rising (1976)

Label: Polydor

1. Tarot Woman (6:08)
  2. Run with the Wolf (3:47)
  3. Starstruck (4:04)
  4. Do You Close Your Eyes (2:58)
  5. Stargazer (8:27)
  6. A Light in the Black (8:11)
  7. Tarot Woman [Rough Mix] * (6:06)
  8. Run with the Wolf [Rough Mix] * (3:49)
  9. Starstruck [Rough Mix] * (4:04)
  10. Do You Close Your Eyes [Rough Mix] * (3:04)
  11. Stargazer [Rough Mix] * (9:08)
  12. A Light in the Black [Rough Mix] * (8:12)
  13. Stargazer [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (8:33)
  14. A Light in the Black [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (9:52)
  15. Man on the Silver Mountain [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (2:22)
avatar van Lonesome Crow

3 Starstruck
4 Do You Close Your Eyes
5 Stargazer
6 A Light In The Black
7 Tarot Woman (los Angeles Mix)
8 Run With The Wolf (los Angeles Mix)
9 Starstruck (los Angeles Mix)
10 Do You Close Your Eyes (los Angeles Mix)
11 Stargazer (los Angeles Mix)
12 A Light In The Black (los Angeles Mix)

Disc 2
1 Tarot Woman (rough Mix)
2 Run With The Wolf (rough Mix)
3 Starstruck (rough Mix)
4 Do You Close Your Eyes (rough Mix)
5 Stargazer (rough Mix)
6 Coming Home ('a Light In The Black' Rough Mix)
7 Stargazer (pirate Sound Tour Rehearsal)
8 A Light In The Black (pirate Sound Tour Rehearsal)
9 Man on The Silver Mountain

Ja ziet er interessant uit ... maar veel dezelfde nummers ....

Nicci
Dat heet 'deluxe'. Je betaalt extra voor veel van hetzelfde. Het misverstand is dat dit 'deluxe' voor de consument geldt.

avatar van Rudi S

@Nicci, dit mag ook gerust als review aangevinkt worden.

avatar van Edwynn
Zus mix, zo mix, En wat voegt het toe?

Nee, daar trek ik de knip niet voor.

avatar van Lonesome Crow
Dezelfde nummers anders gemixt vind ik totaal niet interessant.
Alleen track 7 en 8 van disc 2 lijkt me iets toe te voegen, en dat had als extra makkelijk op 1 CD gekund.

Waar blijven nu die live-versies van "Rising" ?

avatar van wizard
Tja, die deluxe editie ziet er niet echt heel interessant uit. Aangezien een en ander ongetwijfeld een smak geld moet kosten, laat ik deze mooi liggen. Als hier nou een stel demo's, onuitgebrachte nummers of zeldzame/nieuwe live-opnames op had gestaan...

Een paar van de deluxe-uitgaven die ik heb gezien vond ik erg interessant, maar een aanzienlijk deel is volgens mij niet echt een toevoeging.

avatar van vielip
Dit lijkt wederom op pure geldklopperij! Ik heb een aantal deluxe uitvoeringen in de kast staan die op de 2e cd ook daadwerkelijk iets toevoegen d.m.v. onuitgebrachte live opnames of non albumtracks maar deze kan wat mij betreft in het rijtje 'jammer'.

avatar van Edwynn
Leuk voor als je het nog niet in de kast had staan, lijkt me. Verder is het behoorlijke humbug inderdaad.

M.Nieuweboer schreef:
De enige reden waarom Risin' zwakker is dan In Rock is omdat ie zes minuten korter duurt.

gaucho schreef:
Dit kan wat mij betreft nóóit een criterium zijn om twee platen te vergelijken en te beoordelen. Sommige bands plempen een CD vol met bijna tachtig minuten muziek, waarvan de helft uit 'filler'-materiaal bestaat.

Klopt. Alleen bevat In Rock geen opvulsel. En dik 40 minuten topkwaliteit waardeer ik hoger dan krap 35 minuten.
Ik heb het al eerder geschreven. Zet er een nummer (of twee korte) erbij en ik doe er een ster bij. Nee, twee keer achter elkaar draaien telt niet.

Ik vraag me af of Light in the Black, CD-2, nummer 8, werkelijk live is? Ik heb er wel eens een bootleg van gehoord - onverdraaglijke klank, maar het spel is fantastisch.

Nieuwstad

3 Starstruck
4 Do You Close Your Eyes
5 Stargazer
6 A Light In The Black
7 Tarot Woman (los Angeles Mix)
8 Run With The Wolf (los Angeles Mix)
9 Starstruck (los Angeles Mix)
10 Do You Close Your Eyes (los Angeles Mix)
11 Stargazer (los Angeles Mix)
12 A Light In The Black (los Angeles Mix)

Disc 2
1 Tarot Woman (rough Mix)
2 Run With The Wolf (rough Mix)
3 Starstruck (rough Mix)
4 Do You Close Your Eyes (rough Mix)
5 Stargazer (rough Mix)
6 Coming Home ('a Light In The Black' Rough Mix)
7 Stargazer (pirate Sound Tour Rehearsal)
8 A Light In The Black (pirate Sound Tour Rehearsal)
9 Man on The Silver Mountain

De verschillen op disc 1 zijn minimaal. De Los Angeles Mix heeft iets meer bas, maar het gitaargeluid klinkt weer wat vlakker, dus daar schieten we ook niet veel mee op.

Disc 2 is ook niet heel spectaculair, die laatste 2 tracks staan er zelfs niet eens op. De rough mixes zijn op zich wel aardig eens te horen, hier en daar een klein verschilletje in een zanglijn of een gitaarsolootje. Maar die hoor je alleen als je de plaat echt door en door kent. Stargazer heeft ook een keyboard intro van Tony Carey nu. Beetje hetzelfde als die van Tarot Woman, maar sluit niet echt mooi aan. Die tour rehearsal van Stargazer klinkt trouwens nergens naar, echt belabberde geluidskwaliteit. Kun je nagaan hoe weinig bijzonder materiaal ze voor handen hadden voor de bonustracks, tis echt schrapen geweest.

Het boekje is wel leuk met wat achtergrond info van de betrokkenen. Vooral over hoe makkelijk de songs tot stand kwamen, alles is in 1 week opgenomen! En zo gaat Starstruck bijv. over een Franse dame die het nodig vond Blackmore te stalken. Toch grappig om te weten. Maar rechtvaardigt dit deze deluxe dubbelaar? Neen uiteraard niet

Hopelijk worden de bonustracks op RB'sR en LLR&R interessanter.

Choo Choo
Geweldig album. Stargazer is gewoon onbeschrijfelijk goed! I see a rainbow rising!!!!
Starstruck en Light in the Black doen er ook niet veel voor onder. Geweldige muziek!

avatar van Spock2011
Epische plaat, met de beste Dio-stem die ik heb gehoord. Stargazer is ongetwijfeld de klassieker op deze plaat, een nummer waar ik niet genoeg van kan krijgen. Het beste stukje Dio dat er bestaat. De overige nummers zijn ook goed, maar behalen helaas niet het niveau van de uitschieter.

avatar van laxus11
Die Gitaarsolo in Stargazer

Die stem in Stargazer

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Die opbouw van Stargazer

Laxus en Casartelli

avatar van iggy
Beter dan het debuut. Wederom weet ritchie en co een lekker sfeertje op deze plaat te produceren. Met tijd en wijle een ijzersterke blackmore. De nummers zijn over de hele lijn sterker dan het eerste plaatwerk van rainbow. Ik tel slechts 1 slappe broeder. Do you close your eyes grrr vooral dat refrein. Nu moet ik toegeven dat dio mij nooit heeft kunnen bekoren qua teksten. Heb er nu eenmaal nada mee. Ik kan er zelfs niet om grinniken. Iets wat mij bijv wel lukt bij robbie halford ha. Voor mij word dit bijna geheel gecompenseerd door zijn ijzersterke longinhoud/stem/passie en wat al niet meer. Mooie/sterke nummers in de typische oude rainbow/ritchie stijl. Weinig mis mee lijkt mij.

Met iets wat moeite 4 pingels

Dat middenstuk van stargazer ...... ha.
Grapje tegenwoordig moet je dat erbij zetten dat het een grapje is he he. Da's beter

Alles in en om Stargazer:

avatar van laxus11
Edwynn schreef:
Alles in en om Stargazer:

Amen

avatar van Metal-D78
Light In The Black!!! Cozy Powell zoals we die graag hoorden. Fantastische uitsmijter!

avatar van Thunderrock
De beste Rainbow. Samen met het debuut en de klassieke On Stage live plaat het beste wat Blackmore en ook Dio ooit hebben opgenomen. Draai het al sinds mijn pubertijd en dit is een van de weinige albums uit die tijd die nog steeds zo nu en dan in de CD speler verdwijnt.

avatar van hellboy123
Echt een heerlijke plaat. Hij begint erg goed met Tarot Woman, zakt dan voor mij persoonlijk, wat in met Run With The Wolf, om daarna perfect door te gaan tot het eind. Met uiteraard het sublieme stargazer

avatar van uffing
Wat is dat toch met Stargazer. Blijkbaar heeft dat nummer iets wat werkelijk iedereen kan bekoren; ik heb hier nl. nog nooit iets negatiefs over dat nummer gelezen. Wat mij betreft heeft dat nummer de beste vocale prestatie aller tijden. Zelden iemand zo goed horen zingen.

avatar van wizard
Eigenlijk vind ik Light in the Black beter dan Stargazer
#vloeken in de kerk

avatar van jasper1991
Opvallend dat er van de 219 stemmers slechts 81 voorkeursstemmen zijn voor Stargazer. 138 stemmers moeten dus iets anders aangevinkt hebben.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Valt mee... er zijn in totaal 199 vinkjes geplaatst. En aangezien iedereen er 2 mag plaatsen...

avatar van Jumpjet
uffing schreef:

[vloeken in de kerk]
Stargazer is inderdaad geweldig, het had alleen drie minuten korter moeten duren.
[/vloeken in de kerk]

Nieuwstad
Jumpjet schreef:

[vloeken in de kerk]
[/vloeken in de kerk]

welke 3 minuten zouden dat dan moeten zijn? toch niet die geweldige solo eruit halen of dat prachtige epische einde inkorten?

avatar van Edwynn
Gewoon drie minuten eerder afzetten. Het kan allemaal met de technologie van tegenwoordig.

Stargazer en Light In The Black is overigens een tweeluik.