Rainbow - Rising (1976)

Label: Polydor

1. Tarot Woman (6:08)
  2. Run with the Wolf (3:47)
  3. Starstruck (4:04)
  4. Do You Close Your Eyes (2:58)
  5. Stargazer (8:27)
  6. A Light in the Black (8:11)
  7. Tarot Woman [Rough Mix] * (6:06)
  8. Run with the Wolf [Rough Mix] * (3:49)
  9. Starstruck [Rough Mix] * (4:04)
  10. Do You Close Your Eyes [Rough Mix] * (3:04)
  11. Stargazer [Rough Mix] * (9:08)
  12. A Light in the Black [Rough Mix] * (8:12)
  13. Stargazer [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (8:33)
  14. A Light in the Black [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (9:52)
  15. Man on the Silver Mountain [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (2:22)
avatar van Jumpjet
Als we dan A light in the Black ook nog een stukje inkorten, houden we een briljante EP over...

avatar van wizard
Ja, als we dan toch bezig zijn: waarom Do You Close Your Eyes ook niet weglaten voor de nog briljantere EP?

Ozric Spacefolk
Valt deze plaat nu gewoon onder de hard rock of symfonische hard rock?

Ik vind dat laatste, maar zoals altijd en overal, vinden anderen iets anders :-p

avatar van wizard
Wat is hier symfonisch aan dan?

Alsof het uitmaakt.

Ozric Spacefolk
Mag ik die vraag met een wedervraag beantwoorden?

Wat is hier niet symfonisch aan?

Overigens, ik classicifeer altijd alles graag,
Alles staat in mooie mapjes.
Ik heb onderverdelingen in jaartallen, per land, per artiest maar ook per genre.

Het genre rock en hardrock barst uit zn voegen. Dus ik probeer bandjes te heronderverdelen.
Dus vandaar...

avatar van Metal-D78
Het is symfonisch, het is hard rock, maar het is vooral een dijk van een plaat.

Ozric Spacefolk
Misschien kan ik een apart genre aanmaken "dijken van platen".

avatar van Metal-D78
Daar ben ik het mee eens!

avatar van ricardo
Pracht plaat inderdaad, en dan vooral als je de eerste tonen van het eerste nummer hoort. voor mij 1 van de allerbeste openings nummers van wat voor album dan ook. En dan die dijk van een stem van Ronnie Dio.

Jumpjet schreef:
Stargazer had alleen drie minuten korter moeten duren.

Blasfemie! Op de brandstapel!

Jumpjet schreef:
Als we dan A light in the Black ook nog een stukje inkorten,

Nog meer blasfemie! Tweede brandstapel!
Gooi dan Run with the Wolf eraf (en dat is een derde brandstapel, nu voor mijzelf).

Ozric Spacefolk schreef:
Wat is hier niet symfonisch aan?

Geen sonatevorm, geen trio, geen rondo. Deze plaat heeft minder met de klassieke muziekvormen te maken dan mijn overleden grootmoeder met death metal.
Alle liedjes zijn keurig in de standaard vorm couplet-refrein geschreven.
Het symfonie-orkest aan het eind van Stargazer is niet meer dan een gimmick.
Nee, dit alles zegt nul komma niets over de kwaliteit van de plaat.

Vergelijk Do you close your Eyes eens met de live-versie van München. Gehoord ook de debuutplaat is mijn conclusie dat Blackmore al in 1975 op het podium al beter presteerde dan in de studio.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
M.Nieuweboer relateert symfonische rock nog altijd wat al te streng aan klassieke symfonieën. Als ik Stargazer cq. het hele album langs Wikipedia's "checklist" progressieve rock leg, valt er echter evenmin bijzonder veel af te vinken.

avatar van freitzen
Jumpjet schreef:
Als we dan A light in the Black ook nog een stukje inkorten

De 'A' is al weg in de tracklist, dat lijkt me meer dan genoeg.

avatar van De buurman
Geweldige plaat. Hoort thuis in iedere hardrockverzameling. En brandstapel of niet, Stargazer vind ik nog het minste nummer. Tarot Woman en A Light In The Black... echt super. Blackmore, Dio, Powell... een klasse apart. Jammer dat het maar zo kort mocht duren. Blackmore had ze nooit mogen laten gaan. Een hoogtepunt in de carrière van deze drie iconen, dit album.

avatar van Trismegistus
Ozric Spacefolk schreef:
Valt deze plaat nu gewoon onder de hard rock of symfonische hard rock?

Het is vooral progrock IMHO.

Trismegistus schreef:

Het is vooral progrock IMHO.

Progrock is een nonsens-term. En dat bestond nog niet eens. Heavy Metal ook niet.
Alleen de term Hard Rock en Symfonische Rock.
Onder Symfonische Rock viel ontzettend veel. Echter Deep Purple en Rainbow niet.
Maar ik vind het te bijzonder om het gewoon als Hard Rock af te doen.

Dus ik dacht; ik verzin een term: Symfonische Hard Rock.

avatar van De buurman
Ozric Spacefolk schreef:

Symfonische hardrock ook niet. Trouwens, ik denk dat de term heavy metal al wel bestond.

avatar van Rockfan
Ik meen mij te herinneren dat Rainbow, Deep Purple, Uriah Heep ed. onder de noemer hardrock vielen en Heavy Metal was meer de wat hardere stroming als Iron Maiden, Motörhead en natuurlijk de NWOBHM.

avatar van Edwynn
Heavy metal betekende in de jaren 70 toch vooral Black Sabbath en Deep Purple. Eigenlijk alles wat behoorlijke stevige hardrock was. Misschien gold dat ook zelfs voor Led Zeppelin. Rainbow past daar gemakkelijk in. Dus heavy metal is geen gekke term voor Rising. Hardrock mag ook. Volgens de huidige norm zou het een grensgevalletje kunnen zijn.

Judas Priest bestond in 1976 ook al en die maakten toen al heavy metal in de zin van wat we er nu vooral onder verstaan.

Ozric Spacefolk
Ik kwam er mee, omdat ik in mijn Itunes graag metadata toevoeg, dat vergroot de overzichtelijkheid.

Termen als Rock, Hard Rock en Heavy Metal wil ik juist vermijden, omdat dat echt grabbelton-termen zijn.

Jullie zouden Rainbow dus nooit Symfonische Hard Rock noemen. Okay.

Wat dacht je dan van Classic Heavy Metal?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ozric Spacefolk schreef:
Wat dacht je dan van Classic Heavy Metal?

Daarbij moet ik altijd denken aan heavy metal uit rocks oude tijd... dus Zeppelin, Sabbath, Purple en de hunnen. Daar mag Rainbow best bij, maar dan nog...

Een niet geheel conventioneel label dat ik ook wel op deze cd heb horen plakken en wat ik wel aardig vond was Fantasy Metal. Maar meer conventioneel dekt Hard Rock danwel Heavy Metal voor mij helemaal de lading en zit er misschien elders in het label wat muziek die wel een wat specifieker etiketje kan hebben.

avatar van Edwynn
Niet zo gek gedacht.

Rising is dé bakermat voor de powermetalacts van tegenwoordig. Dus in die zin is hij best wel belangrijk voor de voming van de ridders en draken (sub)stroming. Fantasy metal dus Maar die term is niet door de goegemeente overgenomen. Powermetal wel.

Maar ja het zijn maar hokjes. Zelf vind ik het op en top heavy metal. In de jaren 70 was heavy metal een grabbelton term. Tegenwoordig is het een redelijk specifieke aanduiding voor een substroming binnen de metal. Denk aan Maiden, Dio, Manowar, Priest, etc. Allemaal anders maar toch heavy metal. De kenner weet precies waarom het geen thrash of death metal is.

Maar Ozric, je hoeft toch niet hier te vragen wat voor een etiquette je er zelf opplakt? Ik zal in itunes ook heus wel eens black metallabel hebben geplakt op iets waar een purist 'dikke nee' tegen zou zeggen. Maar daar geef ik lekker niks om.

Ozric Spacefolk
Wat ik uiteindelijk doe, is mijn keus. Maar ik was gewoon benieuwd hoe anderen dit zouden wegzetten.

Vooral na het rippen van cd's zijn er de meest rare labels aan bands gehangen. Alternative is een populair label, wat te pas en onpas wordt gebruikt.

Ik denk dat ik voor de Classic Heavy Metal ga. Dan kan ik Uriah Heep en Deep Purple eindelijk ook eens ergens kwijt.

avatar van Chronos85
Ha, zou dit niet echt alternative willen noemen inderdaad. Het is behoorlijk genrespecifiek (het zit ergens in tussen hard rock en power metal in) en binnen zijn genre hoort de plaat tot de hoogtepunten.

avatar van Trismegistus
[...]

Kan ik me iets bij voorstellen. Volgens mij was het in zijn tijd een baanbrekend album. Als zodanig was/is het dan ook lastig te typeren.

avatar van Jumpjet
Heeft iemand hier toevallig al gespiekt?

avatar van Chronos85
Oké, mooi overzichtje maar ik mis toch echt namen als Sonic Youth, Wipers en Mission To Burma als onmisbare schakels tussen de 'oorspronkelijke' punk en de Grunge. Bovendien staan deze twee in chronologische volgorde omgedraaid.

In de hardrockscene mis ik U.F.O. en Vanilla Fudge die fundamentele invloed hebben gehad op de metal sound.

Ozric Spacefolk
Degene die dat schema heeft gemaakt is wel erg anachronistisch aan de slag gegaan.

Hij gebruikt termen die nog niet in zwang waren op dat moment.
En sinds wanneer is Uriah Heep progressive metal?

En wat betekenen de kleurtjes? Nee, ik vind het verre van overzichtelijk.
Ik heb overigens het idee dat het een slap aftreksel is van deze:

Map of Metal - mapofmetal.com

avatar van Bluebird
''Rising'' kwam uit in een tijd dat men in Nederland nog gewoon van hardrock of 'beton' sprak. De recensie in de Muziek Express staat me nog redelijk helder bij. Ik was al DP verslaafd vanaf mn 12e geloof ik en vanaf Machine Head ben ik ook Rainbow en elke (gerelateerde) albumrelease bewust gaan volgen.

De term 'heavy metal' komt in de tweede helft/eind jaren 70 uit Engeland overwaaien en is bedacht naar destijds werd beweerd voor de steeds agressievere en zwaardere vormen die deze stijl ging krijgen door bands als Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Van Halen, Saxon etc.etc. Dat mondde daarna ook uit in de onderverdeling in trash, death, speed en black metal e.d. Dat is wat ik er zelf bewust van heb meegemaakt in ieder gevaL

De termen symfo en prog waren toch wel eerder voorbehouden aan b.v. Yes, KC, ELP, Gentle Giant, Genesis en Camel dan DP/Rainbow. Van 'symfonische' metal heb ik in die tijd ook wel eens Rush beticht horen worden, een van de eerste en opvallendste representanten hiervan, die overigens beter in de proghoek kan worden geplaatst. DP had hier natuurlijk toch wel de primeur mee met hun Concerto For Group and Orchestra.

Uriah Heep zou je vooral in het begin hardrock met progressieve invloeden kunnen noemen, evenzoals Purple die had.

Bluebird schreef:

Oh ja inderdaad, Bluebird.

Toen had zelfs de Hitkrant nog een wekelijkse rubriek die de 'betonmolen' heette.
En ik heb ook nog ergens deze elpee liggen.

Alles ging toen nog gewoon onder de zelfde noemer. Al die subgenres hebben pas later een labeltje gekregen.