Nou mijn Simple Minds collectie is weer uitgebreid met "Walk between Worlds", de langverwachte opvolger van het succesvolle "Big Music", en natuurlijk ook de 2 cd's daarvoor. Dat Simple minds weer een soort 2e leven hebben na de jaren'80 en de succesloze jaren '90, kan ik concluderen dat "Walk between Worlds" weer een succesvolle aanvulling is op de vorige 3 cd's , gelukkig. Ik heb voor mezelf wel het gevoel dat ik "Big Music" iets beter vind, ik mis hier op "WBW" net iets te vaak Charlie Burchill, maar er valt eigenlijk altijd wel iets te zeuren,..ik vind "WBW" een verassend sterk album. Alleen de werktitel al "Walk Between Worlds", vind ik weer echt zo'n symbolisch iets waar Simple Minds pattent op lijken te hebben,...het maakt je nieuwsgierig,.. het is een soort titel in de trant van "Real to Real Cacophony" t/m "New Gold Dream". Het klinkt artistiek,..zweverig.
Nu even over de band zelf, die is behoorlijk veranderd, de muziek doet er gelukkig niet voor onder, ik zei al dat ik Charlie af en toe wat mis op "WBW", want laten we eerlijk zijn ondanks die drumpartijen die ik wat mis hier, net als Charlies gitaar, Mel Gaynor's inbreng mis ik toch af en toe ook wel, ondanks hij er de laatste jaren niet zo glorieus meer bij zat achter z'n drumkit. Toen hij eerste helft van de jaren '80 bij Simple Minds kwam deden de Minds een gouden greep, een drummer die de band extra power gaf. Nu Michael McNeill en Derek Forbes ( toetsenist en bassist) al jaren het veld verlaten hebben, helaas ( beiden zeer grote belangrijke factor voor de sound van Simple Minds) is het niet te hopen dat Mel Gaynor ook voorgoed de band verlaten heeft, maar voor een bepaalde periode, ( Mel Gaynor heeft tussen 1983-2018 al vaker een paar keer verstek laten gaan) maar laat Simple Minds a.u.b geen hop-off hop-on bandje worden. De bassist van de laatste jaren Ged Grimes is gelukkig nog gebleven,..goeie bassist trouwens. Maar Simple Minds de laatste jaren is toch voornamelijk Kerr en Burchill.
Met die 2 is Simple Minds ook begonnen, maar enigszins een beetje standvastig bandgevoel zal wel eens fijn zijn. ( kijk maar eens naar het hechte U2), ook dat waarderen fans. Maar ach het mag de muzikale pret niet drukken. ik ben al gelukkig dat ik aangenaam verrast ben door "WBW" met de mooie uitwaaierende nummers. "WBW" is vooral sferisch met warme klanken.
Ik vreesde eigenlijk al met ergste met 'Magic' als voorbode.Ook eigenlijk onbegrijpelijk dat 'Magic' het album heeft gehaald. Hadden de Simple Minds niks beters meer op de plank liggen?
Dan ben ik nu aangekomen de nummers eens 1 voor 1 te beschrijven zoals ik ze ervaar. We beginnen bij de opener 'Magic'. Het begint even goed, daarna zakt het snel in en kabbelt maar voort, er zit helemaal geen climax in en is eigenlijk doodsaai. Niet echt een geweldige opener dus. Ook word hier meer gesproken dan gezongen,..Jim Kerr op automatische piloot. maar na deze slappe hap is het alleen nog maar genieten. Daarna komt 'Summer'. Het lijkt wel of ik Peter Hook van New Order hoor, prachtig nummer met een rollende bas er in. Dan komt 'Utopia', begint met een prachtige dromerige sound, het nummer sleept je als het ware mee naar grotere hoogtes. het had zo op "New Gold Dream" kunnen staan.
'The Signal and the Noise'. Dit vind ik weer een Simple Minds klassieker waar het gitaargeluid van Charlie Burchill weer eens tot z'n recht komt, dat wat mij betreft iets vaker op dit album had mogen gebeuren. Samen met 'Barrowland Star" 1 van mijn favorieten op "WBW" .
'In Dreams' hoor ik een beetje gelijkenissen met de bonustrack van "Big Music" namelijk 'Bittersweet',.. een beetje dezelfde opzet. Een lekker lichtvoetig pop-liedje, beetje H;uman-League-achtig.
'Barrowland Star', mijn favoriet op "WBW", in 1 woord..Geweldig. Vooral het begin van het nummer doet Kerr me aan Bowie denken, maar sowiezo vind ik dit nummer een beetje Bowiaans. Alles is hier uit de kast getrokken met muzikale arrengementen enz om dit een knijter van een nummer te maken. Top!
'Walk between Worlds', het titelnummer, ook hier hoor ik weer orkestrale momenten, wat dit toch al geslaagde nummer een diepere gelaagdheid geeft, ook weer klasse.
'Sense of Discovery'. Een beetje teveel kopie-werk uit eigen muziek-catalogus ( Alive and Kicking) terwijl het nummer opzich een prachtige afsluiter is. Er hangt een beetje een sferische zweem over dat doet denken aan U2 ten tijde van "The Unforgettable Fire".
Dan zijn we bij de bonus-tracks aanbeland.
'Silent kiss' , een lekker powerful nummer en een welkome toevoeging aan de rest van het album dat over het algemeen meer sferisch is dan Rock en Beat- gericht.
'Angel underneath my Skin'. Dit doet me denken aan het tijdperk "Sparkle in the Rain" en "Once upon a Time", erg bombastisch,..maar o zo goed.
'Dirty old Town (Live) ' vind ik een halfgeslaagd nummer, niet echt slecht, maar laat dit maar aan The Pogues over, Shane McCowan weet daar wel raad mee.
Eindconclusie: een zeer verassend geheel,..en die single,..'Magic" vergeef ik ze, maar daarom samen met 'Dirty old Town' wat ik maar half geslaagd vind geef ik ze niet de volle 5 sterren maar 4 en halve ster, en zo ben ik toch maar weer zeer aardig geweest voor Simple Minds.