Queens of the Stone Age - Era Vulgaris (2007)

Label: Interscope

1. Turning on the Screw (5:20)
  2. Sick, Sick, Sick (3:34)

met Julian Casablancas

3. I'm Designer (4:04)
  4. Into the Hollow (3:42)
  5. Misfit Love (5:39)
  6. Battery Acid (4:06)
  7. Make It Wit Chu (4:50)
  8. 3's & 7's (3:34)
  9. Suture Up Your Future (4:37)
  10. River in the Road (3:19)

met Mark Lanegan

11. Run Pig Run (4:39)
  12. Running Joke * (2:58)
  13. Christian Brothers * (4:22)
  14. Going Out West * (3:24)
  15. The Fun Machine Took a S*** and Died * (6:55)
  16. Era Vulgaris * (4:20)

met Trent Reznor

17. White Wedding * (3:48)
  18. Needles in the Camel's Eye * (3:21)
  19. Make It Wit Chu [Acoustic] * (4:50)
  20. I'm Designer [UNKLE Remix] * (6:11)
  21. Era Vulgaris [Richard File Remix] * (6:06)

met Trent Reznor

22. Monsters in the Parasol [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (3:34)
  23. Misfit Love [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (6:41)
  24. If Only [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (3:43)
  25. I Think I Lost My Headache [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (6:10)
  26. Into the Hollow [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (4:13)
  27. Go with the Flow [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (3:22)
  28. Regular John [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (10:59)
  29. Avon [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (3:18)
  30. Song for the Dead [Live @ Paradiso, Amsterdam NL] * (7:13)
Koerok schreef:
Nou, ik vind 3.61 al heel mooi hoor. Zo goed is die niet. Tot nu toe vind ik eigenlijk alleen 3's & 7's en Make It Wit Chu goed. Into the Hollow is redelijk. De rest kan me maar weinig bekoren. Een 3tje is meer dan zat....

Ik zeg dat het me ook behoorlijk tegenvalde maar naar meer luisteren geeft de plaat pas echt zijn waarde weg en een 3.61 is ook mooi maar ik zal een 3,74 terechte vinden

avatar van kaztor
Het is maar goed dat dat titelnummer er niet op is gekomen.
Tsjongejonge....

avatar van orbit
Heb net even de luisterpaal gecheckt en moet zeggen dat dit beslist naar meer klinkt! Had ooit wel hun Songs For The Deaf beluisterd, maar was een tijd terug en stond me niet veel meer van bij. Maar na het beluisteren van deze ga ik Songs For The Deaf ook maar weer eens opsnorren bij een vriend van me, die deze ook heeft ongetwijfeld.

1,0
Helaas is LTParalyze inderdaad het begin van het einde gebleken. Uiterst matig album. Onsamenhangend, vervelend zelfs. Op een paar uitzondering na is het een misser.
Het gebrek aan aandacht voor het uitkomen is helaas geheel terecht.

Uno star

och kom, wat kunnen mensen zeiken over de zogezegde matigheid van nummers op LTP, het album was voor mij zeker en vast een waardige opvolger van SFTD. Gewoon al vanwege het 2deel van die plaat, heerlijk gewoon. Heerlijke Vulgaire stone-rock.

En daar bouwt deze plaat op verder, alleen is het nog harder, turning on the screw is een fantastische binnenkomer van een plaat die zijn hoog niveau tot op het einde vasthoud ( Behalve het nummer 3 & 7's dan , is net iets minder dan de rest vind ik, een beetje overduidelijk de single die ze op dit album moesten plaatsen, goed nummer dat wel maar zeker niet memorabel) neen, geef mij dan maar Into The Hollow, een heerlijke stukje psychedelica, ook i'm a designer mag er zijn, wat hij nu allemaal bedoelt in zijn tekst snap ik nu de bolle van, maar hey ik luister niet naar Qotsa voor de fijnzinnige lyrics maar voor de venijnige riffs en geile solo's en dat heeft dit nummer.

Sick, Sick, Sick dan lijkt een ordinaire rocker maar na meerdere luisterbeurten blijft het nummer fier overeind staan, ook het gastoptreden van Casablancas in dit nummer is zeer leuk.
MIstfit love zijn intro is goed te vergelijken met a song for the dead, fantastisch nummer die lekker los gaat , ook een van mijn favorieten op deze plaat. Dan komt Battery Acid, inderdaad een nummer op acid lijkt het wel, het enige nummer dat ik nog niet heb kunnen doorgronden op deze plaat, het gaat er zeer vuil aan toe, dat wel.
Make It Wit Chu dan, een verrassend nummer, was al eerder uitgebracht had ik hier ergens gelezen. Ik vind het persoonlijk '' een wreed skeun chansoneke''. Het is een rustpunt dat even nodig is na al het hardere werk van voor dien.
En dan komen er 3 nummers van ongekende schoonheid, Suture Up Your Future, River In The Road en Run Pig Run, ze bevatten alle 3 een fantastische groove en bezorgen mij kippenvel, River in the road vooral.
The Fun Machine Took A shit And died. Leuke bonustrack en gepaste afsluiter van de nieuwe QOTSA.

Queens of the stone age maakt hier een verdomd goeie plaat, beter dan LTP en mischien op lange termijn beter dan SFTD.
een dikke verdiende 4.5* krijgen ze van mij met optie op meer.

avatar van orbit
bobby schreef:
Het gebrek aan aandacht voor het uitkomen is helaas geheel terecht.

Uno star

1 ster...
Wauw, jouw standaard ligt wel héél erg hoog dan.

avatar van kaztor
Wat mij opvalt by QOTSA is dat ze last lijken te hebben van het 'Pearl Jam-effect': Massaal geroemd vanwege 1 album, en omdat ze datzelfde album niet keer op keer opnieuw maken valt elk album weer 'tegen'.
Ik weet ook bijna wel zeker dat er erg veel mensen zijn die denken dat SFTD het debuut was.

kaztor schreef:

Ja, een beetje wel. Maar alle pearl jam albums zijn kwalitief zeer goed tot meesterlijk, ze moeten niet zeuren. Rated R kan zich bijna met SFTD meten. Dus, head up.

Hahaha ja kan ik me voorstellen. SFTD was dan wel mijn kennismaking, maar ik probeer alle albums los te beoordelen. Al zie ik die plaat wel als een soort kwaliteitsstandaard voor hun (zou ook niet moeten, dat is niet realistisch).LTP vind ik erg tegenvallen, maar ze hebben zich goed herpakt met Era. Best anders, maar wel hoog niveau.

ThirdEyedCitizen schreef:

Ja, LTP had 4 geweldige nummer en een eeuwige kraker voor mij(Someone in the wolf), maar er stondt ook een hoop middelmatige nummers op

avatar van jeroenman
D-ark schreef:

Klopt ja. De pop eerste helft vind ik een 7 waard, de tweede duistere helft een 8,5, maar Someone's In The Wolf is echt een 10.

avatar van swoon
felix89 schreef:

Ik vind het gezever op LTP ook belachelijk, maar dan vooral om de eerste helft. Ik vind de tweede helft van die plaat namelijk wel heel matig.

Na een weekje non-stop Era Vulgaris is het tijd voor een voorlopige stem: 3,5*.

Deze plaat heeft zeker potentieel, maar het is toch wat wennen. Lullabies to paralyze was wat het tweede deel betreft toch minder toegankelijk en in mijn ogen donkerder dan het oudere werk. Bij deze plaat klinkt plots alles wat minder toegankelijk, doch blijft het aanstekelijk. Als ik ernaar luister, ga ik er toch onmiddellijk mee met het ritme.
Je kan niet zeggen dat het niet in je hoofd blijft zitten... Vooral sick, sick, sick niet... Wat een vet nummer.
Ik kan best begrijpen dat deze schijf niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, maar ik ben ervan overtuigd dat de qotsa-fan hier wel tevreden mee zal zijn. SFTD blijft de beste plaat totnogtoe, maar in het geheel is Era Vulgaris zeker geen outsider.
Het klinkt vet, maar ik vind het zeker niet de hardste plaat van Queens tot op heden. Dat zou Nick Olivieri oneer aandoen!
Ik ben pro!

jeroenman schreef:

Zeker ook als die clip erbij kijkt stoned as hell

avatar van coldwarkids
Era Vulgaris is voor mij een groeiplaat
Na vele luisterbeurten wordt de plaat steeds beter
Vooral de single 3's & 7's is vet

avatar van AverageGuy
Ik snap niet waarom de meeste mensen alleen SFTD goed vinden en de andere albums vinden 'tegenvallen'(niet dat SFTD geen goede plaat is hoor.Heel goed zelfs)Maar ik vond LTP een zeer goede plaat en vind Era vulgaris zelfs (na menig luisterbeurten) iets beter

4.5*

avatar van AverageGuy
kaztor schreef:
Het is maar goed dat dat titelnummer er niet op is gekomen.
Tsjongejonge....

Reden? Ik persoonlijk vind het een heel goed nummer..

AverageGuy schreef:

4.5*

zo wil ik het horen. Ik denk omdat queens zich altijd vernieuwt en mensen vooral op de rauwe stonerock van SFTD.

avatar van gemaster
Best een goed album weer, maar op de een of andere manier spreekt deze band me niet helemaal meer aan. Ik denk dat dit ook het laatste album van ze is wat ik nog ga beluisteren. Het is zeker niet slecht, maar het doet me allemaal vrij weinig.

miloz
Ik heb de cd nu een stuk of 6 keer geluisterd. Het gevoel van: ,,ik moet het wat vaker horen." is nog niet verdwenen. De nummers klinken allemaal wel lekker maar onderscheiden zich nauwelijks van andere hedendaagse rockgroepen. Iets wat Queens tot en met SFTD op elke wel album lukte.

De sound komt nog het meeste in de buurt van het debuut. Tot nu toe vind ik het debuut echter stukken beter. Dat album kent veel betere riffs. Op Era Vulgaris heb ik nog geen riffje gehoord wat in me hoofd bleef hangen.

Wacht nog even met me stem want op dit moment heb ik niet meer dan 2,5 ster voor over.

avatar van Mr. B
Een week niet gedraaid en ik krijg afkickverschijnselen.
Heerlijke vuile groove en een vette schwung door de hele plaat heen. Ben blij dat ik hem vanmorgen weer in mijn cd speler heb geschoven.

avatar van Koerok
Mr. B schreef:
De gemakkelijke liedjes zijn inderdaad 3,61 waard, maar de nummers die wat meer aandacht verdienen en die moeten groeien zijn de briljantjes, die beginnen bij 4,5*
Definieer 'gemakkelijk'.
Wat is er makkelijk aan 3's & 7's als je het vergelijkt met Turning on the Screw en Sick Sick Sick?

Koerok schreef:

Mr. B schreef:

Thank You

No thanks, 3's & 7's viundt ik ver weg het slechtse nummer op de plaat

No thanks, 3's & 7's viundt ik ver weg het slechtse nummer op de plaat

Nou het slechtste vind ik ook wat ver gaan, maar mijn favoriet op dit moment is Battery Acid.

3's & 7's vind ik het minste nummer, verder een erg lekker en verslavend album! waarin zoals wel vaker het geval is de cd als geheel beter is als de nummers op zich.

avatar van Ploppesteksel
3's & 7's . Is dat dan zo slecht ?
Ik heb het een van de dagen nog live gehoord op StuBru vanop Werchter en ik vond het een goeie strakke gitaarsound.

avatar van Ploppesteksel
Ploppesteksel schreef:
3's & 7's . Is dat dan zo slecht ?

Live pakt het geluid wel veel beter uit als ik het zo vergelijk met de track vanop de plaat.