Editors - An End Has a Start (2007)

Label: Kitchenware

1. Smokers Outside the Hospital Doors (4:49)
  2. An End Has a Start (3:47)
  3. The Weight of the World (4:20)
  4. Bones (4:08)
  5. When Anger Shows (5:47)
  6. The Racing Rats (4:19)
  7. Push Your Head Towards the Air (5:46)
  8. Escape the Nest (4:45)
  9. Spiders (4:02)
  10. Well Worn Hand (2:56)
  11. Smokers Outside the Hospital Doors [Demo] * (3:19)
  12. Banging Heads * (3:42)
  13. A Thousand Pieces * (3:41)
  14. The Racing Rats [Live] * (6:11)
  15. Open Up * (3:40)
avatar van Peter88
Erg goed album. Mijn persoonlijke favoriet is de titelsong het het album. Andere hoogtepunt zijn naast de single Smokers Outside The Hospital Doors; Bones (ookal lijkt dat nummer inderdaad wat op Munich), When Anger Shows en The Racing Rats.

avatar van Bart
Alleen al door de nummers 'An End Has a Start' en 'The Racing Rats' verdient dit album even je aandacht. Juweeltjes. Dit album zit zeker op hetzelfde niveau als zijn voorganger en gaat deze misschien naar verloop van tijd overtreffen.

avatar van orbit
Net een paar keer beluisterd op de luisterpaal. Wat moet ik zeggen, het is muziek die goed in elkaar steekt, soms ook wel wat dieper probeert te boren, maar al met al toch een beetje vlak aan de oppervlakte blijft steken. Ik zal niet over de overduidelijke vergelijkingen beginnen (al zijn die ook hier nog steeds overduidelijk, vooral met hun grootste rivaal die ook weer een album uit schijnt te hebben). Maar echt trefzeker of authentiek komt dit toch niet uit de bocht. Veel nummers liggen in het verlengde van hun voorganger (ook een aardige plaat verder), en sommige laten wat meer berusting en bezieling horen dan die plaat. Met name nummers 7, 8 en het laatste nummer. Ik denk dat de makke toch ligt aan de veel te gepolijste effen productie en de onbewogen stem van de zanger (die qua tembre toch wat monotoon begint te klinken na een nummer of drie). Bones is zo'n kittige uitspringer, zoals ook Munich was op de vorige. Wordt ongetwijfeld de volgende clip. Het eerste nummer vind ik overigens nog een van de zwakste, met name de tekst. Al met al een 3 sterren, zoiets als wat ik ook voor de vorige heb gegeven. Geen plaat voor de aanschaf voor mij.

orbit schreef:

Nee, dat wordt An End Has a Start.

En die vergelijkingen met Interpol heb ik nooit zo goed begrepen, op een kleine uitzondering na misschien (de manier waarop Smith 'I'm sooooooooooo glad I found thisss' zingt in Munich bijvoorbeeld).
Op An End Has a Start en Our Love to Admire (komt 6 juli a.s. uit) zijn de overeenkomsten wat mij betreft helemaal ver te zoeken, zo klinkt Interpol veel killer en afstandelijker, maar dat vond ik eigenlijk altijd al.

Een 5* zal AEHaS van mij nooit krijgen, daarvoor vind ik Push Your Head Towards the Air en Spiders toch echt te zwak. Zit tussen de 4* en de 4,5* in, ik rond voorlopig nog steeds naar boven af.

Nautilus schreef:

Nee, dat wordt An End Has a Start.

Nou, ik kan ze amper uit elkaar halen. Die zanger vind ik juist wel heel erg op die van Interpol lijken, dat beetje monotone en het tembre. Verder lijkt de muziek toch ook wel erg op elkaar hoor. Misschien als je hiermee bent opgegroeid hoor je verscheidene nuances, maar ik ken amper twee bands die ik zoveel op elkaar vind lijken als deze twee. Daarmee is een Bloc Party bijvoorbeeld echt een wereld van verschil (en zelfs die band kent veel overeenkomsten).

orbit schreef:
ik ken amper twee bands die ik zoveel op elkaar vind lijken als deze twee.

Dat vind ik eigenlijk een belediging voor beide bands. Zowel Editors als Interpol hebben echt een eigen identiteit, ik snap gewoon niet hoe je kunt zeggen dat je ze haast niet uit elkaar kunt houden.

Er bestaan bands die echt veel meer weg hebben van Interpol dan Editors hoor, luister maar eens naar de songs 'Tear You Apart' van She Wants Revenge of 'Everyone Says I'm Paranoid' van Apartment bijvoorbeeld.

avatar van orbit
Jezus, zijn er bandjes die hier nóg meer op lijken!? Da's gewoon regelrechte plagiaat dus.. Maar ik vind allerlei nummers van de eerste plaat van Interpol sprekend lijken op nummers van deze twee Editors platen, heus waar. Sterker, ik heb dat al talloze vrienden van me horen zeggen ook. Vreemd dat jij de gelijkenis niet hoort. Weet je wel zeker dat we het over dezelfde Editors hebben?

orbit schreef:

Noem ze eens dan? Welke nummers lijken zo sprekend op welke? Zoals ik al zei, hier en daar hoor ik qua vorm wel wat gelijkenissen, maar om te zeggen dat de bands inwisselbaar zijn is gewoon belachelijk.

Oh, en heb je m'n top 10 al eens bekeken? Wat staat daar op 7?

ik vind dat de vergelijking ook wat overdreven is.
Vooral bij de nieuwe cd van editors is interpol de laatse waar ik aan denk. Editors is inmiddels al een trapje hoger

avatar van Koston
Nu moet je ook niet gaan overdrijven, Editors komt niet aan de knieën van Interpol

Pim Latuny
Ik vind Editors' tweede album een niewu geluid hebben. En dat heeft Interpol naar mijn mening niet. Niet dat Interpol slecht is, maar Interpol is creatief met het geluid dat ze hebben. En Editors is creatief met meerdere geluiden. Heeft Interpol weleens piano gebruikt?

Nautilus schreef:

Oh, en heb je m'n top 10 al eens bekeken? Wat staat daar op 7?

Een nummer als Rat Race vind ik bijvoorbeeld erg lijken op een nummer zoals Roland op die Interpol plaat. Ook An End Has A start doet me aan PDA denken, gewoon die akkoordjes die stemmen.. ze lijken op elkaar. Dat kan ik toch vinden? Tuurlijk is de productie anders en zijn er wel verschillen, maar als je deze Editors plaat hoort en je zegt erbij dat het de nieuwe Interpol is die wat aan hun geluid hebben geschuurd (wat innovatieve bands wel eens doen) zou het niemand opvallen volgens mij.

avatar van fluidvirgo
Net het nieuwe album geluisterd op aanraden van een vriend van me. Tot nu toe weten deze heren bij mij geen potten te breken. Ik vind Smokers outside the hospital doors qua instrumentatie wel erg op Coldplay fase a Rush of blood to the head lijken...
De zanger vertoont (eerlijk is eerlijk) op sommige momenten overeenkomsten met de zanger van Interpol, dat haalde ik er ook al uit voordat ik deze topic las.
Maar het probleem zit 'm bij mij vooral in het feit dat het allemaal wel erg gemaakt overkomt, ik mis de ziel een beetje. Dit zal me ongetwijfeld duur komen te staan, maar meer kan ik er (tot nu toe) nog niet van maken.
Voorlopig hou ik 'm op 3, want slecht is het ook zeker niet.

***

orbit schreef:

Toen ik voor het eerst een promokopie van AEHaS hoorde, dacht ik ook echt dat het Interpol was...(?)

En als Interpol imo iets niet heeft gedaan op het nieuwe album, is het aan hun geluid schuren, Our Love to Admire gaat gewoon verder waar Antics ophoudt... Jammer...

avatar van starsailor
Helemaal mee eens ik vind dit een waardige opvolger van The Back Room en moet tevens constateren dat Interpol toch die magie van hun debuut niet met 2 albums hebben kunnen evenaren.

avatar van Reint
Zit wat in, maar ik schat het debuut van Interpol wel een stuk hoger in dan die van Editors.

Heel goed album dit, evenaart het debuut.

avatar van starsailor
Sterker nog, het debuut van Interpol is ook beter dan die van Editors!

fluidvirgo schreef:
Voorlopig hou ik 'm op 3, want slecht is het ook zeker niet.

***

Krijg nou wat, eindelijk eens iemand met wie ik redelijk op een lijn lig, v.w.b. de mening over 'An end has a start'. The back room vond ik ik echt een verfrissende plaat en een topper in het genre. Na twee luisterbeurten kon ik mijn teleurstelling in 'An end' nauwelijks verbergen. Ik was vooraf al sceptisch maar ik had niet verwacht dat ik tien songs lang niet een keer verrast zou worden.
Zat er op het debuut nog dynamiek in het warme stemgeluid van Tom Smith, nu klinkt het vlak en gemaakt en dus zonder bezieling. Dit zal volgens de band zelf heus niet zo zijn maar mij hebben ze niet kunnen overtuigen. Ik haak nog niet af want Editors is interessant genoeg om voorlopig te blijven volgen. 2,5 sterren.

avatar van Irish
ik heb nooit echt iets aan Editors gevonden ook al hebben ze een paar goeie nummers. Smokers Outside the Hospital Doors is een goed nummer. ik moet toch maar ff naar dit album gaan luisteren

avatar van korenbloem
een leuk album, maar ik heb nog geen "Yes-gevoel" gehad met dit album 3,5 sterren, kan misschien hoger

avatar van the viking
Een poosje terug hier ook 2,5* voor gegeven net als Interpol om dezelfde bovengenoemde redenen. Net als bij Interpol nog maar eens hetzelfde linkje geplaatst naar een kennelijk volstrekt onbekende band hier op MusicMeter,die voor mij zeer de moeite waard is en meer heeft te bieden dan de nieuwe albums van The Editors en Interpol samen (met name het nummer Can't be Love)

Klinkt veelbelovend! De eerste paar nummers zijn echt heel lekker!

Nou, ik dacht toch even naar de nummer 1 bij Musicmeter luisteren, ook na een redelijk goede recensie te hebben gelezen. Daar stond wel in dat het soms wat vlak doordonderde en dat de stem van de zanger wel erg prominent was. En wat ben ik het daarmee eens zeg. Bovendien vind ik het ook nog eens geen mooie stem (smaken verschillen).
Het openingsnummer, de single, 'smokers outside the hospital doors': verzin het maar. Zo vind ik het ook klinken. Sterkste track is het nummer erna: an end has a start. Helaas duurde het vanaf daar nog 8 tracks (tot the end). Een tegenvaller dus: 2,5*

Kid A(cid)
Nautilus schreef:

Joh je kunt het verschil tussen de vocalen duidelijk horen, waarbij ik een duidelijke voorkeur heb voor Toms vocalen.

blueroom
Wat lijken The Editors toch op Interpol dat net tegelijk een nieuw album uitbrengt dat toch dat ietsje beter is. Bij The Editors heb ik het gevoel dat de teksten niet altijd je dat zijn. Sommige nummers zijn werkelijk van een grote klasse zoals bijvoorbeeld "weight of the world". Knap plaatje, de nummers gaan er vlot in. Ik ben wel nieuwsgierig of ik binnen zes maanden nog zo enthousiast ben en het daartegen niet doorprikt heb.

en zelfs als ze op Interpol lijken(wat ik niet vind) dan is dat zo he, zal alvast niet express bedoeld zijn. ik ben alvast nieuwsgierig voor hun optreden op Pukkelpop.

avatar van AadL
Dit album is een grote stap voorwaarts voor de Editors. Het is 1e album was goed, maar t miste iets, An end has a start is overall hoger niveau. zoals ook door anderen gezegd, die stem daar moet je van houden, en ik vind t bijzonder aangenaam om naar te luisteren.

avatar van the viking
Blijf het toch allemaal vrij doorsnee muziek vinden,heb betere bands in hetzelfde genre gehoord.

avatar van Tsjo-Wi
the viking schreef:

Interpol bijvoorbeeld

avatar van the viking
Turn On The Bright Lights is en blijft fantastisch,maar doelde meer op een band als Pink Turns Blue ,die al vanaf 1986 actief is.