Editors - An End Has a Start (2007)

Label: Kitchenware

1. Smokers Outside the Hospital Doors (4:49)
  2. An End Has a Start (3:47)
  3. The Weight of the World (4:20)
  4. Bones (4:08)
  5. When Anger Shows (5:47)
  6. The Racing Rats (4:19)
  7. Push Your Head Towards the Air (5:46)
  8. Escape the Nest (4:45)
  9. Spiders (4:02)
  10. Well Worn Hand (2:56)
  11. Smokers Outside the Hospital Doors [Demo] * (3:19)
  12. Banging Heads * (3:42)
  13. A Thousand Pieces * (3:41)
  14. The Racing Rats [Live] * (6:11)
  15. Open Up * (3:40)
elrayo
Een nogal saai album. Mijn aandacht werd getrokken door de uitstekende single Smokers Outside the Hospital Doors, maar dat is wat mij betreft dan ook veruit het beste nummer van dit album.

avatar van Paalhaas
Eens met elrayo.

avatar van Koenr
Ik vond Bones veruit het beste nummer eigenlijk.

avatar van bone machine
bone machine (crew)
Het derde album van Editors is inmiddels zo goed als af, heeft al de titel In This Light And On This Evening gekregen en wordt verwacht in september. Als producer tijdens de opnames trad Mark ‘Flood’ Ellis op.
bron:alternative.blog.nl

avatar van Pinsnider
ONEEEE Niet Flood!!!!!
Die gaat er weer een bak pokkeherrie van maken!!!!
Bah....

avatar van Apieknar
Erg mooi album vind ik zit. The Weight Of The World vind ik alleen íets minder. Maar over het algemeen een erg mooi album. Veel geluisterd ongeveer een jaar terug. Binnenkort ga ik hem weer eens opzetten.

lowriderluuk
bone machine schreef:
bron:alternative.blog.nl

Okee, gaaf, ben nieuwsgierig.

Pinsnider schreef:
ONEEEE Niet Flood!!!!!
Die gaat er weer een bak pokkeherrie van maken!!!!
Bah....

Hij doet het vast beter dan Jacknife, want die had vast het gladde geluid van dit album doorgetrokken naar een nog gladder niveau, nu is er tenminste nog hoop dat ik ook bij album 3 nog enthousiast ben over Editors, Flood heeft tenminste ervaring in het geluid dat ik graag van deze band hoor.

avatar van Pinsnider
Misschien moet ik ook even nuanceren. Flood vind ik "in principe" een topproducer, als hij zich maar ondergeschikt maakt aan de band waar hij voor werkt en niet per sé zijn eigen stempel op het geluid gaat drukken. Bij Soulwax, Björk, Depeche Mode, The Music is het imo verkeerd gegaan (hoewel ik Soulwax toch wel een sterk album vond afleveren ondanks Flood aan de knoppen), bij de Smashing Pumpkins en vooral Sigur Ros heeft het meesterlijk uitgepakt. Ik hoop uiteraard op het laatste...

avatar van Boris1
(willie) schreef:

Ooit ergens gelezen over Jacknife Lee (volgens mij was het in deze volgorde):
The man who made Snow Patrol sound like Bloc Party, Bloc party sound like Editors, Editors sound like Snow Patrol and U2 like a less crapper version of themselves....

Go Flood, go

avatar van wouter8
Editors zijn een van mijn grote MuMe-ontdekkingen. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik het album op de start-pagina van MuMe zag staan. Ik werd wel nieuwsgierig en probeerde het album.
Nu, twee jaar later, kan ik wel zeggen dat het wel een érg goed album is. Het heeft voor mij een nieuwe wereld aan bands geopend, bands die voor mijn gevoel meer naar het mainstream-genre liggen. En dat is ook wel eens fijn
De cd begint met Smokers Outside The Hospital Doors en wat een geweldige opener is dat toch. Sowieso de tekst:
The saddest thing that I'd ever seen
was smokers outside the hospital doors
doet toch een glimlach op het gezicht van deze niet-roker verschijnen.
Het 'koortje' aan het eind van het nummer, maakt het geheel iets bombastischer, maar echt storend is dat niet eigenlijk. Het past wel en komt de kracht van het nummer zeker ten goede.
Het album vervolgd met An En Has A Start en omdat ik de cd zo enorm vaak in de auto heb gedraaid, kan ik eigenlijk ook dit nummer weer moeiteloos meezingen. Het klinkt allemaal ook zo lekker en onbezonnen. Veel beter dan The Back Room, zonder enige twijfel. Het raast gewoon door en is allemaal zo enorm krachtig.
The Weight Of The World is iets rustiger dan, maar toch komt dat typische gitaargeluid weer naar boven en ook hier werkt het. Het lijkt alsof Editors hier een past op de plaats neemt. Even gas terug na de twee overweldigende openingsnummers. Het gevolg is dat je als luisteraar ook even een beetje rust krijgt. En dat is wel zo prettig.
Natuurlijk moet die rust niet te lang duren en daarom knalt Bones weer zoals de eerste twee nummers. Bones is trouwens ook echt mijn favoriet van het album geworden, samen met The Racing Rats. Prachtige nummers zijn dit.
Passages als:
In the end all you can hope for
Is the love you felt to equal the pain you've gone through
blijven me gewoon kippenvel bezorgen, prachtig gewoon! De kracht die uit het nummer spreekt is gewoon amper te beschrijven.
Voordat trouwens The Racing Rats komt, nemen Editors nog heel eventjes rust met When Anger Shows. Het is niet zo een duidelijk rustpunt als Weight Of The World, maar toch beleef ik het wel altijd op zo een manier. Waarschijnlijk komt het door de 'coupletten'. Toch is ook dit nummer erg sterk, vooral het 'I need you to teel me it's okay' vind ik echt prachtig.
Zoals ik al had gezegd, blijft The Racing Rats een favoriet van mij. En dat komt dan vooral door de gitaarriff. Die blijft gewoon geniaal. De kracht die uit dit nummer spreekt, is niet te beschrijven en de manier waarop daarmee gespeeld wordt, want zo kun je het wel noemen, getuigen gewoon van grote klasse. Uitbarstingen uitstellen, vervroegen enzovoorst, tot het moment dat hij dan toch werkelijk komt:
Come on now
You knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now
You knew you had no time
But you let the day drift away
Kippenvel!
Push Your Head Towards the Air heeft dat echt weer het karakter van Weight Of The World en is met zekerheid een ballad te noemen. Ingetogen, melancholisch en bombastisch. Een ballad zoals die hoort te zijn!
Escape The Nest is dan weer het volgende pareltje waar de vonken vanaf spatten. Het rockt, niet minder, maar eigenlijk best wel iets meer. Het geheel zit namelijk allemaal goed in elkaar, je hoort eigenlijk weinig hetzelfde en vervelen gaat het zeker niet. En dat is denk ik ook wel de kracht van Editors. Zichzelf blijven herhalen zonder vervelend te worden.
Spiders vind ik dan eigenlijk een beetje minder. Het nummer komt een beetje nietszeggend op mij over. Het hangt tussen alles een beetje in. Rustig is het niet, maar krachtig zeker ook niet. Bij When Anger Shows werkte dit wel, hier klopte het gewoon en kwam het geheel goed over. Bij Spiders klinkt echter eerder zeurderig dan mooi.
En ook bij Well Worn Hand werkt het wel. Het is een gepaste afsluiter van een album dat toch een niet heel positieve teneur heeft. Het is een ware pianoballad, eentje op het eerste gezicht totaal niet op het album zou passen. De kracht van het nummer echter, is dat het het voorgaande versterkt.

De conclusie zal duidelijk zijn, An End Has A Start is gewoon een prachtig album. Er zijn echter ook een aantal negatieve puntjes die het voor mij in ieder geval geen 5-sterren album maken. Zo vind ik Spiders gewoon zeurderig klinken. Bovendien moet me toch van het hard dat, hoewel ze erg goed zijn in wat ze doen. Ik variatie mis. Het gitaargeluid is werkelijk prachtig, maar komt in ieder nummer terug. En dat zal op den duur gaan vervelen ben ik bang. Begrijp me niet verkeerd, de nummers zijn erg goed. Maar het is toch te veel van hetzelfde, ookal is het nog zo goed.

4.5*

avatar van Boris1
Pinsnider schreef:

De gitaren zijn in ieder geval aan de wilgen gehangen...

avatar van wvv89
Ik vraag me af of dit album nog veel door MuMe gebruikers wordt gedraaid. Ik draai hem eigenlijk helemaal niet meer. De behoefte is er niet. Zo overtuigend was dit album blijkbaar niet.

Al kijk ik toch uit naar het nieuwe album... zonder gitaren inderdaad. Gaat leuk worden...!

avatar van starsailor
wvv89 schreef:

Editors goes Keane....ik kan niet wachten!!

avatar van Ward
Hmm dan heb je de nieuwe nummers op youtube denk ik nog niet beluisterd, want met Keane heeft het weinig van doen. Ze gebruiken juist best rauwe electronica.

Zeer sterk album dat per draaibeurt beter wordt. Nummer voor nummer blijft hangen, goed evenwicht tussen meer up-tempo nummers en wat tragere nummers. Gitaarsound erg herkenbaar en sterk, ik ben er dan ook niet echt gerust op als ik hier mensen hoor dat het nieuwe album zonder gitaren is?!?!

avatar van rkdev
Ward schreef:

Heb ze net beluisterd, maar ik weet het nog niet helemaal ...

Ward schreef:

Oe, ja! net even dat Eat raw meet ding en Papillion geluisterd en dat smaakt naar meer, gelukkig zetten ze de An had a start lijn niet door, want gelikter had het echt niet moeten worden. Aardig album, maar zoals iemand anders al opmerkte; veel luister ik er eigenlijk niet meer naar, naar Back room daarentegen.

Maar elke band heeft recht op zijn tweede mindere album, als ze zich daarna maar herpakken.

avatar van Gründafjørdøhur
Het is een goed album, toen het album voor het eerst draaide werd ik meteen gegrepen door Smokers Outside Hospital Doors, wat een geweldig nummer is dat, al die ontladingen van begint tot eind een steengoed nummer, waarna ik het tot de eerste zes volhield, 'An end has a start' is goed, ook 'Weight Of The World', dat de rust even terugbrengt en de voorgaande nummers even laat bezinken 'Bones' en 'Racing Rats' zijn geweldig, maar daarna word al gauw het minder, en 'Spiders' is gewoon vervelend, waardoor ik het album ondanks de betere nummers toch niet geweldig vind.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Geweldig album met allemaal goeie tracks erop, de band voor mij samen met The Dragons van de laatste 5 jaar.

JdW
Ok, ik ben uitiendelijk toch tot inkeer gekomen. The Back Room had voor mij iets magisch, maar toen dit (An End...) album uitkwam en 3FM er zo mee begon te dwepen (verschrikkelijk is dat, net doen of zij opeens eeen waanzinnige ontdekking deden), dacht ik over en uit. Nadat die hype een beetje ging liggen, toch maar geluisterd en ik moet zeggen: een geweldig album, hoewel niet zo sterk als het debuut knalt ook hier de energie van af.

avatar van sjoerd5
Is het nieuwe album nog niet toegevoegd?

avatar van Ice Cream Man
Snap met de beste wil van de wereld niet wat hier zo geweldig aan is. Matige songs met hier een daar een kleine uitschieter, niet bepaald originele songs (hoeft ook niet als ze goed zijn, maar dat zijn ze dus niet) en weinig variatie. De rekening is snel gemaakt, wat mij betreft.

avatar van Them
Het openingsnummer doet me denken aan Speed of Sound van Coldplay, ik heb geen idee waarom. Refreinen doen me erg sterk aan elkaar denken.

Them schreef:

Sorry, ik heb ook geen flauw idee hoe je hier bij komt...

avatar van Them
Dan ga ik mezelf toch maar eens serieus laten behandelen.

BPDD
Nadat ik dit album gedurende een lange periode links heb laten liggen kan ik hem nu eindelijk weer zo waarderen als vroeger.
Erg goed nieuws voor me, heb hem echt abnormaal platgespeeld het eerste half jaar na de release.
Het zal wellicht te maken hebben met het reikhalzend uitkijken naar de nieuwe.

Stem verhoogd naar vijf sterren. Ligt het aan die nieuwe single?
Die heeft de Editors koorts hier weer stevig aangewakkerd.
Wat een geweldige plaat is dit toch.
Munich blijft de ultieme Editors-song, maar dit album is constanter.
Geen enkele misser.

Tot nu toe vind ik an end has a start, het beste wat ze al gemaakt hebben!
Top nummers voor mijn zijn: When anger shows - Escape the nest - spiders - en topfavoriet: Bones!!
Voor mij verdienen ze een 5!!

Ik kan niet zo goed uitleggen waarom ik Editors zo goed vinden, ze hebben iets speciaals...!